Dodaj do ulubionych

Program wyborczy

03.07.06, 10:56
lada dzień zaczną nas mamić różni kandydaci, składając po raz kolejny
obietnice bez pokrycia - czy tę ekipę jest w ogóle na kogo wymienić ???

od czego zaczęlibyście "naprawę" miasta ? (oprócz wyrzucenia TIRów oczywiście)

PS - wbrew pogłoskom ;) ja naprawdę nie kandyduję :D
Obserwuj wątek
    • soso3 Re: Program wyborczy 03.07.06, 11:02
      Zabrałbym się za remont uliczek wokół starówki - dzis strach tak wejść i wtsyd
      komukolwiek pokazać.
      Zabrałbym się też za solidną promocję ...
      No i chyba, ale to juz za późno, przelokowałbym "FORUM" - nie pasuje mi jego
      lokalizacja.
    • myha1 Re: Program wyborczy 03.07.06, 11:05
      meg_s napisała:

> PS - wbrew pogłoskom ;) ja naprawdę nie kandyduję :D

tak sie tylko mówi...a potem ;))

A tak poważnie mówiąc , to dobry pomysł ...stworzyć wirtualny program
      wyborczy :))
      • meg_s Re: Program wyborczy 03.07.06, 11:17
        to zaczynam : :)

może i nieco po "babsku" - ale zaczęłabym od sprzątania :)

konsekwencje dla tych którzy to mają w swoich obowiązkach, a się nie wywiązują,
        mandaty za zaśmiecanie
        kontrola umów na wywóz śmieci
        ....

(nowe znaczenie hasła "nowa miotła" ;) - tym razem nie karuzela stanowisk ;))
        • myha1 Re: Program wyborczy 03.07.06, 12:54
          pkt2.

zdrowie mieszkańców...a więc scieżki rowerowe z prawdziwego zdarzenia
          ;))
          to tak z racji zainteresowań
          • soso3 Re: Program wyborczy 03.07.06, 14:24
            pkt 3.

parking z prawdziwego zdarzenia (piętrowy)
            :-)))
            • meg_s Re: Program wyborczy 03.07.06, 15:11
              dobra, dobra - podaj jeszcze lokalizację - bez lokalizacji to trąci
              demagogią ;)))
              • uruk-hai Re: Program wyborczy 03.07.06, 16:08
                może za IKARem - tam i tak jest już parking?

zdaję sobie sprawę że istnieją kluczowe ważne sprawy jak Obwodnica, DTŚ,
                Tramwaje, TIRy i degradacja infrastruktury miejskiej ale ponieważ bliższa
                koszula ciału czyli mi bliski jest rower, a więc...

...na razie pomysły z "mojego" rowerowego podwórka czyli:

ścieżki rowerowe - czyli drogi rowerowe

w tym wypadku wnoszę, primo o "wyprostowanie" tych zawijasów na Kopernika - -
                drogę poprowadził jakiś super jełop/kretyn i trzeba przejeżdżać z jednej strony
                drogi na drugą stronę i z powrotem wprost przed kołami samochodów które gnają
                tam jak na autostradzie

secundo czyli druga sprawa ---> to "autostrada" rowerowa :)) , nie musi być
                asfaltowa - pod Wiedniem jechałem kilometrami po nawierzchni żwirowej, w
                naszych stronach o podobnych właściwościach jest tłuczeń ceglany/po
                rozbiórkowy, wystarczy to odpowiedniu "ubić" i zakazać jazdy maszynom rolniczym

w międzyczasie:

poprzez odpowiednie oznakowanie pozwolić rowerzystom na jazdę rowerem między
                odcinkiem Operetka Śląska/ skrzyżowanie Kościuszki/Zygmunta Starego - i tak tam
                jeździmy ale oficjalny ukaz wyreguluje tą sprawę definitywnie - wszak
                oficjalnie nie można jeżdzić po chodnikach i Straż Miejska może tu nieźle
                zarobić :)

liczę na to że Gliwice będą inicjatorem -> zwerbują gminy i wyłożą gross kasy
                (jedno z najbogatszych 10 miasta - rzekomo - w naszej ojczyźnie - w końcu mamy
                paru rowerzystów nie tylko w tym szanownym gronie) na drogę rowerową z Gliwic
                do Rud Raciborskich via była kolej wąskotorowa z Trynku (przez Baojków, Mysią
                Górę , Niborowice, Bierawka, Pilchowice, Cześniówka, Stanica ---> Rudy)

również w drugą stronę: trasa w oparciu o tą linię w kierunku Zabrza wzdłuż
                tychże torów nad Bytomką - tu potrzebna agenturaw UM Zabrze i werbunek
                potrzbnych urzędników z Hindenburga :)))

może to być zalążek "Śląskiej Autostrady Rowerowej" Łączącej Gliwice z
                Katowicami :)))
                • soso3 Re: Program wyborczy 03.07.06, 16:34
                  własnie - lokalizacja - myślałem o placu za Ikarem :-)))
                  albo przy superpieknym Qubusie :-)
                  • soso3 Re: Program wyborczy 03.07.06, 16:35
                    p.s. a tak na marginesie, to kto mi zabroni demagogii?
                    W końcu mogę trochę pożądać jako obywatel i poobiecywać jako kandydat.
                    W tym kraju to akurat się sprawdza :-)
                    • Gość: fesia Re: Program wyborczy IP: *.kat.3s.pl 03.07.06, 17:29
                      :)))))
                    • meg_s Re: Program wyborczy 03.07.06, 17:30
                      demagogię to my mamy przed każdymi wyborami ;) - tu miało być inaczej :D
                • mieszko966 Re: Program wyborczy 04.07.06, 04:50
                  1. "Zawijasy na Kopernika" mają zostać "wyprostowane" przy okazji modernizacji
                  ulicy Perseusza, która ma mieć miejsce przy okazji inwestycji logistycznej
                  na "Polu Łabędy". Zresztą, ja osobiście się nimi nie przejmuję i nadganiam tych
                  kilkadzesiąt metrów po chodniku.

2. Trasa rowerowa do Rud też istnieje. Co prawda nieco inną trasą (Os.
                  Sikornik, Żernica, Nieborowice, Pilchowice, Stanica, Rudy), ale i tak odwiedza
                  w sumie 5 stacji wąskotorówki (Nieborowice, 2xPilchowice, Stanicę i Rudy).
                  Zjeździłem już trochę tę trasę i muszę przyznać, że jeździ się bardzo fajnie.
                  Samochody nie szaleją jakoś okrutnie, trochę jedzie się też po lesie, trochę po
                  polnych dróżkach, no i trochę po asfalcie - dla każdego coś miłego. ;-)

3. A co do programu wyborczego, to przydałoby się ożywić w jakiś sposób
                  budownictwo mieszkaniowe. Jeśli chcemy, żeby ludzie przeprowadzali się do
                  Gliwic to musimy zapewnić im jakieś mieszkania, a tych u nas wciąż brakuje.
                  TBSy mogłyby rozwinąć nieco moce inwestycyjne, do tego mogłyby dojść jakieś
                  ulgi w podatkach od nieruchomości, dla ludzi kupujących grunty pod budownictwo
                  (zarówno dla osób prywatnych, jak i deweloperów). Czy to nie dziwne, że w na
                  granicy Tychów i Katowic nowe domy rosną, jak grzyby po deszczu, a w Gliwicach
                  prawie wcale?? A wolnych terenów nam przecież nie brakuje.

4. Przydałoby się też odremontować niektóre budynki użyteczności publicznej.
                  Włącznie z tymi, które oficjalnie pozostają poza gestią UM, jak np. dworzec
                  PKP/PKS. Niestety czasami porozumienie się z odpowiedzialnymi za nie podmiotami
                  jest niemożliwe, a szkoda, bo w takiej odnowionej "sferze publicznej"
                  funkcjonowałoby się nam pewnie dużo przyjemniej.
                  • uruk-hai Re: Program wyborczy 04.07.06, 12:05
                    "> 2. Trasa rowerowa do Rud też istnieje. Co prawda nieco inną trasą (Os.
                    > Sikornik, Żernica, Nieborowice, Pilchowice, Stanica, Rudy), "

Ależ oczywiście i nie jest to jedyna trasa rowerowa - mnie nurtuje to że po
                    zlikwidowaniu koleii wąskotorowej pozostały po niej "szkielet" można by
                    zaadoptować pod taką właśnie drogę

Podobne podejmuje się w U.K. wobec nieczynnych torowisk

"Zresztą, ja osobiście się nimi nie przejmuję i nadganiam tych
                    >
                    > kilkadzesiąt metrów po chodniku.
                    "

i ja również :)) ... ale przecie nie chodzi o to by jeździć między piechurami..

Pkt axjomat: należy rozwiązać problem związany z ruchem drogowym północ -
                    południe oraz wywalić DTŚ z centrum
    • Gość: fesia Re: Program wyborczy IP: *.kat.3s.pl 03.07.06, 17:51
      odrestaurować Starówkę wokół Rynku , bo za chwilę trzeba będzie rekonstruować ;)
      • meg_s Re: Program wyborczy 03.07.06, 18:20
        Gość portalu: fesia napisał(a):

> odrestaurować Starówkę wokół Rynku , bo za chwilę trzeba będzie rekonstruować
        > ;)

....nie tylko od frontu :)
        • uruk-hai Re: Program wyborczy 03.07.06, 19:38
          W związku z tym parkingiem i parkowaniem - widziałem w kilku miastach we
          Francji takie winiety naklejane na szybach aut - miejscowi nie płacą
          (założenie) - spoza miasta płacą - wszystko jedno czy pojadą na parking czy
          zatrzymają się przy chodniku - mają wpłacać do kasy miejskiej :)

W kilku miastach polskich też widziałem nieśmiałe próby pobierania myta w
          okolicy centrum - oni nas łupią - proszę bardzo my ich również!
          • soso3 Re: Program wyborczy 04.07.06, 12:17
            Demagogicznie:

- remont torowisk tramwajowych - żeby tramwaje trzymały pion, a zawieszenia w
            samochodach nie psuły się po 10 tys km:-)))
    • somepoint210 Kandydaci - Malgorzata Malanowicz 26.07.06, 22:38
      meg_s napisała:

> PS - wbrew pogłoskom ;) ja naprawdę nie kandyduję :D

Moze wiec czas zmienic decyzje, zwlaszcza, ze jestes rozpoznawalna i kojarzona
      bardzo pozytywnie:)
      • Gość: . Re: Kandydaci - Malgorzata Malanowicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.07.06, 10:44
        Lizus:)
    • Gość: Ee Re: Program wyborczy IP: *.polsl.pl / *.polsl.pl 28.07.06, 07:30
      Ho ho, dużo by mozna pisać...
      - dziurawe chodniki i to nawet w ścisłym centrum - ludzie się przewracają,
      - brud totalny i wszechobecny - co z tego że mamy przepisy skoro ich nikt nie
      egzekwuje. Nie wiem co robi straż miejska, wiem że mamy najbardziej obsr....
      hm, znaczy zanieczyszczone psimi odchodami chodniki w Europie,
      - Obwodnica - obiecywanan od chyba 50 lat - od razu rozwiązałaby problem TIR-ów
      - bezpieczeństwo na ulicach - patrole zdajesię patrolują parkinigi i walą
      mandaty źle zaparkowanym, bo to najłatwiej, ale gó..arzy ścigantów na motorach
      jeżdżących po ulicach centrum ponad 100/godz nikt nie zaczepia. (Tych łysych
      gó..arzy w czarnych autach tym bardziej nikt nie zaczepia),
      - W ogóle poprawa pracy naszej policji, bo jest rozpacz. Kto musiał zgłaszać
      zawiadomienie o przestępstwie ten wie. Pytania jak w dowcipach - czy pani
      zatrzymałą sprawcę, nie? to po co pani zgłasza, przecie jego nikt nie
      znajdzie.....
      - Teraz jest gorące lato i mało kto już pamięta te horrory na chodnikach i
      ulicach w zimie... Pamiętacie? Nieuprzątnięte zwały śniegu, gruba warstwa lodu
      i odpowiedzi UM na skargi "prosze sie skarżyć do firmy którą wynajęliśmy"....
      - cdn...
      • soso3 Mój program wyborczy 28.07.06, 10:34
        No to ja zaczynam

Mój program jest jednopunktowy:

1. Spełnię wszystkie Wasze życzenia.

I co, macie kogoś lepszego?
        ;-)))
        • Gość: Ee Re: Mój program wyborczy IP: *.polsl.pl / *.polsl.pl 28.07.06, 10:38
          Hi hi - wystarczy złotą rybkę położyć na patelni a ilość życzeń wzrasta z
          trzech do nieskończoności?
        • sss9 Re: Mój program wyborczy 28.07.06, 10:46
          soso3 napisał:

> No to ja zaczynam
          >
          > Mój program jest jednopunktowy:
          >
          > 1. Spełnię wszystkie Wasze życzenia.
          >
          > I co, macie kogoś lepszego?
          > ;-)))

już taki jeden był. co prawda w filmie, ale jego uszczęśliwianie wszystkich na
          raz nie uczyniło nikogo szczęśliwszym. :)
    • worfff Re: Program wyborczy 28.07.06, 11:19
      Powtorze, bo to tez moje propozycje:
      1. Remont starowki (wraz z zamknieciem ruchu, kosta brukowa, klimatyczna mala
      architektura - trzebaby specjalistow zatrudnic, a nie ze np Pani Basia z UM
      powie "o, a tu by klombik pasowal").
      2. Sciezki rowerowe
      3. Tramwaj do Knurowa przez Sikornik, Trynek, do Labed przez Kopernika i do
      Sosnicy :-) wraz z przejeciem torow i tramwajow w Gliwicach przez miasto.
      4. Budowa budynkow plomb w miejsce brakow.
      5. Obwodnica Centrum

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka