Gość: majak IP: 142.21.5.* 04.11.02, 04:58 Wiem, ze to straszna hanba, ze nie pamietam, ale jak naprawde, oficjalnie nazywa sie nasz Zameczek? Czy moglby ktos rzucic historia owego obiektu? Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bux Re: Zameczek IP: *.zory.pl.auchan.com, / 62.148.92.* 04.11.02, 09:50 Gość portalu: majak napisał(a): > Wiem, ze to straszna hanba, ze nie pamietam, ale jak naprawde, oficjalnie > nazywa sie nasz Zameczek? > Czy moglby ktos rzucic historia owego obiektu? > Dzieki. polecam prace zbiorowa Historia Gliwic, wszystko tam pisze. A o ile dobrze pamietam to w Gliwicach były dwa zameczki, lub raczej obiekty pelniace taka funkcje, znany nam Zamek Piastowski i drugi obok koscila wszystkich swietych na pl.Rzeźniczym, tam gdzie obecnie jest plebania, Odpowiedz Link Zgłoś
malku Re: Zameczek 04.11.02, 20:15 Gość portalu: bux napisał(a): > polecam prace zbiorowa Historia Gliwic, wszystko tam pisze. A o ile dobrze > pamietam to w Gliwicach były dwa zameczki, lub raczej obiekty pelniace taka > funkcje, znany nam Zamek Piastowski i drugi obok koscila wszystkich swietych > na pl.Rzeźniczym, tam gdzie obecnie jest plebania, :-)) myślę, że przedmówcy chodziło raczej o tzw "Zameczek" leśny w Parku Chorzowskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bux Re: Zameczek IP: *.zory.pl.auchan.com, / 62.148.92.* 05.11.02, 09:31 malku napisał: > Gość portalu: bux napisał(a): > > > polecam prace zbiorowa Historia Gliwic, wszystko tam pisze. A o ile dobrze > > > pamietam to w Gliwicach były dwa zameczki, lub raczej obiekty pelniace tak > a > > funkcje, znany nam Zamek Piastowski i drugi obok koscila wszystkich swiety > ch > > na pl.Rzeźniczym, tam gdzie obecnie jest plebania, > > :-)) myślę, że przedmówcy chodziło raczej o tzw "Zameczek" leśny w Parku > Chorzowskim kiedys jak jeszcze byl Zameczkiem a nie koszmarne BRAVO miałem tam studniowke, co to byly za czasy;-)))) Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: Zameczek 05.11.02, 10:14 W sprawie zamków polecam stronę www.zamki.pl , ale chodzi mi o "prawdziwe" zamki. Ballesta zainteresuje to że są tam też niemieckie nazwy miejscowości. Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: Zameczek 05.11.02, 10:15 W pobliżu Gliwic prawdopodobnie był też zamek w Łabędach ale nic o nim nie wiadomo. Nawet nie wiem gdzie stał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlk Re: Zameczek IP: *.oepd.com.pl 06.11.02, 08:23 luka napisał: > W pobliżu Gliwic prawdopodobnie był też zamek w Łabędach ale nic o nim nie > wiadomo. Nawet nie wiem gdzie stał. pałac welczka. tam, gdzie pgr. prl i komuna zniszczyła. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Zameczek 05.11.02, 18:11 Gość portalu: bux napisał(a): > kiedys jak jeszcze byl Zameczkiem a nie koszmarne BRAVO miałem tam studniowke, co to byly za czasy;-)))) a my mieliśmy tam półmetek - doskonałe miejsce na taki cel :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ydfgdf Re: Zameczek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.11.02, 22:09 Gość portalu: bux napisał(a): > > polecam prace zbiorowa Historia Gliwic, wszystko tam pisze. A o ile dobrze > pamietam to w Gliwicach były dwa zameczki, lub raczej obiekty pelniace taka > funkcje, znany nam Zamek Piastowski i drugi obok koscila wszystkich swietych na > > pl.Rzeźniczym, tam gdzie obecnie jest plebania, Tzw. "Zamek Piastowski" to wlaściwie Dwór Cetrycza (Zetritz). "Piastowskim" stał się zamek dopiero po 1945 (jak prawie wszystko na Sląsku), chociaż Cetrycz/Zetritz Piastem nie był. Pisała o tym kiedyś Gazeta Wyborcza w artykule pod jednoznacznym tytułem "Piastowska fałszywka". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ballest Re: Zameczek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.11.02, 22:49 www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetails.php?id=61276 Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: Zameczek 06.11.02, 11:00 Nazwanie zamku w Gliwicach piastowskim wynikało z tego że źródła opisujące zamki w Gliwicach mówiły że oba należały do książąt piastowskich. A zamek cetryczów był jedynym jak się zachował, tym bardziej że prawie wszystko wskazuje na to że stoi w miejscu zamku piastowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ghjkd Re: Zameczek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.02, 19:07 luka napisał: > Nazwanie zamku w Gliwicach piastowskim wynikało z tego że źródła opisujące > zamki w Gliwicach mówiły że oba należały do książąt piastowskich. A zamek > cetryczów był jedynym jak się zachował, tym bardziej że prawie wszystko > wskazuje na to że stoi w miejscu zamku piastowskiego. Przemianowanie dworu Cetrycza na zameczek piastowski to zwykle mydlenie oczu. Nawet jesli budowla stoi w miejcu jakiegos zamku piastowskiego (na co zreszta nie ma zadnych dokumentow), to i tak jest ona tym , czym jest tzn, dworem Cetrycza, a nie tym, co stalo tam wczesniej. Twoje uzasadnienie zmiany nazwy sa wiec bez sensu. Hotel na Dworcowej tez nigdy nie bedzie kinem Mikrus, chociaz stoi na jego miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
meg_s Re: Zameczek 06.11.02, 21:51 Gość portalu: ghjkd napisał(a): > Przemianowanie dworu Cetrycza na zameczek piastowski to zwykle mydlenie oczu. > Nawet jesli budowla stoi w miejcu jakiegos zamku piastowskiego (na co zreszta > nie ma zadnych dokumentow), to i tak jest ona tym , czym jest tzn, dworem > Cetrycza, a nie tym, co stalo tam wczesniej. w takim razie pierwszym oszustwem było nazwanie "dworem" fragmentu murów obronnych ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdftzjxd Re: Zameczek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.11.02, 09:06 meg_s napisała: > > w takim razie pierwszym oszustwem było nazwanie "dworem" fragmentu murów > obronnych ;-) > Ze dwor Cetrycza jest czyms wiecej niz fragmentem murow, widac golym okiem. Do jego budowy wykorzystano tylko fragmenty murow miejskich (patrz strona um.gliwice.pl). Poniewaz Cetrycz zamieszkiwal swoja posiadlosc, okreslenie dwor jest wiec uzasadnione. Wg slownika dwor to m.in. "siedziba, zamek panjacego lub magnata". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Zameczek IP: *.kopernik.kopnet.gliwice.pl / 10.0.0.* 06.11.02, 22:48 To Ty pamiętasz jeszcze kino Mikrus? Kłamiesz, ludzie tak długo nie żyją ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: Zameczek IP: proxy / *.gliwice.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 07:30 Oj żyją, żyją ... i pamiętają nawet kino "POTĘGA", które było jeszcze przed "Mikrusem" !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ee Re: Zameczek IP: *.necik.pl 14.11.02, 20:35 A wiecie co było w hali kina Mikrus, zanim stało się kinem? Kręgielnia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: frzukmdx Re: Zameczek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.11.02, 09:16 Gość portalu: basia napisał(a): > To Ty pamiętasz jeszcze kino Mikrus? Kłamiesz, ludzie tak długo nie żyją ! :) Dlugo ? To przeciez tak niedawno ... Odpowiedz Link Zgłoś
piotlik MIKRUS 07.11.02, 09:59 Gość portalu: frzukmdx napisał(a): > Gość portalu: basia napisał(a): > > > To Ty pamiętasz jeszcze kino Mikrus? Kłamiesz, ludzie tak długo nie żyją ! > :) > > Dlugo ? To przeciez tak niedawno ... www.mikrus.pw.edu.pl/~melon/cool/mundi/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majak Re: Zameczek IP: 142.21.5.* 06.11.02, 23:50 Wlasnie o to mi chodzilo. Teraz, po wielu latach ktos o tym powiedzial Zamek Piiastowski i nie pasowalo mi to w ogole. Jakie Piasty? W GLiwicach? Dziekuje za wyjasnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: Zameczek 07.11.02, 19:59 Nazwanie zamku w Gliwicach piastowskim wynikało z tego że źródła opisujące zamki w Gliwicach mówiły że oba należały do książąt piastowskich. A zamek cetryczów był jedynym jak się zachował, tym bardziej że prawie wszystko wskazuje na to że stoi w miejscu zamku piastowskiego. ----------- Przestrzeń miejska jest na tyle specyficzna że zamek piastowski prawie na 100% stał w tym miejscu. Źródła mówią o 2 zamkach piastów śląskich, więc pewnie 1 stał tam gdzie ten dwór (ja bym pisał jednak ze był tam wcześniej zamek - bo naprzeciwko była basteja ogniowa). Lokalizacja jest specyficzna i gdyby tam wcześniej nie było jakiejś budowli to ten Cetrycz by tam nie mógł nic zbudować. To był przecież mieszczanin. Mógł sobie wybudowac najwyżej super kamienicę ale nie dwór przy miejskich murach. Murach które należały do miasta i miały chronić je jako całość. To miejsce pod względem prawnym zajmowała droga przymurna i na niej inwestycje mógł prowadzić tylo książę który był gwarantem praw miasta i nadawał mu przywileje. Zresztą chyba miasto do niego należało. Pewnie po nim został budynek albo jakas ruina i ten Cetrycz, który nie był byle kim, pewnie zajął go i wybudował sobie dwór. Co ja będę tłumaczył. Wiadomo o co chodzi. A sama nazwa z tego względu może być właściwa, chociaż nie musi. Ale dlaczego posądzać od razu kogoś o złą wolę w nadawaniu nieprawidłowych nazw? Odpowiedz Link Zgłoś