cambria1.2 09.04.20, 10:10 wiersz Tuwima. Nie był przyjęty z zachwytem, przynajmniej nie przez wszystkich... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cambria1.2 Re: Wiosenny 09.04.20, 10:10 Gromadę dziś się pochwali, Pochwali się zbiegowisko I miasto. Na rynkach się stosy zapali I buchnie wielkie ognisko, I tłum na ulicę wylegnie Z kątów wypełznie, z nor wybiegnie Świętować wiosnę w mieście, Świętować jurne święto. I Ciebie się pochwali, Brzuchu w biodrach szerokich, Niewiasto! Zachybotało! Odpowiedz Link
leziox Re: Wiosenny 09.04.20, 13:45 Tuwim najwyraźniej tego dnia albo nie dopił, albo wypił za dużo. Odpowiedz Link
leziox Re: Wiosenny 09.04.20, 17:02 Kto go tam wie, musiały w nim nieźle uczucia buzować tego dnia, gdy to pisał. No ale tego się nigdy nie dowiemy. Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Wiosenny 09.04.20, 17:32 Takich szczerych niepoetyckich wierszy napisał sporo. Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Wiosenny 10.04.20, 10:48 A teraz Słonimski o wiośnie: Już wam nie będę płacił śpiewem, Czuję pod nogą twardy grunt! I gniewem Zachłyśnie się mej pieśni bunt! Ja, com żył zawsze jeno echem, Na wpół ukryty w cieniu krat, Oddechem I chciwą żądzą chłonę świat. Słyszę w sapaniu lokomotyw Rytm heksametru, w świstach kół Gra motyw, Co strofy pęd hamuje wpół. W daktyle, jamby i trocheje Zleję gwar miasta, mętny szum, Szaleję! Jak strofy wiersza, popchnę tłum. O, ze mną, ze mną, ciemna zgrajo! Jakżeś mi piękna, kiedy w krąg Padają Więzy z osłabłych twoich rąk. Niech z jękiem miasta się rozpękną, Niech miecz twój sięga aż do trzew, I piękno Zmieni się w ciało, zmieni się w krew! Wartko i szybko w pęd stokrotny, W rytmiczne karby ujmę skok Zawrotny Aż w tańcu runę z wami w mrok! Po chmurnych mękach wytężenia W rozkosz was krwistą, straszną pchnę Spełnienia, Co myśli w białej nurza mgle, Pada – zapada w mrok omdlenia. III Z prawdziwym żalem słowa te kreślę. Dosyć po polsku, dosyć pisałem! Wszystko, co czułem i co cierpiałem, Wszędzie na świecie ogromnym, całym. Chcę dziś pisać po grecku! Chcę dziś pisać po francusku, Chcę dziś pisać po niemiecku, Chcę dziś pisać po turecku, Po włosku, chińsku, po rusku! Czarnym Arabom znad Eufratu I ludożerczej w Zambezi sekcie Chciałbym powiedzieć, tak jak brat bratu, Słowa w ich własnym dzikim dialekcie. Śpiewać po szynkach w noce pijane, W portach latarni, gdzie tysiąc gore, Chinkom, dziewczynkom spod Singapore, Słowa znajome a niespodziane! Żal mi dni, które przeszły, żałuję Lat już minionych, wieków, stuleci – Myśl moja rącza cwałuje, leci. Słońce śmiejąca w biegu całuje! Spłoszyłem ruchem oto sto słoni, Co z majestatem niosły lektyki – Okrzyki! Tumult wstaje i dziki Niewolnik czarny chwyta się broni. Słoniom w różowe pchają pachwiny Strzały zatrute, padają w trzasku Burnusy białe, perły, rubiny, Srebro i zieleń tarza się w piasku. Wszędzie was widzę dziś, czarni ludzie, Bracia, o bliźni, obywatele! Z wami wszystkimi dziś się podzielę, Powiem wam wszystkim słowo o cudzie. Ojczyzna moja wolna, wolna... Więc zrzucam z ramion płaszcz Konrada. Ojczyzna w więzach już nie biada, Dźwiga się, wznosi, wstaje wolna. Na cóż mi zbędnych słów aparat, Którymim szarpał rany twoje?! By ciebie zbudzić, już nie stoję Nad twoim trupem jako Marat. Poezjo, tyżeś na kurhany Kazała klękać, jątrząc ranę, Wodząc przed oczy rozkochane Delije, pasy i żupany. I cóż mi zrobić teraz z mową, Która, zbłąkana w tej manierze, W pawęże bije i puklerze, Ojczyznę wzywa: wstań na nowo! Odrzucam oto płaszcz Konrada: Niewola ludów nie roznieca Płomienia zemsty! – Pusta heca! Gdzie indziej żagiew moja pada! Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Wiosenny 10.04.20, 10:53 Idealnie na tę porę - Białoszewski! Nie chcę sprawdzać w rocznice Kogo ani siebie sprawdzanie swojej historii na miejscu nie trafia do siebie czas, wieczność bezstronna nie ma nic do rzeczy w jednym człowieku gubi się wieczność a między dwoma przez wieki może zahaczyć się ta sama chwila Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Wiosenny 10.04.20, 10:54 No i jeszcze o wiośnie: za wiosennym podmuchem poczułem się pół-duchem pół-dupem Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Wiosenny 10.04.20, 10:56 wiosna jasna jak cholera działa na mnie katrupiąco Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Wiosenny 10.04.20, 10:56 zimy nie lubię wiosny nie lubię po co mnie jeszcze trzyma na czubie moja gałąź? Odpowiedz Link
cambria1.2 Re: Wiosenny 10.04.20, 10:57 biernie wynurzam się z bloku na goły chodnik blada wiosna przezroczysta jestem stare palto! pręd-ko do swojego bunkra na dziewiąte piętro Odpowiedz Link
1999_chyba Re: Wiosenny 10.04.20, 19:20 piękne haiku (trochę depresyjne) warte zacytowania cambria1.2 napisała: > biernie > wynurzam się z bloku > na goły chodnik > > blada wiosna > przezroczysta > > jestem stare palto! > > pręd-ko do swojego bunkra > na dziewiąte piętro > Odpowiedz Link
leziox Re: Wiosenny 10.04.20, 12:20 I tak można płuca sobie wykrzyczeć. Takie wołanie na puszczy. Nic, tylko się upić. Cisza. Cisza. Cisza. Odpowiedz Link
leziox Re: Wiosenny 10.04.20, 13:13 Gdy nikt nic nie pisze Cisza się w uszy wdziera Aż głośno przez to dyszę Poskarżę się do premiera. Odpowiedz Link
leziox Re: Wiosenny 10.04.20, 17:09 Tylko jak na święta, niebywały wysyp reklam. Ciekawe ile oni się nasprzedają bezrobotnym. Odpowiedz Link
leziox Re: Wiosenny 10.04.20, 18:35 I jedno i drugie zamknięte. Aktualnie mamy teatr jednego aktora. Reszta jako suflerzy. Odpowiedz Link
leziox Re: Wiosenny 10.04.20, 18:47 Krążą wieści, że to tylko ratlerek, ale aż tak dobrze to ja się na tym nie znam. Odpowiedz Link