Dodaj do ulubionych

Czy można przedawkować hormony?

25.03.11, 15:58
Witam. Leczę się od 6 lat. Czy ktoś może był leczony na niedoczynność spowodowaną Hashimoto bardzo dużymi dawkami Euthyroxu jak 1800 mg na dobę podzielone na 3 razy, 3x po 3 tabl 200mg. Biorę je od 3 tygodni. Nowy endokrynolog przepisał mi takie dawki, twierdząc, że może powinnam też spróbować jeszcze większych np. 3x po 4 szt 200mg ,luba nawet 3x po 5szt 200mg albo 4x po 5 szt 200mg.
Nie wysyła na badania, twierdząc, że leczy na podstawie objawów i że chce mi odblokować jakieś receptory. Zaczęłam robić się coraz słabsza, nie mam na nic siły, mam wysoki puls, szybko się męczę wszystkim. Miałam gorączkę przez 3 dni, poszłam do internisty, który skierował mnie na TSH. Wyszło 0,007 norma 0,350-4,940. Czy ktoś spotkał się z takim leczeniem???? Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 16:31
      1800mg czy µg? chyba µg? Tak czy inaczej to jakies kosmiczne dawki! Nie wiem, moze to jest jakas metoda ale nigdy sie z nia nie spotkalam - odkad wiem o chorobie duzo czytam i nie znalazlam niczego podobnego. Ja mam juz objawy "przedawkowania" jak przez pare dni 25 µg za duzo, dlatego zaczelam dzielic. Wysoki puls i goraczka, jak i zbyt niskie TSH wskazuja na nadczynnosc. Wazne jest tez, jakie masz wyniki ft3 i ft4 - przy takiej dawce trudno mi sobie wobrazic jak wysokie moze byc Twoje ft4! Ja bym jednak te forme leczenia skonsultowala z innym lekarzem, najlepiej jak najszybciej (prywatnie, bo panstwowo sie czeka).
      • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 19:01
        Dzięki za odpowiedź. Tak ma być µg tylko nie wiedziałam jak napisać tą literkę.smile
        • rotkaeppchen1 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 20:07
          Ja tez nie wiedzialam - poszukalam w googlach i skopiowalam big_grin
          • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 20:47
            Mi przyszło to do głowy później. Mam chyba spowolnione myślenie.
            • rotkaeppchen1 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 20:58
              Nie martw sie - ja od paru tygdni tez mam spowolnione smile
    • psychofinka Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 21:22
      Jak długo masz brać takie dawki?? Czy lekarz coś mówił?
      To wspaniale, że leczy objawy, a nie wyniki, no ale są pewne granice, a poza tym Twoim objawem teraz jest złe samopoczucie... Czy rozmawiałaś o tym z lekarzem?
      Dawki kojarzą mi się raczej ze słoniem uncertain
      Nie sądzę, by ktokolwiek spotkał się z takim leczeniem. Moim zdaniem takie metody mogą wyrządzić Ci dużą krzywdę. A skoro tak źle się czujesz, to coś jest na rzeczy.

Ciekawa jestem, nawiasem mówiąc, jakie masz ft3 i ft4, bo to one są bardziej miarodajne od TSH.
      • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 21:52
        Nie mówił jak długo, powiedział, że nie wiadomo jakiej dawki będę potrzebowała. Poza tym co 3 tyg. zmienia mi dawki, raz 900, potem 250, teraz te 1800 i przy tym rozpisał,żebym spróbowała nawet i 4x po 5 tabl. 200, to 4000 µg Euth. Po pierwszym zwiększeniu dawki, tym mniejszym, gdzie kazał mi brać 3x po 3 tab. 100 µg opadłam z sił, miałam straszne osłabienie mięśni,zawroty głowy,ledwo wstawałam z łożka. Opowiedziałam mu o tym więc na 3 tyg. zmniejszył dawkę, po czym kazał brać tą końską dawkę. Więc jak widać za wszelką cenę chce mnie faszerować tymi masakrycznymi dawkami, mimo iż mówiłam mu o tych objawach jakie miałam wcześniej. Byłam u internistki i kazała mi zmienić lekarza.
        • rotkaeppchen1 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 22:06
          Sluchaj a moze ty jestes cyborgiem? wink

A tak serio, to nie jest normalne. Lekarze czesto zwiekszajac dawke o 25 mirkogramow, mowia, ze w razie objawow ubocznych zaczac od 12,5 i dopiero z czasem zwiekszac. Poza tym takie ciagle zmienianie dawek niczemu nie sluzy, nawet nie mozna porzadnie wynikow sprawdzic, bo powinny 4 tygodnie na jednej dawce uplynac, zeby wyniki byly miarodajne.
          Internistka ma racje, zmien lekarza.
          • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 22:18
            Dlatego on powiedział, że nie wysyła na badania bo nie leczy na podstawie wyników tylko objawów, twierdząc, że miałam wcześniej dobraną złą dawkę przez poprzedniego lekarza. Tyle, że teraz to całkiem opadłam z sił po tych jego eksperymentach i schudłam 7 kg.
            • psychofinka Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 22:30
              Poważnie, zmień lekarza uncertain Ten naprawdę może Ci zrobić ogromną krzywdę.
              Może wypróbowuje na Tobie jakieś awangardowe metody, ale nie bądź królikiem doświadczalnym. Nie dość, że taka słoniowa dawka, to jeszcze takie rozchwianie. I tak naprawdę to ignoruje Twoje objawy... Może gość ma jakieś problemy... Czy zasięgałaś o nim jakichś opinii?? Czy pomógł komuś? Czy od dawna leczy?
              7 kg od grudnia?
              • psychofinka Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 22:31
                Ach, no i nie bierz już więcej tych 1800 mcg sad
                • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 22:48
                  Właśnie zaczęłam zmniejszać sobie dawki, nie wiem tylko czy ten gwałtowny spadek dawki też mi nie zaszkodzi?
              • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 22:46
                Tak od grudnia z 63 na 56 kg. Przeczytałam właśnie kilka opinii na internecie i opinie nieciekawe. Ktoś też pisze o eksperymentowaniu z jego strony. Ogólnie to znalazłam o nim tylko 6 opinii w tym 4 krytyczne, nie polecają tego lekarza i piszą, żeby na niego uważać. Nie wiem jak długo leczy. Jest internistą i endokrynologiem.
            • rotkaeppchen1 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 22:37
              WOW schudlas 7 kg? Chyba zaraz lykne cale opakowanie na raz!! Zartuje. Ja nie moge od ponad roku schudnacsad
              • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 22:51
                Najbardziej poleciałam z wagi po E 1800 od 4 marca brałam i schudłam od tego czasu 5 kg. Ja w zasadzie mimo niedoczynności nie miałam problemów tyciem.
                • rotkaeppchen1 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 22:52
                  Ja utylam 25 kg - na razie zrzucilam 5-6 ale ile to trwalo i mnie wysilku kosztowalo sad
                  • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 23:02
                    Ojej to faktycznie nieciekawie z tym tyciem, też się boję, że i mnie to dopadnie. Słyszałam, że trzeba się namęczyć, żeby schudnąć przy niedoczynności.
                    • rotkaeppchen1 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 23:10
                      Ja sie mecze a schudnac i tak nie moge. Gdyby tylko "meczenstwo" bylo gwarancja schudniecia... wink
                      • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 23:20
                        Zastanawiające jest dla mnie to,że na informacji dla lekarza rodzinego napisał dawkowanie E 200 3X1, a mi na słowo powiedział inne dawkowanie, które na prośbę zapisał na oddzielnej małej karteczce.
                        • rotkaeppchen1 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 23:21
                          A moze on ma jakas umowe z firma i ma korzysci z tego, ze przepisuje takie dawki leku?? No bo nie wiem, po co te tajemnice w takim razie - lekarz ma prawo leczyc jak chce i nie musi tego ukrywac, nawet jezeli inni lekarze maja inne metody. Ale jezeli cos jest podejrzane, wtedy nie dziwne, ze sie nie przyzna.... dziwne.
                        • gathaja Re: Czy można przedawkować hormony? 26.03.11, 23:16
                          joannaj478 napisała:

> Zastanawiające jest dla mnie to,że na informacji dla lekarza rodzinego napisał
                          > dawkowanie E 200 3X1, a mi na słowo powiedział inne dawkowanie, które na prośbę
                          > zapisał na oddzielnej małej karteczce.

Powinnas to gdzes zglosic. Jesli takie eksperymenty nie sa popare naukowo to dzialanie na szkode pacjenta. Bedzie tak robil poki kogos nie zabije (jesli juz tego nie zrobil).

Na receptach tak sie pisze (np 200x3 mimo ze sie tak nie bierze), zeby apteka mogla wydac pacjentwi max ilosc lekow jednorazowo, ale po co rodzinnemu by tak psial... po to zeby na pismie mial podkladke ze wcale tak nie bylo.
                          • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 27.03.11, 21:53
                            Też zaczęły mi krążyć takie myśli po głowie. Panie aptekarki widząc dawkowanie 200 mikrog.- 3x1 były w szoku a jak im powiedziałam ile kazał mi brać naprawdę to strasznie się zaniepokoiły.
      • psychofinka Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 23:24
        Myślę, że zmniejszenie dawki mniej Ci zaszkodzi niż branie tak wielkiej w dalszym ciągu.
        Zmniejszaj po jakieś kilkaset wink A może i o 1000...
        I zostań może przy 100. Ważysz całkiem niedużo, więc tym bardziej nie wiem, co kieruje tym doktorem sad
        Ale przydałyby się wyniki ft3 i ft4 - czy robiłaś kiedykolwiek?? Jakie miałaś TSH na początku? Czy w ogóle miałaś coś badane?? USG tarczycy? Przeciwciała może?
        Jak u Ciebie ze snem na takiej dawce i branej w dodatku 3 razy dziennie?? A jak z metabolizmem? Czy masz biegunki? Jak z ciśnieniem?
        Wiesz, te popołudniowe i wieczorne dawki prawdopodobnie nie wchłaniają się w pełni, przecież nie jesteś wtedy na czczo.
        • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 23:35
          Na początku jak wykryli chorobę w 2004 r. miałam anty TPO 6500 I tsh 51,05 i USG. Potem samo TSH co pół roku i USG co rok i scyntygrafię. Innych badań mi nie robili.
        • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 25.03.11, 23:43
          Ze snem mam odwieczny problem odkąd wpadłam w depresję, właśnie wtedy prze przypadek wykryli mi problem z tarczycą bo poszłam po tabletki na uspokojenie, gdyż byłam bardzo nerwowa. Od tamtego czasu brałam bardzo długo tabletki na spanie i teraz próbuję się od nich odzwyczaić,ciężko mi zasnąć ale rano ciężko mi wstać. Biegunek nie mam, ciśnienie masz wyższe niż kiedyś,a jestem niskociśnieniowcem tylko puls duży powyżej 100.
          • rotkaeppchen1 Re: Czy można przedawkować hormony? 26.03.11, 09:22
            No widzisz, jak to kazdy inaczej reaguje - ja w depresji tylko spalam uncertain
          • wiolcia29_2 Re: Czy można przedawkować hormony? 27.03.11, 09:09
            Masz typowe objawy nadczynności, która bardzo obciąża układ krążenia. Świadczy o tym ten wysoki puls. Współczuję, bo też przez to przechodziłam. Spać również nie mogłam, bo jak tu zasnąć, skoro w głowie huczy.
            • joannaj478 Re: Czy można przedawkować hormony? 27.03.11, 20:18
              Wiolcia29 długo walczyłaś z tą nadczynnośćią?
              • wiolcia29_2 Re: Czy można przedawkować hormony? 27.03.11, 23:26
                Trochę czasu mi to zajęło, ale dlatego, że zrezygnowałam z kiepskiej endokrynolog, a na wizytę u kolejnej długo czekałam. Musiałam odstawić tyroksynę, nie miał mi kto wypisać leku wyłapującego ją, a przynajmniej lekarka poz nie podjęła się tego.
                Objawy ustępowały dość wolno. Po około czterech miesiącach ponownie zaczęłam przyjmować tyroksynę.
                • maria.50 Re: Czy można przedawkować hormony? 28.03.11, 11:57
                  Ja bym prze takich dawkach..................!!!
                  W moim przypadku,przy umiarkowanej niedocz-Hasimoto(od 2007 brałam 50 albo 25 naprzemiennie letrox) wydawało mi się,że mam ją ustabilizowaną! Jesienią przez 3 tyg.korzystałam z basenów solankowo-bromowo-jodowych.Tuż po, miałam wyn.
                  TSH-1.04uIU/ml (0.27-4.20) 19.59%
                  FT4-0987ng/dl (0.9-1.7) 10.87%
                  Lek.rodz.powiedziała ,że dobre! Ja wówczas nie znalam się na % .Stan ogól.i samopoczucie Ok.
                  W połowie stycznia zaczełam się sypać myślałam,że przez intensywną gimnastykę,wspieraną Therm Line forte(spalanie tłuszczu) Zaczęłam się suplementować !! nie zważywszy,iż w jednym z preparatów jest jod!(Vitamin Plus)
                  To spowodowało(tak myślę!) spadek TSH -0.005
                  FT3-8.25pg/ml (2.57-4.43)
                  FT4-2.4 ng/dl (0.9-1.70
                  Natychmiast musiałam odstawić Letrox!!! (decyzja dwóch lekarzy)
                  I zażywam teraz przez trzy tyg.Thiamazol 2x2=40mg
                  Nadczynność + objawy = nie ma co zazdrościć smile)))))))
                  • wiolcia29_2 Re: Czy można przedawkować hormony? 28.03.11, 23:13
                    maria.50 napisała:

> To spowodowało(tak myślę!) spadek TSH -0.005

U mnie TSH było podobne. Innych badań nie robiłam, bo nie widziałam potrzeby. Samopoczucie mówiło samo za siebie.

> Natychmiast musiałam odstawić Letrox!!! (decyzja dwóch lekarzy)
                    > I zażywam teraz przez trzy tyg.Thiamazol 2x2=40mg
                    > Nadczynność + objawy = nie ma co zazdrościć smile)))))))

Zdecydowanie nie ma czego zazdrościć. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka