Dodaj do ulubionych

ferrytyna a włosy

19.07.11, 09:52
witajcie
w szeregu wątków pojawia się informacja, że przyczyną namiernego wypadania włosów moze być niski poziom żelaza w organiźmie ( ferrytyny)
bardzo proszę o wypowiedź osoby, które moga potwierdzić na swoim przypadku ten fakt - lub też mu zaprzeczyć wink
a także o komentarz czy przyjmowanie preparatów żelaza ( najlepiej dawka i czas kuracji) wpłynęło zasadniczo na kondycję włosów

z góry dzięki za odpowiedzi smile
Obserwuj wątek
    • patria5 Re: ferrytyna a włosy 21.07.11, 09:44
      up
      • julia56 Re: ferrytyna a włosy 21.07.11, 11:32
        ja mam ferrytynę poza dolną granicą i niski poziom żelaza (a morfologia z rozmazem książkowo).
        Włosy mi okropnie wypadały.
        Obecnie suplementuję żelazo i wydaje się, że jest lepiej.
        Duże nadzieje wiążę też z Novo. smile
        ------------------------------
        freedo-mania.blogspot.com/
        • patria5 Re: ferrytyna a włosy 21.07.11, 11:34
          a jakie żelazo bierzesz, jak długo?
          na własną rękę ( bez recapty) czy od lekarza?
          • julia56 Re: ferrytyna a włosy 21.07.11, 11:44
            od lekarza, to znaczy on mi przepisał, ale zdaje się, że preparat był do kupienia bez recepty.
            Sprawdzę w domu.
            Na żelazo znakomity jest też pyłek pszczeli.
            Jeśli masz możliwość to się zaopatrz od jakiegoś pszczelarza.
            Ja właśnie zaczęłam brać.
            • duzooka Re: ferrytyna a włosy 21.07.11, 19:49
              > Na żelazo znakomity jest też pyłek pszczeli.

Pyłek pszczeli ma mało żelaza, sprawdź sobie, chyba miałaś na myśli mleczko pszczele, to faktycznie na anemie piękna sprawa, tylko droga.
              • julia56 Re: ferrytyna a włosy 22.07.11, 12:27
                Nie, miałam na myśli pyłek pszczeli. Kilku moich znajomych z problemami z żelazem jadło systematycznie po łyżce dziennie i świetnie sobie wyniki podnieśli.
                A o mleczko pszczele zapytam swojego pszczelarza. Dzięki za info.
    • comic Re: ferrytyna a włosy 09.08.11, 23:04
      Bralam Tardyferon 3m-ce, jest na recepte. Pomogl i na skore bo byla strasznie sucha i na wlosy. Preparaty zelaza lepiej sie wchlaniaja z czyms z witC. Ja popijalam sokiem pomaranczowym.
    • djpa Re: ferrytyna a włosy 10.08.11, 10:28
      U mnie widać związek z poziomem żelaza i poziomem hormonów tarczycy a wypadaniem, rośnięciem i ogólną kondycją włosów. Przy ładnej ferrytynie i hormonach tarczycy moje włosy się kręcą, błyszczą, nie wypadają, nie rozdwajają się, a nawet widać, że pojawiają się nowe włoski.

Pyłek pszczeli ewidentnie pomaga mi i bratowej na anemię. Żelaza w pyłku wiele nie ma, ale za to jest dobrze przyswajalne, organizm potrafi dobrze wykorzystać to żelazo. Poza tym w pyłku jest nie tylko żelazo. Pyłek jest dość drogi, pszczelarze niechętnie go sprzedają. Mówią, że miód można pszczołom zabrać i zastąpić np. glukozą, ale pyłku niczym nie da się zastąpić, a bez niego pszczoły zimy nie przeżyją.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka