Dodaj do ulubionych

Parada Równości

11.06.05, 16:39

Zobacz powiększenie
Parada Równości 2003
Fot. Anna Bedyńska / AG

ZOBACZ TAKŻE

• Demonstracja przeciw Kaczyńskiemu (10-06-05, 21:23)
• Parada Równości 2005 - raport

SONDAŻ

Pomimo zakazu, Parada Równości była udana. Decyzja Kaczyńskiego to:

Potrzebny gest moralny
Złowrogie złamanie Konstytucji RP
Wygłup słabego polityka
A co mnie to obchodzi?

Aleksandra Krzyżaniak-Gumowska., Karolina Kowalska, PAP 11-06-2005, ostatnia
aktualizacja 11-06-2005 16:20

Spełniło się moje marzenie. Po raz pierwszy na czele parady szła Młodzież
Wszechpolska - powiedział na zakończenie nieoficjalnej Parady Równości w
Warszawie Szymon Niemiec, jeden z jej organizatorów. Tłum zakrzyczał:
"Dzię-ku-je-my".

Parada - zorganizowana przez stowarzyszenia gejów i lesbijek zakończyła się
pod Pałacem Kultury. Kiedy jej uczestnicy zbliżali się do pl. Defilad w tłum
poleciały butelki i jajka. Nikomu nic się nie stało. - Oddajcie jajka głodnym
dzieciom - krzyczał atakowany tłum.
serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,2761884.html
Obserwuj wątek
    • sss9 Re: [...] 11.06.05, 16:48

Wiadomość została zawieszona do czasu głębszego namysłu nad ważkością tematu wątku
    • Gość: nelena Re: Parada Równości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 21:58
      Moim zdaniem takie cyrki nie mają sensu.Czy oni naprawde myslą,że taka parada
      sprawi,że toleranscja wobec ich upodobań wzrośnie???
      Myślę,że to narcystyczna chęć zwrócenia uwagi na siebie polączona z
      ekshibicjonizmem,co mnie kurcze obchodzi,czy ktos jest homo,czy hetero,jego
      biznes i tyle!
      • myha1 Re: Parada Równości 11.06.05, 22:13
        Wydaje mi się , że takimi imprezami osiagają zupełnie odwrotny skutek do
        zamierzonego ...
        Ale generalnie nic do Nich nie mam .
      • Gość: ebenezer Re: Parada Równości IP: *.imperiumnet.pl 11.06.05, 22:13
        To tacy sami obywatele jak cała reszta i mają prawo do organizowania
        manifestacji, demonstracji, pochodów itd. Kaczyński jako prawnik powinien o tym
        wiedzieć, a nie naginać prawo do swoich chorych poglądów.
        • Gość: nelena Re: Parada Równości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.05, 22:19
          No tak,ale zakładajac,ze kazda grupa społeczna,nie istotne czy wyznaniowa,czy
          orientacyjna czy jeszcze inna chciałaby sobie takie parady organizować,doszłoby
          chyba do jakiegoś kuriozum!
          Czy gej myśli,że jak przejdzie w takiej paradzie ze swoją sympatią za reke to
          spoleczeństwo bedzie bardziej tolerancyjne?
          Zgadzam sie,skutek odnoszą odwrotny!
        • annak12 Re: Parada Równości 11.06.05, 22:23
          Dla mnie też ich parady nie wpłyną na stosunek większości społeczeństwa wobec
          Nich.Jednakże mają prawo do organizowania manifestacji,żyjemy przecież w
          państwie demokratycznym.Tym zakazem parady wydaje mi się ,że osiągnęli więcej.
          • Gość: ebenezer do neleny IP: *.imperiumnet.pl 11.06.05, 22:52
            Nelena, o jakiej paranoi mówisz?
            Każdy obywatel tego kraju ma zagwarantowane prawo wolności zgromadzeń i
            wypowiedzi. Skoro jedni moga chodzić na imprezy sportowe, inni chodzą na
            pielgrzymki, związki zawodowe organizauje wiece i pochody, rożne NGOsy
            organizują otwarte spotkania to dlaczego akurat w przypadku gejów tyl
            kontrowersji?
            Co złego w tym, że paru ludzi przeszłoby się od punktu A do punktu B? Rozumiem
            gdyby w programie pochodu były jakieś elemnty obsceniczne, ale zwykła parada?
            Nie popadajmy w skrajności - to czy nam się homoseksualizm podoba czy nie nie
            może wpływać na interpretację prawa!
            • Gość: do ebenezera Re: do neleny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:32
              Mnie generalnie zniesmacza takie obnoszenie sie ze swoją seksualnością,niech
              sobie bedzie gej lub les,ale co komu do tego?
              Mnie do glowy nie przyszedłby pomysł,aby sobie z transparentem paradować kogo
              kocham,bo i po co?
              • Gość: ebenezer Re: do neleny IP: *.imperiumnet.pl 12.06.05, 10:38
                Nie możesz zabraniać paradowania komuś tylko dlatego, że Ty bys tak nie
                zrobił/ła.
                • facetoface [...] 12.06.05, 10:45
                  Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                  • Gość: ! Re: Pedały to zaraza i choroba tego świata IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.05, 10:48
                    kto to jest to "spoleczenstwo polskie"? i kto tobie dal prawo decydowania za
                    wszystkich?
                • Gość: nelena Re: do neleny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 10:49
                  Nie zabraniam,ale dla mnie jest to niesmaczne i tyle,myśle,że zamiast
                  tolerancji która tą parada chcieli osiagnac,chyba krecia robote sami sobie
                  zrobili. W mediach oczywiiście pokazali,jak do nich wykrzykiwano,jakich
                  okropnych określeń używano,to oglądała cała Polska,czego to wiec uczy-
                  tolerancji? Mnie nie przeszkadzaja,ale jak pokazano w TV,tolerancji raczej
                  spodziewac sie nie mogą!
                  • facetoface [...] 12.06.05, 10:57
                  • Gość: ebenezer Re: do neleny IP: *.imperiumnet.pl 12.06.05, 11:36
                    Jest na s w tym kraju 38 milionów. Gdyby wydawac zezwolenia na roznego rodzaju
                    akcje w zaleznosci od tego co sie komu podoba, to ten kraj stanowilby pustynie,
                    bo nie odbylaby sie zadna impreza. Jest prawo, ktore mowi co wolno a czego nie
                    wolno - nie musze akceptowac homoseksualizmu ani homoseksualistow, zeby uznac,
                    iz jako obywatele tego kraju maja prawo do organizowania wlasnych imprez.
                    • stasiek17 Re: do neleny 12.06.05, 11:44
                      masz rację, poza tym dziwię się Kaczyńskim, że na krótko przed wyborami zrażają
                      sobie niemała przecież grupę kochajacych inaczej i tak zdecydowanie manifestują
                      homofobię. Powiada się, że Clinton wygrał wybory dzięki głosom homosesualistów,
                      a Kaczyńscy pokazują, że nie potrzebują aż tylu głosów.
                      Zobaczymy jak na tym wyjdą :))
                    • Gość: nelena Re: do neleny IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 11:50
                      Jak sobie robie impreze,to nie rozgłaszam,ze robie balange
                      heteroseksualnych,niech imprezuja,ale co kogo obchodzi,ze oni są homo?
                      To mnie wkurza,to obnoszenie sie,kokietowanie,emablowanie seksem,a przeciez to
                      sfera intymna i powinna taka pozostać!
                  • Gość: ! Re: do neleny IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.05, 11:41
                    pokazali ze Polska to jeden wielki zascianek!
                    • krwawa_wilczyca Re: 12.06.05, 11:44
                      >Śmieci wyrzucimy Polskę Odrodzimy!

Hoho , wesze wszechpoladzkie propagandowe haselka :D
                      Odrodzenie przez nietolerancje wzgledem innych, to juz chyba kiedys bylo?
                      Zreszta wszechpolacy juz nieraz powtarzali gesty faszystow niemieckich :]
                      • Gość: ! Re: IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.05, 11:47
                        chyba pomylilas adresata...
                        • Gość: ebenezer do neleny IP: *.imperiumnet.pl 12.06.05, 12:01
                          Przypuszczam, że zwykłe imprezy gejowskie też nie są nagłaśniane, tylko idą na
                          nie ci, którzy chcą. Cos mi się wydaje, że bardziej od samej parady przeszkadza
                          Ci szum medialny wokół niej. Trudno, żeby organizując większa demonstracje nie
                          starać się jej nagłośnić: zobacz jakie zainteresoiwanie mediów towarzyszy
                          demonstracjom związkowców, zobacz jak nagłaśniano wszlekigo rodzaju msze za
                          ojczyzne itd. Dlaczego chcesz wprowadzać podzaił na imprezy lepsze i gorsze,
                          skoro organizowanie i jednych i drugich jest po porstu efektem konstytucyjnej
                          swobody zrzeszania się?
                          • facetoface [...] 12.06.05, 12:40
                            • Gość: ! Re: Polska bez pedałów!!!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.05, 13:01
                              a Niemcow tez nie lubisz?
                              • krwawa_wilczyca Re: Polska bez pedałów!!!!! 12.06.05, 13:20
                                > Za łeb i do obozu
                                >koncentracyjnego do roboty zagonić to odechce się im pieprzyć!

Chlopak chyba ma pewne wstydliwe problemy i sie na innych wyzywa:)
                                No coz, nietoleracja zazwyczaj wynika z pilnie strzezonych kompleksow :D
                                • Gość: sss9 Re: Polska dla pedałów!!!!! ; ))) IP: *.pc.tek.pl 12.06.05, 13:24
                                  walczyć z odmiennością seksualną , to jak zaprzeczanie , że Ziemia jest okrągła.
                                  są tacy , którzy będą się w ten sposób spalać. niech płoną szybko. ; )))
                                  • facetoface [...] 12.06.05, 13:37
                                    • Gość: ! Re: Pedały!!!są lepsze dziury niż wasze dupska!!! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.05, 13:39
                                      nie odpowiedziales na moje pytanie. Jak sie ma sprawa z Niemcami? i ich
                                      wypedzeniem przez Polakow?
                                    • Gość: ! dobry jestes! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 12.06.05, 13:40
                                      czyli Niemcow takze nie lubisz!
                                      • Gość: ebenezer Re: dobry jestes! IP: *.imperiumnet.pl 12.06.05, 13:46
                                        "!" nie prowokuj facetoface. To jakiś krzykacz i pieniacz, bez sensu z nim
                                        prowadzić rozmowę, bo to jest typ dresa z bejsbolem.
                                        Moim zdaniem to co zrobił Kaczyński było zwykłym złamaniem podsatwowych swobód
                                        obywatelskich i kpina z prawa oraz państwa prawa, o które podobno tak bardzo ma
                                        zamiar zabiegać. "Odnowa morlana" w wykonaniu osobnika, który za nic ma
                                        szacunek dla wolności obywatelskich.
                                        Paranoja
                                        • sss9 Re: dobry jestes! 12.06.05, 13:53
                                          dodatkowo ebe , to właśnie takie zawstydzające demokrację działania powodują
                                          medialny rwetes. w tym jednak przypadku Kaczor ośmieszył się i dostał po
                                          łapkach... ; )
                                          • facetoface Wolność ,równość,PEDALSTWO!!!!!! 12.06.05, 14:30
                                            To wasze hasło pedalsko-czerwone towarzystwo?
    • Gość: do ebenezera Re: Parada Równości IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.06.05, 15:01
      Tak sobie myślę,że troche inaczej traktuje sie sprawy bardzo intymne,troche
      inaczej problemy np.globalne.Po prostu nie lubie,gdy ktoś głośno mówi o własnej
      d...,niech sobie ją ma i o tym nie ryczy,na Boga!
    • sss9 Re: Parada Równości 12.06.05, 18:12
      tak to widzą np. Niemcy z ulubionej partii naszych gości zza miedzy :

"Kraj
      PAP, jkl /2005-06-12 14:13:00

"FAS": Zwycięstwo polskich gejów

Polscy geje odnieśli zwycięstwo organizując Paradę Równości pomimo sprzeciwu
      prezydenta Warszawy Lecha Kaczyńskiego - ocenił niemiecki dziennik "Frankfurter
      Allgemeine Sonntagszeitung".

W relacji z Warszawy korespondent gazety podkreślił, że obok kilku tysięcy
      uczestników z Polski i zagranicy przez miasto przeszli szefowa niemieckich
      Zielonych Claudia Roth i jej partyjny kolega Volker Beck.

"FAS" przypomniał o "brutalnym ataku" na gejów i lesbijki rok temu w Krakowie i
      ocenił, że homoseksualizm jest od tamtego czasu w Polsce "wybuchowym" tematem.

Dziennikarz podkreślił, że Polska jest krajem chrześcijańskim i tradycyjnym, dla
      86 proc. Polaków religia odgrywa "centralną rolę", a ponad połowa (55 proc.)
      ankietowanych przeciwna jest takim demonstracjom jak Parada Równości.

Zdaniem gazety, transparenty niesione przez radykalnych przeciwników Parady
      Równości zawierały prawicowo-radykalne treści: "Eutanazja dla gejów", "Lesbijki
      do obozów pracy".

W Trzeciej Rzeszy homoseksualiści deportowani byli do obozów koncentracyjnych.
      Naziści zamordowali od 5 do 15 tys. gejów, uważanych zgodnie z hitlerowską
      ideologią za osoby zdegenerowane."

• sloneczko1 Re: Parada Równości 12.06.05, 18:35
        Re:
        sss9 12.06.2005 18:07 + odpowiedz

jak zwykle o Gliwicach...
        • sloneczko1 Re: Parada Równości 12.06.05, 19:00
          a tak prywatnie to jest demokracja i każdy może to robić jak chce ,byle nie na
          oczach tych którzy sobie tego nie życzą,w końcu mam prawo do tego czy nie?
          • Gość: sss9 Re: Parada Równości IP: *.pc.tek.pl 12.06.05, 19:12
            tak prywatnie , to nie o to chodzi w inkryminowanej manifestacji. tak prywatnie.
            : )))
          • Gość: ebenezer Re: Parada Równości IP: *.imperiumnet.pl 12.06.05, 22:34
            sloneczko1 napisała:

> a tak prywatnie to jest demokracja i każdy może to robić jak chce ,byle nie na
            > oczach tych którzy sobie tego nie życzą,w końcu mam prawo do tego czy nie?

No to ja sobie nie życzę Kaczyńskiego, Wszechpolaków i postkomunistów w
            telewizji.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka