meg_s 02.05.07, 07:32 miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4102832.html czy tym razem nie skończy się na gadaniu ? zaczną "nakłuwać"? ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasiek17 Re: akupunktura 02.05.07, 09:05 :) Najpierw powinno się leczyć przyczynę, a nie skutki. Zamiast latać po mieście z kubłami farby i pędzlami, niech pójdą w najbliższych wyborach do urn i wybiorą sobie właściwego prezydenta. Wtedy miasto będzie zdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
myha1 Re: akupunktura 02.05.07, 09:10 stasiek17 napisał: > niech pójdą w najbliższych wyborach do urn i wybiorą > sobie właściwego prezydenta stasiu, wybory były dopiero co ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 13:30 stasiek17 napisał: > Zamiast latać po mieście z > kubłami farby i pędzlami, niech pójdą w najbliższych wyborach do urn i wybiorą > sobie właściwego prezydenta. Wtedy miasto będzie zdrowe. pewnie, wszystko natychmiast samo sie wybuduje, pomaluje, posprzata, powietrze sie oczysci, kury sie zaczna lepiej niesc, a mieszkancom wszystkie pomysly wlasciwego tak sie spodobaja, ze beda ukladac peany na ich czesc tylko jeden drobiazg: gdzie jest to skrzyzowanie heraklesa z apollem i harry potterem i dlaczego jeszcze nie zglosilo sie do wyborow?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: akupunktura 02.05.07, 18:06 Gość portalu: . napisał(a): > pewnie, wszystko natychmiast samo sie wybuduje, pomaluje, posprzata, powietrze > sie oczysci, kury sie zaczna lepiej niesc, a mieszkancom wszystkie pomysly > wlasciwego tak sie spodobaja, ze beda ukladac peany na ich czesc > tylko jeden drobiazg: gdzie jest to skrzyzowanie heraklesa z apollem i harry > potterem i dlaczego jeszcze nie zglosilo sie do wyborow?:)) Widać nie wiesz, że miasto dysponuje wyspecjalizowanymi służbami do utrzymania porządku, które biorą za to pieniądze i wystarczy to od nich wyegzekwować. Do tego nie jest potrzebny żaden supermen, ani genialny menadżer. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 18:46 czy piszac to co napisales, miales na mysli: - remondis, o ktorym nizej - "Wydział Przedsięwzięć Gospodarczych i Usług Komunalnych - PU" - inne "wyspecjalizowane sluzby"? Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: akupunktura 02.05.07, 18:58 Wydział Przedsięwzięć Gospodarczych i Usług Komunalnych Sekretariat wydziału znajduje się na trzecim piętrze UM - pokój 348, tel./faks 032-231-34-18, e-mail: pu@um.gliwice.pl gdybyś miał więcej szczegółowych pytań, to zwróć się do Biura Prasowego Miasta, napewno ci odpiszą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: akupunktura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 23:39 nie mam wiecej pytan:) widze po prostu, ze urzednicy odpowiedzialni za _zorganizowanie_ wykonania okreslonych prac w granicach przyznanego im budzetu, w razie jakichkolwiek trudnosci maja lapac za szczotki, kubly, pedzle itp. i nadrabiac zaleglosci po firmach wykonawczych:)) faktycznie, to niezly program prezydencki:))) Odpowiedz Link Zgłoś
fesia Norma 02.05.07, 14:50 [...]Nasz projekt ma przede wszystkim zmienić mentalności ludzi. [...] Pozytywne działanie jednego człowieka może - ale nie musi - powodować reakcję i aktywność społeczeństwa" hmm,w mieście, gdzie estetyka guzik znaczy, gdzie widok spitego łachmyty na chodniku nikogo nie dziwi. A jak sie łachmyta ułoży na ławeczce,albo pod arkadami na Rynku, to i szansa ze go SM zwinie jest niewielka. Kto by sie estetyką przejmował...!!! Jakimś "cudem" przechodzą koszmarki architektoniczne, w mieście , gdzie załatwienie legalnie pewnych nie problematycznych spraw jest dla zwykłego obywatela kosmicznym problemem, a ktoś stawia jakiegoś bąbla na Rynku i niema problemu to...czyją mentalność należy zmieniać ? Jakby to miło i czysto było w Gliwicach gdyby wreszcie ktoś zlikwidował ZGM i ROMy ,których zarządzanie doprowadziło do takiego , a nie innego wyglądu i stanu kamienic w mieście. Dodatkowo wystarczyłoby w końcu dać coś przydatnego straży miejskiej do roboty , niech pogonią firmy sprzatające i "świntuchów" robiących stajnie z gliwickich ulic . Takie przeszkolenie przez "ręce do głowy". I tak za rzucenie peta na chodnik mandacik 500zł, za gumę do żucia, butelki, puszki i papierzyska podobnie. Nie masz kasy na zapłacenie to jako równoważnik kary pieniężnej w czynie społecznym 500 godzin napierania z miotłą . ps. nie dalej, jak tydzień temu widziałam taką oto scenkę: parkując samochód zobaczyłam, jak kilka metrów dalej stoi sobie chłopczyk - typ "umiarkowany" dres, ze 28 lat na oko - i popija piwo z puszki. Kątem oka widziałem, że zagadała go przechodząca staruszka. Gdy wysiadłam z samochodu, okazało się, że ta zwróciła mu uwagę, że po wypiciu piwa rzucił puszkę na chodnik. Spodziewałam się, że gość albo ją oleje albo co najwyżej odburknie coś w typie "zamknij ...", a tu gościu bardzo kulturalnie przeprosił, przyznając rację, po czym podniósł puszkę i pomaszerował z nią do pobliskiego kosza... Baaaaardzo pozytywnie mnie to zaskoczyło! Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Norma 02.05.07, 15:32 Hmm, trzeba by obmyślić jakieś pasowne piktogramy do wymalowania przed siedzibami UM, MZUK, Remondisu. Żeby "zmienić mentalność pracujących tam ludzi" i "uzdrowić miasto" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Norma IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 17:17 kl-2 napisała: > Hmm, trzeba by obmyślić jakieś pasowne piktogramy do wymalowania przed > siedzibami UM, MZUK, Remondisu. Żeby "zmienić mentalność pracujących tam ludzi" > i "uzdrowić miasto" :) ten remondis to zasadniczo firma prywatna:) tylko 20% zostawilo sobie miasto Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Norma 02.05.07, 17:55 Gość portalu: . napisał(a): > ten remondis to zasadniczo firma prywatna:) > tylko 20% zostawilo sobie miasto a co to zmienia, to po sprywatyzowaniu nie musi już sprzątać ? Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Norma 02.05.07, 18:09 stasiek17 napisał: > Gość portalu: . napisał(a): > > > ten remondis to zasadniczo firma prywatna:) > > tylko 20% zostawilo sobie miasto > > a co to zmienia, to po sprywatyzowaniu nie musi już sprzątać ? W tym rzecz - to taka dziwna spółka. 80%, czyli prywatny remondis nie sprząta, a 20%, czyli Remondis miejski nie widzi w tym nic nienormalnego. Akupunktura koniecznie by się przydała dla uzdrowienia :) Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Norma 02.05.07, 18:18 :) Pamiętam jak przy prywatyzowaniu nie mogli się nachwalić tej firmy, co to miało nie być, zachodnie know how, sprzęt i w ogóle europejski sznyt, a jak jest, to każdy oprócz władz miasta widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Norma 02.05.07, 18:25 stasiek17 napisał: > Pamiętam jak przy prywatyzowaniu nie mogli się nachwalić tej firmy Ja tego akurat wtedy nie śledziłam zbyt dokładnie. Czy mi się zdaje, czy Remondis był najpierw Rhetmanem, a po pięciu latach się "przechrzcił"? Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Norma 02.05.07, 18:34 Rhetmann-PUS czy jakoś tak, później faktycznie sie przepoczwarzył. Wywalili chyba też prezesa, który się zasłużył przy prywatyzacji ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kl-2 Re: Norma 02.05.07, 19:14 stasiek17 napisał: > Rhetmann-PUS czy jakoś tak, później faktycznie sie przepoczwarzył. Później, czyli pewnie po 5 latach, kiedy skończyły się ulgi podatkowe... Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Norma 02.05.07, 19:27 "Tak się gra, jak przeciwnik pozwala" - mawiał pan Kazimierz Górski Odpowiedz Link Zgłoś