Dodaj do ulubionych

Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!!

IP: 212.106.173.* 08.10.01, 22:16
Oczywiście tej przez Was prowadzonej. W której historia przybrała tylko dwie
barwy: CZARNĄ i BIAŁĄ. Ta dyskusja nie rozwiązuje żadnego z problemów, wręcz
przeciwnie - umacnia podziały i oddala jakikolwiek kompromis. Dlatego
najlepszym panaceum na wszelkie pojawiające się tu kompleksy związane ze
Śląskiem jest zaprzestanie tych jałowych, tendencyjnych i quasi-merytorycznych
dywagacji, w których każdy przedstawia wygodny dla siebie punkt widzenia.
Zróbcie to dla dobra Śląska.
Obserwuj wątek
    • Gość: piotlik Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: 212.106.173.* 08.10.01, 22:19
      I "zjadłem" jedną literkę. Oczywiście tytuł wątku ma brzmieć poprawnie: MAM JUŻ
      DOSYĆ DYSKUSJI O ŚLĄSKU.
      • Gość: jo Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.01, 23:33
        i bezto zaczynosz taki temat ?!
    • Gość: Ee Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.01, 22:23
      I naprawdę masz nadzieję, że Cię posłuchają? Bardzo bym chciała, ale wątpię....
    • Gość: Hermann Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.dip.t-dialin.net 08.10.01, 22:35
      Gość portalu: piotlik napisał(a):

> Oczywiście tej przez Was prowadzonej. W której historia przybrała tylko dwie
      > barwy: CZARNĄ i BIAŁĄ. Ta dyskusja nie rozwiązuje żadnego z problemów, wręcz
      > przeciwnie - umacnia podziały i oddala jakikolwiek kompromis. Dlatego
      > najlepszym panaceum na wszelkie pojawiające się tu kompleksy związane ze
      > Śląskiem jest zaprzestanie tych jałowych, tendencyjnych i quasi-merytorycznych
      > dywagacji, w których każdy przedstawia wygodny dla siebie punkt widzenia.
      > Zróbcie to dla dobra Śląska.

piotliczku - jak Ty bendziesz tak komisch szreibowac machowac - to my Cie nie
      bendymy lesowac chciec . To jest sieriozne forum a ty szreibujesz voll wie
      Flasche leer ! ! !

• Gość: Ee Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 08.10.01, 22:40
        A ty już tylko umiesz jak Bwana Kubwa? Nic tak po polsku??
        • hanys_hans Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! 08.10.01, 22:44
          Byly sobie dwie dewoty
          Stare cioty
          Zrzedy, gnioty
          Nic im sie nie podobalo
          Jak stalo czy jak lezalo
          Wszysko bylo glupie, nudne
          Malkontenckie i obludne
          Inni ksiazki cytowali
          Byli glupi, niscy mali
          Tylko cioty dwie z fasonem
          Poruszaly sie z rezonem
          Na wszystko odpowiedz mialy
          W madrosci swej oplywaly

Jaki moral z tego bedzie?
          Glupie cioty sa juz wszedzie!

• Gość: Jimi Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.gateway.silesianet.pl 08.10.01, 23:54
      Ta dyskusja nie rozwiązuje żadnego z problemów, wręcz
      > przeciwnie - umacnia podziały i oddala jakikolwiek kompromis.

Naprawdę myslałeś, że na tym forum będzie inaczej i że zostaną tu rozwiązane
      jakieś problemy czy zapadną jakieś wiekopomne decyzje? Nawet jeżeli doszło by o
      jakiegoś kompromisu, myślisz, ze miałby on jakiekolwiek znaczenie i przełożenie
      merytoryczne?? Ta dyskusja (jak każda inna dyskusja "na forum") ma swoją wartość,
      jedynie pod względem poznawczym - poznajemy opinie innych (notabene z bardzo
      wąskiego grona) - a to jest również cenne

Dlatego
      > najlepszym panaceum na wszelkie pojawiające się tu kompleksy związane ze
      > Śląskiem jest zaprzestanie tych jałowych, tendencyjnych i quasi-merytorycznych
      > dywagacji, w których każdy przedstawia wygodny dla siebie punkt widzenia.
      > Zróbcie to dla dobra Śląska.

No tak racja - ale, jak sam zauważyłeś temat "Śląskości" cały czas powraca,
      choćby w języku jakim posługują się niektórzy. Czy da się go uniknąć? Moim
      zdaniem nie. Rzadko się tu odzywam, ale od dłuższego czasu dosć uważnie czytam
      wasze posty. To jest naprawdę o prostu - ciekawe. Sam czuję się Ślązakiem choć
      zdarzyło mi się mieszkać jakiś czas poza Śląskiem. Nie przerywajcie - choćby
      dlatego że macie publiczność. Piotlik - po prostu dalej traktuj to jak rozmowę a
      nie debatę na szczeblu międzynarodowym. I tak nic z tego nie wyniknie. A może się
      mylę? Pozdrawiam

P.S. Dyskusja o Kaszubach czy Góralach również była by bardzo ciekawa, ale czy
      ktoś czuje się na siłach ją zacząć i kontynuować?... Najlepiej znamy swoje
      podwórko..
      • Gość: Szwager Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.01, 00:02
        Dodol bych sam jeszcze , co najgorzyj by wyszlo to do tego najciekawszego forum
        na "Gazecie" jak by my cosik zaczli robic na sila . Podstawa tego forum ale
        powinna byc szpasym . Czyli mom jedna jedyna prosba "wiyncyj szpasu(niy mom sam
        na mysli wicow , kerych sam momy przeca odpowiednio dawka , ale wiyncyj na
        luzie to by sie niykerym przidalo byc ). Pyrsk !
    • Gość: Hartmut Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.pppool.de 09.10.01, 00:51
      moge zrozumiec - twoj brak argumentow, wzglednie ich jednostronnosc i fakt, ze wszyscy tobie dokuczaja...
      ces't la vie. dopiero od paru lat mozna rozmawiac na pewne tematy. Dlatego tez to napiecie na tym forum.
      pozwol
      innym przedstawic swoje poglady, ktorych wczesniej przedstawic nie mogli. zdaje sobie sprawe, ze wiele
      rzeczy chcialbys widziec inaczej. Najlepiej w sposob potwierdzajacy wpojone tobie "prawdy". Tu jednak musze
      cie rozczarowac. jest inaczej, niz bylo caly czas gloszone. chyba bedziesz musial skorygowac twoj kurs.
      przeciesz nie chcesz narzucac nam swojej woli, albo...
    • Gość: Magiczna Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.bmj.net.pl 09.10.01, 10:45
      Piotlik, daj spokoj...sam wiesz, ze do nich to jak grochem o sciane..

M.
      • Gość: mesco Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: 62.16.172.* 09.10.01, 19:24
        dyskusje o Slasku bardzo lubie i bardzo lubie obserwowac jak dyskusje sie
        rozwijaja, az do takiego momentu jak np. slazak REDEN który sie pod moim
        wplywem zdecydowal nareszcie opuscic Slask i wyjechac do Niemiec.
      • Gość: hahor Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.dip.t-dialin.net 09.10.01, 19:55
        Gość portalu: Magiczna napisał(a):

> Piotlik, daj spokoj...sam wiesz, ze do nich to jak grochem o sciane..
        >
        > M.

...bo jusz zafsze w naszych polskich sfehrach mowiono : "Slazacy...oni to
        wiesz...eech!"

• waldemar123 Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! 09.10.01, 21:25
          W Tfoih tak pefnie mufiono.
          Ale myślę, że nie z powodu, iż jesteś Ślązakiem lecz nieukiem.

W moich "kręgach" szanuje się ludzi za to co sąbą reprezentują a nie za ich
          pochodzenie.

Rada dla Ciebie:
          znajdź sobie inne towarzystwo.
          • ballest Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! 09.10.01, 21:32
            DOBRZE;
            to przestaniemy o Slasku, a co zaczniemy dyskutowac, jakie ryby w Ukajali
            spiewaja albo czy Pampa w Patagonii lezy.
            Napewno jedno jak i drugie jest baaaardzo ineresujace ale nie dla nas, bo my
            jestesmy ze Slaska i my bedziemy dalej o Slasku pisac.
            Pieklik moze nowy temat otworzyc, np.Disputantum Dyletantum i na ten temat tez
            moge sie z nim przekomarzac, ale dla mnie glownym tematem na tym Forum jest
            Slask, zarowno aktualne wydarzenia jak jego przyszlosc i naturalnie tez
            przeszlosc,
            Tez czasami bardzo niewygodne tematy musza byc przedyskutowane.
            Papatki
            Ballest
            • waldemar123 Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! 12.10.01, 11:06
              Widzę, że faktycznie na każdy temat możesz się "przekomarzać" skarbnico wiedzy.
              Coś mi się jednak zdaje, że zarówno na temat rybek w ukalali jak i Śląska masz
              takie samo marne pojęcie.
              Po szkoleniach w ziomkostwie na prawdę wszystko wydaje się trudne i ciężko
              złapać kontakt z rzeczywistością...
              • Gość: Ballest Re: do Waldkazmarl IP: *.67.168.75.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 12.10.01, 21:37
                Moza sie zdziwisz, ale ja nigdy do zadnego ziomkostwa nie nalezalem i tez nie
                bede , za tendyncyjne, ja jestem bardzo neutralny i na poczatku
                mojego "nuchtania" bylem calkiem innego zdania i mialem to samo zdanie co Ty
                (moje nazwisko tez jest polskie a moj nick wloski) ale zbiegiem czasu
                zauwazylem , ze historia Slaska JEST MANIPULOWANA i od tego czasu szukam
                prawdy.
              • Gość: Hartmut Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.pppool.de 12.10.01, 22:00
                Polska ma od 56 lat monopol na "prawde". alte i to ulegnie zmianie
                • waldemar123 Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! 12.10.01, 23:33
                  Tu Ballest zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości. Nie tylko historia Polski
                  jest przedmiotem manipulacji ale również i teraźniejszość. Szukanie prawdy w
                  dzisiejszych czasach jest jednak niebezpieczne i przed tym Cię przstrzegam.
                  Moim skromnym zdaniem co do pewnych faktów nie ma jednak wątpliwości.
                  Polacy Niemcom po II WS również dostarczyli wielu cierpień ale jednak to ni My
                  byliśmy zarzewiem konfliktu.
                  To były inne czasy....
                  • Gość: Ballest Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.67.140.17.Dial1.Frankfurt1.Level3.net 13.10.01, 05:29
                    Na poczatku jako dziecko, tez myslalem, ze to sa prastare ziemie piastowskie i
                    piastow z Polska kojarzylem.
                    Pozniej zauwazylem, ze SLASCY PIASTOWIE to byli najwieksi NIEMCY W HISTORII
                    SLASKA (zaden z nich nie ozenil sie z Polka) a bajka o polskich piastach to
                    tylko manipulacja , zeby po wojnie Polakow na Slask sprowadzic.
                    • Gość: mesco Ballest wybitny historyk IP: *.ub.uni-leipzig.de 13.10.01, 12:57
                      Slyszales cos o swiadomosci narodowej i o uczuciach i wiezach narodowych w sredniowieczu?
                      Ja nie.
                      Powastanie swiadomosci narodowej jest scisle zwaizane z industrializacja, rozpowszechnieniem
                      szkolnictwa, likwidacja analfabetyzmu oraz uwolnieniem chlopów z panszczyzny.
                      Jest to wiek XIX. Co do tego jest zgodna cala literatura historyczna.
                      Wladca identyfikowal sie z krajem, ale nie z narodowoscia. Okreslanie Piastów jako Niemców
                      jest glupota, Rzesza to bal konglomerat panstw na wzajem sie zwalczajacych.
                      Widze ze Ballest dobrze zna genealogie Piastów Slaskich, i dokladnie wie ze tych kilkadziesiat
                      panstewek slaskich (nalezy liczyc tez i mlodszych synów linii glównych) mialo koligacje dynastyczne tylko
                      z Niemcami.
                      Inny genialny Slazak na forum opolskim pisal ze dynastia Bolka swidnickiego byla blond, czyli niemiecka,
                      bo on to widzial na obrazach w muzeum.

Co do granic to byly one czesciowo ustalone w Jalcie a potem w Teheranie, a na koncu w Poczdamie.
                      Polska w tych konferencjach udzialu nie brala.
                      Przypomnij sobie historyku i znawco Slaska kto sprowadzil Niemców do Katowic i kiedy.
                      Wedlug niemieckich danych sa to ostatnie lata wieku 19, jak powstawala tam rejencja. Urzednicy ci
                      musieli miasto to opusic po 1921 roku i rozpoczeli nagonke na temat przesladowania Niemców w
                      Polsce. Min. tym argumentem doszedl Hitler do wladzy. Tym argumentem hitlerowskim posluguja sie
                      takze Slazacy, ale niestety tylko anonimowowo. Tchórzostwo slazackie objawia sie tym, ze ci ludzie nie
                      mówia o tym np. w swoich miejscach pracy. Moge sie zalozyc ze Ballest w pracy nigdy nie mówil o tym
                      ze lapanki to czesciowo nieprawda. Nie przytaczal on tez argumentów z tego forum ze palenie zwlok w
                      krematroriach mialo przyczyny jedynie higieniczne. Za takie cos wywalono by go z roboty na zbity slazacki
                      pysk.

-------
                      Gość portalu: Ballest napisał(a):

> Na poczatku jako dziecko, tez myslalem, ze to sa prastare ziemie piastowskie i
                      > piastow z Polska kojarzylem.
                      > Pozniej zauwazylem, ze SLASCY PIASTOWIE to byli najwieksi NIEMCY W HISTORII
                      > SLASKA (zaden z nich nie ozenil sie z Polka) a bajka o polskich piastach to
                      > tylko manipulacja , zeby po wojnie Polakow na Slask sprowadzic.
                      >

• Gość: Obrzida Re: Ballest wybitny historyk IP: *.dip.t-dialin.net 13.10.01, 22:14

Maly mesco. Ty latarnio moja!
                        Ty nauczycielu moj jedyny!
                        Dlaczego ja zawsze mialem cie za gnoja,
                        Ktoremu sloma sterczy z pierzyny?
                        Ty oswiecasz mnie swa pojetnoscia.
                        Twoj rozum lepszy niz Einsteina.
                        Tylko dlaczego czasem mowisz tak glosno
                        I dlaczego gownem smierdzi twoja ostoja?
                        • Gość: mesco Re: Ballest wybitny historyk IP: 62.16.172.* 14.10.01, 17:51

Mala obrzido. Ty latarnio moja!
                          Ty slazaku moj jedyny!
                          Dlaczego ja zawsze mialem cie za gnoja,
                          Ktoremu sloma sterczy z pierzyny?
                          Ty oswiecasz mnie swa pojetnoscia.
                          Twoj rozum lepszy niz Hitlera.
                          Tylko dlaczego czasem mowisz tak glosno
                          I dlaczego gownem smierdzi twoja ostoja?
                          • Gość: slazak Re: Ballest wybitny historyk IP: *.DO1.srv.t-online.de 14.10.01, 18:47
                            Prosze Was, ignorujcie tego przydupa miesco ,on tu niema nic do szukania
    • Gość: ! Re: Ma już dosyć dyskusji o Śląsku !!! IP: *.pppool.de 14.10.01, 23:41
      to sobie popusc!!!!
    • waldemar123 Re: O Śląsku !!! 15.10.01, 13:20
      Obrzida pewnie w ziomkostwie robisz w pionie literatury pięknej.
      Jest ona tak piękna jak twój nick.
      Obrzigańcu!

Rzignij coś jeszcze piknego.
      • Gość: Ee Re: O Śląsku !!! IP: 157.158.202.* 15.10.01, 13:50
        A może by tak choć troszkę podnieść poziom tej dyskusji powyżej szamba??
        • Gość: mesco Re: O Śląsku !!! IP: 62.16.172.* 15.10.01, 15:21
          z jednej strony slazactwo zada ode mnie konkretnych odpowiedzi, z drugiej
          strony zbywa moje argumenty prostackimi wierszykami.
          Obrzida raczej nie jest w ziomkostwie w sektorze literatury. Ziomkostwa nie
          uznaja przeciez gwary slaskiej, oni to nazywaja wasserpolnisch - czyli sa to
          Niemcy którzy przymusowo zostali spolszczeni !!!- i to w 19 wieku za
          Bismarcka.
          Obrzida jest autodydaktem slaskim, i pisze jak najlepiej to co potrafi.
          jego nick symbilzuje piekno górnoslaskiej krainy i urode ludzi stamtad
          pochodzacych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka