Dodaj do ulubionych

Podolski, Borowski, Podolski

07.09.05, 21:45
3:2 no i trzy niemieckie bramki na "ski"

;)
Obserwuj wątek
    • annak12 Re: Podolski, Borowski, Podolski 07.09.05, 21:51
      A u nas Polska -Walia na razie1:0

1-"ski "(Żurawski)
      • ballest Re: Podolski, Borowski, Podolski, Podolski 07.09.05, 21:54
        4:2 i znowu jedna PRUSKA na "ski" i znowu z GLEIWITZ!
        • Gość: kurt Re: Podolski, Borowski, Podolski, Podolski IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 07.09.05, 22:37
          No nie chwal sie juz Schickowski..
          • ballest Re: Podolski, Borowski, Podolski, Podolski 07.09.05, 22:39
            ;) nie widze, zeby sie tu jakis Schick - owski chwalil!
    • bartoszcze Re: Podolski, Borowski, Podolski 07.09.05, 23:05
      Jakby nie ci Polacy, to cienko by ci Niemcy przędli:-)))

PS. no dobra, jeszcze jest paru czystych Niemców - Kuranyi, Owomoyela, Asamoah,
      Klose, a wczesniej Bobić czy Dundee:))
      • ballest Re: Podolski, Borowski, Podolski 08.09.05, 07:23
        Co Ty pleciesz Partoszcze?
        Przeciez zaden Slazak nie moze byc Polakiem, bo mu polskich korzenii i polskiej
        kultury brak.
        To wlasnie w polskiej reprezentacji tylko ausländry kiedys grali!
        Prawie cala jedenastka!
        • grba Re: Podolski, Borowski, Podolski 08.09.05, 14:31
          Potem nastała zima. I co to jeszcze potem nastąpiło? Aha, przejęcie władzy w
          styczniu. Pelka, Jendrella i Heidenreich ucztowali na całego u Siedlaczka,
          który zaraz pierwszego dnia nowych rządów wstąpił do partii i zaprosił
          towarzyszy do swojej knajpy.
          Pięć tygodni później powiedział Pelka do Stanika: _ Powiedzieli mi w
          kierownictwie partii, że musisz jeszcze dostarczyć dowód twojego niemieckiego
          pochodzenia, bo powiedzieli, Stanisław i Cholonek to jest więcej po polsku.
          Zrób to Stanik! Bo w przeciwnym razie wszystko spadnie na mnie, bo ja cię do
          nas wprowadziłem.
          Badanie rodowodu utknęło, już na generacji rodziców. Matka pochodziła z
          Bielszowic, a ojciec z Panewnik. Poprzednia przynależność państwowa? W obu
          wypadkach polska. Dalsze badania można sobie było darować.
          - Wiesz co, Stanik? – powiedział Pelka. – Możesz być szczęśliwy, że nie wpisali
          cię od razu na listę podejrzanych i że znasz mnie. Postaram się o zniknięcie
          twoich załączników i skreślę twój numer. Postaraj się jak najszybciej pozbyć
          munduru, Borowski szuka uniformu. Ja osobiście powiem ci, na razie nie mam nic
          przeciwko wam. Przez przyjaźń dla ciebie mogę nawet coś odpalić: Mogę ci
          mianowicie sprzedać zaświadczenie, że byłeś dawniej członkiem Freikorpsu i że
          walczyłeś pod Górą św. Anny. To ci zawsze może się przydać, oprawisz to sobie w
          ramkę i powiesisz w izbie. Kosztuje trzydzieści marek. Więcej dla ciebie nie
          mogę zrobić. Sam chyba rozumiesz, że wszystko spadłoby potem na mnie.
          s. 166
          • ballest Re: Podolski, Borowski, Podolski 08.09.05, 14:36
            ;) na Grba, a co mi napiszesz na tymat tych ze Zobrzou, Glywic, czy Bytomia,
            tysz mieli kiedys polsko przynaleznosc panstwowou.
            Moze by ale zbadali skond uot Opa pochodziou, toby sie zdziwili, ze napewno niy
            z Polski, bo Polski w Bielszowicach nie bouo ;)
            ale fajny z Ciebie bajkopisarz!
            • grba Re: Podolski, Borowski, Podolski 08.09.05, 14:47
              ballest napisała:

> ;) na Grba, a co mi napiszesz na tymat tych ze Zobrzou, Glywic, czy Bytomia,
              > tysz mieli kiedys polsko przynaleznosc panstwowou.
              > Moze by ale zbadali skond uot Opa pochodziou, toby sie zdziwili, ze napewno
              niy
              >
              > z Polski, bo Polski w Bielszowicach nie bouo ;)
              > ale fajny z Ciebie bajkopisarz!

Balciu, tak napisał Janosch w Cholonku. Nie znasz?
              Autor poinformował nas, że rodzice tytułowego bohatera urodzeni są w
              Bielszowicach i Panewnikach, ale dziadowie przybyli z Polski.
              • Gość: ballest Luka Podolski to Polok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:25
                Przez chwilę razem z Panem w niemieckim ataku grał Mirosław Klose...

- Tak, grali my, dwa Polaki. Ale nawet to nam nie pomogło. Nie szło bramy
                strzelić.

sport.gazeta.pl/euro2004/1,55300,2148213.html

--
                Pyrsk
                Ballest

• Gość: ballest Warzycha tysch Polok IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:26
                  Stawiam na Panathinaikos

Krzysztof Warzycha, były piłkarz Panathinaikosu
                  (c) P. BONK/EDYTOR.NET
                  Grecy nie dopuszczają myśli, że mogą nie awansować do Ligi Mistrzów. Są zdania,
                  że mecz w Krakowie to była wpadka, chociaż docenili Wisłę. Zdecydowało to, że
                  Wisła miała już za sobą trzy mecze ligowe, a Panathinaikos żadnego. Teraz te
                  różnice się zatarły. Liga w Grecji rusza w najbliższy weekend i już w
                  niedzielę, też na Stadionie Olimpijskim, Panathinaikos grać będzie z
                  Olympiakosem. Musi więc być dobrze przygotowany, bo ten mecz jest tak samo
                  ważny jak Liga Mistrzów. Opinie na temat stronniczego sędziowania można włożyć
                  między bajki. Żaden sędzia, a zwłaszcza angielski, nie odważy się pomagać
                  Panathinaikosowi, bo to zbyt poważny mecz. Pamiętam, że kiedyś w Lidze Mistrzów
                  pokonaliśmy Ajax w Amsterdamie 1:0. Ja strzeliłem tę jedyną bramkę i wszyscy w
                  Atenach liczyli, że w rewanżu utrzymamy przewagę. Ale Ajax wygrał tu z nami 3:0
                  i żaden sędzia nie miał nic do tego. Ajax był wtedy chyba najlepszą drużyną na
                  świecie. Wisły w ogóle nie można z nim porównywać. Jestem Polakiem, ale
                  najwięcej sukcesów osiągnąłem z Panathinaikosem. Znam ten klub, miasto, kibiców
                  i myślę, że odrobią straty z Krakowa.

www.rzeczpospolita.pl/serwisy/login.php?return=/gazeta/wydanie_050823/sport/sport_a_7.html

--
                  Pyrsk
                  Ballest

• Gość: ballest Francis Banecki to Slonzok??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:30
      www.transfermarkt.de/index.html?anz=/spieler/spieler_details.php4?nr=15827
      --
      Pyrsk
      Ballest
      • sss9 Re: Francis Banecki to Slonzok??? 08.09.05, 15:35
        :))) te słowiańskie rysy twarzy mówią wszystko ! :)))
        • Gość: ballest Re: Francis Banecki to Slonzok??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:37
          Przeca kozdy wiy ,ze Sloonzoki som rasom gyrmanskom!
          Banecki mo slonskie nazwisko!

--
          Pyrsk
          Ballest
          • sss9 Re: Francis Banecki to Slonzok??? 08.09.05, 15:44
            Gość portalu: ballest napisał(a):

> Przeca kozdy wiy ,ze Sloonzoki som rasom gyrmanskom!
            > Banecki mo slonskie nazwisko!
            >
            >
            >
            > --
            > Pyrsk
            > Ballest

"Słowiańskość jest nieodłącznym elementem górnośląskości" (slezan 08.08.2005)
      • ballest Re: Francis Banecki to Slonzok??? 08.09.05, 15:43
        Nie wszyscy mlodzi majom swiadomoac narodowa, mysla, ze z Polski to juz sa
        Gorolami, choc zapomnieli, ze nawet ich najdalsi przodkowie nigdy w Polsce nie
        mieszkali.
        Poczucie slaskiej przynaleznosci narodowej dopiero od niedawna propagowane
        jest, do tego mialo trudny start, tak, ze zbiegiem czasu i to sie zmieni.
        • braid Re: Francis Banecki to Slonzok??? 08.09.05, 15:49

nie klamco ... poprostu nie kazdy jest slaskim nacjonalista ;))
          • Gość: Vlad Re: Francis Banecki to Slonzok??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:54
            Ballest wbij sobie do tego zakutego lba ,ze zawsze mniejsza lub wieksza czesc
            Slazakow uwazala sie za Polakow.
        • Gość: :-))))))))))0 Wedlug Ballesta Slazacy mieszkajacy na Slasku:-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.05, 15:58
          To gorole:-))))))))))
    • Gość: ; Re: Podolski, Borowski, Podolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 11:16
      Deutschland - Südafrika 4:2 (1:1)
      Deutschland: Lehmann - Owomoyela , Mertesacker, Sinkiewicz, Jansen - Borowski,
      Ballack, Deisler (46. Schneider), Schweinsteiger (67. Ernst) - Klose (76.
      Kuranyi), Podolski (76. Asamoah)
      Südafrika: Vonk - Katza, Mokoena, Lekgwathi, Rammile (66. Mabizela)- Zuma (85.
      Shabangu), Vilakazi (78. Nkosi), Buckley (78. Ndlela), Evans, van Heerden (89.
      Zwane) - Bartlett (46. McCarthy)
      Tore: 1:0 Podolski (12.), 1:1 Bartlett (28.), 2:1 Borowski (47.), 3:1 Podolski
      (48.), 3:2 McCarthy (49.), 4:2 Podolski (55.)
      Schiedsrichter: Gilewski (Polen)
      Zuschauer: 28.100

www.faz.net/s/RubFB1F9CD53135470AA600A7D04B278528/Doc~E37136DCED17343E9AB233CC5694AAA57~ATpl~Ecommon~Sspezial.html
      • ballest Re: Podolski, Borowski, Podolski 09.09.05, 13:21
        "Der Unparteiische Gregorz Gilewski stammt wie Podolski aus Polen, und so
        redeten beide vor und während des Spiels immer wieder mal miteinander, und nach
        dem Schlußpfiff des netten Abends hatte Podolski dann sogar noch ein Souvenir
        für den Schiedsrichter parat. Er schenkte ihm sein Trikot."

Sinkiewicz tez z nim po polsku rozmawial!
        Dobrze , ze mu trikot podarowal, przynajmni se nie wstydzi skad pochodzi.
        Ballack tysz Slonzok ani o tym nie wie!
        • Gość: ballest Re: Podolski, Borowski, Podolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 13:37
          Görlitz jest tak samo slaskim miastem jak Sosnowiec:-)

--
          Pyrsk
          Ballest
          • ballest Re: Podolski, Borowski, Podolski 09.09.05, 13:39
            godosz, ale Sosnowiec se do slonska nie przyznaje i my go tysz nie chcemy, a
            Görlitz se dzis do slonska przyznaje i miasto propaguje swoja Slonskosc
            • Gość: :-) Luzyczny to Slonzoki:-)))))))))))))))))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.05, 14:22
              Historia
              Na przeł. X i XI wieku. gród Serbołużyczan zajęty i włączony do Polski wraz z
              Łużycami przez Bolesława I Chrobrego; po jego śmierci przejściowo pod
              panowaniem margrabiów brandenburskich, następnie Czech
              1076 - osada wraz ze wschodnią częścią Górnych Łużyc przyłączona do Czech
              1131 - powstał gród nad Nysą Łużycką z polecenia czeskiego księcia Sobiesława
              ok. 1215 - prawa miejskie
              1346 - 1815 - istniał związek sześciu miast - Bautzen/Budziszyn,
              Loebau/Lubiniec, Lubań/Lauban, Kamenz/Kamieniec Łużycki, Zgorzelec/Görlitz i
              Zittau/Żytawa. W 1991r. Związek reaktywowano.
              1377 - powstało oddzielne księstwo Görlitz utworzone przez króla czeskiego i
              cesarza niemieckiego Karol IV
              1466 -pod panowaniem króla węgierskiego Macieja Korwina
              1618 - 1648 - zniszczenia w czasie wojny trzydziestoletniej
              1635 - 1815 - z Łużycami Górnymi we władaniu królów saskich
              W 1815, po kongresie wiedeńskim włączony został do Prus i stał się częścią
              prowincji Dolny Śląsk (Niederschlesien),
              od 1848 połączenie kol. z Węglińcem, od [[1865 z Lubaniem i Jelenią Górą
              w czasie II wojny świat. 1939–45 obóz dla jeńców — podoficerów i szeregowych
              różnej narodowości (Stalag VIII A Görlitz), przez który przeszło ponad 44 tys.
              osób (zginęło kilka tys. jeńców, gł. sowieckich i wł.)
              IV 1945 zacięte walki o sforsowanie Nysy Łużyckiej
              1945 - prawobrzeżna część miasta w Polsce, ustalenie granicy na Nysie Łużyckiej
              1948 - data powstania obowiązującej nazwy miasta (zamiast Zgorzelic)
              6 VII 1950 podpisano tu układ zgorzelecki
              1959 - 1965 - niedaleko Zgorzelca zlokalizowano odkrywkową kopalnię węgla
              Brunatnego Turów oraz elektrownię

pl.wikipedia.org/wiki/Zgorzelec
              pl.wikipedia.org/wiki/G%C3%B6rlitz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka