IP: *.warsnet.trzepak.pl 03.01.02, 18:04
W końcu doczekaliśmy się prawdziwej zimy. Już się obawiałem, że będzie to
kolejna bezśnieżna pora roku. Pomimo wszelakich niedogodności jakie sprawia
głównie kierowcom, ja jestem szczęśliwy :-). Jest wyjątkowa, jak na warunki
polskie, i niepowtarzalna okazja, aby pojeździć na nartach. Można sprawdzić w
praktyce jakie efekty przynosi letnia, sucha zaprawa :-). Dlatego należy
wykorzystać maksymalnie i efektywnie każdą wolną chwilę. Nie ma nic
piękniejszego jak słońce, śnieg, narty i piękne krajobrazy. No a po nartach
oczywiście grzane piwo lub herbata z "prądem" w towarzystwie pięknej kobiety :-)
Czy Wy również jeździcie na nartach (czyli na "boazerii" i jesteście tak
zwanymi "tramwajarzami" ;-)), a może jeździcie na snowboardzie (czyli na
tzw. "parapecie" ;-)). Jeśli tak to do jakich ośrodków. Podzielcie się proszę
wrażeniami. Ja z oczywistych względów najczęściej bywam w Szczyrku (najlepsze w
Polsce warunki do uprawiania narciarstwa), ale lubię również Korbielów. W tym
roku byłem pierwszy raz na "Kasprowym" i muszę przyznać, że oczekiwałem
znacznie więcej...no, ale widok w czasie jazdy z Goryczkowej lub Gąsienicowej
nie ma sobie równych :-). Przetestowałem również wyciągi w Bukowinie
Tatrzańskiej i w Białce - w sam raz dla początkujących, z wyjątkiem
wyciągu "Litwinka" w Białce - dosyć stroma, kilometrowa trasa.
p.s. niestety jednym z mankamentów uprawiania narciarstwa w Polsce są, poza
ustawicznym brakiem śniegu, okropnie długie kolejki do wyciągów - no cóż...to
już się staje polskim sportem narodowym :-). POZDRAWIAM.
Obserwuj wątek
    • emma1 Re: NARTY !!! 03.01.02, 18:43
      Ale Ci zazdroszcze! U nas sniegu jak na lekarstwo, temperatury okolo 0°, co
      tylko powoduje zamarzniete szyby w aucie i 10 min. drapanie.
    • Gość: Ee Re: NARTY !!! IP: *.necik.pl 03.01.02, 19:55
      Też chcę się wybrać, ale bez łańcuchów nie ma szans dotrzeć gdziekolwiek.
      Poczekam aż trochę przetrą szlaki...
    • Gość: meg Re: NARTY !!! IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 03.01.02, 20:15
      ale Ci zazdroszczę - były takie piękne lata, że spędzałam na nartach min. 30 dni
      w sezonie - najczęściej był to (oczywiście ) Szczyrk, ale zawsze uważałam, że
      sezon bez Kasprowego nie jest pełny. Jeździliśmy corocznie na tygodniowy obóz
      treningowy przed zawodami na Halę Gąsienicową - i to było to.
      Jednak z latami towarzystwo nieco się wykruszyło, a teraz nabrałam takiego
      obrzydzenia do kolejek, że decyduję się nawet na mniej ambitne stoki.
      Ostatnimi laty jeżdżę na Słowację - Zuberec, Zakamene. Piotlik - kiedy do
      białej gorączki doprowadzi Cię kolejka w Korbielowie - przekrocz granicę - 5 km
      dalej jest Oravska Polhora, zrób sobie "dzień szlifowania stylu" - za 120 koron
      najeździsz się przez cały dzień do upadłego na niezbyt długim, ale świetnie
      przygotowanym stoczku, również wieczorem oświetlonym, a potem a "Pension
      Hrubjak" zjesz niedrogo świetny (zwłaszcza jak na Słowację) obiad, a i ulubione
      piwko powinno sie znaleźć :-)))

do zobaczenia na stokach
    • magiczna Re: NARTY !!! 03.01.02, 21:18
      My tez sie wybieramy, choc ja na nartach, ten, tego...hehe, no coz, nigdy nie
      jest za pozno na nauke ;))
    • Gość: meg Re: NARTY !!! IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 16.01.02, 09:16
      ostatnia chwila żeby się wyrwać - bo od niedziele ferie wydepczą śnieg :-))
      • Gość: piotlik Re: NARTY !!! IP: *.warsnet.trzepak.pl 16.01.02, 16:53
        Ja już mam dylemat dotyczący tego, gdzie pojechać na narty w zbliżający sie
        weekend. Ja mam ochotę na narty w Korbielowie, a znajomi wyciągają mnie na
        Słowację (Velka Raca). Ciekawe czy zwycięży patriotyzm czy "smazeny syr z
        hranolkami i tatarska omacka" :-))).
        • Gość: meg Re: NARTY !!! IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 16.01.02, 17:20
          a ja rzucam wszystko i jadę jutro - już się nie moge doczekać!
          wahamy sie pomiędzy Szczyrkiem, a Cienkowem
          • Gość: piotlik Re: NARTY !!! IP: *.warsnet.trzepak.pl 16.01.02, 17:34
            Hmmm....ja też bym chciał w tygodniu...buuuuu. Pewnie bierzesz urlop. No, ale
            skoro już wyjeżdżasz w środku tygodnia do gnaj do Szczyrku. Tylko tam się
            wyszalejesz :-). Z narciarskim pozdrowieniem :-).
            p.s. pozdrów "Bieńkulę".
            • Gość: meg Re: NARTY !!! IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 16.01.02, 17:39
              ja jestem wolna !!! ja jsem svobodna!!! (oczywiście do pewnych granic) - jednym
              mówię, że mam naradę, drugim, że wezwali mnie na budowę :-)))
              a Szczyrk jest i moim nr1 (mąż optuje za Wisłą)
              wczoraj koledzy widzieli ze Skrzycznego Tatry !!
            • Gość: meg Re: NARTY !!! IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 03:22
              1000 m n.m.p. życie jest piękne, a świat cudowny !!!

widok ze Skrzycznego był niezapomniany - od Babiej po Tatry Wysokie, a w dole za
              plecami została szarobura codzienność

• Gość: meg PS IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 18.01.02, 03:25
                Bieńkulą zjechałam tylko raz, bo jechaliśmy tak znienacka, że dopiero tam
                przypomniałam sobie, że nie podostrzyłam nart - no i ta zaprawa :-(
      • Gość: Magiczna Re: NARTY !!! IP: *.bmj.net.pl 16.01.02, 20:46
        Gość portalu: meg napisał(a):

> ostatnia chwila żeby się wyrwać - bo od niedziele ferie wydepczą śnieg :-))

Ferie??? ferie sa od 4 lutego!

• Gość: meg Re: NARTY !!! IP: *.gliwice.sdi.tpnet.pl 16.01.02, 23:56
          Gość portalu: Magiczna napisał(a):

> Ferie??? ferie sa od 4 lutego!

to zależy w którym województwie - dla uniknięcia spiętrzeń w ośrodkach
          wczasowych - teraz ma bodajże Warszawa

• Gość: piotlik Re: NARTY !!! IP: *.warsnet.trzepak.pl 19.01.02, 14:36
            Meg ! Narty dopiero jutro. Zmieniły sie plany. :-).
            • meg_s Re: NARTY !!! 19.01.02, 14:48
              tylko nie w strony Zakopanego - bo utkniesz w korkach
              • magiczna Re: NARTY !!! 19.01.02, 15:49
                meg_s napisał(a):

> tylko nie w strony Zakopanego - bo utkniesz w korkach

Bo polowa narodu na Malysza pojechala :)

• Gość: piotlik Re: NARTY !!! IP: *.warsnet.trzepak.pl 23.01.02, 22:50
                  Byłem w niedzielę na słowackiej Wielkiej Raczy. Górka to niewielka (ok 1236
                  m.n.p.m.), ale poszaleć można na niej do woli. 10 wyciągów, ok. 12 km. tras (2
                  czarne, 4 czerwone, pozostałe niebieskie) no i te słowackie ceny... !!!! Za
                  całodniowy karnet zapłaciłem ok. 33zł (konia z rzędem temu kto znajdzie w
                  Polsce porównywalny), a jeżdżąc na nartach od 10.00 miałem już dosyć ok.15.00.
                  Kolejek nie ma prawie w ogóle, trasy znakomicie przygotowane przez ratraki,
                  śniegu pełno, miła obsługa ośrodka i ta piękna dziewicza okolica....żyć nie
                  umierać :-). W południe obowiązkowo obiadek - wspominany już smazeny syr :-) z
                  wyśmienitym słowackim piwem z pianą - a to wszystko za jedyne 10 zł !!!
                  Niesamowite wrażenie wywarła również na mnie sama podróż na, niedaleką
                  przecież, Wlk.Raczę. Otóż jadąc do miejsca przeznaczenia, przejeżdżaliśmy przez
                  totalnie zasypane śniegiem Istebną, Koniaków i słowackie wioski. Droga wąska na
                  jeden samochód, lekki poranny mrok, a w około tylko 2 metrowe zaspy. I tak
                  przez ładnych parę kilometrów !!! Do tej pory myślałem, że takie obrazki można
                  zobaczyć w Alpach, albo filmach D.Lyncha ;-). W każdym razie polecam i służę
                  zainteresowanym nieocenioną radą ;-).

• Gość: Jimi Re: NARTY !!! IP: *.czarnecki.silesianet.pl 23.01.02, 23:34
          Gość portalu: Magiczna napisał(a):

> Gość portalu: meg napisał(a):
          >
          > > ostatnia chwila żeby się wyrwać - bo od niedziele ferie wydepczą śnieg :-)
          > )
          >
          > Ferie??? ferie sa od 4 lutego!

F E R I E.. Enter... ghrrrr... zgrzyt zgrzyt... ghrrrr!!!... pik!

No match found.
          Brak pozycji w słowniku ;((((
          BUUUUUU!!!!!!!!!!
          >

• Gość: piotlik JANICA KOSTELIC IP: *.warsnet.trzepak.pl 25.02.02, 23:42
            20 - letnia narciarka z Chorwacji przejdzie do historii. Nikomu nie udało się
            wcześniej zdobyć w konkurencjach alpejskich czterech medali na jednych
            igrzyskach. Wygrała kombinację alpejską, slalom gigant i slalom; była druga w
            supergigancie. Bez medalu w zjeździe. A jeszcze w grudniu dochodziła do zdrowia
            po groźnej kontuzji kolana. Pięknie jeździ, technika wspaniała.
            A co z polskim narciarstwem alpejskim ???...hmmm...Jedenaste miejsce Jędrka
            Bachledy nie zwala z nóg, ale po pierwsze - to jest olimpiada, po drugie -
            konkurencja w narciarstwie alpejskim jest olbrzymia. Nie można tego traktować
            jako sukces polskiego narciarstwa alpejskiego...Czy ono w ogóle istnieje?
            • Gość: piotlik KJETIL ANDRE AAMODT IP: *.warsnet.trzepak.pl 26.02.02, 00:22
              To również wielka postać narciarstwa alpejskiego. Bodajże najbardziej
              wszechstronny narciarz świata :-). Zarówno doskonale sobie radzi w
              konkurencjach szybkościowych (zjazd) jak i, przede wszystkim, w technicznych
              (slalom). Na swoim koncie ma już 7 medali olimpijskich. W Salt Lake City zdobył
              2 złote: w super gigancie i kombinacji alpejskiej. No, ale mając stale u boku
              Lasse Kjusa trudno sie temu dziwić :-). Pozdrowienia dla Norwegii !!!
              • Gość: piotlik NARTY !!! IP: *.warsnet.trzepak.pl 27.02.02, 21:14
                Czy nikt z Was nie interesuje się narciarstwem alpejskim???
                • meg_s Re: NARTY !!! 27.02.02, 21:48
                  Gość portalu: piotlik napisał(a):

> Czy nikt z Was nie interesuje się narciarstwem alpejskim???

przykro mi, ale nie wiedzieć kiedy straciłam kontakt :-((
    • meg_s Re: NARTY !!! 01.03.02, 18:53
      jutro i w niedzielę na Stożku odbędzie się Puchar Gliwic
      czy ktoś z Was sie wybiera?
      • Gość: piotlik Re: NARTY !!! IP: *.warsnet.trzepak.pl 01.03.02, 20:23
        Dziękuje bardzo! Nie lubię jeździć na igielicie ;-).
        p.s. A poważnie - nie mam zbyt dobrych wspomnień ze Stożka. Po pierwsze długo
        się dochodzi z parkingu pod wyciąg (jak już dojdziesz to jesteś yak zmęczony,
        że nie masz ochoty na jeżdżenie na nartach), trasy nie są zbyt dobrze
        przygotowane (szybko robią sie muldy, a ratraka "ni chu chu")no i stale
        odbywają sie tam jakieś zawody (tłok). Jedyne miłe wspomnienia to oglądanie
        zawodów księży jadących slalom w sutannach :-).
        • meg_s Re: NARTY !!! 01.03.02, 20:26
          Gość portalu: piotlik napisał(a):

> Jedyne miłe wspomnienia to oglądanie
          > zawodów księży jadących slalom w sutannach :-).

poważnie widziałeś coś takiego?

• Gość: piotlik Re: NARTY !!! IP: *.warsnet.trzepak.pl 04.03.02, 00:10
            Wiem, że to desperacja szukanie nart na forum, ale jednak to zrobię. Otóż
            szukam nart producenta FISCHER model VC 400 AIRCARBON. W Polsce jak na razie
            nieosiągalne (przynajmniej nie widziałem). Za wszelkie info z góry dziękuję :-).
            • Gość: Ee Re: NARTY !!! IP: 157.158.202.* 04.03.02, 14:06
              W piątek i sobotę odbywały się w Szczyrku targi narciarstwa - tam było się
              zainteresować!!!
              • meg_s Re: NARTY !!! 17.03.02, 22:37
                ooo - na tym znam się doskonale - choć w tym roku byłam mało "praktykująca"
    • Gość: tt Re: NARTY !!! IP: *.ip.jarsat.pl 06.11.13, 09:26
      jaka pogoda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka