IP: 142.21.5.* 04.11.02, 04:58
Wiem, ze to straszna hanba, ze nie pamietam, ale jak naprawde, oficjalnie
nazywa sie nasz Zameczek?
Czy moglby ktos rzucic historia owego obiektu?
Dzieki.
Obserwuj wątek
    • Gość: bux Re: Zameczek IP: *.zory.pl.auchan.com, / 62.148.92.* 04.11.02, 09:50
      Gość portalu: majak napisał(a):

> Wiem, ze to straszna hanba, ze nie pamietam, ale jak naprawde, oficjalnie
      > nazywa sie nasz Zameczek?
      > Czy moglby ktos rzucic historia owego obiektu?
      > Dzieki.

polecam prace zbiorowa Historia Gliwic, wszystko tam pisze. A o ile dobrze
      pamietam to w Gliwicach były dwa zameczki, lub raczej obiekty pelniace taka
      funkcje, znany nam Zamek Piastowski i drugi obok koscila wszystkich swietych na
      pl.Rzeźniczym, tam gdzie obecnie jest plebania,
      • malku Re: Zameczek 04.11.02, 20:15
        Gość portalu: bux napisał(a):

> polecam prace zbiorowa Historia Gliwic, wszystko tam pisze. A o ile dobrze
        > pamietam to w Gliwicach były dwa zameczki, lub raczej obiekty pelniace taka
        > funkcje, znany nam Zamek Piastowski i drugi obok koscila wszystkich swietych
        > na pl.Rzeźniczym, tam gdzie obecnie jest plebania,

:-)) myślę, że przedmówcy chodziło raczej o tzw "Zameczek" leśny w Parku
        Chorzowskim
        • Gość: bux Re: Zameczek IP: *.zory.pl.auchan.com, / 62.148.92.* 05.11.02, 09:31
          malku napisał:

> Gość portalu: bux napisał(a):
          >
          > > polecam prace zbiorowa Historia Gliwic, wszystko tam pisze. A o ile dobrze
          >
          > > pamietam to w Gliwicach były dwa zameczki, lub raczej obiekty pelniace tak
          > a
          > > funkcje, znany nam Zamek Piastowski i drugi obok koscila wszystkich swiety
          > ch
          > > na pl.Rzeźniczym, tam gdzie obecnie jest plebania,
          >
          > :-)) myślę, że przedmówcy chodziło raczej o tzw "Zameczek" leśny w Parku
          > Chorzowskim

kiedys jak jeszcze byl Zameczkiem a nie koszmarne BRAVO miałem tam studniowke,
          co to byly za czasy;-))))
          • luka Re: Zameczek 05.11.02, 10:14
            W sprawie zamków polecam stronę www.zamki.pl , ale chodzi mi o "prawdziwe"
            zamki. Ballesta zainteresuje to że są tam też niemieckie nazwy miejscowości.
            • luka Re: Zameczek 05.11.02, 10:15
              W pobliżu Gliwic prawdopodobnie był też zamek w Łabędach ale nic o nim nie
              wiadomo. Nawet nie wiem gdzie stał.
              • Gość: mlk Re: Zameczek IP: *.oepd.com.pl 06.11.02, 08:23
                luka napisał:

> W pobliżu Gliwic prawdopodobnie był też zamek w Łabędach ale nic o nim nie
                > wiadomo. Nawet nie wiem gdzie stał.

pałac welczka. tam, gdzie pgr. prl i komuna zniszczyła.
          • meg_s Re: Zameczek 05.11.02, 18:11

> kiedys jak jeszcze byl Zameczkiem a nie koszmarne BRAVO miałem tam
            studniowke, co to byly za czasy;-))))

a my mieliśmy tam półmetek - doskonałe miejsce na taki cel :-))
      • Gość: ydfgdf Re: Zameczek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.11.02, 22:09

>
        > polecam prace zbiorowa Historia Gliwic, wszystko tam pisze. A o ile dobrze
        > pamietam to w Gliwicach były dwa zameczki, lub raczej obiekty pelniace taka
        > funkcje, znany nam Zamek Piastowski i drugi obok koscila wszystkich swietych
        na
        >
        > pl.Rzeźniczym, tam gdzie obecnie jest plebania,

Tzw. "Zamek Piastowski" to wlaściwie Dwór Cetrycza (Zetritz).

"Piastowskim" stał się zamek dopiero po 1945 (jak prawie wszystko na Sląsku),
        chociaż Cetrycz/Zetritz Piastem nie był.

Pisała o tym kiedyś Gazeta Wyborcza w artykule pod jednoznacznym
        tytułem "Piastowska fałszywka".
        • Gość: ballest Re: Zameczek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 05.11.02, 22:49
          www.bartko-reher-antiquitaeten.de/shop/ak/xxxdetails.php?id=61276
        • luka Re: Zameczek 06.11.02, 11:00
          Nazwanie zamku w Gliwicach piastowskim wynikało z tego że źródła opisujące
          zamki w Gliwicach mówiły że oba należały do książąt piastowskich. A zamek
          cetryczów był jedynym jak się zachował, tym bardziej że prawie wszystko
          wskazuje na to że stoi w miejscu zamku piastowskiego.
          • Gość: ghjkd Re: Zameczek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.11.02, 19:07
            luka napisał:

> Nazwanie zamku w Gliwicach piastowskim wynikało z tego że źródła opisujące
            > zamki w Gliwicach mówiły że oba należały do książąt piastowskich. A zamek
            > cetryczów był jedynym jak się zachował, tym bardziej że prawie wszystko
            > wskazuje na to że stoi w miejscu zamku piastowskiego.

Przemianowanie dworu Cetrycza na zameczek piastowski to zwykle mydlenie oczu.
            Nawet jesli budowla stoi w miejcu jakiegos zamku piastowskiego (na co zreszta
            nie ma zadnych dokumentow), to i tak jest ona tym , czym jest tzn, dworem
            Cetrycza, a nie tym, co stalo tam wczesniej. Twoje uzasadnienie zmiany nazwy sa
            wiec bez sensu.

Hotel na Dworcowej tez nigdy nie bedzie kinem Mikrus, chociaz stoi na jego
            miejscu.
            • meg_s Re: Zameczek 06.11.02, 21:51
              Gość portalu: ghjkd napisał(a):

> Przemianowanie dworu Cetrycza na zameczek piastowski to zwykle mydlenie oczu.
              > Nawet jesli budowla stoi w miejcu jakiegos zamku piastowskiego (na co zreszta
              > nie ma zadnych dokumentow), to i tak jest ona tym , czym jest tzn, dworem
              > Cetrycza, a nie tym, co stalo tam wczesniej.

w takim razie pierwszym oszustwem było nazwanie "dworem" fragmentu murów
              obronnych ;-)
              • Gość: jdftzjxd Re: Zameczek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.11.02, 09:06
                meg_s napisała:

>
                > w takim razie pierwszym oszustwem było nazwanie "dworem" fragmentu murów
                > obronnych ;-)
                >

Ze dwor Cetrycza jest czyms wiecej niz fragmentem murow, widac golym okiem.
                Do jego budowy wykorzystano tylko fragmenty murow miejskich (patrz strona
                um.gliwice.pl).

Poniewaz Cetrycz zamieszkiwal swoja posiadlosc, okreslenie dwor jest wiec
                uzasadnione. Wg slownika dwor to m.in. "siedziba, zamek panjacego lub magnata".
            • Gość: basia Re: Zameczek IP: *.kopernik.kopnet.gliwice.pl / 10.0.0.* 06.11.02, 22:48
              To Ty pamiętasz jeszcze kino Mikrus? Kłamiesz, ludzie tak długo nie żyją ! :)
              • Gość: Stary Re: Zameczek IP: proxy / *.gliwice.sdi.tpnet.pl 07.11.02, 07:30
                Oj żyją, żyją ... i pamiętają nawet kino "POTĘGA", które było jeszcze
                przed "Mikrusem" !!
                • Gość: Ee Re: Zameczek IP: *.necik.pl 14.11.02, 20:35
                  A wiecie co było w hali kina Mikrus, zanim stało się kinem? Kręgielnia!
              • Gość: frzukmdx Re: Zameczek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 07.11.02, 09:16
                Gość portalu: basia napisał(a):

> To Ty pamiętasz jeszcze kino Mikrus? Kłamiesz, ludzie tak długo nie żyją ! :)

Dlugo ? To przeciez tak niedawno ...
                • piotlik MIKRUS 07.11.02, 09:59
                  Gość portalu: frzukmdx napisał(a):

> Gość portalu: basia napisał(a):
                  >
                  > > To Ty pamiętasz jeszcze kino Mikrus? Kłamiesz, ludzie tak długo nie żyją !
                  > :)
                  >
                  > Dlugo ? To przeciez tak niedawno ...

www.mikrus.pw.edu.pl/~melon/cool/mundi/
        • Gość: majak Re: Zameczek IP: 142.21.5.* 06.11.02, 23:50
          Wlasnie o to mi chodzilo. Teraz, po wielu latach ktos o tym powiedzial Zamek
          Piiastowski i nie pasowalo mi to w ogole. Jakie Piasty? W GLiwicach?
          Dziekuje za wyjasnienie.
          • luka Re: Zameczek 07.11.02, 19:59
            Nazwanie zamku w Gliwicach piastowskim wynikało z tego że źródła opisujące
            zamki w Gliwicach mówiły że oba należały do książąt
            piastowskich. A zamek
            cetryczów był jedynym jak się zachował, tym bardziej że prawie
            wszystko
            wskazuje na to że stoi w miejscu zamku piastowskiego.

-----------
            Przestrzeń miejska jest na tyle specyficzna że zamek piastowski prawie na 100%
            stał w tym miejscu. Źródła mówią o 2 zamkach piastów śląskich, więc pewnie 1
            stał tam gdzie ten dwór (ja bym pisał jednak ze był tam wcześniej zamek - bo
            naprzeciwko była basteja ogniowa). Lokalizacja jest specyficzna i gdyby tam
            wcześniej nie było jakiejś budowli to ten Cetrycz by tam nie mógł nic zbudować.
            To był przecież mieszczanin. Mógł sobie wybudowac najwyżej super kamienicę ale
            nie dwór przy miejskich murach. Murach które należały do miasta i miały chronić
            je jako całość. To miejsce pod względem prawnym zajmowała droga przymurna i na
            niej inwestycje mógł prowadzić tylo książę który był gwarantem praw miasta i
            nadawał mu przywileje. Zresztą chyba miasto do niego należało. Pewnie po nim
            został budynek albo jakas ruina i ten Cetrycz, który nie był byle kim, pewnie
            zajął go i wybudował sobie dwór. Co ja będę tłumaczył. Wiadomo o co chodzi. A
            sama nazwa z tego względu może być właściwa, chociaż nie musi. Ale dlaczego
            posądzać od razu kogoś o złą wolę w nadawaniu nieprawidłowych nazw?
            • luka Re: Zameczek 14.11.02, 18:58
              i widze że to tyle na ten temat
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka