Dodaj do ulubionych

Aneksja albo glupota Katowiczanki

IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.01.03, 11:42
Katowiczanka napisala:

>• Re: Do Śłezana adres: trupek:* / 192.168.1.*
>Gość: katowiczanka 25-01-2003 20:21 odpowiedz na list odpowiedz cytując
>
> Moim dokonaniem było uzmysłowienie niektórym ,że narodu żydowskiego
> nie można sobie anektować ,tylko dlatego,że sześciu Żydów mieszkających na
> Śląsku otrzymało nagrodę Nobla

A tak wybitnych przedstawicieli narodu zydowskiego anektuja sobie Polacy:

Polański Roman (1935-), POLSKI aktor, reżyser, scenarzysta, producent
filmowy. Ukończył PWSF w Łodzi (1959).
wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=pola%F1ski
Schulz Bruno (1892-1942), POLSKI prozaik, krytyk literacki, grafik. 1910
ukończył gimnazjum w Drohobyczu.
wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=schulz
Sandauer Artur (1913-1989), POLSKI krytyk literacki, prozaik. Ukończył
filologię klasyczną na uniwersytecie we Lwowie.
wiem.onet.pl/wiem/003622.html
Rubinstein Akiba (1882-1961), jeden z najwybitniejszych POLSKICH szachistów.
wiem.onet.pl/wiem/00bd74.html
Korczak Janusz, właściwie Henryk Goldszmit (1878 lub 1879-1942), POLSKI
prozaik żydowskiego pochodzenia
wiem.onet.pl/wiem/010d8b.html
Ludwik Zamenhof (1859-1917), POLSKI lekarz, twórca sztucznego
międzynarodowego języka
www.uranos.eu.org/poland/plnames.html#Zamenhof
Tuwim Julian (1894-1953), POLSKI poeta. W latach 1916-1919 współpracownik
czasopisma studenckiego Pro arte et studio.
wiem.onet.pl/wiem/001244.html
Leśmian Bolesław, właściwie Bolesław Lesman (1877-1937), POLSKI poeta,
eseista, jeden z najwybitniejszych prozaików polskich XX w.
wiem.onet.pl/wiem/00ae24.html
Hemar Marian, właściwie Marian Hescheles (1901-1972), POLSKI poeta, satyryk,
komediopisarz.
wiem.onet.pl/wiem/0102f3.html

1935 • POLSKI pianista Artur Rubinstein z koncertami w Japonii
www.poland.or.jp/polski/polityka/polit11pl.html - strona ambasady
RP w Japonii

Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej został założony w 1952 r. przez
Polską Akademię Nauk. Głównym założycielem i pierwszym dyrektorem Instytutu
był Profesor Ludwik Hirszfeld, znany POLSKI immunolog i mikrobiolog.
surfer.iitd.pan.wroc.pl/about.html
Kosiński Jerzy (1933-1991), amerykański pisarz POLSKIego pochodzenia.
wiem.onet.pl/wiem/005b53.html

Lista moze byc oczywiscie o wiele dluzsza.
Obserwuj wątek
    • Gość: katowiczanka Re: do prawie noblisty z Niemiec IP: trupek:* / 192.168.1.* 27.01.03, 12:13
      Gość portalu: ??? napisał(a):

> Katowiczanka napisala:
      >
      > >• Re: Do Śłezana adres: trupek:* / 192.168.1.*
      > >Gość: katowiczanka 25-01-2003 20:21 odpowiedz na list odpowiedz cytując
      > >
      > > Moim dokonaniem było uzmysłowienie niektórym ,że narodu żydowskiego
      > > nie można sobie anektować ,tylko dlatego,że sześciu Żydów mieszkających na
      >
      > > Śląsku otrzymało nagrodę Nobla
      >
      >
      >
      > A tak wybitnych przedstawicieli narodu zydowskiego anektuja sobie Polacy:
      >
      >
      > Polański Roman (1935-), POLSKI aktor, reżyser, scenarzysta, producent
      > filmowy. Ukończył PWSF w Łodzi (1959).
      > <a href="wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=pola%
      F1ski"target="_blank">wiem.on
      > et.pl/wiem/fts.html?q=pola%F1ski</a>
      > Schulz Bruno (1892-1942), POLSKI prozaik, krytyk literacki, grafik. 1910
      > ukończył gimnazjum w Drohobyczu.
      > <a href="wiem.onet.pl/wiem/fts.html?
      q=schulz"target="_blank">wiem.onet.p
      > l/wiem/fts.html?q=schulz</a>
      > Sandauer Artur (1913-1989), POLSKI krytyk literacki, prozaik. Ukończył
      > filologię klasyczną na uniwersytecie we Lwowie.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/003622.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /003622.html</a>
      > Rubinstein Akiba (1882-1961), jeden z najwybitniejszych POLSKICH szachistów.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/00bd74.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /00bd74.html</a>
      > Korczak Janusz, właściwie Henryk Goldszmit (1878 lub 1879-1942), POLSKI
      > prozaik żydowskiego pochodzenia
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/010d8b.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /010d8b.html</a>
      > Ludwik Zamenhof (1859-1917), POLSKI lekarz, twórca sztucznego
      > międzynarodowego języka
      > <a
      href="http://www.uranos.eu.org/poland/plnames.html#Zamenhof"target="_blank">
      > www.uranos.eu.org/poland/plnames.html#Zamenhof</a>
      > Tuwim Julian (1894-1953), POLSKI poeta. W latach 1916-1919 współpracownik
      > czasopisma studenckiego Pro arte et studio.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/001244.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /001244.html</a>
      > Leśmian Bolesław, właściwie Bolesław Lesman (1877-1937), POLSKI poeta,
      > eseista, jeden z najwybitniejszych prozaików polskich XX w.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/00ae24.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /00ae24.html</a>
      > Hemar Marian, właściwie Marian Hescheles (1901-1972), POLSKI poeta, satyryk,
      > komediopisarz.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/0102f3.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /0102f3.html</a>
      >
      > 1935 • POLSKI pianista Artur Rubinstein z koncertami w Japonii
      > <a
      href="www.poland.or.jp/polski/polityka/polit11pl.html"target="_blank"
      > >www.poland.or.jp/polski/polityka/polit11pl.html</a> - strona ambasady
      > RP w Japonii
      >
      > Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej został założony w 1952 r.
      przez
      > Polską Akademię Nauk. Głównym założycielem i pierwszym dyrektorem Instytutu
      > był Profesor Ludwik Hirszfeld, znany POLSKI immunolog i mikrobiolog.
      > <a
      href="http://surfer.iitd.pan.wroc.pl/about.html"target="_blank">surfer.iitd.
      > pan.wroc.pl/about.html</a>
      > Kosiński Jerzy (1933-1991), amerykański pisarz POLSKIego pochodzenia.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/005b53.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /005b53.html</a>
      >
      >
      > Lista moze byc oczywiscie o wiele dluzsza.

Lista Twoja to odkrycie na miarę Nobla .Gratuluje Ci mądrości .
      Jest tylko ,jedno małe ale .Polacy wiedzą jakiej narodowości są umieszczeni na
      twojej liście ludzie ,nigdy nie starali się im odebrać ich narodowości ,a
      to ,że mieszkają w Polsce (choć nie wszyscy )tu tworzą ,to widocznie chcą tu
      w Polsce żyć. Identyfikują się z Polakami ,ale sami mają świadomość swojego
      pochodzenia ,które nikt w Polsce im nie odbiera. W przeciwieństwie do Was bo
      gdybym nie zapytała jakiej narodowości jest F.Haber -chemik to by się nikt nie
      dowiedział ,bo Arnold ani słowem nie pisnął o ich pochodzeniu .
      Jak zapewne nie wiesz ale Żydzi swoje państwo mają dopiero od 1948 więc gdzieś
      do tej pory musieli mieszkać i mieszkali wszędzie .
      I na koniec ponieważ mnie obrażasz to jest moja pierwsza i ostatnia odpowiedź
      do Ciebie.
      • Gość: Gryps Re: do prawie noblisty z Niemiec IP: wox:* / 170.205.213.* 27.01.03, 12:36
        Tez sadzac po serverze jest to nie kto inny jak kolezka B. ;)

• Gość: katowiczanka Re: do Grypsa IP: trupek:* / 192.168.1.* 27.01.03, 12:51
          Gość portalu: Gryps napisał(a):

> Tez sadzac po serverze jest to nie kto inny jak kolezka B. ;)

>

Nie wydaje mi się ,żeby był takim tchórzem koleżka B, no ale może ?
          • Gość: katowiczanka Re: do Grypsa IP: trupek:* / 192.168.1.* 27.01.03, 12:56
            Gość portalu: katowiczanka napisał(a):

> Gość portalu: Gryps napisał(a):
            >
            > > Tez sadzac po serverze jest to nie kto inny jak kolezka B. ;)
            >
            > >
            >
            > Nie wydaje mi się ,żeby był takim tchórzem koleżka B, no ale może ?

Sorry !
            Może w ten sposób chce ocalic swoją kindersztubę.
            • Gość: ballest Re: do Grypsa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.01.03, 15:07
              Jeszcze raz "NIE MA NARODOWOSCI ZYDOWSKIEJ, JEST TYLKO WYZNANIE"
              To byli wiec polacy wyznania mojzeszowego.

pyrsk
              ballest
              • hanys_hans Re: do Grypsa 27.01.03, 15:15
                Gość portalu: ballest napisał(a):

> Jeszcze raz "NIE MA NARODOWOSCI ZYDOWSKIEJ, JEST TYLKO WYZNANIE"
                > To byli wiec polacy wyznania mojzeszowego.
                >
                > pyrsk
                > ballest

Fragmenty przemowien Wladyslawa Gomulki z lat 1967/68 dotyczace ...
                ... srodowiskach Zydow - obywateli polskich, pragne oswiadczyc, co nastepuje:
                nie czynilismy
                przeszkod obywatelom polskim narodowosci zydowskiej w przeniesieniu ...
                • hanys_hans Re: do Grypsa 27.01.03, 15:19
                  Fragment przemowienia Wladyslawa Gomulki
                  wygloszonego na VI Kongresie Zwiazkow Zawodowych
                  dnia 19. czerwca 1967
                  (fragment)

(...)

W zwiazku z tym, ze agresja Izraela na kraje arabskie spotkala sie z aplauzem w
                  syjonistycznych srodowiskach Zydow - obywateli polskich, pragne oswiadczyc, co
                  nastepuje: nie czynilismy przeszkod obywatelom polskim narodowosci zydowskiej w
                  przeniesieniu sie do Izraela, jesli tego pragneli. Stoimy na stanowisku, ze
                  kazdy obywatel Polski powinien miec tylko jedna ojczyzne - Polske Ludowa.
                  Podziela to olbrzymia wiekszosc obywateli polskich narodowosci zydowskiej i
                  sluzy wiernie naszemu krajowi. Wladze panstwowe traktuja jednakowo wszystkich
                  obywateli Polski Ludowej, bez wzgledu na ich narodowosc. Kazdy obywatel naszego
                  kraju korzysta z rownych praw i na kazdym ciaza jednakowe obywatelskie
                  obowiazki wobec Polski Ludowej. Ale nie mozemy pozostac obojetni wobec ludzi,
                  ktorzy w obliczu zagrozenia pokoju swiatowego, a wiec rowniez bezpieczenstwa
                  Polski i pokojowej pracy naszego narodu, opowiadaja sie za agresorem, za
                  burzycielami pokoju i za imperializmem. Niech ci, ktorzy odczuwaja, ze slowa te
                  skierowane sa pod ich adresem - niezaleznie od ich narodowosci - wyciagna z
                  nich wlasciwe dla -siebie wnioski.
                  (...)

• hanys_hans Re: do Grypsa 27.01.03, 15:23

Fragment przemowienia Wladyslawa Gomulki,
                    wygloszonego na spotkaniu z aktywem warszawskim PZPR
                    dnia 19. marca 1968 r.
                    (fragment)

(...)

Towarzysze!

W wydarzeniach, jakie mialy miejsce, aktywny udzial wziela czesc mlodziezy
                    akademickiej pochodzenia lub narodowosci zydowskiej. Rodzice wielu z tych
                    studentow zajmuja mniej lub bardziej odpowiedzialne, a takze wysokie stanowiska
                    w naszym panstwie. Ta przede wszystkim okolicznosc spowodowala, ze na fali tych
                    wydarzen wyplynelo opacznie nieraz pojmowane haslo walki z syjonizmem.

Czy w Polsce sa zydowscy nacjonalisci, wyznawcy ideologii syjonistycznej? Na
                    pewno tak. Byloby jednak nieporozumieniem, gdyby ktos chcial dopatrywac sie w
                    syjonizmie niebezpieczenstwa dla socjalizmu w Polsce, dla jej ustroju
                    spoleczno - politycznego. Niebezpieczenstwo takie, jesliby kiedykolwiek
                    zaistnialo - a jest to malo prawdopodobne - moze wyplynac z roznych reakcyjnych
                    zrodel w kraju, wspomaganych z zewnatrz przez osrodki miedzynarodowej,
                    antykomunistycznej reakcji.

Nie oznacza to jednak, ze w Polsce nie ma w ogole problemu, ktory nazwalbym
                    samookresleniem sie czesci Zydow - obywateli naszego panstwa. 0 co mi chodzi,
                    przedstawie na przykladach.

W roku ubieglym podczas czerwcowej agresji Izraela przeciw panstwom arabskim
                    okreslona liczba Zydow w roznych formach objawiala chec wyjazdu do Izraela
                    celem wziecia udzialu w wojnie z Arabami. Nie ulega watpliwosci, ze ta
                    kategoria Zydow obywateli polskich uczuciowo i rozumowo nie jest zwiazana z
                    Polska, lecz z panstwem Izrael. Sa to na pewno nacjonalisci Zydowscy. Czy mozna
                    miec do nich o to pretensje? Tylko takie, jakie zywia komunisci do wszystkich
                    nacjonalistow, bez wzgledu na ich narodowosc. Przypuszczam, ze ta kategoria
                    Zydow wczesniej lub pozniej opusci nasz kraj.

W swoim czasie otworzylismy szeroko nasze granice dla wszystkich, ktorzy nie
                    chcieli byc obywatelami naszego panstwa i postanowili udac sie do Izraela.
                    Rowniez i dzis tym, ktorzy uwazaja Izrael za swoja ojczyzne, gotowi jestesmy
                    wydac emigracyjne paszporty.

Inna kategorie ludzi pochodzenia zydowskiego przedstawia nam p. Slonimski w
                    swoim artykule zamieszczonym w czasopismie "Wiadomosci Literackie" nr 35 z roku
                    1924 pod tytulem "0 drazliwosci Zydow".

Z uwagi na wybitnie antysemicka tresc tego artykulu, przytocze tylko jego
                    zakonczenie:

"O, gdybym mogl sie czuc Zydem - pisze Slonimski. - Naleze jednak sercem do
                    malej, ale wynioslej ojczyzny ludzi zblakanych wsrod swiata, znajdujacych sie
                    po wszystkich ladach ziemi, nie przywiazanych wstega wspomnien, ani nie
                    wroslych korzeniami w ziemie rodzinna. Z reka na sercu moge wyznac, ze nie mam
                    wcale uczuc narodowych. Nie czuje sie ani Polakiem, ani Zydem. Nie bez
                    zazdrosci patrzylem na pionierow zydowskich rozpinajacych namioty w dolinie
                    Saronu i sluchalem ich piesni hebrajskich wieczorem przy ognisku - jak niegdys
                    nie bez zazdrosci sluchalem piesni polskich zolnierzy idacych na daleka wojna z
                    Rosja".

Slowa te napisal Slonimski przed 44 laty. Jakie uczucia zywi on dzisiaj do
                    Polski, trudno mi powiedziec. Na ten temat moze sie miarodajnie wypowiedziec
                    tylko on sam.

Nie ulega watpliwosci, ze i obecnie znajduje sie w naszym kraju okreslona
                    liczba ludzi, obywateli naszego panstwa, ktorzy nie czuja sie ani Polakami, ani
                    Zydami. Nie mozna miec do nich o to pretensji. Nikt nikomu nie jest w stanie
                    narzucic poczucia narodowosci, jesli go nie posiada. Z racji swych
                    kosmopolitycznych uczuc ludzie tacy powinni jednak unikac dziedzin pracy, w
                    ktorych afirmacja narodowa staje sie rzecza niezbedna.

Jest wreszcie trzecia, najliczniejsza grupa naszych obywateli pochodzenia
                    zydowskiego, ktorzy; wszystkimi korzeniami wrosli w ziemie, na ktorej sie
                    urodzili, i dla ktorych Polska jest jedyna ojczyzna. Wielu z nich zajmuje
                    odpowiedzialne stanowiska panstwowe i partyjne, pracuje na kierowniczych
                    stanowiskach w roznych dziedzinach naszego zycia. Wielu, z nich swa praca i
                    walka --rzetelnie zasluzylo sie Polsce Ludowej, sprawie budowy socjalizmu w
                    naszym kraju. Partia ceni ich za to wysoko.

Niezaleznie jednak od tego, jakie uczucia nurtuja obywateli naszego kraju
                    pochodzenia zydowskiego, partia nasza przeciwstawia sie z cala stanowczoscia
                    wszelkim zjawiskom, ktore nosza cechy antysemityzmu. Syjonizm zwalczamy, jako
                    program polityczny, jako nacjonalizm zydowski, i to jest sluszne. Nie ma to nic
                    wspo1nego z antysemityzmem. Antysemityzm ma miejsce wowczas, gdy ktos wystepuje
                    przeciwko Zydom dlatego, ze sa Zydami. Syjonizm i antysemityzm - to dwie strony
                    tego samego nacjonalistycznego medalu.

Jedynym miernikiem oceny obywatela naszego panstwa jest jego postawa wobec
                    socjalizmu i wobec zywotnych interesow naszego panstwa i narodu. Kazdy obywatel
                    okresla swoja narodowosc wedle wlasnej swiadomosci. Korzysta przy tym z rownych
                    praw niezaleznie od tego, czy sie uwaza za Polaka, Bialorusina czy Zyda. Ale
                    tez jednakowo obowiazuje go zasada lojalnosci wobec kraju, wobec swojej
                    ojczyzny, Polski Ludowej.

(...)

Wersja z polskimi literami
                    Jak doszlo na sciepie do tematu przemowien Gomulki
                    Temat pokrewny: Utrwalanie tzw. Wladzy Ludowej - Moczar
                    • luka Re: do 27.01.03, 18:13
                      Katowiczanka daj sobie spokój i nie dyskutuj z tymi palantami. Ci intelektualni
                      frajerzy nawet nie wiedzą gdzie gubią logikę. To poprostu nie Twój poziom.
                      Dyskusja z nimi to jak gadanie do glisty z uniformie SS.
                      • Gość: katowiczanka Re: do luka IP: trupek:* / 192.168.1.* 27.01.03, 18:29
                        luka napisał:

> Katowiczanka daj sobie spokój i nie dyskutuj z tymi palantami. Ci
                        intelektualni
                        >
                        > frajerzy nawet nie wiedzą gdzie gubią logikę. To poprostu nie Twój poziom.
                        > Dyskusja z nimi to jak gadanie do glisty z uniformie SS.

Masz rację z katowickiego forum już odeszłam i z gliwickiego forum trzeba
                        zniknąć . Tyle jest ciekawych spraw ,którymi warto się zająć ,a tu tylko tracę
                        czas.
                        • Gość: Hermann do laki-luka IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.03, 19:19
                          free.erodrom.de/corro/726.jpg
    • Gość: Niklot Pytanie IP: *.aleksandrow.sdi.tpnet.pl 27.01.03, 20:02
      Gość portalu: ??? napisał(a):

> Katowiczanka napisala:
      >
      > >• Re: Do Śłezana adres: trupek:* / 192.168.1.*
      > >Gość: katowiczanka 25-01-2003 20:21 odpowiedz na list odpowiedz cytując
      > >
      > > Moim dokonaniem było uzmysłowienie niektórym ,że narodu żydowskiego
      > > nie można sobie anektować ,tylko dlatego,że sześciu Żydów mieszkających na
      >
      > > Śląsku otrzymało nagrodę Nobla
      >
      >
      >
      > A tak wybitnych przedstawicieli narodu zydowskiego anektuja sobie Polacy:
      >
      >
      > Polański Roman (1935-), POLSKI aktor, reżyser, scenarzysta, producent
      > filmowy. Ukończył PWSF w Łodzi (1959).
      > <a href="wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=pola%
      F1ski"target="_blank">wiem.on
      > et.pl/wiem/fts.html?q=pola%F1ski</a>
      > Schulz Bruno (1892-1942), POLSKI prozaik, krytyk literacki, grafik. 1910
      > ukończył gimnazjum w Drohobyczu.
      > <a href="wiem.onet.pl/wiem/fts.html?
      q=schulz"target="_blank">wiem.onet.p
      > l/wiem/fts.html?q=schulz</a>
      > Sandauer Artur (1913-1989), POLSKI krytyk literacki, prozaik. Ukończył
      > filologię klasyczną na uniwersytecie we Lwowie.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/003622.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /003622.html</a>
      > Rubinstein Akiba (1882-1961), jeden z najwybitniejszych POLSKICH szachistów.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/00bd74.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /00bd74.html</a>
      > Korczak Janusz, właściwie Henryk Goldszmit (1878 lub 1879-1942), POLSKI
      > prozaik żydowskiego pochodzenia
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/010d8b.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /010d8b.html</a>
      > Ludwik Zamenhof (1859-1917), POLSKI lekarz, twórca sztucznego
      > międzynarodowego języka
      > <a
      href="http://www.uranos.eu.org/poland/plnames.html#Zamenhof"target="_blank">
      > www.uranos.eu.org/poland/plnames.html#Zamenhof</a>
      > Tuwim Julian (1894-1953), POLSKI poeta. W latach 1916-1919 współpracownik
      > czasopisma studenckiego Pro arte et studio.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/001244.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /001244.html</a>
      > Leśmian Bolesław, właściwie Bolesław Lesman (1877-1937), POLSKI poeta,
      > eseista, jeden z najwybitniejszych prozaików polskich XX w.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/00ae24.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /00ae24.html</a>
      > Hemar Marian, właściwie Marian Hescheles (1901-1972), POLSKI poeta, satyryk,
      > komediopisarz.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/0102f3.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /0102f3.html</a>
      >
      > 1935 • POLSKI pianista Artur Rubinstein z koncertami w Japonii
      > <a
      href="www.poland.or.jp/polski/polityka/polit11pl.html"target="_blank"
      > >www.poland.or.jp/polski/polityka/polit11pl.html</a> - strona ambasady
      > RP w Japonii
      >
      > Instytut Immunologii i Terapii Doświadczalnej został założony w 1952 r. przez
      > Polską Akademię Nauk. Głównym założycielem i pierwszym dyrektorem Instytutu
      > był Profesor Ludwik Hirszfeld, znany POLSKI immunolog i mikrobiolog.
      > <a
      href="http://surfer.iitd.pan.wroc.pl/about.html"target="_blank">surfer.iitd.
      > pan.wroc.pl/about.html</a>
      > Kosiński Jerzy (1933-1991), amerykański pisarz POLSKIego pochodzenia.
      > <a
      href="http://wiem.onet.pl/wiem/005b53.html"target="_blank">wiem.onet.pl/wiem
      > /005b53.html</a>
      >
      >
      > Lista moze byc oczywiscie o wiele dluzsza.

Jakiej narodowosci byli premierzy Izraela Szamir prawdziwe nazwisko
      Jeziernicki ,Peres prawdziwe nazwisko Perski ,Natanjahu prawdziwe nazwisko
      Milajkowski?Oprocz tego zPolski pochodzili lub ich rodzice pochodzili ben
      Gurion,Begin,Rabin
      • Gość: Hermann Re: Pytanie IP: *.dip.t-dialin.net 27.01.03, 21:49
        free.erodrom.de/corro/725.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka