Dodaj do ulubionych

Tunel pod Gliwicami

05.04.03, 23:47
Jako dzieciak zawsze interesowalem sie miejscem, gdzie wplywa
rzeka "Ostropka" i "Doa". Jest to tunel, ktory swoj bieg rozpoczyna w poblizu
bylej Operetki Slaskiej. Zawsze krazyly wsrod nas opowiesci, ze jest
mozliwosc przejscia tymi "lochami" do podziemi kosciola "Sw. Piotra i Pawla".
Wielokrotnie podejmowalismy probe przejscia "na wýlot", ale zawsze koniec byl
mniej wiecej pod szpitalem ginekologicznym. Tunel byl zalany i nie bylo
mozliwosci dalszej przeprawy. Czy ktos z Was tym tunelem juz szedl ??? Czy
jest mozliwosc dojscia do "Piotra i Pawla" ??? I gdzie konczy swoj bieg
ten "tajemniczy" tunel ???
Obserwuj wątek
    • Gość: Nu! Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.bmj.net.pl 06.04.03, 01:44
      Ciekawostka: ten system został zbudowany kiedyś w celu.... zasilenia fontanny na rynku - z Neptunem!
      • mr.miro Re: Tunel pod Gliwicami 13.04.03, 19:31
        Dziekuje za wyjasnienia. Mimo to jeszcze jedno pytanie: Jak wyglada przejscie
        do podziemi "sw. Piotra i Pawla" i czy jest mozliwe oraz jak wyglada sprawa z
        przejsciem na "wylot" ? (Sorry, to byly 3 pytania).
      • Gość: Bogumił Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.warynski.net 02.09.13, 14:01
        Szedłem tym tunelem z dwoma kolegami z klasy od Operetki do kościoła Św. Barbary w roku 1967, jesienią. Na odcinku od ul. Dworcowej jest to przykrycie płynącej kiedyś "otwartej" Ostropki. Przed laty na skrzyżowaniu ulic Dworcowej i Mikołowskiej, zapadł się strop tego kanału. Miejsce przywrócono do użytkowania, wstawiając dwie betonowe rury, które zmniejszyły przekrój tego "tunelu". Ciekawszą sprawą były stare tunele przy ul. Bytomskiej i wodnej. Przy remoncie kamieniczek można było się do nich dostać poprzez teren budowy. Wzmianki w prasie, żadnej o nich nie było,- nie mniej jednak istnieją.
    • Gość: Andy Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.mil.net.pl / 192.168.10.* 06.04.03, 10:15
      Ja z kolei pamiętam, że początek tego tunelu zaczynał się na os. Sikornik obok
      Domu Zasłużonego Nauczyciela (dokładnie tam, gdzie do niedawna był pawilon
      Wand und Boden). Biegł on aleką Sikornik, aż w okolice Szpitala Wojskowego.
      Dawno tam nie byłem, ale onegdaj fragmenty wejścia ( wyjścia?) do lub z tunelu
      znajdowały się w bliskim sąsiedztwie restauracji. Odnośnie tunelu w okolicach
      obecnej katedry, to na skwerze vis a vis placówki PZU przy ul. Jana Pawła II
      również są fragmenty wejścia. Może to fragment większej sieci ?
      • mr.miro Re: Tunel pod Gliwicami 06.04.03, 10:36
        Musialo Ci sie cos pomylic. Te wejscia o ktorych piszesz sa na 99 % wejsciami
        do dawnych schronow przeciwlotniczych. Mi chodzi definitywnie o miejsce gdzie
        wplywa rzeka Ostropka. Nie chce mi sie wierzyc, zeby schrony na os. Sikornik
        mialy cos z tym wspolnego. A tak na marginesie to pamietam jeszcze, jak mozliwe
        bylo wejscie do tych schronow. Konczyly one swoj bieg krotko przed poludniowa
        strona Operetki. Kiedys, chyba w latach 80 wejscia zostaly zasypane.
      • 42mikrus52 Re: Tunel pod Gliwicami 12.03.25, 21:43
        Tam jest tunel z torami kolejowymi.
    • emerson Re: Tunel pod Gliwicami 06.04.03, 11:33
      mr.miro napisał:

> I gdzie konczy swoj bieg ten "tajemniczy" tunel ???
      Ja słyszałem że po przeciwnej stronie mostu koło Kościoła Św. Barbary wpada
      do Kłodnicy- takie 2 rury...
      pzdr. Emerson
      • Gość: hopek ostropek Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.dip.t-dialin.net 06.04.03, 11:45
        Ze strony:

www.boardy.de/showthread.php3?threadid=34057913&pagenumber=3

I sam jeszcze jedyn konsek z tyj ksionzki (Wolfgang Bukowski "Als wir jung in
        Gleiwitz waren"), kery mozno coniykerych zaciekawi:

„…. Was wir von der Ostroppka erfuhren: Sie floß einst als Nebenfluß der
        Klodnitz durch die Stadt bis zu ihrer Einmündung an der Bahnhofstraße. Diese
        Einmündung konnten wir noch sehen , ein großes dunkles ummauertes Loch ;
        ansonsten war die Ostroppka in ihrem Lauf durch die Bahnhofstraße überdeckt
        worden. Aber, so hieß es, durch dieses unterirdische Flussbett hätten in der
        Abstimmungszeit die Selbstschutzkämpfer bei der Verfolgung durch polnische
        Insurgenten >>wegtauchen<< und unentdeckt bis nach Richtersdorf entkommen
        können.“
        --------------------------------------------------------------------------------

Czego dowiedzielismy sie o Ostropce:
        Kiedys plynela jako doplyw Klodnicy przez miasto az do ujscia przy
        Bahnhofstrasse (ul. Dworcowa). Ujscie to mozna bylo zobaczyc – duza, czarna,
        omurowana dziura; pozostala czesc Ostropki na odcinku Bahnhofstrasse (ul.
        Dworcowa) byla przykryta. Jak opowiadano, w okresie plebiscytu przez to
        podziemne koryto rzeki mieli „ulotnic sie” - scigani przez powstancow -
        zolnierze Selbstschutz –u , i nie odkryci dotarli az do Richtersdorf (Wojtowa
        Wies).

• hans111 Re: Tunel pod Gliwicami 07.04.03, 08:29
          I ten tekst w zasadzie wyjaśnia całą sprawę. Ja osobiście pamiętam, jak jakieś
          15 lat temu (około), zapadł się fragment ul. Dworcowej (na odcinku bliżej
          Piotra i Pawła) i odsłonił się ten przykryty na początku XXw fragment Ostropki.
          A wylot jest faktycznie widoczny przy moście koło kościoła św. Barbary, od
          strony obecnego "Plusa". Każdy może tam pójśc i sprawdzić.

pozdr.

Hans

Gość portalu: hopek ostropek napisał(a):

> Ze strony:
          >
          > <a href="www.boardy.de/showthread.php3?
          threadid=34057913&pagenumber=3"ta
          > rget="_blank">www.boardy.de/showthread.php3?threadid=34057913&pagenumber=3</a>
          >
          >
          > I sam jeszcze jedyn konsek z tyj ksionzki (Wolfgang Bukowski "Als wir jung in
          > Gleiwitz waren"), kery mozno coniykerych zaciekawi:
          >
          > „…. Was wir von der Ostroppka erfuhren: Sie floß einst als Nebenflu
          > ß der
          > Klodnitz durch die Stadt bis zu ihrer Einmündung an der Bahnhofstraße. Diese
          > Einmündung konnten wir noch sehen , ein großes dunkles ummauertes Loch ;
          > ansonsten war die Ostroppka in ihrem Lauf durch die Bahnhofstraße überdeckt
          > worden. Aber, so hieß es, durch dieses unterirdische Flussbett hätten in der
          > Abstimmungszeit die Selbstschutzkämpfer bei der Verfolgung durch polnische
          > Insurgenten >>wegtauchen<< und unentdeckt bis nach Richtersdorf ent
          > kommen
          > können.“
          > ------------------------------------------------------------------------------
          -
          > -
          >
          >
          >
          > Czego dowiedzielismy sie o Ostropce:
          > Kiedys plynela jako doplyw Klodnicy przez miasto az do ujscia przy
          > Bahnhofstrasse (ul. Dworcowa). Ujscie to mozna bylo zobaczyc – duza, czar
          > na,
          > omurowana dziura; pozostala czesc Ostropki na odcinku Bahnhofstrasse (ul.
          > Dworcowa) byla przykryta. Jak opowiadano, w okresie plebiscytu przez to
          > podziemne koryto rzeki mieli „ulotnic sie” - scigani przez powstanc
          > ow -
          > zolnierze Selbstschutz –u , i nie odkryci dotarli az do Richtersdorf (Woj
          > towa
          > Wies).
          >
      • Gość: Bogumił Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.warynski.net 02.09.13, 14:05
        To nie były schrony, tylko wyposażenie strzelnicy Bractwa Kurkowego przy budynku Operetki, w którym w okresie przed wojennym był Dom Strzelecki.
    • Gość: Szwager Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.03, 21:18
      To sam je ciekawy temat i kozdo nawet nojmynszo informacja je ciekawo.
      Egzystuje tysz kajsik jakos mapa "podziymi" we Glywicach?.
      Pamiyntom jak my za bajtla po bunkrach uaziyli, i jeszcze i jake czynsci
      munduru abo pistoula znodli, roz nawet i trocha dokumyntow.
      • mr.miro Re: Tunel pod Gliwicami 13.04.03, 21:50
        Na marginesie: My znalezlismy z kolega w roku 1986 bombe trotylowa wagi ok 5
        kg. w bunkrze w Nieborowicach. Bez jakiegos kopania czy szukania detektorem,
        poprostu pod sterta smieci lezala. Zanieslismy ja wtedy do harcowki, a dalej
        do posterunku MO. Mielismy wtedy po 15 lat i rozpierala nas duma...
        • Gość: Szwager Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.dip.t-dialin.net 13.04.03, 22:03
          No ja, sam ino cza ostrzec wszyskic przed takimi pomysuami. Som miouech jeszcze
          gupsze pomysuy jakech bou smarkaty, i musza pedziec ize pora razy ino
          szczynscie miouech ze nic mi sie niy stauo. Roz wlozuech we Kudzkich
          podziymiach do zamkniyntych przejsc i ino milimetry a bych wleciou w puapka-
          przepasc, a roz na wale pomorskim we bunkrach kulli my wielki pocisk
          artyleryjski. Bajtli kere to sam mozno to czytajom, ino powia ize kedys we
          Laband pora synkow juz sie pozegnauo ze swiatym przez take pomysuy.
    • mr.miro Re: Tunel pod Gliwicami 18.04.03, 18:36
      Szkoda tylko, ze nie ma nikogo kto tymi podziemiami szedl. Nam udalo sie
      przejsc ok. 2 km, potem tunel byl zalany. Bylo to w roku 1984. Zawsze starsi
      nas przestrzegali, ze szczury nas "zjedza". Nic takiego sie jednak nie stalo,
      oprocz jednego pizmaka, ktory towarzyszyl nam przez caly czas pobytu.
      • emerson Re: Tunel pod Gliwicami 19.04.03, 10:49
        Jeśli już mowa o podziemiach- czy ktoś wie do czego prowadzi wejście w dawnym
        korycie Kanału Kłodnickiego? Chodzi mi o takie drzwi, widoczne z ul.
        Zwycięstwa, poniżej sklepu warzywnego ("Okrąglak Jarzynowy"). W czasie ulewnych
        deszczy bucha stamtąd strumień wody- ktoś mi kiedyś mówił o jakimś wielkim
        zbiorniku (kolektorze?) podziemnym, ale nie jestem pewien- ma ktoś jakieś
        wiadomości na ten temat?
        pzdr. Emerson
        • Gość: kumys Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.gigasoft.pl 24.04.03, 01:04
          emerson napisał:

> Jeśli już mowa o podziemiach- czy ktoś wie do czego prowadzi wejście w
          dawnym
          >
          > korycie Kanału Kłodnickiego? Chodzi mi o takie drzwi, widoczne z ul.
          > Zwycięstwa, poniżej sklepu warzywnego ("Okrąglak Jarzynowy"). W czasie
          ulewnych
          >
          > deszczy bucha stamtąd strumień wody- ktoś mi kiedyś mówił o jakimś wielkim
          > zbiorniku (kolektorze?) podziemnym, ale nie jestem pewien- ma ktoś jakieś
          > wiadomości na ten temat?
          > pzdr. Emerson

Jesli sie nie myle, to tym korytem byly splawiane do Odry przez Klodnice,
          wytopy zeliwne z fabryki czy huty nie pamietam nazwy kolo ulicy Robotniczej,
          gdzie odlewali pomniki.

>
          • meg_s Re: Tunel pod Gliwicami 24.04.03, 07:52
            Gość portalu: kumys napisał(a):

> Jesli sie nie myle, to tym korytem byly splawiane do Odry przez Klodnice,
            > wytopy zeliwne z fabryki czy huty nie pamietam nazwy kolo ulicy Robotniczej,
            > gdzie odlewali pomniki.

Huta Gliwicka - Eisengiesserei - i parę innych nazw
            ale spławiano Kanałem Kłodnickim, a nie pod ziemią
            • Gość: ben Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.necik.pl 27.04.03, 19:23
              i do fabryki drutu
        • Gość: Andrzej Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.dip.t-dialin.net 11.06.03, 23:27
          emerson napisał:

> Jeśli już mowa o podziemiach- czy ktoś wie do czego prowadzi wejście w
          dawnym
          >
          > korycie Kanału Kłodnickiego? Chodzi mi o takie drzwi, widoczne z ul.
          > Zwycięstwa, poniżej sklepu warzywnego ("Okrąglak Jarzynowy"). W czasie
          ulewnych
          >
          > deszczy bucha stamtąd strumień wody- ktoś mi kiedyś mówił o jakimś wielkim
          > zbiorniku (kolektorze?) podziemnym, ale nie jestem pewien- ma ktoś jakieś
          > wiadomości na ten temat?
          > pzdr. Emerson
          >
          o to dawne czasy, trzeba sobie przypomniec te rzeczke ktora plynela przez park
          Chopina az do palmiarni. Tam wpadala w podziemny tunel ktory prowadzi az do
          Klodnicy. W poczatku lat 70-tych zeczeto budowac obecne GCH( to nie zart, ten
          wierzowiec stoi juz ponad 30 lat), wtedy to wybudowano polaczenie tej rzeczki
          do klodnicy (ujscie jest w okolicy kosciola sw. Barbary). Ten wielki podziemny
          zbiornik powinien sie znajdowac (o ile sie nie myle) pod parkingiem. Po
          wybudowaniu tego polaczenia dawne koryto zostalo osuszone i dzis jest tu m.in.
          Balcerek.
          pozdrowienia
          Andrzej Stanko
          • emerson Re: Tunel pod Gliwicami 13.06.03, 15:22
            Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> o to dawne czasy, trzeba sobie przypomniec te rzeczke ktora plynela przez
            > park Chopina az do palmiarni.
            To chyba była pozostałość po Kanale Kłodnickim.
            > W poczatku lat 70-tych zeczeto budowac obecne GCH( to nie zart, ten
            > wierzowiec stoi juz ponad 30 lat), wtedy to wybudowano polaczenie tej rzeczki
            > do klodnicy (ujscie jest w okolicy kosciola sw. Barbary).
            To znaczy że to podziemne połączenie z Kłodnicą przebiega pod GCH, potem
            przecina ul. Barlickiego, Alejkę i w końcu ul. Kłodnicką?
            > Ten wielki podziemny zbiornik powinien sie znajdowac (o ile sie nie myle) pod
            > parkingiem.
            No dobra- ale po co w takim razie zbudowano ten zbiornik, skoro rzeczka
            skierowana jest do Kłodnicy?
            pzdr. Emerson
            • Gość: Andrzej Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.dip.t-dialin.net 14.06.03, 12:45
              emerson napisał:

> Gość portalu: Andrzej napisał(a):
              >
              > > o to dawne czasy, trzeba sobie przypomniec te rzeczke ktora plynela przez
              > > park Chopina az do palmiarni.
              > To chyba była pozostałość po Kanale Kłodnickim.
              > > W poczatku lat 70-tych zeczeto budowac obecne GCH( to nie zart, ten
              > > wierzowiec stoi juz ponad 30 lat), wtedy to wybudowano polaczenie tej rzec
              > zki
              > > do klodnicy (ujscie jest w okolicy kosciola sw. Barbary).
              > To znaczy że to podziemne połączenie z Kłodnicą przebiega pod GCH,
              potem
              >
              > przecina ul. Barlickiego, Alejkę i w końcu ul. Kłodnicką?
              Jak doklanie przebiega to polaczenie jest dla mnie tez zagadka, ale o ile moge
              sobie przypomniec to rownoczesnie z budowa tego podziemnego zbiornika budowanu
              to wspomniane ujscie do klodnicy.
              > > Ten wielki podziemny zbiornik powinien sie znajdowac (o ile sie nie myle)
              > pod
              > > parkingiem.
              > No dobra- ale po co w takim razie zbudowano ten zbiornik, skoro rzeczka
              > skierowana jest do Kłodnicy?
              > pzdr. Emerson
              Wedlug opinii mojego ojca caly ten teren gdzie jest obecnie GCH byl mokradlem
              (kurzawka) i nie mozna bylo tam budowac w konwencjonalny sposob wysokich domow.
              Ja sam pamietam to jako duza lake. Ten zbiornik sluzy odwodnieniu tego terenu,
              a te rzeczke podlaczono ze tak powiem przy okazji.
              pozdrowienia
              Andrzej
              • kolcero Re: Tunel pod Gliwicami 14.06.03, 16:43

... Ja sam pamietam to jako duza lake...

Czyz nie rozbijal sie tam kiedys cyrk??
                • Gość: Andrzej Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.dip.t-dialin.net 15.06.03, 00:09
                  kolcero napisał:

[..]
                  > Czyz nie rozbijal sie tam kiedys cyrk??

tak masz racje, tam kiedys byl cyrk.

pozdrowienia
                  Andrzej
    • Gość: Cougar Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.zab.zigzag.pl 05.05.03, 11:58
      Ostropka kiedys plynela otwartym korytem do Klodnicy. Przed wojna zostala ujeta
      w zamkniety kanal i do dzis plynie nim pod ulicami miasta (gdzies Nowy Swiat,
      Dworcowa) i wyplywa pod mostem (nie te dwie rury obok tylko pod) na Dworcowej
      przy Kosciele sw. Barbary, Wystarczy zejsc pod most i mozna zobaczyc.
      Zdjecia z budowy kanalu byly chybaw albumie Gleiwitz Gestern ..
      Kanal jest czescia systemu sciekowego miasta i nie radze tam wchodzic bez
      hermetycznego kombinezonu.
      Wiecej informacji pewnie mozna by uzyskac w Gliwickich Wodociagach ktore tym
      administruja.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Ada Re: Tunel pod Gliwicami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.13, 22:15
      Ciekawy wątek. Może dzięki niemu powstanie w Gliwicach nowa atrakcja turystyczna.
      ............................................................................................................................
      www.kobieta50plus.pl/weranda-literacka/xi-gliwickie-dni-dziedzictwa-kulturowego_12,3246.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka