Dodaj do ulubionych

Wyniki córeczki-bardzo proszę o interpretację

25.08.10, 18:11
Córeczka ma 4 latka i 10 miesięcy.Mała mierzy 101,5cm. Pediatra skierowała ją
na badanie krwi.
Oto jej wyniki
TSH 2.800 norma(0.27-4.2)
FT3 4.93 norma(2.02-4.43)120.75%
FT4 1.41 norma(0.93-1.7) 62.34%
Od dwóch lat leczę się na hashimoto.
Jestem bardzo zaniepokojona niskim wzrostem małej i podwyższonym FT3,czy jedno
z drugim ma coś wspólnego?Proszę o szybką odpowiedż.Dziękuję
Obserwuj wątek
    • djpa Re: Wyniki córeczki-bardzo proszę o interpretację 25.08.10, 21:53
      Mój synek ma prawie tyle samo lat, co Twoja córka smile

Endo mojego synka na takie wyniki powiedziałaby, że są idealne wink Syn rok temu
      miał prawie że identyczne, tylko TSH wyższe i właśnie tak powiedziała. We wtorek
      idę jeszcze do innej endo dziecięcej. Spytam jej się, czy zgadza się z opinią
      pierwszej endo.

Normy na fT3 masz zapewne dla dorosłych - dla dzieci są one wyższe - być może w
      normach dla dzieci ten wynik byłby OK? Tak czy siak wynik ponad normę może być
      powodem dla którego pediatra może dać skierowanie do endo dziecięcego - warto
      skorzystać.

Czy córka zawsze była niska? Czy ma apetyt, czy jest wesoła i żywa?

Synek gorzej rósł przy początkach anemii - może warto sprawdzić ferrytynę? - z
      także przy przerośniętych migdałkach - był niedotleniony, w nocy się dusił
      zamiast rosnąć. Może być jeszcze inna przyczyna, pediatra powinna wiedzieć.

Z książki: Najnowsze badania wykazują, że niemowlęta i małe dzieci
      rzeczywiście mogą rosnąć skokowo, zyskując od 0,5cm do 2,5cm w ciągu doby,
      zamiast stopniowo. Stwierdzono także, że między tymi zrywami dzieci mogą nie
      rosnąć wcale.
      • karolcinia Re: Wyniki córeczki-bardzo proszę o interpretację 25.08.10, 22:07
        Dziękuję bardzo.Przy odbiorze miałam sie zapytać czy te normy są dla
        dzieci,ale mi wyleciało z głowy.Mała zawsze była mała.Urodziła się
        pod koniec 37-go tygodnia ciąży.Mierzyla 47cm i ważyla 2700.Teraz
        wazy 17kg.Jest wesoła i żywa.Pozdrawiam
        • djpa Re: Wyniki córeczki-bardzo proszę o interpretację 25.08.10, 22:22
          Córka znajomych ma prawie 6 lat. Od zawsze jest niska, drobna, 3. centyl.
          Badania OK. Rozwój intelektualny, społeczny, emocjonalny - super.

Córka innych znajomych, już w podstawówce: wzrost - poniżej normy, waga -
          poniżej normy, a wytrzymałość - powyżej normy.

I jeszcze z książki
          Niektóre dzieci są tak zaprogramowane, że rosną wolno; ich kości rozwijają
          się z opóźnieniem od jednego do czterech lat w stosunku do rówieśników. Ten
          rodzaj opóźnienia może być charakterystyczny dla całej rodziny, ale może też
          dotknąć pojedyncze dziecko; tak czy inaczej nie ma tu powodu do zmartwień. (...)
          udaje im się ostatecznie osiągnąć średni lub nawet wysoki wzrost.
          • katis1 Re: Wyniki córeczki-bardzo proszę o interpretację 27.08.10, 22:03
            Moja córcia ma 4 lata i 9 miesiecy czyli tyle samo. Ja mam Hashi, wyniki zrobiłam jej sama bo chciałam sprawdzić. Mała zawsze mało mi jadła i miałam problem z zacheceniem jej do jedzenia. Do tego ma liche włosy , które jej wolno rosną, jest strachliwa i nie umie sie odnalezć wsród innych dzieci. Wzrost ma teraz taki 104,5 a waga 16.7, czyli prawie 17 kg.Oglnie jej pierwszy wynik TSH był 5,50 przy normach dla dorosłych to takie mniej więcej jak twoje normy, bo Ty raczej masz te dla dorosłych. A ft 4 tak chyba 30 albo 40 % a ft3 ponad 100 %. Podobno to jest żle jak dziecko ma wysokie ft3 i organizm sie poprostu stara uniknąc niedoczynności, broni sie nie jako w ten sposób. Twoja córeczka ma jednak dobre TSH, wiec moze pozostań na obserwacji i powtórz wyniki za jakis czas w innym laboratorium i zobaczysz co sie dzieje. MOja córeczka ostatnio duzo urosła. Leczymy ją od grudnia. Na wadze tez w końcu przybrała. No i zaczeła jesc , nie grymasi juz tak, sama je, ma ulubione dania i je je, na inne juz sie nie chce zdecydować, ale cóz grunt,że je.Z włosami jest jak było, ale mała ma ferytyne na 20 % więc moze dlatego , ale lekarze nie chca jej dac żelaza bo ma dobrą morfologię i tak sytuacja wygląda. W okresie jesienno zimowym chorowala na przeziebienie non stop, zobaczymy jak bedzie teraz.Ja myśle, ze powinaś obserować córeczke. A jak jest u niej z kupkami , ma zaparcia. Bo lekarka szczególnie o to sie pytała na pierwszej wizycie.
            • karolcinia Re: Wyniki córeczki-bardzo proszę o interpretację 28.08.10, 09:14
              Dziekuje za odpowiedzi! Moja mala tez ma slabe wlosy,wolno rosna i
              jak ja czesze,to wypadaja.Stopki jej rosna miarowo.Z kupkami w
              porzadku.Z jedzeniem jest wybredna.Mieszkam za granica,tutaj dostac
              sie do endo dzieciecego jest trudno.zeby jechac do Polski musze ja
              zarejestrowac przynajmniej 3 miesiace wczesniej.Bylam teraz i
              zrobilam te badania,ale niestety endokrynolodzy nie byli dostepni w
              czasie naszego pobytu.Pozdrawiam !
              • djpa Re: Wyniki córeczki-bardzo proszę o interpretację 29.08.10, 07:51
                Hej,

Nasza endo na pewno rozpoczęłaby leczenie u dziecka z TSH 5.50 i fT4 poniżej
                połowy normy. Dzieci z TSH 6.0 i większym przyjmuje od razu, bez kolejki.

Ale o TSH poniżej 3.0 i fT4 powyżej połowy normy mówi, że wynik OK.
                Nasza endo bardzo patrzy też na objawy, dokładnie sprawdza wagę, wzrost, tętno
                dziecka, ciepłotę ciała itd.

Czyli mamy 3 dzieci, które mają 3 lata i 9 miesięcy big_grin Może założymy im wspólny
                wątek? wink
                • djpa Re: Wyniki córeczki-bardzo proszę o interpretację 29.08.10, 07:52
                  Oj, nie 3 lata i 9 miesięcy, ale
                  4 lata i 9 miesięcy!
                  • karolcinia wiek kostny 29.08.10, 12:30
                    Robilam malej rtg nadgarstkow w celu ustalenia wieku kostnego. Oto
                    wyniki:
                    Wiek bilogiczny 4lata i 10 miesiecy
                    wiek kostny 3lata i 5.
                    Myslicie,ze nie powinnam zwlekac i jechac do endo?bo mi tu rodzina
                    mowi,ze przesadzam i szukam dziury w calym.Zapomnialam dodac,ze mala
                    ma wlochate plecki,urodzila sie juz taka.Pozdrawiam
                    • djpa Re: wiek kostny 29.08.10, 21:46
                      To znalazłam w Internecie.

Wiek metrykalny dziecka nie musi być zawsze zgodny z wiekiem kostnym.
                      Dopuszczalne jest opóźnienie wieku kostnego wynoszące do 2 lat. Opóźnienie
                      wieku kostnego odzwierciedla opóźnienie wzrastania i rozwoju stwierdzane w
                      takich stanach chorobowych jak: niedobór hormonu wzrostu, niezdiagnozowana lub
                      niewłaściwie leczona niedoczynność tarczycy, ciężkie choroby ogólnoustrojowym
                      (wady serca, mukowiscydoza, ciężkie postacie astmy oskrzelowej, przewlekłe
                      niedokrwistości, przewlekłe choroby nerek, przewlekłe choroby przewodu
                      pokarmowego), niedożywienie. Opóźnienie wieku kostnego obserwowane jest także w
                      tzw. konstytucjonalnym opóźnieniu wzrostu i rozwoju. Dzieci te rosną jednak
                      dłużej niż ich rówieśnicy, gdyż później występuje u nich dojrzewanie płciowe i w
                      końcowym efekcie ich wzrost po osiągnięciu dorosłości jest prawidłowy.

Konsultacji endokrynologicznej wymaga opóźnienie wieku kostnego o ponad 2 lata,
                      w porównaniu z wiekiem metrykalnym, zwłaszcza w przypadku współistniejącego
                      opóźnionego dojrzewania.

Myślę, że jest wszystko OK, ale powinnaś poszukać endo dla córki dla własnego
                      spokoju i pewności. Poza tym jest coś jak instynkt macierzyński - jeśli Ci
                      podpowiada, ze coś jest nie tak, to trzeba do endo i tyle. To Ty znasz córkę
                      najlepiej i kochasz ją!

Moje dzieci mają od urodzenia taki delikatny meszek na pleckach i nóżkach.
                      • katis1 Re . 30.08.10, 18:02
                        Moja córeczka tez ma meszek na nogach i rekach. Na nózkach ma takie dłuzesze te włoski niz na rekach.
                        Djpa- mozemy założyć wspólny wątek naszym dzieciaczkom czemu nie.smile.A Ty leczysz swojego synka euthyroxem, czy nie?
                        • djpa . 30.08.10, 20:07
                          Tak, synek dostaje Euthyrox. Obecnie 25 mikro. Jutro do nowej endo jedziemy -
                          polecanej przez polecaną na forum endo z Gdańska big_grin
                          • katis1 Re: euthyrox 31.08.10, 18:08
                            moge spytac jakie ma tsh przy takiej dawce. Bo moja bierze teraz 12
                            mg.Wczesniej brała 6 mg i tsh było około 3.00 ( 2,89 a raz 3,12) potem jej
                            wysokoczyło do 4,3 i ma zwiekszona dawke do 12mg wyników nowych jeszcze nie
                            mamy. Zastanawiam sie cały czas jak to z dzicmi jest jakie one powinny miec TSH?
                            • djpa Re: euthyrox 31.08.10, 22:11
                              Zastanawiam sie cały czas jak to z dzicmi jest jakie one powinny miec TSH ?

Też bym to chciała wiedzieć!

Na sąsiednim forum Madziulaw pisze, że
                              Prawidłowe tsh u dzieci koło 2 lat i wiecej to 2,0 - 2,7 czyli tak w połowie
                              normy. U niemowlaków polowa normy to około 3-4, ale im wieksze dziecko tym tsh
                              powinno powolutenku obnizac sie.

Synek przy 12.5 miał TSH 3.7.
                              Przy 18.75 miał TSH 2.68.
                              Niedawno TSH 1.2 i nie wiem, czy nie ciut za mało. Choć wtedy upały były.

Córka ma zdrową tarczycę.
                              Jej TSH w wieku 2 lat było 2.0
                              w wieku 2.5 TSH 1.9
                              a teraz w wieku 3.2 ma TSH 1.8.

fT4 ostatnio jej nie badałam, ale zawsze ma prawie że identyczne.
                              • katis1 Re: euthyrox 31.08.10, 22:27
                                Dzięki za odpowiedz. Troche mi to rozjaśniło sprawe tsh u dzieci. Na podstawie
                                wyników twojej córeczki ( ciesze sie ,że jest zdrowa bo to daje mi nadzieje, ze
                                moze moje drugie dziecko o ile bede je miała, moze bedzie tez zdrowe.) WYniki
                                twojej córeczki wzkazują,ze dzieci maja tak koło 2 TSH.Ja za jakis miesiac zrobi
                                mojej małej wyniki to zobacze co i jak. Wizyte mam i tak dopiero na
                                grudzień.Niestety u dzieci cięzko wyłapac objawy ach.Dzis moja mała była na
                                testach skórnych i niestety dodatkowy problem, mega alergia na roztocza.Ach
                                czasem to mam dość. Tak bym chciała by była zdrowa. Jak bedzie wyglądało jej
                                zycie cały czas na prochach. Rano euthyrox , wieczór przeciw Fonidan. Pozdrawiam
                                i dziękuje za informacje. Napisz czasem co tam u twojgo synka i co powiedziała
                                nowa endo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka