lenka273 09.01.10, 23:15 czy klimat morski wplywa niekorzystnie na tarczyce? mieszkam od kilku lat nad adriatykiem,zastanawiam sie czy to moze miec jakis wplyw? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
junkersica Re: morze a hashimoto 10.01.10, 12:00 Przyłączam sie do pytania. Ja z kolei nie wyobrażam sobie życia bez polskiego morza (mieszkam w górach). Czy tygodniowy wyjazd może mi zaszkodzić??? A Chorwacja ewentualnie? Odpowiedz Link
joanna-olga Re: morze a hashimoto 17.01.10, 13:41 Nam szkodzi jod, klimat morski szkodzi na stawy. Jod w powietrzu w formie przyswajalnej znajduje się do 10m od brzegu, wiec nawet jakbyś miała dom na wydmach to by Ci to nie szkodziło. Jestem z Gdańska Odpowiedz Link
psychofinka Re: morze a hashimoto 17.01.10, 13:54 Hmm, ja też z Gdańska i bardzo lubię bywać nad morzem, niekoniecznie w sezonie, ale spacer plażą jak najbardziej. I co tu zrobić przy Hashimoto? Chyba takie wycieczki od czasu do czasu mnie nie wykończą? Odpowiedz Link
joanna-olga Re: morze a hashimoto 17.01.10, 15:09 Chyba Cię to nie zabije jeśi w weekend przelecisz się z Jelitkowa do Sopotu Moja pani doktor nawet pozwoliła jeść ryby morskie 2 razy w tygodniu Odpowiedz Link
milaemalka Re: morze a hashimoto 17.01.10, 15:34 W sierpniu po 2 dniach nad morzem i 3 dniach w Gryficach (15 km od morza )uciekałam do domu.Wyglądałam jak spuchnieta chinka i czułam się fatalnie.Musiałam zwiekszyć dawke tyroksvny Odpowiedz Link
joanna-olga Re: morze a hashimoto 17.01.10, 16:04 Wiesz, kazdy organizm ma swoje fanaberie. Gdyby każdy reagował tak jak Ty, to ulice Trójmiasta, Półwyspu Helskiego czy Jastrzębiej Góry wyglądałyby jak Pekin Koleżanka z "japończykiem" całe lato codziennie rano wędrowała z kijkami plażą z Jelitkowa do Sopotu i spowrotem i po lecie wyglądała jak superlaska a nie spuchnięta buła. Nie ma reguł. Odpowiedz Link
milaemalka Re: morze a hashimoto 18.01.10, 01:47 Mam tam całą rodzinę od strony ojca i jeżdziłam co roku.Pierwszy raz tak mnie to dopadło,zawsze czułam sie dobrze. Odpowiedz Link
dignabere Re: morze a hashimoto 14.09.13, 09:20 Nie wiem czy moja niedoczynność jest spowodowana przez Hashimoto, bo nie mam przeciwciał, ale jeśli chodzi o morze, to rok temu spędziłam cały semestr nad Morzem Śródziemnym i dawno nie czułam się tak dobrze jak wtedy. Objawy niedoczynności nie ustąpiły co prawda zupełnie, ale nie pogorszyły się (wtedy w ogóle jeszcze nie wiedziałam, że jestem na to chora), za to miałam dużo lepsze samopoczucie i więcej motywacji do życia. Chociaż zastanawiam się, czy to nie zasługa dużej ilości słońca, które podreperowało niedobory witaminy D. Tak czy siak - jak na razie mam dobre doświadczenia z morzem i jakoś trudno mi uwierzyć, że przebywanie nad nim mogłoby być szkodliwe. Odpowiedz Link
pixe Re: morze a hashimoto 14.09.13, 09:34 Piszesz, że nie wiesz, czy masz Hashimoto, a to właśnie dotyczy tylko tej choroby, nie niedoczynności ogólnie. Chodzi o jod, którego chorzy na hashi powinni unikać. Poza tym gdzieś kiedyś czytałam, że południowe morza nie mają tyle jodu. Odpowiedz Link
dignabere Re: morze a hashimoto 14.09.13, 09:57 "Poza tym gdzieś kiedyś czytałam, że południowe morza nie mają tyle jodu." Aha, więc to może dlatego. Nad Bałtykiem też bywałam, ale tu już nie mogę powiedzieć, że wyjątkowo dobrze się czułam. Chociaż jakoś wyjątkowo źle też nie. "Piszesz, że nie wiesz, czy masz Hashimoto" No, nie mam dowodu w postaci przeciwciał, ale coś mi zeżarło tarczycę, zostawiając jej strzępek o pojemności 4,6 ml - jakieś inne pomysły co to mogło być? Odpowiedz Link
agcerz Re: morze a hashimoto 14.09.13, 13:42 Ciepłe morza o niskiej fali nie są bardzo "jodonośne". Trzy pobyty nad Morzem Śródziemnym zrobiły mi bardzo dobrze (wit. D) i jeszcze tam pewnie wrócę. Odpowiedz Link
niedu Re: morze a hashimoto 02.10.13, 22:01 Tłusteżycie pisze, że jod hashimotowcom nie szkodzi jeśli ci mają uregulowany poziom selenu, bo selen wypłukuje nadmiar jodu. Nie wiem, na ile to prawda, ona czasami posługuje się mieszanką wiedzy konwencjonalnej i bardziej dogłębnej, mam wrażenie, ale to jest ważna uwaga, myślę. Odpowiedz Link