Gość: mieszkaniec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 18:17 Prawo unijne zostalo w Gliwicach zlamane: img158.imageshack.us/img158/6544/gwqi6.jpg DTS powstac nie moze. ZF nie pytal ludzi o zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: basiora Drogi zbudujemy po nowemu (Gazeta Wyborcza)! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 19:21 Serdecznie witam szanownych forumowiczów, i mam pytanie zasadnicze w tej kwestii. Ponieważ wyjeżdżałam poza Gliwice w tym czasie, nie mam pewności czy udostępniono czytelnikom portalu: miasta.gazeta.pl/katowice/0,35019,4276316.html artykuł o powyższym tytule "Drogi zbudujemy po nowemu" pod linkiem gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,4993856.html Moim zdaniem brak opinii świadczy dobitnie o tym, że artykuł nie był widoczny w czołówce w/w portalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: übersetzer Skąd ten konspiracyjny i malo czytelny tekst? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 19:46 Czeka nas kolejna nowelizacja prawa ochrony środowiska: zmienią się zasady wydawania pozwoleń na budowę dróg. Obecne przepisy są niezgodne z prawem UE Najważniejsze polskie inwestycje drogowe, takie jak np. odcinek autostrady A4 Kraków - Rzeszów, są dziś realizowane wbrew przepisom Unii. I jeśli tej niezgodności nie usuniemy, Bruksela może zadecydować o zabraniu nam dofinansowania z unijnego budżetu. Zagrożone są olbrzymie kwoty. Sam tylko wspomniany fragment A4 ma dostać z budżetu UE ponad 927 mln euro. Zagrożone są też dotacje dla inwestycji związanych z Euro 2012. - Problem polega na tym, że przebieg drogi został wytyczony bez odpowiednich konsultacji społecznych, bez publicznego przedyskutowania innych wariantów przebiegu trasy - wyjaśnia Janusz Mikuła, wiceminister rozwoju regionalnego. Niezbędnych konsultacji oraz "wariantowania" nie było, bo tak stanowią przepisy prawa ochrony środowiska znowelizowane raptem w 2005 r. - Okazało się, że ta nowelizacja była fatalnym błędem. Nie każde uproszczenie okazuje się dobre... - rozkłada ręce Mikuła. Komisja Europejska wie, że problem wynika ze złych przepisów, a nie złej woli urzędników. Dała więc Polsce rok na zmianę prawa. Do czasu jego pojawienia się będą obowiązywać tymczasowe "wytyczne" Ministerstwa Rozwoju Regionalnego nakazujące prowadzenia konsultacji społecznych. Do społecznej oceny trafią nawet już rozpoczęte projekty (np. A4). Zdaniem Mikuły Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zapowiada, że konsultacje przeprowadzi szybko. A sama nowelizacja prawa ma być gotowa do końca marca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcG symp. sGdG Wariantowania nie ma, bo kasa należy sie słsznym!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.08, 19:54 "Niezbędnych konsultacji oraz "wariantowania" nie było, bo tak stanowią przepisy prawa ochrony środowiska znowelizowane raptem w 2005 r. - Okazało się, że ta nowelizacja była fatalnym błędem. Nie każde uproszczenie okazuje się dobre... - rozkłada ręce Mikuła". Gdyby zastosowano wariantowanie, plebs by się dowiedział (tak jak kiedyś o odpisach od darowizn), i chcieliby wszyscy być beneficjentami przemian w kraju, i korzystać z dobrodziejstw przywłaszczonych tylko wybranym politycznym elytom, i chnim kumotrom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: Wariantowania nie ma, bo kasa należy sie słsz IP: *.suckered.us 11.03.08, 08:10 słyszał kto o wariantowaniu dtś-ki ? albo o szerokich konsultacjach w tej sprawie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grinpis Re: Wariantowania nie ma, bo kasa należy sie słsz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 09:11 Gość portalu: kamil napisał(a): > > słyszał kto o wariantowaniu dtś-ki ? albo o szerokich konsultacjach w tej spraw > ie ? Nie słyszano bo ich po prostu nie było żadnych: ani szerokich ani wąskich. Istnieją tylko szerokie tory ze Sławkowa na wschód. Co się tyczy wariantowania, to w tym znaczeniu słyszano jedynie o jednym aczkolwiek bardzo szkodliwym waria(n)cie. Odpowiedz Link Zgłoś
gliwicjus Widzę, że radny kamerka znów ma wolne... 11.03.08, 09:22 ...oj, będzie się działo! Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 Re: Wariantowania nie ma, bo kasa należy sie słsz 11.03.08, 17:04 > Nie słyszano bo ich po prostu nie było żadnych: ani szerokich ani wąskich. Konsultacje były, jak jeszcze sam się darłeś w kołysce. Chyba powinieneś zauważyć, że historia świata nie zaczyna się od Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 Re: Wariantowania nie ma, bo kasa należy sie słsz 11.03.08, 17:02 > słyszał kto o wariantowaniu dtś-ki ? A masz jakąś propozycję? Słyszałeś o nich? O ile pamiętam dobrze był wariant przykrycia Kłodnicy i puszczenia górą dwujezdniowej trasy. Wariant jeszcze ciekawszy od obecnego. > albo o szerokich konsultacjach w tej sprawie ? W socjaliźmie wszystko było wielkie i szerokie. Konsultacje także. Nie sądzę, że przykażdej zmianie władzy trzeba konsultacje powtarzać, jeżeli dotyczą tylko spraw technicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 Re: Skąd ten konspiracyjny i malo czytelny tekst? 11.03.08, 16:57 > - Problem polega na tym, że przebieg drogi został wytyczony bez odpowiednich ko > nsultacji społecznych, bez publicznego przedyskutowania innych wariantów przebi > egu trasy - wyjaśnia Janusz Mikuła, wiceminister rozwoju regionalnego. Takie bredzenie dla bredzenia. Jeszcze się taki nie urodził, co by potrafił podać inny przebieg DTŚ-ki. Zresztą kiedyś zdaje się, że taki był. Miano przkryć Kłodnicę. To by się dopiero pan Profesor ucieszył, jakby to ktoś poprawił po konsultacjach społecznych. > Niezbędnych konsultacji oraz "wariantowania" nie było, bo tak stanowią przepisy > prawa ochrony środowiska znowelizowane raptem w 2005 r. - Okazało się, że ta n > owelizacja była fatalnym błędem. Nie każde uproszczenie okazuje się dobre... - > rozkłada ręce Mikuła. Co wyjaśnia, że prawo jest głupie. Co do kunsultaji, to nieprawdziwe jest twierdzenie, że nie było. DTŚ-ka była ujęta w planie zagospodarowania miasta, który każdorazowo przed zatwierdzniem podlega konsultacjom społecznym. Problem w tym, że każdy, kto chce wyrazić swoją opinię, musi pofatygować się w wyznaczonym okresie czasu do urzędu, zapoznać z materiałami, napisać tą opinię i zostawić. Chętnych jest niewielu, a potem czytam o rzekomych brakach konsultacji. Jak dla mnie jest to raczej problem bierności i lenistwa naszego społeczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcG Grzeskowiak przewidział tego PRnazywajac odmieńcem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 18:30 Św. pamięci Kazimierz Grześkowiak przewidział takiego forumowego "Pr" dyżurnego broniącego ZiFa nazywając go dla niepoznaki odmieńcem. Chodzi po wiosce odmieniec istny Żadnej ci z niego ni mo korzyści Ani nie sprzedo ani nie kupi Tylko się śmieje, waryjot głupi Może to bez te nawozy śtucne, może był w szkole zbyt pilnym uczniem, może to wszyćko bez te atomy, że waryjota... momy! Gdy na Józefa zorze poranne witały babę, żegnały pannę W grudniu wiedziało już każde dziecko Tylko on jeden mówił "dziewecko" Bracia szacunek mają i sławę W dwójkę rozpędzą całą zabawę. Ten tylko książki kupuje w mieście Choć w domu tyle, że trudno zmieścić. Może to bez te nawozy śtucne, może był w szkole zbyt pilnym uczniem, może to wszyćko bez te atomy, że waryjota... momy! Chłop jest z morgami i urodziwy, w ręcach mocarny, że istne dziwy. Jedno go tylko hańbi i plami: Czemu nie lata za dziewuchami. Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 mcG ma "wizję" 22.03.08, 11:26 > Św. pamięci Kazimierz Grześkowiak przewidział takiego forumowego "Pr" dyżurnego > broniącego ZiFa nazywając go dla niepoznaki odmieńcem. Usiłujesz się podszywać pod Grześkowiaka, ale daleko Ci do jego poziomu. Grześkowiak niczego tu nie przewidział, a Ty po prostu usiłujesz wciskać ludziom kit na mój temat. Nie bronię Frankiewicza, ale miasta przed oszołomstwem. I wbij to sobie do łepetynki, bo może się przydać w dalszych "dyskusjach" na mój temat. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: mcG ma "wizję" 22.03.08, 11:42 no i jak kochanie oceniasz tę swoją "obronę miasta"? skuteczna jest? miastu jest zauważalnie lepiej? :D Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 Re: mcG ma "wizję" 22.03.08, 13:56 > no i jak kochanie oceniasz tę swoją "obronę miasta"? skuteczna jest? miastu jest > zauważalnie lepiej? Popatrz w lustro i zdaj obiektywnie relację. Nie wiem czy miastu jest lepiej, ale na pewno nie gorzej. Zauważalnie lepiej jest na Forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cywil Re: mcG ma "wizję" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 15:14 pr51 napisał: > Nie wiem czy miastu > jest lepiej, ale na pewno nie gorzej. Zauważalnie lepiej jest na > Forum. Zauważalnie lepiej dla kogo?, nawet na miejscu franka nie chciałbym mieć takiego obrońcy? Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 Re: mcG ma "wizję" 22.03.08, 23:39 > Zauważalnie lepiej dla kogo?, nawet na miejscu franka nie chciałbym mieć takieg > o obrońcy? Po pierwsze najpierw musiałbym chcieć go bronić. Jak mawiają na bezrybiu i rak ryba. Pza tym szanuj szefa swego, bo możesz mieć gorszego, a lepszy nam jakoś nie grozi. Co gorsze, grożą nam tabuny tych beznadziejnych, co to widzą tylko koniec własnego nosa i to nawet przez jakąś kamerkę w oknie. Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: mcG ma "wizję" 22.03.08, 16:25 pr51 napisał: > > no i jak kochanie oceniasz tę swoją "obronę miasta"? skuteczna > jest? miastu jest > > zauważalnie lepiej? > > Popatrz w lustro i zdaj obiektywnie relację. Nie wiem czy miastu > jest lepiej, ale na pewno nie gorzej. Zauważalnie lepiej jest na > Forum. a z czego ma być ta relacja? ze stanu zidiocenia prosiaczka? z higieną osobistą też masz tak, że myjesz ręce, a nogi od tego się robią czyste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal/ Re: mcG ma "wizję" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 17:27 sss9 napisał: > > a z czego ma być ta relacja? ze stanu zidiocenia prosiaczka? > z higieną osobistą też masz tak, że myjesz ręce, a nogi od tego się robią czyst > e? > Wierzysz w to że on to pojmie? Jeśli nawet zatrybi, to i tak odniesie do tego, jakby nie pojął! Jemu piszą wprost- jak krowie na miedzy, zdania proste jak budowa cepa, a on czepia się wówczas przecinków, bądź literówek, albo w ogóle pisze wówczas bez żadnego sensu. Ale próbuj. Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 Michał do krowy na miedzy 22.03.08, 23:47 > Jemu piszą wprost- jak krowie na miedzy, zdania proste jak budowa cepa Michał jak pisze, to wyobraża sobie, że pisze do krowy. > a on > czepia się wówczas przecinków, bądź literówek Ogłaszam konkurs na znalezienie mojego posta, w którym przyczepiłem się przecinka bądź litery. Konkurs prosty jak budowa cepa dla krowy. Obawiam się, że dla Michała za trudny i niczego nie znajdzie. > albo w ogóle pisze wówczas bez > żadnego sensu Zawsze uważałem, że z każdym należy rozmawiać na jego poziomie. Jeżeli napisałem coś bez sensu, to widocznie poprzednik też był kiepski. > Ale próbuj. Nieustannie, jak budowa cepa dla krowy na miedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 Re: mcG ma "wizję" 22.03.08, 23:41 > a z czego ma być ta relacja? ze stanu zidiocenia prosiaczka? Jeżeli tak siebie oceniasz, to nic na to nie poradzę. Dość mocna samokrytyka i chyba mocno przesadzona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciwilg Re: Skąd ten konspiracyjny i malo czytelny tekst? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 20:16 Gość portalu: übersetzer napisał(a): bez publicznego przedyskutowania innych wariantów przebi > egu trasy - wyjaśnia Janusz Mikuła, wiceminister rozwoju regionalnego. Innych wariantów się u nas nie przedyskutowuje ani się nie mówi o niczym, stawiając społeczeństwo przed faktem dokonanym, bo wówczas nie można by "krecić lodów" na tym interesie, no i wymknęło by się spod kontroli, trzymanie łapy na kurku z kasą. W Polsce zbyt długo funkcjonował komunizm, i ludzie boja się zapytać o cokolwiek, przepraszają swym wzrokiem że w ogóle żyją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arbiter Re: Skąd ten konspiracyjny i malo czytelny tekst? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 20:38 Gość portalu: übersetzer napisał(a): > Do społecznej oceny trafią nawet już rozpoczęte projekty (np. A4). Zdaniem Miku > ły Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad zapowiada, że konsultacje prze > prowadzi szybko. A sama nowelizacja prawa ma być gotowa do końca marca. Generalna Dyrekcja DKiA zapowiada że przeprowadzi i w dodatku szybko te konsultacje. Prawdopodobnie zrobi to sama ze sobą albo z firmami transportowymi. Proponuję temu towarzystwo (wairt) bis, również szczegółowo patrzyć na łapki. Pismo które wysmarowali do frankiewicza (a przynajmniej podpisali), jest złym prognostykiem na bezstronność i bezinteresowność. No bo jakże inaczej niż kupczeniem GDDKiA, można odbierać tak sformułowane zdanie, że jeśli frankiewicz wyprowadzi tiry z centrum Gliwic, to GDDKiA będzie wszystkie skargi firm transportowych wysyłać do frankiewicza. Ja wiem że oni (ZF i GDDKiA) się wspólnie wcześniej dogadali, ale faktem jest że przedstawiciel GDDKiA to pismo podpisał. GDDKiA dała tym samym dowód na to że mają w dpuie protesty miażdżonych gliwiczan, mają w dpuie ich nocne nieustanne wybudzenia, natomiast juz dziś na wyrost i niejako z góry, zakładają że przewoźnicy będą protestować, i nawet wiedzą co będą z tymi protestami robić. To jest tak jak przewidzieć, na której autostradzie kiedy i co zrobi Lepper, zapraszajac go niniejszym do tego. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad ma w swoim kierownictwie na Śląsku lobbystę firm transportowych, i Wymiar Sprawiedliwości powinien też o tym wiedzieć, bo taka praktyka sie w pale nie mieści. Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 Re: DTS powstac nie moze 11.03.08, 16:50 > DTS powstac nie moze. ZF nie pytal ludzi o zdanie. Skąd te przekonanie, że nie pytał? Robisz za śpiącą królewnę i masz pretensje, że Cię wtedy nie obudzili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcG symp. sGdG Re: DTS powstac nie moze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 18:18 pr51 napisał: > > Skąd te przekonanie, że nie pytał? Robisz za śpiącą królewnę i masz > pretensje, że Cię wtedy nie obudzili? Nie sądzisz chyba że to my będziemy musieli udowadniać że franek nie konsultował. To fakty trzeba udowadniać Pr- zyjacielu mojej żony, a nie ich brak. Można udowodnić że się słoniem jest, a nie na odwrót- że sie nim nie jest. Ale postękaj sobie pierdzimąko, jak ci to przynosi ulgę, mnie to zwisa kapujesz!? ABY SPRAWA BYŁA JASNA, POWTARZAM I JA WSZEM I WOBEC, ŻE NIE KONSULTOWANO Z NIKIM (PRÓCZ BEZRADNYCH) PRZEBIEGU DTŚ W PROPONOWANYM PRZEZ PREZIA MIEJSCU !!! Ponieważ za PRLU przymierzano się do takiego pomysłu w tajemnicy przed społeczeństwem, przypomnę zatem reakcje przez pierwszą Radę Miejską po "Okrągłym Stole" AD 1989 roku, brzmiącą "zobaczcie co oni (komuniści- nam chcieli zrobić". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamil Re: DTS powstac nie moze IP: *.suckered.us 11.03.08, 18:59 pr51 napisał: > Takie bredzenie dla bredzenia. Jeszcze się taki nie urodził, co by > potrafił podać inny przebieg DTŚ-ki. Bredzisz, zawsze można zmienić projektowany przebieg. Twój prezio też już zmieniał, bo było jakieś zamieszanie z działeczkami, właściciele nie tacy czy cuś. Poza tym droga wcale nie musi lecieć przez całe Gliwice, bo na tym kierunku mamy już dwie inne (dk88 i A4) > Co do kunsultaji, to nieprawdziwe > jest twierdzenie, że nie było. Nazywasz konsultacjami to, że przez kilka dni na stronie urzędu była ankieta i 18 internautów zdążyło kliknąć na "tak" zanim ankietę usunięto. A może prezio skonsultował z tymi organizacjami, którym użycza łaskawie wspólnego pomieszczenia i od czasu do czasu rzuci jakiś grosz, żeby na ołówki i papier mieli. Czasy się zmieniły, ale prezio niestety nie. Komisja europejska będzie sprawdzała czy konsultacje były rzeczywiste czy pozorowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: DTS powstac nie moze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 19:33 Gość portalu: kamil napisał(a): > Czasy się zmieniły, ale prezio niestety nie. Komisja europejska będzie > sprawdzała czy konsultacje były rzeczywiste czy pozorowane. Ja mam nadzieję, że brak konsultacji będzie jedynie gwoździem do trumny tego poronionego pomysłu. Zasadniczym przeciwwskazaniem będą normy już obecnie przekroczonego hałasu i spalin, oraz poćwiartowanie gliwickiego odcinka na kawałeczki, przypominające dostosowywanie odskoczni do ustalonej wcześniej wysokości poprzeczki.No i konkrety i to co najważniejsze- TO CENTRUM MIASTA A W NIM AUTOSTRADA!!! To co sie dziej z DTŚ-ką w Gliwicach, jest ręcznym zdalnym sterowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: DTS powstac nie moze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 20:03 > > Skąd te przekonanie, że nie pytał? Pytal, swojego kota, bo mieszkancow ma gdzies. Do nich sie mizdrzy tylko raz na 4 lata jak chce sie znowu dostac na stolek prezydenta miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 Re: DTS powstac nie moze 22.03.08, 11:34 > Nie sądzisz chyba że to my będziemy musieli udowadniać że franek nie konsultował. Dlaczego w ogóle przyjmujesz, że nie konsultował? Tak na wszelki wypadek, żeby komuś zrobić koło pióra? Typowe oszołomstwo. > To fakty trzeba udowadniać Pr- zyjacielu mojej żony Kochanie! Fakty po prostu są i nie trzeba ich udowadniać. Udowadnia się hipotezy. Czy masz tak brzydką żonę, że chcesz mnie w ten sposób ukarać? > mnie to zwisa kapujesz To dlatego raisz mi swoją żonę? > ABY SPRAWA BYŁA JASNA, POWTARZAM I JA WSZEM I WOBEC, ŻE NIE KONSULTOWAN > O Z NIKIM (PRÓCZ BEZRADNYCH) PRZEBIEGU DTŚ W PROPONOWANYM PRZEZ PREZIA > MIEJSCU !!! Ogólnie, to ściemniasz, a nie wyjaśniasz. DTŚ-ka była ujęta w planie zagospodarowania, który był konsultowany. Jak dotąd, to nikt nie podał propozycji innego przebiegu DTŚ-ki, to i nawet z ponowienia konsultacji nic nowego nie wyniknie. Te konsultacje są potrzebne tylko w tym celu, żeby jakaś grupa oszołomów mogła zaistnieć i opóźnić budowę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: DTS powstac nie moze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 20:05 Konsultacji zadnej odnosnie DTS w Gliwicach nie bylo! Alternatywnych przebiegow DTS przez Gliwice jest mnostwo. Otzrymal je poprzedni wojewoda. Czytajcie dalej klamstwa w MSI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oberman Odwracanie kota ogonem dla uniknięcia dyskusji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 21:17 Prawdopodobnie w Gliwicach opatentowano panaceum, na skuteczne unikniecie dyskusji. No bo weźmy pierwszą z brzegu kontrowersyjną sprawę odpłatności za A-4 od węzła w Bojkowie do Kleszczowa, która jest sprawą być lub nie być dla mieszkańców centrum Gliwic, a dla władz miasta jest co najmniej sprawą ambiwalentną by nie rzec odwrotnego znaczenia. W kontekście takich dokumentów jak poniżej, nie było mowy o tym by opinia publiczna Gliwic, miała podstawy do podnoszenia jakiegokolwiek larum czy nawet najmniejszej dyskusji; www.um.gliwice.pl/pub/msi/MSI_45_2005.pdf berezowski.ovh.org/listy/A4-1.jpg berezowski.ovh.org/listy/A4-2.pdf To chyba jedynie taktyczny wybieg, aby po czasie wykazać że Gliwiczanie nie interesowali się wcześniej sprawą odpłatności. Odpłatność dla nas Gliwiczan, jest obecnie sprawą zupełnie nieważną lub drugorzędną, chodzi głównie o pozostałych użytkowników drogi, którzy z braku bezpłatnej alternatywy, będą mieć prawo- więc wybiorą jazdę przez centrum Gliwic. Pomijam zupełnie fakt, iż nikomu z nas wówczas nie przyszło na myśl, iż po oddaniu A- 4 i wyremontowaniu DK- 88, tiry będą nadal nieodłącznym fragmentem naszego pejzażu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prezes a dlaczego NIE MOŻE?!?!?! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.08, 13:27 DTŚ połknie cały tranzyt i odblokuje centrum. W cywilizowanym świecie każde miasto ma w centrum trasy tego typu. Widocznie przeciwnicy do tego nie dorośli i stąd ten szum. Jedynie żal mi okrąglaków. "Balcerówka" z kolei jest "uroczą wizytówką" centrum. Może Ci, którzy protestują przeciwko DTŚ-ce, to po prostu handlarze stamtąd?? Odpowiedz Link Zgłoś
sss9 Re: a dlaczego NIE MOŻE?!?!?! 21.03.08, 15:48 tych "uroczych wizytówek" jest więcej - choćby biurowiec Biprohutu, szkielecior przy jak i samo GCH, na starówce kończąc, bo więcej nie chce mi się. ale kiedy już wybudują tę trasę DTŚ - wiem, że wszyscy jej entuzjaści będziecie co niedziela w odświętnym ubraniu, po "obiedzie" w Mc Donald's chodzić tam z dziećmi obserwować jak auta śmigają i napawać się "rozwojem" miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: retor Teza czysto teoretycznzna ze połknie i wygeneruje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.08, 15:09 Nawet zakładając dla czysto teoretycznych rozważań, że DTŚ "połknie" cały dotychczasowy tranzyt (co nigdy się nie stanie z oczywistych powodów), to wówczas cała dotychczasowa masa spalin (mimo że rozrzucona po całym mieście to wszędzie przekroczona),zostanie skoncentrowana w jednym miejscu. Powstałaby skoncentrowana bomba ekologiczna, pochodzenia tego co dotąd jest rozrzucone po całym mieście. Jednak twórcy tego pomysłu - "zobaczcie co oni nam chcieli zrobić" - starają się nie brać pod uwagę wygenerowanego dodatkowo ruchu, który dotąd odbywał się poza miastem, t. zn. na DK- 88 i A - 4, oraz innymi drogami. Mieszkańcy Gliwic mają tysiąc powodów, by nie wierzyć w to co wypowiada prezydent i jego świta. Tym bardziej że nawet pisanych zobowiązań nie przestrzega: www.berezowski.neostrada.pl/otrzymane/wojewoda1.jpg - mając je w przysłowiowej rzyci, czyli mówiąc po naszymu w głymbokim poważaniu. Odpowiedz Link Zgłoś