Dodaj do ulubionych

Wątek Benz51

19.02.10, 18:20
Benz51 napisała o sobie w wątku
forum.gazeta.pl/forum/w,94641,104995078,104995078,masz_wycieta_tarczyce_wpisz_sie_tutaj.html
Żyję bez tarczycy od 22.11.2008
benz51 19.02.10, 11:58
Letrox nie pomógł mi przez prawie rok(ostatnia dawka 100/125)-a zaczynałam od 50. Ciągle miałam tę koszmarną niedoczynność i byłam non stop spuchnięta. Od 18 listopada 2009 biorę Novothyral 100. Pod koniec stycznia br zrobiłam badania i jestem nadczynna (tsh- 0.251). Przed operacją miałam wole guzowate toksyczne nadczynne+ Gravesa Basedowa. W poniedziałek idę do endo, i z pewnością ciut zmniejszy mi dawkę. Cieszę się, że znalazłam ten wątek. Pozdrawiam wszystkich.

Odpisałam:
Novo 100 to 100 T4 i 20 T3. Przez to, że nowo zawiera T3 TSH spada poniżej normy
i nie oznacza to nadczynności!

Niestety badanie tylko TSH przy braniu Novo to pomyłka.

Gdybyś brała samo T4 i miała takie niskie TSH to może by to oznaczało, że masz nadczynność
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: Wątek Benz51 19.02.10, 18:21
      A jak wprowadzałaś Novo? Od razu odstawiłaś euthyrox?
      • benz51 Re: Wątek Benz51 24.02.10, 11:46
        harmoniak napisała:

> A jak wprowadzałaś Novo? Od razu odstawiłaś euthyrox?
        Ja brałam Letrox 100/125.Na Novothyral 100 przeszłam z dnia na dzień.Przez kilka dni koszmar. Inny wymiar, odlot nawet nie wiem jak to opisać. Ale z czasem lepiej się czuję. Wróciły mi siły, bo nie mam anemii. Wszystkie badania w porządku, tylko ciut za mało magnezu. Po wizycie u endo (NFZ): dawka bez zmian- Novo 100, zlecenia na badanie ft4/3 niepotrzebne, bo to hormony nadrzędne; następna wizyta za 3 m-ce.
        Ale badania tych nadrzędnych i tak zrobię z czystej ciekawości. Pozdrawiam i dziękuję, że założyłaś ten wątek.
        Czy harmoniak też żyje bez tarczycy?
        • harmoniak Re: Wątek Benz51 24.02.10, 12:07
          "Ja brałam Letrox 100/125.Na Novothyral 100 przeszłam z dnia na dzień.Przez kilka dni koszmar. Inny wymiar, odlot nawet nie wiem jak to opisać."

To dlatego, że wprowadziłaś u siebie aż 20 T3! Ja po wprowadzeniu 7,5 T3 w ciągu tygodnia też myślałam, że zwariuję. Dlatego trzeba to T3 wprowadzać powoli. Zwiększałam co miesiąc o 3,75.

Ta sama zasada dotyczy odstawienia Novo! Więc jeśli Twój endo wpadnie na genialny pomysł: "to pani wróci na 100/125 od jutra" to wiedz, że wcześniejszy koszmar może się powtórzyć. T3 jest bardzo silne, więc trzeba się z nim obchodzić ostrożnie.

"Ale z czasem lepiej się czuję. Wróciły mi siły, bo nie mam anemii. Wszystkie badania w porządku, tylko ciut za mało magnezu. Po wizycie u endo (NFZ): dawka bez zmian- Novo 100, zlecenia na badanie ft4/3 niepotrzebne, bo to hormony nadrzędne; następna wizyta za 3 m-ce. "

FT4/3 są potrzebne, bo Novo zawiera oba te hormony, a TSH i tak będzie niskie...

Harmoniak żyje z resztką tarczycy na skutek procesu autoimmunologicznego smile za tydzień idę na USG. Rok temu moja tarczyca miała aż 5 ml smile
          • benz51 Re: Wątek Benz51 24.02.10, 13:54
            Tsh niech będzie niskie, bo lepiej się z tym czuję. Od 2001 roku czas zmagałam się z nadczynnością i gdyby nie wyniki badań, ogromny guz który uciskał mi na tchawicę, problemy z oczami itp itd, to hodowałabym tę chorobę do dnia dzisiejszego. Na operację zdecydowałam się, bo myślałam, że powycinają mi guzki potem dostanę tableteczki, które po jakimś czasie odstawię, a tu psikus! Tarczyca całkowicie do kosza i później ta niedoczynność. Ohyda. Kilka miesięcy wykreślone z życiorysu raczej przespane i przestękane.

> Harmoniak żyje z resztką tarczycy na skutek procesu autoimmunologicznego smile za
            > tydzień idę na USG. Rok temu moja tarczyca miała aż 5 ml smile
            No to życzę, aby się tam nic nowego nie pojawiło, tylko zdrówka przybyło. Pozdrawiam serdecznie.
            • harmoniak Re: Wątek Benz51 24.02.10, 20:52
              > No to życzę, aby się tam nic nowego nie pojawiło, tylko zdrówka przybyło. Pozdr
              > awiam serdecznie.

Dzięki smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka