marek_berezowski 13.12.07, 01:50 www.berezowski.ovh.org/otrzymane/parkowanie1.pdf Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stasiek17 Re: Projekt płatnego parkowania 13.12.07, 11:32 Komu to tak naprawdę jest potrzebne ? Wprowadza się drakońskie opłaty za parkowanie pod domem nie stwarzając innych możliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gprs.plus.pl 13.12.07, 12:24 10 zł miesięcznie - rzeczywiście drakońskie! przeczytałeś to aby? Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Projekt płatnego parkowania 13.12.07, 12:58 Czytałem, w moim przypadku będzie to : 10 zł plus 240 zł, bo na chleb zarabiam w innej strefie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gprs.plus.pl 13.12.07, 13:26 > 10 zł no to chyba nie drakońska kwota? >plus 240 zł, bo na chleb zarabiam w innej strefie. a to już nie jest Twoje "pod oknem mieszkania" więc dlaczego niby masz być zwolniony? Wszyscy pracują w centrum więc nie uprawnia cię nic do zniżki z tego tytułu. Polecam rower albo piechotką taką odległość i jeździsz samochodem???? wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Projekt płatnego parkowania 13.12.07, 13:35 10 zł to jest drakońska opłata, zwykły haracz, który wymuszają na mieszkańcach tego miasta ZA NIC. 240 zł to kara za to, że prowadzę działalność w centrum miasta. Rowerek to sobie swojemu guru poleć, nie widziałem, żeby na piechotę do pracy biegał - nie ma wstydu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gprs.plus.pl 13.12.07, 13:57 > 10 zł to jest drakońska opłata, zwykły haracz, który wymuszają na >mieszkańcach tego miasta ZA NIC. no proszę dla ciebie jedyne miejsce to chyba Jamajka. Stasiu ile odprowadzasz podatku? Ile z tych pieniędzy nie wraca do ciebie w postaci dóbr (np. wynagrodzenie Leppera) ;) Mieszkasz w Polsce w Mieście z innymi ludźmi i albo przyjmujesz zasady które proponuje większość albo wiecznie stoisz i narzekasz. A pożyjesz później... > 240 zł to kara za to, że prowadzę działalność w centrum miasta. Kara którą SAM na SIEBIE nakładasz. Czy ktoś cię zmusza do jeżdżenia samochodem? Czy ktoś każe ci parkować w centrum? Miasto daje ci w zamian transport publiczny, dla ciebie to będzie 1,20zł. Na miesiąc jak sobie wykupisz to taniej ci wyjdzie niż jeżdżenie po centrum samochodem. reszta twojej wypowiedzi to pyskówa przedszkolaka Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Projekt płatnego parkowania 13.12.07, 14:16 > ... ile odprowadzasz podatku? tyle ile muszę > Kara którą SAM na SIEBIE nakładasz ????? wiesz Wilczek, jak będziesz u swojego doktora, to koniecznie poproś go, żeby przepisał ci nowe silniejsze tabletki, bo te obecne zupełnie ci nie służą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gprs.plus.pl 14.12.07, 09:10 brawo brawo, rozumiem że ktoś ci KARZE jeździć samochodem? mieszkając w centrum do pracy do centrum. Umówię cię na wizytę u tego samego lekarza zaraz po mnie Odpowiedz Link Zgłoś
fesia wstydz sie wilczur! 14.12.07, 10:07 Gość portalu: wilczur napisał(a): > brawo brawo, rozumiem że ktoś ci KARZE a tobie kto każe oznajmiac własne nieuctwo duzymi literami ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Re: wstydz sie wilczur! IP: *.gprs.plus.pl 14.12.07, 10:55 coś w środku Odpowiedz Link Zgłoś
betoniarz-zbrodniarz Re: Projekt płatnego parkowania 13.12.07, 13:12 50 zł za pół roku to chyba nie jest aż tak dużo. Czy my za bardzo nie przyzwyczailismy sie, że wszystko się NALEŻY? Mieszkanie w centrum ma swoje zalety i wady, tak samo jak mieszkanie na peryferiach. Pamiętajmy, że w kolejce czeka podatek katastralny! Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Projekt płatnego parkowania 13.12.07, 13:18 Pierwsza godzina parkowania w czerwonej strefie kosztuje 3,00 zł następne po 3,60 zł. W Katowicach za to samo biorą 1,50 zł - potrafisz to wytłumaczyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gprs.plus.pl 13.12.07, 13:27 tak bardzo prosto. katowice dopłacają do pracy parkingowych a gliwice widocznie nie zamierzają. Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Projekt płatnego parkowania 13.12.07, 13:38 Katowice niczego nie dopłacają, a w Gliwicach wzięto cenę z sufitu jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
betoniarz-zbrodniarz Re: Projekt płatnego parkowania 13.12.07, 13:49 Wysoka cena ma jak sądzę zniechęcać do parkowania w centrum. Moim zdaniem, cena za PIERWSZĄ godzinę powinna być niższa (np. właśnie 1,50), natomiast za dłuższy postój już mogą być wyższe ceny. Dzięki temu nie byliby poszkodowani ludzie załatwiający szybko sprawy w centrum. No i moim zdaniem strefa płatnego parkowania jest zbyt rozległa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gprs.plus.pl 13.12.07, 14:03 po przeczytaniu też mi się wydaje że strefa jest zbyt rozległa, w szczególności powinno się najpierw wdrożyć pilota na jakimś małym fragmencie a nie od razu na całym centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
stasiek17 Re: Projekt płatnego parkowania 13.12.07, 14:47 Strefa jest rozległa. W ten sposób naganiają klientów do nowo budowanych galerii handlowych, bo coś świecą pustkami, a zdaniem pana prezydenta życie kulturalne i handlowe miasta ma się tam właśnie odbywać. Parkingi w tych centrach będą za darmo. Wystarczy popatrzeć na mapkę obiektów handlowych w centrum miasta prezentowaną przez Frankiewicza. Tradycyjne centrum handlowe oprócz Rynku na tej mapce nie istnieje - biała plama, niczego tam nie ma. Ulica Zwycięstwa to wg Frankiewicza jedynie pasaż, którym można dojść z Rynku do nowych galerii i z powrotem ;) www.riph.com.pl/files/Image/sp141107/640x480/slajd_2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gliwiczanka Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gl.digi.pl 13.12.07, 14:32 Stasiek a wiesz ze Gliwice nie tylko maja kosmiczne ceny za parkowanie..za wykup mieszkania tez chca kosmiczne ceny!! Bo w tym miescie mieszkaniec jest g..warty..szara stonka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gprs.plus.pl 13.12.07, 14:48 polecam lekturze: Tańsze mieszkania na Śląsku Mieszkańca Katowic stać na kupno czteropokojowego mieszkania, podczas gdy ludziom szukającym lokum w Warszawie, Krakowie lub we Wrocławiu bank gotów jest udzielić kredytu tylko na dwupokojowe. Czyżby w stolicy regionu mieszkali najbogatsi w Polsce ludzie? Bynajmniej - to mieszkania na Śląsku są mniej warte niż w innych częściach kraju. gliwice.naszemiasto.pl/wydarzenia/798248.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gliwiczanka Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gl.digi.pl 13.12.07, 15:09 Wilczur ja mowie o wykupie mieszkan komunalnych. Dam Ci przyklad. Mieszkaniec Warszawy czy Krakowa ( gdzie sa juz naprawde kosmiczne ceny za mieszkania) moze wykupic mieszkanie komunalne taniej niz mieszkaniec Gliwic, dlatego,ze maja wyzsza bonikfikate udzielana przez UM. Glwicki UM chce KASY KASY KASY a my musimy brac kredyty. Teraz rozumiesz ta roznice? Jestesmy biedniejszym miastem,ale placimy wiecej. Powiesilabym za to Frankiwicza za .. nie powiem za co , bo mi nie wypada.. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gprs.plus.pl 13.12.07, 15:15 rozumiem, w innym wątku już był poruszany ten temat wykupu mieszkań. Ja zadałem pytanie tylko po co sprzedawać i co Pani z tego ma? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur linki IP: *.gprs.plus.pl 13.12.07, 15:20 wyjaśnienia Pana radnego Jaśnioka: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=68651621&a=68675931 duskusja: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=94&w=71773792&a=72051888 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gl.digi.pl 13.12.07, 15:26 No wlasnie ja nie chce sprzedawac. Po wykupie mieszkan mam tanszy czynsz a moja skladka na fundusz remontowy idzie w calosci do wspolnoty mieszkaniowej..przez co blok jest zadbany. Wiesz Wilczur jak to fajnie mieszkac w czystym bloku? Nasza wspolnota ( 6 mieszkancow) uzbierala ostatnio troche pieniedzy i po 20 latach pomalowala klatke schodowa.. Milo jest mieszkac w milym otoczeniu. Miasto nie jest w stanie nam tego zapewnic ( wcale sie nie dziwie), dziwie sie jednak,ze nie pozbedzie sie tych mieszkan..w koncu problem zwiazany z administracja mialby z glowy. Ale masz racje..watek juz na ten temat byl i nie ma co sie rozpisywac jeszcze raz. Odpowiedz Link Zgłoś
marta502 Re: Projekt płatnego parkowania 13.12.07, 12:42 Sądzę że mieszkańcy centrum, nie mający na ten cel innego miejsca, powinni być z tych opłat po prostu zwolnieni. Jest (czy będzie) to zapewne jakieś utrudnienie, ale ludziom tam mieszkającym, i bez tego żyje się uciążliwie. Jeśli prezydent miasta Gliwic, zrobił sobie przy urzędzie (UM) parking za który nie płaci (mimo że pracuje za pokaźny szmal i stać go na to), to dlaczego Kowalski w wieku 90 lat, mieszkający- vis a vis- UM, po drugiej stronie ulicy Zwycięstwa, miałby akurat płacić? Wymieniony i wcale nie wirtualny Pan Kowalski, istotnie nie ma skrawka podwórka, ani garażu o który się starał całe życie, kiedy po przesiedleniu w 1945r z Wileńszczyzny trafił do Gliwic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gprs.plus.pl 13.12.07, 13:12 zaraz zaraz właśnie wychodzi to co cały czas się przewija. Dlaczego to niby mieszkańcy centrum mają być zwolnieni całkowicie z opłat? To ja też nie chcę płacić!. Centrum miasta jest wszystkich mieszkańców a nie własnością tych co tam mieszkają. Jeżeli ma Pani wykupione swoją ziemię w centrum to na niej niech se Pani robi co chce i buduje nawet cyrk ale ziemia należąca do miasta jest jego mieszkańców. Ulgę w opłatach ze względu na konieczność parkowania (wątpliwą) rozumiem brak opłat - NIE!. Pisze Pani że ruch w centrum ma być mały? Czyli taki żeby mieszkańcom się dobrze po nim jeździło? Prywata wyłazi!. > Kowalski w wieku 90 lat, mieszkający- vis a vis- UM, po drugiej stronie ulicy > Zwycięstwa, miałby akurat płacić? Bo kowalski jest mieszkańcem miasta a nie jednostką powołaną do administracji publicznej. > ani garażu o który się starał całe życie, kiedy po przesiedleniu w 1945r z > Wileńszczyzny trafił do Gliwic. niech się wyprowadzi na Waryńskiego tam ma miejsce i garaże też se może postawić. Odpowiedz Link Zgłoś
marta502 Re: Projekt płatnego parkowania 13.12.07, 16:32 Gość portalu: wilczur napisał(a): > niech się wyprowadzi na Waryńskiego tam ma miejsce i garaże też se może postawi > ć. Będziesz miał 90 lat, przeprowadzaj się do woli wilczur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 14:21 Bo takie sa realia gliwickie: Frankiewicz wladca-on tu dzieli i rzadzi Mieszkancy-śmieci-mordy w kubeł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gr Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 12:49 Komuś coś na mózg upadło. Zarówno stawki jak i obszary. zaliczenie Gorzołki częstochowskiej, wrocławskiej czy zawłaszczenie parkingów pod blokami na dunikowskiego to jakaś paranoja. Rozumiałbym ograniczenie strefy do "szerokich okolic" rynku - ale ta propozycja to szaleństwo. Nie mówiąc już o tym, że opłaty za sobotę - ddy nie ma większych problemów z znalezieniem miejsca parkingowego - to zwykła pazerność i wysyłanie ludzi do centrów handlowych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:03 Zgadza sie, obszar jest zdecydowanie za duzy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Wyrzucic wilczura z miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:40 Wyrzucic wilczura z Gliwic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Wyrzucic wilczura z miasta! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 14:23 Jasne,do rodzimego sioła; razem z frankensztajnem i cała reszta klakierow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur Wyszyńskiego walczy o autonomię w gliwicach IP: *.gprs.plus.pl 13.12.07, 14:56 proszę Pani moje rodzime miasto jest tutaj w Gliwicach ja nie byłem tu sprowadzany czy z wysyłki. To moje miasto i nigdzie się nie wybieram. ponadtto wycinek z regulaminu dziwne że administratorzy nie reagują: REGULAMIN FORUM: 4 Niedopuszczalne jest umieszczanie przez uczestników na łamach Forum Gazeta.pl treści sprzecznych z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej, czy też propagujących przemoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.gl.digi.pl 13.12.07, 14:55 Panie Marku to narazie projekt. Jakie sa szanse,ze bedzie zrealizowany?? Pracuje w centrum, parkuje pod biurowcem. Zgodnie z cennikiem oplat za parkowanie musialbym codziennie placic ok 18 zl, tak ? Miesiecznie to koszt 360zl nie wliczajac sobot, bo czasem pracuje. Przepraszam za wyrazenie,ale szlag mnie trafia na sama mysl! Czy Radni Gliwiccy przemysleli to dokladnie? I to ma byc pomocne dla mieszkancow ?? Czy to kolejny pomysl jak sie wzbogacic? Czy Pan Prezydent ma malo pieniedzy?? Czy w koncu zacznie sie dziac w tych Gliwicach ,zeby bylo pomocne mieszkancom?? Rece opadaja jak czytam kolejne takie rewelacje.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wilczur długo się utrzymaliśmy IP: *.gprs.plus.pl 13.12.07, 15:13 wystarczy wklepać w google hasło "strefa płatnego parkowania" i proszę jakie wyniki. Część miast w polsce które mają wprowadzone strefy. Oczywiście nie są to wszystkie tylko te z pierwszej strony wyników: 1.Szczecin - 2003 - Uchwała Nr XIII/269/03 Rady Miasta Szczecin z dnia 1 grudnia 2003 r. 2.Świnoujście - 2005 - UCHWAŁA Nr XXXIX/341/2005 RADY MIASTA śWINOUJŚCIA z dnia 28 kwietnia 2005r. 3. Poznań - 2003 - UCHWAŁA Nr XXXIV/269/IV/2003 RADY MIASTA POZNANIA z dnia 2 grudnia 2003 r. 4. Bydgoszcz - 2002 czat.gazeta.pl/czat/1,48880,715271.html 5. Toruń - 2003 - Uchwała Nr 281/03 - Rady Miasta Torunia z dnia 4 grudnia 2003 r 6. Słupsk - 2003 - uchwały nr XVIII/170/03 Rady Miejskiej w Słupsku z dnia 26 listopada 2003 r. 7. Chełmża?? - 2004 - UCHWAŁA NR XI/97/04 RADY MIEJSKIEJ CHEŁMŻY z dnia 22 stycznia 2004 roku 8. Warszawa - 2002? 9. Malbork - 2005 10. Zielona Góra - maj.2007 11. Rybnik - 2002? 12 .... to nie jest niczyj "wymysł" to konieczność żeby coś zrobić z parkowaniem w centrum i obstawionymi samochodami ulicami. Dla mnie normalność w europejskim mieście. Albo walczymy z kongestią albo przyglądamy się jak miasto staje. Wprowadzenie opłat ma również na celu wyrzucenie samochodów z centrum i zniechęcenie na wjeżdżanie do niego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: copernicus Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 15:55 > Pracuje w centrum, parkuje pod biurowcem. Zgodnie z cennikiem > oplat za parkowanie musialbym codziennie placic ok 18 zl, tak? > Miesiecznie to koszt 360zl nie wliczajac sobot, bo czasem > pracuje. Jakbyś poczytał cały cennik, to byś się dowiedział, że miesięczny abonament kosztuje tylko 160 zł. Pogadaj z szefem, może sfinansuje ci parkowanie? A może nawet wykupi stałą kopertę za 600 zł? Trzeba przyznać, że gliwicki cennik jest bardzo elastyczny, zapewniajacy bardzo dużo swobodę wyboru formy płatności za parkingi. A ceny są takie, jakie już dziś dyktują prywatni przedsiębiorcy na swoich parkingach. Dzięki temu, że są wysokie, być można znajdą się chętni na budowę następnych i ilość miejsc parkingowych będzie rosła. Generalnie nie mam nic przeciwko takim opłatom. Gdyby jeszcze prezydent obiecał, że kasa z parkometrów pójdzie automatycznie na budowę dróg, to już byłoby idealnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: Projekt płatnego parkowania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 00:57 Bylem wczoraj na komisji gospodarki komunalnej, bo myslalem, ze to bedzie omawiane, ale przesuniete jest ponoc na styczen. Odpowiedz Link Zgłoś
marta502 Tym razem nie sposób nie poprzeć projektu! 13.12.07, 16:55 Pierwszą opinię na ten temat tego wątku, pisałam nie czytając dokładnie projektu, zaś opinie były zaledwie dwie. Obecnie przeczytałam, i być może narażę sie dotychczasowym sympatykom (np. staśkowi), ale muszę obiektywnie stwierdzić, że jest to dla mieszkańców centrum, jakieś jednak wyjście na przeciw. Zastrzegam się, że nie chcę sie wypowiadać (i oceniać) co do wysokości opłat- i opłat w ogóle, ale jeśli już mamy i musimy płacić, no to nie może być "urawniłowki" pomiędzy mieszkańcem tego centrum nie mającym innego miejsca na parkowanie, a kimś (z całym szacunkiem)jednak przyjezdnym. Obecnie w większości przypadków , można zauważyć takie właśnie tablice, informujące o możliwości zaparkowania, jednak "ZA WYJĄTKIEM LOKATORÓW". Zjawisko to było dotąd, abstrakcyjnym marzeniem dla mieszkańców centrum Gliwic. Przepraszając inaczej myślących, wolę się narazić na zarzut PRYWATY- ze strony wilczura, niż być posądzona o krytykę wszystkiego co jest dziełem prezydenta czy UM lub RM Gliwice. Odpowiedz Link Zgłoś