Dodaj do ulubionych

Aeroklub Gliwicki

IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 16:39
Witam serdecznie,
Zastanawiam się tak od dłuższego czasu co myśli społeczność Gliwicka o naszym
Aeroklubie? Podejrzewam że większość wie że takowy istnieje i nic poza tym. A
może się mylę? Zauważyłem też chyba pewną niechędź "władz" w kwesti dalszego
istnienia klubu. Proszę o pomoc. Jakie są wasze zdania. Czy to "kupa
wariatów" nikomu nie potrzebna czy może ktoś rozumie że tam ludzie spełniają
swoje marzenia?
Dla informacji dodam (by grać w otwarte karty) że należe do braci lotniczej.
Pozdrawiam
Strzecha
Obserwuj wątek
    • emerson Re: Aeroklub Gliwicki 26.11.02, 18:29
      Ja myślę że dobrze iż on istnieje- dlaczego by ludzie nie mogli spełniać swych
      marzeń o lataniu właśnie w Gliwicach? I choć sam trochę bym się bał to lubię
      poobserwować ludzi skaczących na spadochronach.
      pzdr. Emerson
      • Gość: strzecha Re: Aeroklub Gliwicki IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 26.11.02, 22:44
        Witam ponownie,
        Jako Ciekawostkę dodam tylko, iż są prowadzone przez nasz klub loty pasażerskie
        szybowcowe. Tego to już nie wie prawie nikt! Zapraszam ale dopiero na wionsę -
        aura teraz nie sprzyja.
        Strzecha
        • macpor Re: Aeroklub Gliwicki 26.11.02, 23:07
          A ile kosztuje taka przyjemność?

Bardzo sobie cenie obecność w Gliwicach Aeroklubu poza jednym małym wyjątkiem -
          samoloty akrobacyjne skłaniają mnie do zastanawiania się nad ceną zenitówek
          na czarnym rynku. Na szczęści teraz można je usłyszeć znacznie rzadziej. ;)
        • emerson Re: Aeroklub Gliwicki 26.11.02, 23:35
          Gość portalu: strzecha napisał:

> Witam ponownie,
          > Jako Ciekawostkę dodam tylko, iż są prowadzone przez nasz klub loty
          > pasażerskie szybowcowe.
          A nie myśleliście o lotach samolotem nad całą aglomeracją? Myślę że znalazłoby
          się wielu chętnych, podobno w Pyrzowicach coś takiego organizują?
          pzdr. Emerson

• Gość: strzecha Re: Aeroklub Gliwicki IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 00:20
            macpor napisał:
            > A ile kosztuje taka przyjemność?

Lot 5 minutowy szybowcem to cena około 20 złotych. Start odbywa się za
            wyciągarką szybowcową, która dostarcza niesamowitych wrażeń. W kilkanaście
            sekund jest sie na wysokości około 300 metrów (co daje momętami wznoszenie 15
            m/s). Dodatkowo przeżycia na całe wieki gwarantowane. Swój pierwszy lot pamięta
            nawet każdy pilot.
            Lot godzinny to koszt około 140 zł. W tym wypadku start za samolotem, i
            możliwość współsterowania a zależnie od instruktora może i cos więcej ...

emerson napisał:
            > A nie myśleliście o lotach samolotem nad całą aglomeracją? Myślę że
            znalazłoby
            > się wielu chętnych, podobno w Pyrzowicach coś takiego organizują?
            > pzdr. Emerson

W tym roku niestety brakowało chyba jakiegoś certyfikatu i loty nie mogły być
            organizowane. W zeszłym ile dobrze pamiętam lot 20 minutowy samolotem An-2 nad
            Gliwicami kosztował 20 zł.
            Zapraszam
            • macpor Re: Aeroklub Gliwicki 27.11.02, 00:33
              Najwyraźniej brak wam reklamy - stwórzcie swoją stronkę internetową - i
              postarajcie się żeby pojawiły się linki na gliwickich portalach.
              Zaproście przedstawicieli Rady Miejskiej, Zarządu Miasta na darmowe przeloty -
              właściwie Aeroklub powinien tak samo jak kluby spotowe dostać jakieś pieniądze
              na zajęcia dla młodzieży. W obecnej sytuacji politycznej - jak zarząd miasta
              będzie wam przeciwny to możecie liczyć na rade miejską i na odwrót.
              • Gość: strzecha Re: Aeroklub Gliwicki IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 27.11.02, 01:03
                macpor napisał:
                > Najwyraźniej brak wam reklamy - stwórzcie swoją stronkę internetową - i
                > postarajcie się żeby pojawiły się linki na gliwickich portalach.
                > Zaproście przedstawicieli Rady Miejskiej, Zarządu Miasta na darmowe przeloty -
                > właściwie Aeroklub powinien tak samo jak kluby spotowe dostać jakieś
                pieniądze
                > na zajęcia dla młodzieży. W obecnej sytuacji politycznej - jak zarząd miasta
                > będzie wam przeciwny to możecie liczyć na rade miejską i na odwrót.

Sprawa ma się następująco. Strona internetowa istnieje, lecz nawet nie będę
                cytował linka bo wstyd. Na szczęście nowa jest już na wykończeniu i to na dość
                wysokim poziomie. Mogę polecić stronę klubu VGC in Poland, który ma swoją
                siedzibę w Gliwicach (www.vgcpoland.aleja.info/). Jeśli zaś chodzi o
                marketing, to w następnym sezonie rusza na całego. Chcemy zdobyć sympatię
                całych Gliwic :-) W końcu najwyższa pora prawda?
                Czego juz prawie nikt nie wie (a jest to związane z klubem VGC), nasz Aeroklub
                specjalizuje sie w przywracaniu do lotów starych szybowców. W jednej z gazet
                lotniczych był kiedyś artykuł "Aeroklub pełen unikatów" i to prawda. Ale do
                czego dążę. W 2004 odbędzie sie w Gliwicach Swiatowy 32 zlot International VGC
                Rally 2004. Ma być podobno około 100 szybowców ze świata. Musiałem się
                pochwalić. I właśnie o to chodzi żeby to wiedział każdy Gliwiczanin. Po prostu
                zakiesać rękawy i do roboty.
                Pozdrawiam
                • hanys_hans Re: Aeroklub Gliwicki 26.10.03, 17:41
                  www1.gazeta.pl/forum/794674,30353,794652.html?f=94&w=8608150
                  • Gość: mat Re: Aeroklub Gliwicki IP: *.neonet.gliwice.pl / 62.111.206.* 27.10.03, 22:57
                    zacznijmy od zmiany zarządu (v-ce prezes). Z taką wizytówką najmądrzejszej na
                    świecie osoby daleko klub nie zajdzie......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka