20.12.09, 17:24
Jak rozumieć te wszystkie podawane przez was wyniki każdy ma inną
normę.
Ja ma TSH 4.2842 uIU/ml norma jest podana od 0.38-4,8 a lekarz
powiedział mi że powinnam mieć od 1 do max 3 natomiast FT4 mam 0.77
ng/dl gdzie norma 0.932-1.71 i też mam bardzo żle?Jak to jest?Biore
eltroxin od tygodnia 50 po 1 tabletce rano czy to dobrze?
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: wyniki 20.12.09, 20:03
      Normy TSH różnią się od siebie nieznacznie, tzn. dolna norma jest około 0.4 a górna 4.5. Podajesz ciut szerszą normę. Są głosy w światku endo, że TSH powyżej 3 kwalifikuje do leczenia. Twój doktor zdaje się należy do tej grupy. Przeciwne głosy mówią, że o leczeniu można zapomnieć u pacjentów z TSH < 10...

FT4 ma różne normy. Albo wąską, np. taką jak podajesz 0.9.. - 1.71 albo szerszą, np. 9-22. FT4 masz poniżej normy co jest nie za dobre. Dlatego bierzesz eltroxin, żeby wyrównać niedobór hormonu.

Jak brać hormon? Należy brać go rano popijając niewielką ilością wody, najlepiej nieprzegotowaną. Śniadanie można zjeść po upływie przynajmniej 30 minut. Ja czekam godzinę.
      • szafirowa_burza Re: wyniki 22.12.09, 19:28
        Są głosy w światku endo, że TSH powyżej 2 kwalifikuje do leczenia!
        Ja rozpoczęłam leczenie przy TSH 1,79 a powinnam je rozpocząć co najmniej 15
        lat wcześniej, gdy moje TSH było w granicach 1. Odnalazlam swoje wyniki z
        tamtego okresu i przy TSH 1, fT4 wynosiło 15% !!! Czułam się tragicznie, no
        ale TSH miałam "idealne" a to oznacza brak jakiegokolwiek leczenia!
        • harmoniak Dyskusja na temat czułości TSH 29.12.09, 11:31
          Tutaj toczyła się dyskusja na temat tego, czy TSH jest wiarygodnym badaniem.
          Została przeniesiona tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104913089,104913089,TSH_czuly_czy_nieczuly_.html
    • szafirowa_burza popijanie :-) 22.12.09, 19:54
      Dlaczego hormon należy popijać nieprzegotowaną wodą? Ja popijam tylko
      i wyłącznie przegotowaną, czy robie jakiś błąd? Dodam, że ja gotuję
      również wodę butelkowaną!
      • harmoniak Re: popijanie :-) 22.12.09, 19:57
        Hm. Ja popijam też przegotowaną. Dlaczego nieprzegotowana ma być lepsza?
        • szafirowa_burza Re: popijanie :-) 22.12.09, 20:02
          Nie wiem! Spójrz w górę, sama to napisałaś! też sie zdziwiłam!
          • stapelia Re: popijanie :-) 22.12.09, 20:04
            hihihihihi
          • harmoniak WODA PRZEGOTOWANA JEST OK! 22.12.09, 20:06
            O mamusiu, rzeczywiście!

big_grinbig_grinbig_grin

Oczywiście, przegotowana woda jest OK. Nie wiem co mi się stało... suspicious
            • szafirowa_burza Re: WODA PRZEGOTOWANA JEST OK! 22.12.09, 20:13
              To mnie zmartwiłaś! Żle się czuję i już myślałam, że odkryłam powód!
              Popijam przegotowaną wodą i hormon żle się wchłania! Aaaaaa! Jednak
              muszę szukać dalej! big_grin big_grin
              • harmoniak Re: WODA PRZEGOTOWANA JEST OK! 22.12.09, 20:20
                No niestety sad

Zawsze możesz utworzyć swój wątek, może razem coś wykombinujemy smile
                • szafirowa_burza Re: WODA PRZEGOTOWANA JEST OK! 22.12.09, 20:26
                  Na początku stycznia robię komplet wyników (jestem umowiona na telefon
                  po 15.I - super, prawda?) to je wpiszę. Myślę, że moje samopoczucie
                  wykroczyło poza temat forum... chociaż może wcale nie. W konsekwencji
                  nieleczonej niedoczynności wystąpiło osłabienie nadnerczy i Bóg wie,
                  co tam jeszcze u mnie znajdziemy... sad sad Strach się bać sad
                  • stapelia Re: WODA PRZEGOTOWANA JEST OK! 22.12.09, 20:32
                    jeny nie zaryzykowałabym picia wody z kranu, brrrrrr
                    • szafirowa_burza Re: WODA PRZEGOTOWANA JEST OK! 22.12.09, 20:37
                      Takiego ryzyka to chyba nikt już nie podejmuje big_grin
                      Strasznie tu chince offtopickujemy tą kranówą....
                      • harmoniak Re: WODA PRZEGOTOWANA JEST OK! 22.12.09, 20:49
                        I wszystko przeze mnie sad
                        • djpa Keirunek -> Sanepid 23.12.09, 09:15
                          Polecam Sanepid. Wybrałam się tam i poprosiłam o informacje na temat wody w
                          kranie w moim mieście. Dowiedziałam się, że miasto ma wodę z trzech studni
                          głębinowych i że woda jest super jakości. Pracująca tam pani dała mi rozpiskę
                          ile czego w wodzie jest i powiedziała, że od kiedy pracuje w Sanepidzie wie,
                          dokładnie jaką wodę ma w kranie i dlatego nie kupuje wody w butelkach, bo ta w
                          kranie jest tak samo dobra, jeśli nie lepsza.

Kiedyś trafiłam na artykuł o bardzo popularnych wodach mineralnych w Polsce -
                          źródła są wyeksploatowane i podsiąkają do nich wody gruntowe. Kilka lat temu
                          zmieniły się normy na to co może, a co nie może być tzw. wodą mineralną, bo
                          gdyby się nie zmieniły, prawie żadna woda nie spełniała by tych norm.
    • stapelia Re: TSH -- czuły test 22.12.09, 19:56
      yy ja mineralką popijam - lekko gazowaną. Skąd takie info?
      • harmoniak popijanie? 22.12.09, 20:25
        Hmmm.. skąd. Chyba na forum Hashimoto to przeczytałam, może to Rosteda pisała?

Tak, to ona, znalazłam.

CytatOczywiscie ze po tabletce nalezy popijac ale musisz wiedziec ze tylko
        czysta woda z kranu. Nie mozna popijac czymkolwiek bo mleko czy tez woda
        mineralna maja wapno ktore wiaze tyroksyne i ona nie idzie wtedy do krwi.

Źródło:
        link,
        autor: Rosteda smile
        • szafirowa_burza Re: popijanie? 22.12.09, 20:32
          Bardzo słusznie! tylko czysta woda z kranu może być przegotowana,a
          nawet musi. Ja, najczęściej filtruję i gotuję tą z kranu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka