Dodaj do ulubionych

Do pobrania krwi przed czy po tabletce?

15.09.10, 09:34
Robie sobie termin na 1 pazdziernika i sie zastanawiam czy isc po czy przed tabletka.Przypomne ze mam niedoczynnosc i po braniu 2-miesiecy 25(mialam brac 100)ale po 50 czulam sie zle...wiec caly czas biore 25 i dobrze sie czulam...ale od tygodnia mam lekkie zawroty glowy i zastanawiam sie czy nie zwiekszyc teraz do 50...prosze o odpowiedz na moje pytania
Obserwuj wątek
    • hasehase Re: Do pobrania krwi przed czy po tabletce? 15.09.10, 10:20
      Mnie endo powiedział, ze dla samego badania TSH nie ma znaczenia czy wezmie sie tabletke czy tez nie, bo TSH pokazuje to co sie dzialo w naszym organizmie przez ostatni miesiac.
      Natomiast badajac FT3 i FT4 nie nalezy brac tabletki przed badaniem. Ja osobiscie wszystkie badania robie bez tabletki, bo przewaznie robie komplet (TSH, FT3, FT4).

Nie jestem ekspertem, ale na Twoim miejscu nie zwiększałabym dawki euthyroxu, tylko zrobiłabym badania na obecnie przyjmowanej dawce. Zasada jest taka, ze bierzemy dana dawke ok. 4 tyg. i dopiero robimy badania. Zmiana dawki w krotkim okresie przed badanie spowoduje "bledny" obraz poziomu TSH w Twoim organizmie. Moze zrob sobie badania hormonow wczesniej, skoro na dawce 25 odczuwasz pewien dyskomfort. Wtedy bedziesz miała informacje, czy dana dawka jest prawidlowa czy tez za duza/mala.

Pozdrawiam
    • jurmik Re: Do pobrania krwi przed czy po tabletce? 15.09.10, 10:20
      Jak masz robić badania pod koniec września, to po co chcesz zwiększać dawkę? Zostań na tych 25 i sprawdź, jak wyglądają wyniki, a dopiero potem zwiększ. bo jak miałaś brać 100, a brałaś 25, to pewnie nie będą dobre. A jak się źle czujesz, to nie czekaj i zrób już i wtedy podnieś dawkę. Tylko powoli, bo weźmiesz od razu 50 i znów bedzie źle.
      Przypominam zasady związane z badaniem krwi: przed badaniem nie bierzemy tabletki, dopiero po pobraniu, a sprawdzanie wyników na nowej dawce robimy po 5-6 tygodniach (jak sprawa pilna, to po 4 tygodniach, ale nie wcześniej).
    • harmoniak Admin uprzejmie przypomina... 15.09.10, 10:30
      ... że o sobie piszemy w swoim wątku!

Iwanni, pamiętaj o tym na przyszłość a teraz po prostu podaj linka do swojego wątku smile
      • iwanni harmoniak 15.09.10, 14:47

szukalam swojego linka ale nie moge znalesc...a po drugie kto bedzie wchodzil na moj stary link w ktorym mam inny opis nie na temat ktory mnie interesujesad
        • harmoniak Re: harmoniak 15.09.10, 15:07
          Wystarczy wpisać do wyszukiwarki swojego nicka.
          Do tego po prawej stronie jest napis "dodaj do ulubionych" który dodaje wątek do ulubionych smile
          • iwanni Re: harmoniak 16.09.10, 16:33
            ok...na drugi raz tak zrobie...dziekuje za wyszukanie mojego starego watka...mam go juz w ulubionych...wczesniej zapomnialam to zrobic....pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka