Dodaj do ulubionych

Ważne pytania

06.10.10, 19:24
Witajcie
Moja tzw.historia znajduje się w wątku "Nowa panikara".
Mam jeszcze wątpliwości - może zechcecie odpowiedzieć:

Chcialabym zapytac o 2 sprawy, ktorych nie mogę znaleźć na forum:
1. Jakie normy/wyniki należy mieć w ciąży i przed ciążą? O TSH slyszalam 1 do 2,5. Ale pewna nie jestem. Nie wiem co z ft4 i ft3
2. Znalazlam info , że przy procentowym obliczaniu ft3 i ft4 - jeśli znacznie więcej jest ft3 to oznacza nadczynnośc a więcej ft4 - niedoczynnośc. Ale to chyba niezupelnie tak

pozdrawiam
Ania
Obserwuj wątek
    • psychofinka Re: Ważne pytania 07.10.10, 21:37
      ad 1 TSH najlepiej w przedziale 1-2, i to nie tylko w okresie okołociążowym i ciążowym
      ad 2 Odwrotnie, skrótowo ujmując, jak jest więcej ft3, to jest niedoczynność.
      • jurmik Re: Ważne pytania 07.10.10, 21:49
        Nie wiem, jakiego masz endo, ale ja myślę, że na takie pytania najlepiej odpowie lekarz - nie tylko czy tak jest, ale przede wszystkim dlaczego (bo jak się to zrozumie, łatwiej zapamiętać). Spróbuj więc przy najbliższej wizycie zapytać - moja endo zawsze szczegółowo odpowiada na pytania.
    • harmoniak Re: Ważne pytania 09.10.10, 19:01
      Przed ciążą trzeba się przede wszystkim dobrze czuć. Na drugim miejscu są wyrównane hormony, co najmniej w połowie normy. Na trzecim miejscu TSH wynoszące < 2, czy tam 2.5.

W ciąży obowiązuję te same reguły, ale:
      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,110375916,110473512,Re_Wiesci_z_laboratorium.html
      Do tego w pierwszym okresie ciąży TSH może być niskie ze względu na hormon HCG.

> 2. Znalazlam info , że przy procentowym obliczaniu ft3 i ft4 - jeśli znacznie w
      > ięcej jest ft3 to oznacza nadczynnośc a więcej ft4 - niedoczynnośc. Ale to chyb
      > a niezupelnie tak

Pewnie chodzi o tekst Rostedy.
      FT3% > FT4% (oba w normie) najczęściej wskazuje na niedoczynność z wyjątkiem sytuacji, kiedy ktoś bierze dodatkowe T3 (np. Novothyral). Wtedy przy takiej proporcji mogą być objawy nadczynności. Poza tym napisałam kiedyś
      tinyurl.com/o-procentach
      Znajdziesz tu więcej info na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka