Dodaj do ulubionych

Hotel Pudlo

IP: *.gze.pl 28.11.02, 02:57
Wiem, juz po wszystkim. Hotel stoi, jeszcze kilka dni i pojawia sie pierwsi
goscie. Pisze o tym kanciatym pudle, ktore stanalo na placu za poczta glowna.
Co o tym sadzicie? Pamietam projekty pokazywane w prasie. Byly gorsze i
lepsze... ale byly. Projekty ludzi ktorzy maja jakies pojecie o urbanistyce.
A co widzimy! Pudlo, jakis kant, na srodku placu! Hotel jak McDonald!
Cos takiego stawia sie poza centrum, przy trasach przelotowych, bo to jest
funkcjonalne ale okropnie brzydkie i nie laczy sie to z okoliczna
architektura.
Dlaczego i kto popelnia takie bledy? Bledy na dluuugie lata. Ehh

Obserwuj wątek
    • Gość: w-k Re: Hotel Pudlo IP: *.gze.pl 28.11.02, 12:50
      rzeczywiscie, jak narazie prezentuje sie okropnie. Jednak poczekam cierpliwie
      jak zostanie skonczony i jak zostanie zorganizowane otoczenie owego hotelu. Byc
      moze (a chcialbym) wplynie ono na lepszy mioj odbior tej inwestycji. Brzydkie
      rzeczy jak stoja w ladnym otoczeniu nabieraja korzystniejszego wygladu. Taki mi
      sie wydaje:)
      • Gość: Mizerny Re: Hotel Pudlo IP: *.gze.pl 01.12.02, 14:58
        Nie bylo tak zle. Wydaje mi sie ze zagospodarowanie miasta bylo prowadzone bylo
        calkiem rozsadnie. W Gliwicach nie buduje sie na taka skale by trudno bylo to
        opanowac (tak jak ma to miejsce w Warszawie). Jest na to kilka przykladow:
        siedziba banku WBK przy Dolnych Walow, TBS'y przy Nowym Swiecie to produkcje,
        moim zdaniem calkiem udane. Wkomponowanie nowej architektury w stare ramy nie
        jest zadaniem latwym. Ale to plac za Poczta Glowna mial byc ostatecznym
        sprawdzeniem kompetencji architektow i gospodarzy miasta. Wkoncu jest to duzy
        obszar w scislym centrum miasta.

Gość portalu w-k napisał:
        > Jednak poczekam cierpliwie jak zostanie skonczony i jak zostanie
        > zorganizowane otoczenie owego hotelu.

Ja stawiam ze zobaczymy duzy brukowany parking, kilka drzewek, a moze nawet
        ogrodzenie. Slicznie bedzie... ;)
    • Gość: Ee Re: Hotel Pudlo IP: *.necik.pl 28.11.02, 16:12
      Ohydny bunkier pasujący do poczty jak g.... do marmurów.
      • Gość: achim Re: Hotel Pudlo IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 16:37
        Gość portalu: Ee napisał(a):

> Ohydny bunkier pasujący do poczty jak g.... do marmurów.

Jo se mysla co to g... to tyn postamt ale.
        • Gość: zaskoczony Re: Hotel Pudlo IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 19:03
          Wiecie przecie, ze w tym miescie mamy Urzad Miejski a w nim Wydz.Architektury.
          To niewatpliwie nasi architekci maja tak spatrzony gust, a moze wiaze sie to z
          czym innym???
          Co o tym myslicie? Wydanie zgody na budowe czegos takiego - to o czyms swiadczy!
        • Gość: zasokoczony Re: Hotel Pudlo IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 29.11.02, 19:05
          Zapomnialem dodac
          Zwroccie uwage na nasz U.M. - cudo architektoniczne - nieprawdaz:))))))))))
    • meg_s Re: Hotel Pudlo 30.11.02, 15:52
      Gość portalu: zaskoczony napisał(a):

> Wiecie przecie, ze w tym miescie mamy Urzad Miejski a w nim Wydz.Architektury.
      > To niewatpliwie nasi architekci maja tak spatrzony gust, a moze wiaze sie to
      > z czym innym???
      > Co o tym myslicie? Wydanie zgody na budowe czegos takiego - to o czyms
      > swiadczy !

nie masz racji - nie jestem entuzjastką urzędów (łagodnie mówiąc) ale tym razem
      muszę ich trochę bronić, urzędnik nie może odmówić zatwierdzenia projektu,
      który spełnia wymogi formalne, tylko dlatego że mu się nie podoba,
      a więc "wymogi formalne" - właśnie... decyzja o warunkach zabudowy określa
      jedynie "parametry techniczne" - skalę obiektu i ogólnie, że "ma harmonizować",
      ale co się jednemu podoba to niekoniecznie innym - stąd w naszych warunkach
      nadal najlepszym choć niedoskonałym wyjściem są konkursy architektoniczne na
      tego typu obiekty w ważnych miejscach - tyle że inwestorzy stają na głowie, aby
      konkursów unikać.
      Wczoraj słuchałam na "Polonii" bardzo ciekawej rozmowy jak ten problem jest
      rozwiązywany w Austrii - otóż tam miasto zleca paru grupom projektantów
      wykonanie planów miejscowych które bardzo dokładnie precyzują kształt
      przyszłych obiektów, a następnie szeroka komisja wybiera jeden z nich jako
      wytyczną przyszłych realizacji, na okrasę dorzucając co lepsze "kawałki" z
      pozostałych
      • Gość: kenytakito Ten syf w srodku Gliwic.... IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 21:00
        ....zawdzieczamy wladzom miasta, bo kto wydaje ostateczna decyzje?..(to bylo
        pytanie retoryczne)...z reszta urbanisci w Gliwicach sa g... warci - zgoda
        na "Plusa" w centrum mista...trzeba miec pusto w glowie i pelno w kieszeni
        zeby wydac na to zgode!
    • Gość: kunsek Re: Hotel Pudlo IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 01.12.02, 16:31
      Gość portalu: Mizerny napisał(a):

> ...Dlaczego i kto popelnia takie bledy? Bledy na dluuugie lata. Ehh

Trudno mi pojąć co widzicie złego w wyglądzie (nie ukończonego jeszcze) budynku?
      Czy to, że nie będzie miał stylu 'neo-barokowo-gotyckiego' jak sąsiednia poczta?
      Czy już wiecznie mamy budować drogo i IMO brzydko?
      • meg_s Re: Hotel Pudlo 01.12.02, 17:40
        abstrahując od tego konkretnego przykładu - jako że o gustach się nie
        dyskutuje - tzw "Mendelsohn" też budził sprzeciw, a i dziś wielu się nie podoba
        • Gość: kunsek Re: Hotel Pudlo IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 01.12.02, 18:28
          meg_s napisała:

> abstrahując od tego konkretnego przykładu - jako że o gustach się nie
          > dyskutuje - tzw "Mendelsohn" też budził sprzeciw, a i dziś wielu się nie
          podoba

Na owe czasy taki 'wtręt' przykładu nowej architektury mógł rzeczywiście budzić
          zgorszenie wśród mieszkańców przyzwyczajonych do 'ordnungu' kamieniczek
          wystawionych głównie dzięki pieniądzom Francuzów. A skoro o Francji - czyż nie
          sypano gromy na Eiffela i władz Paryża za budowę wieży, dziś będąca chlubą
          paryżan?
          Krytykowane tu "Pudło" nie będzie wprawdzie perłą na miarę wym.w. przykładów,
          ale mieć będzie nie tylko walory użytkowe, ale - co równie ważne - uatrakcyjni
          zapyziałą i bezzębną Dworcową
          • bux Re: Hotel Pudlo 02.12.02, 14:13
            meg- piszesz ze nie mozna winic urzednikow, a dalej podajesz przyklad z
            Austrii, czemu u nas panowie architekci z wielce waznego wydzialu arcywaznego
            UM nie opracuja takiej koncepcji zabudowy scislego centrum? Mizerny'emu
            podobaja sie tbs przy Nowym Swiecie i WBK, a wedlug mnie to jest porazka z tym
            WBK obok poczty, czy w naszym miescie do kazdej nowej budowli musi sie za
            wszelka sile dodawac aluminium i szklo? Wystarczy spojrzec na Sad Okregowy,
            ktorego 'nie ozdobiono" takimi tworami architektonicznymi.
            A dopelnieniem hotelu Qubus zapewne bedzie mala, kameralna stacja benzynowa,
            tak w koncu bylo w umowie o sprzedazy tego terenu przez miasto. A miasto
            sprzedajac ten teren, czy dzierzawiac( nie pamietam) moglo sobie zastrzec, jak
            plac ma wygladac w przyszlosci. Pozdrawiam wszystkich forumowiczow
            • meg_s Re: Hotel Pudlo 02.12.02, 17:15
              bux napisał:

> ...czemu u nas panowie architekci z wielce waznego wydzialu arcywaznego
              > UM nie opracuja takiej koncepcji zabudowy scislego centrum?

-bo rada miejska musiałaby patrzeć w przyszłość dalej niż 4 lata
              -bo musiałaby być taka wola "z góry" - lub conajmniej precedens
              -bo podniósłby się krzyk, że urząd zleca sam sobie
              -bo formalnie urzędnikom nie wolno projektować na swoim terenie
              -bo cokolwiek by wymyślili byliby podejrzani o uleganie "politycznym" naciskom

no już wystarczy tego -bo ...by
              a jeśli odniosłeś wrażenie, że ja za wszelką cenę bronię urzędników - to błąd,
              ja tylko nie oskarżam tego ostatniego(!) ogniwa o całą złą sytuację
            • emerson Re: Hotel Pudlo 02.12.02, 17:19
              Witam
              Mam nieco odmienne zdanie co do tej inwestycji.
              Po pierwsze- gdy przez ładnych kilka lat na placu za pocztą nie działo się
              nic, to wszyscy narzekali- teraz, gdy ktoś wreszcie wyłożył forsę (jak myślę
              całkiem sporą) to znów jest niedobrze...
              Co do wyglądu- wszyscy porównują hotel z budynkiem poczty- czemu? Przecież
              poczta stoi do niego prawie tyłem! A hotel mieści się przy ul. Dworcowej która
              nie ma określonego stylu z którego mógłby sie on wyłamywać. Na odcinku od
              Strzody/Wyszyńskiego do Dunikowskiego jest niezła mieszanka architektury-
              trochę secesji, coś z międzywojnia, kilku nie mogę określić no i "przeuroczy
              wielkopłytowiec" (a w sumie 2 licząc ten na Wyszyńskiego).
              Poza tym- czy nie wydaje się nikomu że hotel jest podobny do Ikara? Klockowata
              bryła, prostokątne okna, kolor elewacji. A jakoś nie słychać by Ikar raził
              kogoś swym wyglądem...
              Poza tym trzeba poczekać na efekt końcowy- zagospodarowanie całego placu.
              pzdr. Emerson
              • Gość: Ee Re: Hotel Pudlo IP: *.necik.pl 03.12.02, 21:21
                Hi hi, mnie IKAR również razi - właśnie bunkrowatością.... może jakaś
                pacyfistka jestem, ale nie znosze ponurych kwadratowych bunkrów
      • Gość: kunsek Re: Hotel Pudlo IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 29.06.03, 10:44
        Już jakiś czas minął od polemiki o budynu Qubusa. Wygląd jego już się nam
        oswoił. Ciekaw jestem jaką opinię o nim mają *teraz* dawni oponenci i krytycy?
        • kolcero Re: Hotel Pudlo 30.06.03, 07:44
          Ile razy spojrze na ten budynek- przypominam sobie to wielkie smietnisko, jakie
          tam panowalo przez lata i wtedy zaczyna mi on nie przeszkadzac. Zreszta obok
          hotelu jest jeszcze probka starego porzadku
        • Gość: Ee Re: Hotel Pudlo IP: 157.158.202.* 30.06.03, 08:34
          Bunkier zawsze będzie bunkrem. Ohydny, kwadratowy (okienka jak na łodzi
          podwodnej), niedopasowany do otoczenia. Wygląda jak wrzód na dupie.
          • hans111 Re: Hotel Pudlo 30.06.03, 08:55
            Oczywiście, przecież wiadomo, że w centrum powinna dominować zabudowa zwarta.
            No, ale jeśli ktoś posiada odpowiednie środki przekonywania to może
            przeprowadzić wszystko... (patrz Wisła - hotel Gołębiewski)

H.

Gość portalu: Ee napisał(a):

> Bunkier zawsze będzie bunkrem. Ohydny, kwadratowy (okienka jak na łodzi
            > podwodnej), niedopasowany do otoczenia. Wygląda jak wrzód na dupie.
            • Gość: miki Re: Hotel Pudlo IP: 62.148.92.* 01.07.03, 15:52
              "okna jak na lodzi podwodnej" , to pomalujmy na zółto i bedziemy mieli Yellow
              Submarine w centrum gliwic.
    • natan Re: Hotel Pudlo 01.07.03, 19:36
      Dopóki teren wokół tego hotelu nie zostanie doprowadzony do porządku to i sam
      hotel będzie budził we mnie trochę negatywne odczucia. Ale w sumie uważam, że
      nie jest aż tak żle. Gorzej jakby ciągle straszył pusty plac, jak było do tej
      pory. Może w końcu to jakoś zagospoodarują, bo póki co otoczenie to chyba
      będzie odstraszać potęcjalnych klientów. Mam nadzieję, że nie przegną pały i
      nie postawią jakiejś stacji benzynowej, bo to byłaby lekka przesada. Więcej
      zieleni przydałoby się, może jakaś taka namiastka parku i alejki z ławeczkami
      jak pod UM.
      • Gość: kunsek Re: Hotel Pudlo IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 02.07.03, 17:41
        natan napisał:

> Dopóki teren wokół tego hotelu nie zostanie doprowadzony do porządku to i sam
        > hotel będzie budził we mnie trochę negatywne odczucia. Ale w sumie uważam, że
        > nie jest aż tak żle. Gorzej jakby ciągle straszył pusty plac, jak było do tej
        > pory. Może w końcu to jakoś zagospoodarują, bo póki co otoczenie to chyba
        > będzie odstraszać potęcjalnych klientów. Mam nadzieję, że nie przegną pały i
        > nie postawią jakiejś stacji benzynowej, bo to byłaby lekka przesada. Więcej
        > zieleni przydałoby się, może jakaś taka namiastka parku i alejki z ławeczkami
        > jak pod UM.

Podzielam Twoją opinię o pilnej potrzebie zagospodarowania pozostałego obszaru
        i o pomyśle stacji benzynowej (w środku miasta!!!). Pomysł z parkiem byłby
        świetny... gdyby nie duży ruch pojazdów/tirów ulicą Dworcową. Wówczas park
        miałby walory przedniej inhalacji spalinowej dla przesiadujących w nim
        spacerowiczów ;)

Ach, kiedy doczekamy się wreszcie OBWODNICY ? Ona wiele problemów by
        rozwiązała.
    • kolcero Re: Hotel Pudlo 02.07.03, 19:13
      Nie wiem czy zwrociliscie na nowatorskie rozwiazanie komunikacji pieszej-
      ekologiczny chodnik ?? ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka