Dodaj do ulubionych

Różne wyniki TSH

25.05.11, 13:44
Witam!
3 lata temu mój wynik TSH wynosił 3,78.
Miesiąc temu dostałam skierowanie na badania z powodu wielu objawów - wynik 5,85.
Przytyłam 10kg, strasznie wypadają mi włosy, mam zaparcia, puchną mi powieki i stopy (pooddycham nadmorskim powietrzem w wakacje - obrzęki znikają), wysoki cholesterol. Pomimo dwumiesięcznej diety i 1,5h ćwiczeń dziennie waga stoi w miejscu. W piątek wybieram się do endokrynologa, ale tak dla własnego spokoju zrobiłam jeszcze raz badanie tsh a tu nagle wynik 2,2 czyli w normie.
Nie chcę wydawać 150zł na prywatną wizytę, po to żeby usłyszeć, że nic mi nie jest. Skąd może wynikać taka różnica w badaniach?
Obserwuj wątek
    • jurmik Re: Różne wyniki TSH 25.05.11, 23:52
      Skoro miałaś jakieś objawy, które sprawiły, że zrobiłaś badanie TSH, to znaczy, że coś się dzieje. Ani wynik 3,78 ani 5,8 nie są prawidłowe - zakładam, że jesteś młoda, więc TSH nie powinnaś mieć więcej niż 1,5 - 2. A wynik zmienił się, bo zmieniła się pora roku, bo ona też ma wpływ na wynik.
      Zanim pójdziesz na wizytę i wydasz 150 zl (swoją drogą dość drogo), zrób usg tarczycy - jeśli będą w niej jakieś zmiany, nikt Ci nie będzie wmawiał, że jest o.k.
      Myślę, że warto zbadać też krew na przeciwciała przeciwtarczycowe - anty-Tg i anty-TPO.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka