06.03.10, 13:20
Witam,

kilka lat temu leczyłam się "na tarczycę" byłam młodą dziewczyną przyjmowałam jakieś leki - niestety nie pamiętam o co dokładnie w tym leczeniu chodziło, wiem tylko, że miałam powiększone wole bez guzków. Teraz planuję zajść w ciąże, wiec zapisałam się do endo i zrobiła badanie TSH - mój wynik to:

TSH 3 generacja 3,062
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: tylko TSH 06.03.10, 13:36
      witaj
      żeby dokładnie zdiagnozować choroby tarczycy trzeba zrobić komplet badań tsh ft3
      i ft4. Wydaje mi się, ze twoje tsh jest za wysokie - wg amerykańskich i
      kanadyjskich norm tsh powyżej 2 kwalifikuje się do terapii. Do zachodzenia w
      ciąże idealne to 0,8-1,2. A jak się czujesz?
      • ranira Re: tylko TSH 06.03.10, 14:08
        Właśnie czuję się tak średnio - mam objawy niedoczynności - zrobiłam test z forum i wyszła mi niedoczynność, dodatkowo mam problemy z nadmiernym owłosieniem, cera tłusta i uporczywy trądzik sad więc zrobiłam jeszcze badania testosteronu i wynik też mam w normie:
        testosteron: 0,26 -
        • psychofinka Re: tylko TSH 06.03.10, 14:13
          Jak się wczytasz w forum, to zobaczysz, że to jest typowe, że rodzinni o
          tarczycy nie mają zbyt wielkiego pojęcia. Przekonasz się też, że Twoje TSH jest
          stanowczo za wysokie, zwłaszcza że starasz się o dziecko. Poczytaj też oSH -
          wspomniała już o nich Stapelia.
          Kiedy ostatnio robiłaś USG tarczycy?
          • ranira Re: tylko TSH 06.03.10, 14:40
            Hej,
            ostatnie USG tarczycy robiłam kilkanaście lat temu:I - niestety. Dobrze, że zajście w ciążę planuję dopiero w przyszłym roku a ten rok przeznaczyłam na przygotowanie swojego ciała... zapowiada się ciekawie uncertainDziękuję wam za pomoc smile
            • psychofinka Re: tylko TSH 06.03.10, 14:53
              To na pewno warto zrobić aktualne usg. Zwłaszcza jeśli miałaś kiedyś wole.
              Pewnie trzeba będzie pomyśleć też o zbadaniu przeciwciał.
              • pumeczka77 Re: tylko TSH 11.03.10, 08:57
                Ojej, antybiotyki na osłabienie? Przeciez one same w sobie mocno
                osłabiaja organizm i naprawde powinny byc brane gdy jest
                koniecznosc. Co to za lekarz...
                • djpa Re: tylko TSH 11.03.10, 22:23
                  Kuzyn poszedł do lekarki z czerwonym gardłem i katarem. Wizyta trwała 5 minut.
                  Lekarka powiedziała, że kuzyn na pewno ma wirusa i... przepisała mu antybiotyk!
    • ranira Re: tylko TSH 24.03.10, 13:28
      Witam ponownie smile

zrobiłam jeszcze anty-tg i wynik wyszedł mi 601,53 gdzie norma to: 0,0012 - 4,11.

Następną wizytę u endo mam w sierpniu (!) w takim wypadku nie wiem czy iść
      wcześniej prywatnie?
      Może mi coś poradzicie drogie Panie - terminy są przerażające sad wiec już sama
      nie wiem co robić. Co oznacza to anty-tg?
      • stapelia Re: tylko TSH 24.03.10, 13:38
        taki wynik świadczy o tym, że Twój organizm produkuje przeciwciała,które niszczą
        tarczycę. Jednostka chorobowa - Hashimoto. Ja bym absolutnie nie czekała!
        pozdrawiam
        Stapelia
        www.chorobytarczycy.eu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka