Dodaj do ulubionych

Podpisy pod uchwałami

07.11.13, 21:28
Drodzy lokatorzy, chciał bym się dowiedzieć co sądzicie o nowej metodzie zbierania podpisów pod uchwałami obecnego zarządu? Panowie stoją pod klatką (A.11) , namawiają wchodzących lokatorów do podpisywania uchwał lub dzwonią domofonem aby lokatorzy schodzili na dół i podpisywali się, i szczerze mówiąc w tej chwili pod uchwałą która nie została przedstawiona na zebraniu. Przynajmniej sobie nie przypominam żeby została przedstawiona na ost. zebraniu, ale ok może coś przeoczyłem, więc dziwne że dopiero teraz są zbierane podpisy, co również jest moim skromnym zdanie dziwnie przeprowadzane. Czy to jest w ogóle zgodne z prawem? Czy nie powinno być jak za poprzednich zarządców (p. Melerowska, p. Herrmann), czyli przedstawiona uchwały na zebraniu, zbieranie głosów oraz dopiero jak to się zdarza przy małej frekwencji p. gospodarz ze stosem kartek dzwoniąc do drzwi każdego z właścicieli? Mieszkam tu od wielu lat i jeszcze czegoś takiego nie widziałem.
Obserwuj wątek
    • illuviasol77 Re: Podpisy pod uchwałami 07.11.13, 22:06
      Jest zgodne z prawem, a potwierdzenie tego znajduje się w statucie.

Szybciej będzie, jeśli ludzie zapoznają się z uchwałą wracając z pracy do domu, a wynosząc śmieci tego samego dnia, bądź innego będą mogli oddać swój głos. Mnie Panowie z Zarządu mówili, że nie trzeba podpisywać teraz, można się zastanowić, zasięgnąć więcej informacji od Zarządu o powodach zgłoszenia tej uchwały i zagłosować innego dnia.

Sprawy wspólnoty ledwo się rozwijają z powodu konfliktu zarządów więc może warto zastanowić się nad uchwałą tą czy inną oraz zapoznać z zawiadomieniem o zebraniu zamiast doszukiwać się problemów, które nie istnieją.

Czy lepiej było, gdy poprzedni Zarząd zapraszał na głosowanie do biura a po przyjściu do 13-tki w wyznaczonych godzinach całowało się klamkę, bo Zarządu nie było? Nie było mi przyjemnie marnować czas przez godzinę...
      • serafinjanusz Re: Podpisy pod uchwałami 08.11.13, 11:18
        Tutaj co do jednego się nie zgadzam "Konfliktu Zarządów"

Aktualny Zarząd nie odczuwam żeby miał jakiś konflikt do poprzedniego. W drugą stronę z całą pewnością jest to prawdą, dlaczego tak jest nikt tego do dziś nie wie.
    • illuviasol77 Re: Podpisy pod uchwałami 07.11.13, 22:45
      W uzupełnieniu jeszcze dodam, że podpisy były zbierane głównie jak kwitowanie odbioru zawiadomienia o zebraniu.
    • serafinjanusz Re: Podpisy pod uchwałami 08.11.13, 10:47
      Wyjaśnię może jak ty wygląda ze strony Zarządu WM:

1. Pomysł przebywania z listami w budynku 11 uważamy że jest bardzo dobry. Państwu z 11 mniej jest po drodze biura Zarządu na głosowanie niż tym z 13, dlatego też dla Państwa wygody, żeby nie musieć biegać do 13, czekamy na Państwa na dole. Dzięki temu frekwencja głosowania właścicieli z 11 jest większa. Dodatkowo każdy kto nie odbierze dokumentów musi je otrzymać pocztą - co naraża nas na niepotrzebne koszty i Państwa na niepotrzebne chodzenie na pocztę. Dlatego myślę że wyjście do Państwa jest uzasadnione.

2. Drugi etap to jest chodzenie po mieszkaniach. Ta czynność zajmuje bardzo dużo czasu, dlatego dla nas wszystkich lepiej jest abyśmy podpisywali dokumenty na dole, bo czas który Zarząd musi przeznaczyć na chodzenie po mieszkaniach można wykorzystać na inne sprawy WM, dzięki czemu działamy szybciej.

3. W dniu wczorajszym otrzymywaliście Państwo komplet dokumentów, były to między innymi:
      a) Zawiadomienie o zebraniu
      b) Projekt uchwały w trybie indywidualnego zbierania głosów, nad którym każdego z Państwa informowałem że nie musi głosować w tej chwili ale może, może także później po zapoznaniu się z uchwałą i uzasadnieniem.

4. Są to dwie różne sprawy, jedna dotyczy zebrania, druga uchwały, którą Zarząd uważa że trzeba podjąć jak najszybciej, dlatego będzie się ona odbywała w drodze indywidualnego zbierania głosów.

W woli wyjaśnienia uchwały członków WM mogą zapadać na 2 sposoby:
      1. Podczas zebrań
      2. Jeśli Zarząd uważa że powinny one zostać podjęte w trybie pilnym w trybie indywidualnego zbierania głosów - i tak jest w tym przypadku.

Myślę że najbliższy czas będzie to intensywny czas pracy, nad uchwałami, zebraniami, jedno i drugie będzie się odbywać częściej niż dotychczas, dlatego jestem przekonany że maksymalne usprawnienie tego leży w interesie nas wszystkich. Trzeba masę spraw uporządkować i odświeżyć oraz wypracować najbardziej preferowaną metodę informowania mieszkańców o kolejnych "tematach". Dlatego warto abyśmy wszyscy się w to zaangażowali i to usprawnili.
      • serafinjanusz Re: Podpisy pod uchwałami 08.11.13, 10:58
        Dodam jeszcze tylko, że Zarządowi zależy aby ważne decyzje były podejmowane wspólnie przez członków WM, w atmosferze gdzie każdy może się wypowiedzieć i można wypracować jakiś kompromis i wypracować najlepsze rozwiązanie. Myślę że kilka osób z 11 powinno to potwierdzić ponieważ mieliśmy okazję wczoraj trochę porozmawiać i przekonać się nawzajem do innego punktu widzenia, całkowicie otwarcie - ja uważam wczorajsze rozmowy za cenne.

Ale jeśli podejmować decyzje mamy wszyscy razem, to musicie także Państwo zaangażować się w tematy - wiąże się to niestety także z częstszymi niż do tej pory pismami - uzasadnieniami oraz zebraniami, do czasu kiedy uporządkujemy poszczególne sprawy. Dlatego ważne jest abyście Państwo przychodzili do biura WM, na zebrania - tam właśnie omawiamy najważniejsze sprawy. Także abyście Państwo sprawnie głosowali.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka