Dodaj do ulubionych

witam prosze o pomoc i Wasze doswiadczenia jestem

02.05.11, 10:46
witam prosze o pomoc i Wasze doswiadczenia bo na sasiednim forum nie moge doczekac sie zyczliwej wypowiedzi ,jestem od 3 dni nowej dawce 125+12,5mg euthyroxu i mimo ze dostalam zastrzyk energii to mam okropne napady zlosci, histerii, placzu, czy to moze byc od nowej dawki hormonu przeciez nie zwiekszylam za duzo? dzis uderzylam starsza corke, meza obwnililam o wszytskie problemy naszej rodziny, jestem rozdrazniona, chodze po domu i wszytskich ustawiam chociaz nie jestem przed okresem , ciezko mi nie daje sobie radyt z tym, najgorsze ze jak bylam w niedoczynnosci niedawno|( ost wyniki| za chwile) tez odczuwalam poddenrwowanie ale teraz od wziecia nowej dawki to juz jakies apogeum,depresja jakby zmniejszyla sie ale w srodku cala chodzę, czy ktos z Was tak mial i dlaczego tak sie dzieje, przeciez skoro potrzebowalam wiecej tyroksyny powinnam lepiej sie czuc (..
Dodam ze choruje na hasimoto 11lat. z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • andrzej776 załączam wyniki 02.05.11, 10:48
      zrobione ze 2-3 tyg : tsh 1,321 (0,350-4,940)
      ft4 0,92 (0,71-1,48) 27%
      obecnie od 4 dni biore 125mg +12,5mg euthyrox pozdrawiam Beata
      • anka.83 Re: załączam wyniki 02.05.11, 11:10
        Po pierwsze, nic nie usprawiedliwa Twojego zachowania, a na pewno nie niedoczynnoć/nadczynność. Hormony robią z nami rożne cuda, ja akurat też byłam agresywnym przypadkiem, ale są granice i pamiętaj o tym.

Druga sprawa, po wprowadzeniu nowej dawki mogą zdarzać się nasilenia niektórych objawów, ale z czasem to mija najczęściej.

Trzecia rzecz - oglądałam Twój wątek na poprzednim forum, Milaelamalka słusznie próbowala ustawić Cię do pionu, przeczytaj dokladnie jej wypowiedź. Samo fT4 nie jest dla nas wystarczające aby interpretować poprawnie wyniki (podejrzewam, że masz cos nie tak z fT3, stąd te napady agresji).

jeżeli nie umiesz nad soba panować, proponuje wizytę u specjalisty, chwilowo powinien przepisać Ci jakieś leki na uspokojenie, powinno pomóc.
        • andrzej776 Re: załączam wyniki 02.05.11, 15:57
          leki na uspokojenie to bierz sama, zczye milego uzalezniania- to jakis malpi gaj, czy fachowa porady forumowe dot tarczycy???? jestescie nienormalni, naprawde, nie raz czyttalam ze toczycie miedzy sobą boje to forum z tamtym a teraz nagle wielka milamalaka, bylam wczesniej na tantym forum od niej pod innym nickiem ale coz nie ma tu widze ludzi ktorzy by wsparli i zrozumieli, tylko zgnoja czlowieka, jendka hashimoty maja zrypane emocje!!!
        • andrzej776 Re: załączam wyniki 02.05.11, 15:58
          jednak Hashi tess nie dorsatcie do piet w adminowaniu, bo mowienie komus ze ma brac leki uspokjajace to widac ze z wiedza o tarczycy jednak na bakier!!!!!
          • psychofinka Re: załączam wyniki 02.05.11, 16:06
            Cóż, Ty chyba naprawdę nie tylko z tarczycą masz problem, po co te emocje i niegrzeczne epitety? Proponuję się uspokoić i posłuchać dobrych rad, zarówno na tym, jak i na tamtym forum. Zarówno Milaemalka, jak i Aleksandra i Anka dobrze Ci radzą, udzielając konkretnych porad. Inna sprawa - czy Ty chcesz pomocy, czy raczej szukasz usprawiedliwienia dla swoich wybuchów?
            • anka.83 Re: załączam wyniki 02.05.11, 18:28
              Nie usprawiedliwiaj swoich wybuchów agresji chorobą Hashimoto. Sama powiedziałaś, że masz ją już 11 lat - przez ile nastepnych lat chcesz narażać rodzinę na tego typu wybuchy? Bo skoro są powodowane nierównowagą hormonalną, to z pewnością się powtórzą, czyli jest to rzecz nieunikniona. Musisz więc nauczyć radzić sobie z agresją, bo wykończysz siebie i osoby Ci bliskie. Jeżeli samodzielnie nie dajesz sobie z tym rady (ludzie zwykle idą wyżywać się fizyczie - jakiś sport typu boks), to lepiej wybrać się do specjalisty.

Ale nie oczekuj pogłaskania po głowie i tekstów typu "ach, cóż ta choroba z nami robi". Robi fakt bardzo wiele nieprzyjemnych rzeczy, ale, powtarzam, są granice.
          • rudolftherednose Re: załączam wyniki 02.05.11, 20:30
            a ja proponuje przeczytac to co napisalas za jakis czas, gdy juz sie uspokoisz. hashimoto z nikogo nie robi boksera ani... mniejsza o slowa. a po FACHOWA rade to sie do lekarza idzie. spokoju zycze.
          • rotkaeppchen1 Re: załączam wyniki 02.05.11, 21:04
            Hej, dziwi mnie Twoja ocena forum. Nie spotkalam sie z niemilym traktowaniem, nawet jak "wiedzialam swoje" wbrew opinii innych, nikt nie potraktowal mnie niegrzecznie, zawsze dostalam potrzebne informacje. Rozumiem, ze jestes podminowana i ze inaczej odbierasz wypowiedzi innych, ale moze propozycja z czyms na uspokojenie, nie jest taka glupia. Moze nie musza byc to mocno uspokajajace leki, ale na poczatek naturalne, typu dziurawiec itp. Choroba choroba ale nie mozesz zle traktowac domownikow, szczegolnie dziecka, ktore nie dokonca rozumie, co sie z toba dzieje (nawet jak jest duze, czesto dorosly nie zrozumie, bo nie jest w skurze chorego). Pozdrowienia i poprawy samopoczcia smile
            • andrzej776 Re: załączam wyniki 02.05.11, 21:54
              pisalam na sasiednim forum ze corka ma 12 lat i dostala klapsa wiec nie tragizujmy...uderz w stol a nozyce sie odezwa, nie wierze ze Wy wszyscy jestescie tu tacy opanowani, nie znecam sie na nikim ale jestem poddnerwowana po zmianie dawki, popsosilam po wskazowki i wasze doswiadczenia bo rzadko zwiekszalam dawke przez te lata. Na terap;ie tez chodizlam dobre kilka lat i poukladalam sobie pewnie sprawy ale terapeutka tez mowila ze jesli chodzi o biologiczna strone schorzenia to ona nie pomoze mi. Nie szuakalam tu zadnego usprawiedliwienia ale rzeczowej opinii co sie dzieje ze mna po zwiekszeniu dawki i czy tak moze byc.. momentami zastanawiam sie kto tu jest nieopanowany, za dziurawca dziekuje ale nie dziala na mnie, na silniejsze nie pozwole sobie jezdzac autem i zajmujac sie dziecmi bo usne, dziekuje za wypowiedzi..
              • andrzej776 Re: załączam wyniki 02.05.11, 21:56
                nadal wierze ze ktos tak mial jak ja i licze na wypowiedzi , nie wierze ze wszystkie hashimotki to takie lagodne baranki
                • rotkaeppchen1 Re: załączam wyniki 03.05.11, 18:52
                  No ja o dziurawcu z wlasnego doswiadczenia, na mnie dzialal. Jezeli herbata nie dziala, mozna kupic dziurawiec w kapsulkach, jest skoncentrowany, z tym, ze z tego co slyszalam, nie powinno sie go wlasnie brac w chorobach tarczycy, wiec nie wiem, to do sprawdzenia.
                  Jesli chodz o silniejsze substancje, ja przez lata bylam leczona przeciw depresji lekiem Efectin, nie jest to lek uzalezniajacy. Nie tylko dzialal przeciwdepresyjnie ale tez przeciw zaburzeniom nastroju.
                  Masz niskie ft4, nie wiem, jak ja sie czuje przy takim ft4, bo moje najnizsze bylo ok 50'% a teraz mam ponad 100% i czuje sie w miare ok. Wazne tez, jakie masz ft3. Poza tym kazdy inaczej reaguje na zmiany, ja np przy wiekszej dawce jestem spiaca, wiec biore w nocy i jest ok. Moze powinnas tez brac w nocy i wtedy przespisz najwieksza koncentracje hormonu?
                  • andrzej776 Re: załączam wyniki 04.05.11, 20:22
                    dziekuje za rzeczową wypowiedz!
                    No wlasnie ja to samo zauwazylam ze jak zwiekszam dawke straszne mam spiaczki prawie zasypiam nad klawiaturą w dzien po przespanej nocy, natomiast oprocz spiaczek towarzyszy ta nerwowosc i wogole jakis taki bezsens robienia czegokolwiek, czuje sie przygnebiona(biore antydepy 3 lata ale tylko takie na ktorych mogo prowadzic auto i bylo dobrze w tym okresie na teraz wiosne zaczelo sie pogarszac), niewiem juz czy to objaw zwiekszenia dawki czy niedoczynnosci , za jakis czas zrobie nowe wyniki na tej dawce i zobaczymy pozdrawiam i dziekuje Beata
                    • czupakabra27 Re: załączam wyniki 05.05.11, 11:00
                      Beata_a czy Ty łykasz antykoncepty?
                      • andrzej776 do czupakabra27 08.05.11, 00:14
                        nie, nigdy nie bralam lekow antykoncepcyjnych wink a czemu?
                        • czupakabra27 Re: do czupakabra27 08.05.11, 11:36
                          Bo brak równowagi hormonów płciowych może doprowadzać do niekontrolowanych wybuchów emocjonalnych. Wiem po sobiesmile Może tarczyca tarczycą, a coś się dzieje z hormonami kobiecymi? Cykle masz ok? Żanych problemów z trądzikiem, owłosieniem itd.
    • harmoniak Re: witam prosze o pomoc i Wasze doswiadczenia je 05.05.11, 19:34
      Mi odbijało przy niskim cukrze, który może pojawiać się przy niedoczynności. Więc ode mnie rada, żeby sobie badać glukometrem cukier w ciągu dnia, przy takim wybuchowym samopoczuciu.

Ja raz zwiększyłam dawkę i dostałam wielkiego doła. Zatem zmiana dawki może dawać takie objawy, tak sądzę.

I prośba admina: zwracaj się w miarę możliwości życzliwie do osób które Ci odpisują. Chcą one pomóc, a nie dokuczyć, naprawdę. Może nie wszystkie odpowiedzi Ci "podchodzą", ale taka już natura forum. Z góry dziękuję.

PS. Czasy bojów 100 lat temu przeminęły z wiatrem.
      • andrzej776 Re: witam prosze o pomoc i Wasze doswiadczenia je 28.05.11, 23:32
        ile kosztuje taki glukometr i czy kazdy nawet nie cukrzyk moze sobie nim mierzyc cukier? jesli chodzi o hormony kobiece to boje sie juz sobie rozwalac emocji i psychy , wystarczy ze biore juz te tarczycowe, mysle ze samo branie rozwala podobnie jak ich niedobor, z czasem pewnie sie to uspokaja. Boje sie juz jakichkolwiek hormonow, nie robilam dawno kobiecych moze powtorze
        p.s ost lepiej z moimi emocjami, jakos daje rade dzieki
        • anka.83 Re: witam prosze o pomoc i Wasze doswiadczenia je 30.05.11, 13:59
          Glukometr: www.skapiec.pl/site/cat/2317/filtr/_0_0_65366_0_0_0_0_0_0_0

Czyli drogie nie jest. Myślę, że za ok 50 dostaniesz sensowny. Każdy może robić sobie badania glukometrem.

Co do hormonów - odpowiednio dobrane nie rozwalają, tylko odwrotnie. Problem polega na tym, że jedna nierównowaga hormonalna ciągnie za sobą (szczególnie u kobiet!) drugą. Strasznie trudno potem bez leczenia znaleźć "balans". Na Twoim miejscu zrobiłabym te badania (na pewno estradiol, progesteron, testosteron, prolaktyna, być może coś jeszcze, lekarz prawdę Ci powie, kortyzol też warto, generalnie korę nadnerczy). Z doświadczenia wiem, że jazdy emocjonalne wykańczają fizycznie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka