Dodaj do ulubionych

dobre gimnazjum w Gliwicach

IP: *.gorn.polsl.gliwice.pl 19.12.02, 19:02
Od niedana mieszkam w Gliwicach. Moja corka konczy w tym roku podstawowke i
pojdzie do gimnazjum. Prosze o pomoc Gliwiczan:

Do ktorego gimnazjum warto ja wyslac? W czym sa dobre poszczegolne szkoly?
(jezyki obce, sport, kultura, oczywiscie poziom nauczania...)

hej, miejscowi, doradzcie cos!
Obserwuj wątek
    • Gość: Ee Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: *.necik.pl 22.12.02, 19:31
      Piewsza Społeczna Szkoła w Gliwicach, ul Robotnicza 4. Gimnazjum na bardzo
      wysokim poziomie, 2 języki obowiązkowe (5 godzin tygodniowo ang i 3 godz niem)
      5 godzin WF (w tym 2 na basenie. Bardzo dużo zajęć rozwijających kulturę i
      zainteresowania. Częste wizyty w teatrach, na wystawach, udziała w wielu
      konkursach i olimpiadach. Ja tam nie ucze - ja tam mam syna (obecnie 3
      gimnazjum) i nie żałuję anie jednej złotówki wydanej na to gimnazjum.
      • Gość: oko Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: *.junisoftex.pl / 212.106.133.* 23.12.02, 22:54
        szczerze mówiąc to ja społecznego nie polecam. szerzy się tam dosc paskudne
        szpanerstwo, kolego chodziła więc to sprawdzone informacje. gimnazja na
        jasnogórskiej i na trynku mają dosc dobrą opinie, jeżeli jednek wolisz
        prywatne, to podobnie jak społecznego nie polacam filomaty (jescze gorzej).
        jest jeszcze ETE ma dobra opinię.
        • markovich Re: dobre gimnazjum w Gliwicach 24.12.02, 14:38
          Szpanerstwo jest niestety obecne także w publicznych placówkach- nad czym
          szczerze ubolewam. Ale i tak polecałbym raczej te publiczne- moim zdaniem tam
          dzieci mogą zobaczyć życie od "prawdziwej" strony. Im wcześniej zetkną się z
          prawdziwyi problemami tym lepiej. Podam przykład: moja koleżanka chodziła aż do
          7. klasy właśnie do Społecznej Szkoły Podstawowej (wtedy SP trwała 8 lat). W 8.
          klasie przeniosła sie do publicznej SP w swoim rejonie. Ogromnym szokiem był
          dla niej fakt, że dzieciaki przychodzą na zajęcia głodne, biednie ubrane, cały
          rok noszą te same ciuchy, a wycieczka w cenie kilkudziesięciu złotych
          przekracza możliwości finansowe ich rodziców. Zobaczyła prawdziwe problemy i
          teraz nawet nie przyjdzie jej do głowy żeby szpanować czy w jakikolwiek sposób
          się wywyższać. Niestety, znam wielu ludzi, którzy ukończyli prywatne szkoły,
          poszli do prywatnych liceów i żyją w swoim hermetycznym świecie, pogardzając
          ludźmi niżej od nich sytuowanymi i szpanując pieniędzmi swoich rodziców. I to
          właśnie jest niebezpieczeństwo, które niosą niepubliczne placówki oświatowe. I
          tym optymistycznym akcentem...:)
          Wesołych Świąt!

Howk,

Markovich
    • Gość: Przybysz Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 22:58
      Finansowo stać mnie na prywatną (społeczną) szkołę dla córki, ale obawiam sie
      właśnie tego szpanerstwa i oderwania od realiów. co zatem ze szkołami
      publicznymi? Czy są takie w Gliwicach z dobrym poziomem, ale również z fajną
      atmosferą? Swoja szkołę wspominam bardzo dobrze, niestety, było to bardzo
      dawno temu i daleko od Gliwic. Które gimnazjum publiczne jest "do rzeczy"?
      • Gość: Andy Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: *.junisoftex.pl / *.milnet.silesianet.pl 29.12.02, 10:54
        Polecam "siódemkę" przy ZSO nr 4 na os. Sztabu Powstańczego. Mój syn chodzi tam
        od września i jest OK - przede wszystkim w jego opinii. Wydaje się, że dyrektor
        szkoły walczy skutecznie z wszelkimi przejawami patologii ( kociarstwo, uzywki
        etc)
        • oko_jeza Re: dobre gimnazjum w Gliwicach 29.12.02, 11:41
          ja chodzę właśnie do Ewangelika na Franciszkańskiej. muszę powiedziec że na
          pewno nie mam szpanerstwa, markowych ciuchów itd. praktycznie wszyscy
          dojeżdżają do szkoly autobusami (nie limuzynami :-) no chyba że ja -chodze no
          nogach :-) atmosfera jest bardzo fajna, nauczyciele też są ok- zawsze
          poświęcają nam tyle czasu ile trzeba, można perzyśc na konsultacje itd. co
          do "odrealnienia"- sporo osób z naszej szkoły nie jest zamożna, korzystają ze
          stypendium. aha, i jeszcze co do potencjalnych obaw co do nazwy- oprócz tego że
          uczą nas zwyczajnego szcunku do bliźnich i uczciwości, nie ma żadnego nacisku
          religijnego- w naszej szkole są zarówno katolicy, ewangelicy i ateiści. nie ma
          religii jest etyka, ale obok jest kościół katolicki i można tam chodzic na
          religię. jak masz jeszcze jakieś pytania to chętnie odpowiem :-)
          pozdrawiam
          • Gość: Przybysz Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 29.12.02, 13:13
            Dzieki za informację. Faktem jest, że zmroziła mnie nazwa, ale Twoje
            wyjaśnienie rozwiało wątpliwosci. Pozdrawiam.
          • uczula Re: dobre gimnazjum w Gliwicach 14.04.16, 08:59
            tak chyba nie do konca jest tak swietnie jakby sie chcialo.
            Napisze o szkole podstawowej.

To czego nie mowia glosno w ewangeliku a wystarczy sprawdzic np plan lekcji.
            - szkola ma duzy nacisk na obecnosc Boga w nauczaniu...np :
            - zaczynajac od 1 klasy lekcje biblijne codziennie (w 1 klasie 30 minutowe) sa obowiazkowe i nie jest to etyka a jezeli juz to etyka chrzescijanska - czyli nasz Bog dobry ojciec.
            - jezeli zajecia muzyczne - to znowu nauka piosenek z Bogiem w tle.
            - jezeli polkolonie - to pod haslem znaki drogowe prowadzace dobra droga do Boga, polkolonie po angielsku? - wolontariusze ze stanow i znowu rysowanie i warsztaty na ktorych dzieci rysuja i maluja np krzyze jako znaki boże.

fakt - do szkoly chodza dzieci roznych wyznan, nie mniej np podczas rekolekcji sa do wyboru albo rekolekcje katolickie albo rekolekcje w szkole (ewangelickie??) , nie ma innej mozliwosci zajec w tym czasie dla dzieci ktore nie chodza na ZADNe rekolekcje.
            Dziecko moze w tym czasie zostac w domu? - no niezupelnie...bo rekolekcje w szkole nie obejmuja calego dnia szkolnego a np 2 i 3 lekcje, albo 3 i 4 - co nie jest zaznaczone w planie lekcji ani niei ma takiej informacji przekazanej rodzicom.
            Nacisk na religie jest bardzo duzy i pod tym katem sa specjalnie dobieraniu nauczyciele - jezeli nie sprawdzaja sie, sa po roku po prostu zwalniani...
            Duza jest rotacja wsrod nauczycieli niestety.
            Ze szkoly podstawowej wyszly obecnie 2 roczniki.
            Pierwszy bodajze 11 osobowy (klasy licza po 12 osob) drugi 8 osobowy.
            Ten drugi rocznik uczylo 20 nauczycieli!!! w przeciagu 6 lat.

teraz na plus - fantastyczny kontakt z wychowawca i nauczycielami.
            Faktyczna pomoc i rozmowa w razie trudnosci ucznia.
            Super klasa i dzieci otwarte i przyjazne.

na minus - zerowy kontakt dzieci po szkole poniewaz dzieci sa z roznych miejscowosci i roznych obszarow Gliwic.
            Zerowy kontakt w razie choroby dziecka - za to bardzo dobrze prowadzony przez wychowawce Librus.
            Mam wrazenie, ze ewangelicy ( a spore grono dzieci chodzi do tej szkoly) to jednak zamknieta grupa ktore nie przyjmuje obcych...

No i trzeba sie liczyc z tym, ze kazda akademia, koncert itp sa poprzedzone wystepem z czytaniem biblii ....
    • Gość: Przybysz Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: *.gorn.polsl.gliwice.pl 30.12.02, 16:01
      A co powiecie o gimnazjum na osiedlu Waryńskiego? Czy ktos wie, jak tam wygląda
      i co sie tam dzieje? Czy jest OK?
      • Gość: ja tez Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 28.02.03, 23:53
        Przyłączam się do pytania Przybysza
        Co z gimnazjum nr 5 na Osiedlu waryńskiego?
        Ktos cos wie na ten temat?
        Proszę o opinie, bo nadszedł czas składania podań.
        • Gość: to ja Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: 212.106.159.* 10.04.14, 10:53
          Od znajomej syn tam poszedł i po roku popadł w depresje, była taka fala na pierwszoklasistów ze nie wytrzymał presji, podpalania włosów , ubrań, wsadzania głowy do muszli i spuszczania wody, wyrzucania i targania zeszytów, o wyzwiskach nie wspomnę bo kultura mi na to nie pozwala. Na szczęscie rodzice w pore zareagowali i wypisali go z tej "szkoły" a za nimi jeszcze ok 30% innych dzieci odeszło. Nie wiem co musiałoby się stać żebym puściła tam swoje dziecko.
    • Gość: matka polka Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: *.bigserwis.pl 11.06.13, 16:39
      i jak zakończył się ten temat? jak wygląda dzisiaj? ja jestem właśnie przy wyborze gimnazjum i rozważam między społecznym, a 7-ką
      any suggestions anybody?
      • Gość: rodzic ze Społeczn Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: 195.82.182.* 14.06.13, 23:19
        Witaj,
        Ja polecam 1Społeczną. Moje dziecko jest uczniem tej szkoły od 3 lat. Kameralne klasy, przyjaźnie nastawieni nauczyciele. Nie ma szpanu. Ponieważ gimnazjum jest kontynuacją podstawówki nie ma też zjawiska, które widać w innych gimnazjach tzn. że dzieci zaczynają się uważać za dorosłe i nieciekawie zachowywać. Prócz tego w Społecznej nie obserwuję efektu "Ty kujonie". Nikt nikomu nie dokucza z tego powodu, że się uczy. Widzę raczej, że dzieci się wzajemnie motywują do nauki. Taka pozytywna konkurencja. Fajne są też busiki szkolne. Jeżdżą na 3 liniach. Spory wybór zajęć dodatkowych np. języki, karate, keyboard, kółka przedmiotowe (więcej tego jest). No i mają osiągnięcia na egzaminach i konkursach przedmiotowych. Jeszcze raz podkreślę: nie ma szpanu i mercedesów! Dzieci są normalne w pozytywnym tego znaczeniu, a rodzice dużą wagę przykładają do ich nauki i zachowania. Często są to zresztą osoby, które płacą czesne kosztem sporych wyrzeczeń, żeby tylko ich dziecko mogło się uczyć w przyjaźniejszej atmosferze.
    • Gość: Ee Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: *.komag.gliwice.pl 19.06.13, 09:03
      Starszy syn kończył gimnazjum na Robotniczej - te społeczne. Istotnie szpanerstwo i pogarda dla nieposiadających markowych gadżetów. Ale to kwestia na jakie dzieci się trafi w klasie (i rodziców). Szkoła z tym nic nie robi wg zasady - rodzic płaci i wymaga - rodzice wprost mówili że stać ich i nikt nie ma prawa zabronić ich dzieciom szpanować. Młodszego syna posłałam do "Szkoły z charakterem" - gimnazjum na Górnych Wałów - też społeczne. Niebo a ziemia!! Fantastyczna atmosfera, jakby któryś uczeń próbował się wywyższać to dyrektor natychmiast sprowadzi go na ziemię, poziom bardzo dobry i doskonałe bezpieczeństwo w szkole. Byłam baaaardzo zadowolona.
      • Gość: ania Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: *.centrum.gliwice.pl 19.06.13, 18:55
        Gimnazjum w Społecznej to rewelacja. Dzieci chodzą normalnie ubrane i nie ma szpanowania. Dziewczynki nie świecą gołymi brzuchami, a chłopcy majtkami i spodniami z paskami na środku pupy. Przekrój ludzi bardzo szeroki. Od osób średnio sytuowanych, gdzie wydatki związane z czesnym są sporym obciążeniem dla rodziców do osób bogatych. Ale nie ma tu szpanerstwa na 100%. Nikt tu takiego zachowania nie pochwala. NIe ma kocenia. I nie ma tutaj licytacji : "ile zarabia Twój Tata?". Gimnazjum dużo lepsze niż w Szkole z charakterem. Tam poziom jest duuuuużo niższy niż w społecznej. Świadczą o tym wyniki z testu gimnazjalisty. Świadczy o tym również fakt, że dzieci ze społecznej dostają się do najlepszych liceów w Gliwicach, a dzieci z gimnazjum ze szkoły z charakterem często z musu zostają w liceum w tej samej szkole. Ale za to dzieci ze Szkoły z Charakterem świetnie potrafią sprzątać, bo tego uczą się przez cały czas sprzątając swoją szkołę. W szkole nie ma sprzątaczek.
        Jeśli chodzi o Filomatę i ich wysokie wyniki. Trzeba pamiętać, że już w 1 klasie gimnazjum każde dziecko bierze korepetycje, oczywiście dodatkowo płatne przez rodziców.
        To jest chore. A oprócz tego licytacja "kto ile ma na koncie". Wyścig szczurów to mało powiedziane.
        Z prywatnych szkół tylko 1 Szkoła Społeczna jest normalna.
      • Gość: rodzic ze Spoleczn Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: 195.82.182.* 19.06.13, 22:20
        To bardzo dziwne co Pan/Pani pisze. Nigdy nie słyszałam, żeby ktoś w Społecznej powiedział, że ma kasę i mu wszystko wolno... Za to znam parę przypadków dzieci zabieranych czym prędzej ze "Szkoły z charakterem". Ponoć nie wszystko złoto, co się świeci ...
        Wracając do Społecznej: faktycznie przekrój rodziców spory, ale chyba większość to ludzie wykształceni i najczęściej (oboje) pracujący. Nie sądzę, żeby ktoś z rodziców w naszej klasie pozwolił na "szpan" swojego dziecka - jeśli chodzi o naukę i zachowania dzieci są bardzo pilnowane i to i w domu i w szkole. To zresztą widać na egzaminach i konkursach przedmiotowych - duże sukcesy w Kangurze, Pikomacie itd. Są u nas też rodzice, którzy przysłowiowy ostatni grosz zbierają na czesne, żeby tylko dziecko dostało dobrą edukację. I nie zauważyłam, żeby ktokolwiek komukolwiek wytykał brak pieniędzy. Nie słyszałam też, żeby ktoś komuś dokuczał, bo ma trudności z nauką czy z powodu dysleksji. Ale oczywiście dopuszczam możliwość, że jakiś pojedynczy incydent może się zdarzyć.... Z tym, że pojedynczy ;)
        • gliwiczanka2000 Re: dobre gimnazjum w Gliwicach 24.06.13, 13:12
          Wyniki po egzaminie gimnazjalnym świadczą same za siebie. Podsyłam link do strony szkoły: 1spoleczna.pl/ i poelacm, bo to naprawdę dobra szkola.
    • gliwiczanka2000 Re: dobre gimnazjum w Gliwicach 24.06.13, 14:38
      I jeszcze jedno - uczniowie 1 Społecznego Gimnazjum mają najlepsze w Gliwicach wyniki z języka angielskiego. Lepsze niż uczniowie w Filomacie i lepsze niż uczniowie w Szkole z Charakterem. Ja osobiście jestem zachwycona, jak moje dziecko mówi po angielsku. W Społecznej można liczyć na doskonały poziom języka angielskiego w mowie i piśmie swojego dziecka.
    • Gość: Zeta Pe Szkoła Społeczna IP: *.ip.netia.com.pl 08.10.13, 15:43
      Witam,

Często słyszy się opinie o szkołach społecznych jako o oazach szpanerstwa, co nie ma za wiele wspólnego z rzeczywistością, przynajmniej w moim przypadku. Jestem absolwentem z 2001 roku i żadnej innej szkoły nie wspominam tak dobrze, jak Szkoły Społecznej właśnie. Decydująca w mojej ocenie jest świetna atmosfera, czy po prostu - normalna - jak w wielu zachodnich szkołach. Nie chcę z drugiej strony popadać w skrajności, bo parę mankamentów na pewno by się znalazło, takich jak np. niższy poziom przedmiotów ścisłych od humanistycznych czy POJEDYNCZE przypadki szpanerstwa (opisuję oczywiście sytuację z okresu 1997-2001). Te problemy nie stanowią o tym, że szkoła była/jest beznadziejna, bo zalet tej szkoły jest znacznie więcej: jak już wspomniałem - atmosfera, poszanowanie dla indywidualizmu, tolerancja, dużo języków obcych, bezpieczeństwo, poziom przedmiotów humanistycznych. Niestety, o innej placówce (publicznej) nie mogę napisać w superlatywach, skoro powszechne było chamstwo i złodziejstwo, niektórzy nauczyciele byli pijani na wycieczkach, nie tolerowano jakichkolwiek przejawów indywidualizmu. Zauważyłem, iż część osób podziela opinię, jakoby taki rodzaj szkoły publicznej był dobrą szkołą życia. Nic bardziej mylnego, osoby przebywające w takim środowisku same, być może, nabędą złych manier, ich moralność może ulec skruszeniu. Nie twierdzę, że tak musi być, dużo zależy od danej jednostki. Nie gardzę również osobami biednymi, walczę jedynie z pewnymi zachowaniami, które kształtują nas jako ludzi. Paradoksalnie na państwowej uczelni (Politechnika Śląska) szpanerstwo było znacznie bardziej powszechne...
      • Gość: B52 Re: Szkoła Społeczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.14, 19:58
        1 Gimnazjum przy ILO
        2 Gimnazjum na Jasnogórskiej

Społeczne powinny być lepsze - jednak na poziomie średnim i wyższym następuje weryfikacja rzeczywistych osiągnięć uczniów. Kilka wspaniałych osób zakrywa cały ogrom miernoty i płycizny...
        Warto też przyglądnąć się kariotypowi psychologiczno - społecznemu Rodziców - to może pomóc w podjęciu decyzji..
    • Gość: rodzic tylko Spoleczna IP: 195.82.182.* 24.06.14, 00:47
      Świetne wyniki i bardzo przyjazna atmosfera panują w tej szkole. W dodatku wysokie bezpieczeństwo. Języki na świetnym poziomie. Wszystko zresztą widać w wynikach egzaminów. Od lat w pierwszej trójce szkół gliwickich. Kameralne klasy, stołówka, świetlica, liczne kółka, busy szkolne, basen. Dzieci nie chcą ze szkoły o 17 wychodzić! Polecam.
    • angrusz1 Re: dobre gimnazjum w Gliwicach 25.06.14, 07:41
      To takie, gdzie dyrektor i nauczyciele dbają o dyscyplinę , gdzie zwalcza się chuligańskie zachowanie , no i gdzie nie ma leni i bardzo mało zdolnych ,ot przygłupów .
      Gdzie uczniowie chcą się uczyć . Gdzie nie ma korupcji . Gdzie jest takie ?
      • Gość: max Re: dobre gimnazjum w Gliwicach IP: *.play-internet.pl 06.03.15, 17:34
        Mam inne zdanie. Pani dyrektor nie jest odpowiednia osoba na tym stanowisk. Szkoda kasy
    • angrusz1 Jakie 28.06.14, 09:24
      wyniki matur w Gliwicach ?

Jaki średni wynik z matematyki i fizyki będą mieli kandydaci na studia na Politechnice Śląskiej ?
      • maddakw2 Re: Jakie 21.05.17, 14:02
        Witam,
        przenoszę się na wakacjach z rodziną do Gliwic i mam 11-letniego syna- jaką szkołę Państwo możecie polecić ? zależy mi na kontynuacji podstawówki + gimnazjum. Może być i prywatna i publiczna. Zależy nam na dobrej atmosferze i fajnym podjeściu do dzieci i oczywiśćie na dobrym poziomie szkoły.

Będę bardzo wdzięczna za opinie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka