Gość: daniel IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 20.05.08, 00:11 Witam Szukam info na temat barw naszego miasta.Może ktoś wie dlaczego niebieski i czrwony kolor ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: daniel Re: barwy Gliwic IP: *.eranet.pl 20.05.08, 08:56 Moje pytanie dotyczy dlaczego takie kolory (czerwony i niebieski) znalazły sie kolego w barwach naszego miasta... Z flagą lub godłem zawsze wiąże się jakaś historia.Jaka historia związana jest z barwami naszego miasta? Dlaczego właśnie te kolory maja zaszczyt reprezentować nasze miasto? Zapraszam do dyskusji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opserfer Re: barwy Gliwic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 21:55 Gość portalu: daniel napisał(a): > Moje pytanie dotyczy dlaczego takie kolory (czerwony i niebieski) > znalazły sie kolego w barwach naszego miasta... NO toś go połechtał 'pod ogonem' tym kolegą, dopiero zacznie nawijać makaron na uszy, a i tak z nim nie do wytrzymania. To magistracka mendoweszka. Niektórzy nawet po uważaniu nazywają go ZiFem. Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 opserfer niemagistracka mendoweszka 21.05.08, 01:50 > To magistracka mendoweszka Wiem, że jestes niemagistracka mendoweszka i zapewne napiszesz coś ciekawego o herbie. Czekam z niecierpliwoscią na takiego eksperta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolorowy Re: barwy Gliwic IP: 213.227.74.* 20.05.08, 19:14 Hmm, kolory niebieski i czerwony mogą symbolizować żywioły: wodę i ogień. Spróbujmy odnieść obie barwy i żywioły do gliwickiej rzeczywistości: woda z racji wodolejstwa i robienia ludziom H20 z mózgu, to nasz ulubiony prezydent F., a czerwony z uwagi na zacietrzewienie i złość na rządących miastem, to uwielbiany przez samego siebie i prawdopodobnie jeszcze przez najwyżej trzech mieszkańców Gliwic, ukochany profesor B. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: opserfer Re: barwy Gliwic IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.08, 22:06 Gość portalu: kolorowy napisał(a): woda z racji wodolejstwa i robienia ludziom H20 z > mózgu, to nasz ulubiony prezydent F., a czerwony z uwagi na > zacietrzewienie i złość na rządących miastem, to uwielbiany przez > samego siebie i prawdopodobnie jeszcze przez najwyżej trzech > mieszkańców Gliwic, ukochany profesor B. W sumie masz dużo racji w tym co napisałeś, jednak z tą trójką popierających profesora B- zdradziłeś się, wyrażając jedynie pobożne własne życzenie. Chociażby ze względu na ukochana przez ZF tyry, ma tych wielbicieli już paręset, podpisanych z imienia i nazwiska wraz z peselem. Teraz w dobie wszędobylskich reklam i przetwarzania danych osobowych, nikt ich tak chętnie nie udostępnia. Nie bierzecie kochanieńki tego pod uwagę nie bierzecie, coś mi to przypomina historię o "nieoddaniu nawet guzika", kiedy trzeba było oddać niemal wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: barwy Gliwic IP: *.197.158.213.umts.dynamic.eranet.pl 20.05.08, 23:57 Z pytania dot. barw naszego miasta szybko przeszliśmy do polityki... Może i padły tu słowa trafne... Jednak zostawmy polityke !!! Zdaje sobie sprawe, iż jako Polacy "znamy" sie na polityce najlepiej. Potrafimy doskonale teoretyzować w kolejkach na ulicy u lekarza czy pod kościołem.W autobusie świetnie przeprowadzamy analizy gospodarcze.Na weselach,urodzinach czy innych uroczystościach tematem przewodnim jest zawsze polityka...Wtedy okazuje sie, że dziadek czy ciocia mogą zostać doradcami premiera ,prezydenta czy nawet powołac rede gabinetową bo tylko oni znają sposoby na wszelkie problemy. Dlatego jeżeli zapraszam was do rozmowy na temat korzeni barw Gliwic to proszę nie mieszajcie do tego polityki. Dobrze ,iż MY gliwiczanie śledzimy poczynania naszych władz.Jednak podkreślam nie mieszajmy do tego polityki! Jeśli są osoby które potrafią zabrac głos w sprawie barw to zapraszam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
macpor Re: barwy Gliwic 21.05.08, 06:13 Jak chcesz poważnie porozmawiać o mieście to tylko tu: forum.zamekgliwice.pl/ lub tu: www.gliwiczanie.edl.pl/phpBB2/ Na gliwickim forum gazety wyborczej ze względu na niestety kompletną bezsilność/niechęć do działań adminów to niemożliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
pr51 kolorowy gó..arz 21.05.08, 01:52 > Spróbujmy odnieść obie barwy i żywioły do gliwickiej > rzeczywistości: woda z racji wodolejstwa i robienia ludziom H20 z > mózgu, to nasz ulubiony prezydent F., Z takim objasnieniem zapewne zająłbys pierwsze miejsce w kategorii gliwickich gó..arzy. Gratuluję sukcesu. Jako nagroda pewnie nowa muszla klozetowa od MB. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o. z k. Re: barwy Gliwic IP: *.2-0.pl 21.05.08, 14:12 Barwy pochodzą z herbu. A herb składa się z dwóch części. Lewa - to złoty orzeł w niebieskim polu. Jest to herb Piastów Opolskich i jako taki przyjął się za herb Górnego Śląska w ogóle. Motyw ten można znaleźć w wielu innych herbach: województw śląskiego i opolskiego, Opola, Bytomia, Cieszyna, Rudy Śląskiej, Bielska-Białej, Lublińca i kilku innych miast Górnego Śląska. Prawa - srebrna baszta w czerwonym polu. Baszta ma symbolizować warowny charakter miasta (podobna symbolika jest też w herbach innych miast - Krakowa, Cieszyna, Torunia). Skąd czerwień - tego nie wiem. Możesz poczytać na wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Herb_Gliwic Odpowiedz Link Zgłoś
bigdaniel Re: barwy Gliwic 22.05.08, 00:14 No to miło, iż wreszcie ktoś z sensem napisał!!! Już też troche poszperałem na gliwiczanach. Pozdrawiam Mariana i innych pasjonatów naszego miasta. daniel Odpowiedz Link Zgłoś