Dodaj do ulubionych

Hasimoto-ciąża-poronienie-za niskie fT3

02.12.11, 06:20
Witajcie
-po 1,5 rocznym unormowaniu dawki jestem na ethyroxie 75/100 TSH 0,3
-sierpień kontrola w poradni ch.tarczycy TSH 0,7 dawka nie zmniejszona (nie mam widełek norm)
-początkiem października dowiaduję się o ciąży (starania od 2 lat) TSH 1,37 28%, fT4 1,49 72,73% , po konsultacji z ginekologiem podnoszę dawkę na 100 (12.10 4 tydzień ciąży)
-25.10 5/6 tydzień widze serduszko maluszka super
-wizyta u endokrynolog mówi dawka ok, następna wizyta 13.12!!!!!
-28.11 wizyta ginekologiczna ciąża obumarła, ja w 11 tyg ciąży, maleństwo zatrzymalo się na etape 9 tygodnia, w tym dniu robię bad do poradni chorób tarczycy TSH 0,48 5,34% fT4 17,95 59,50% fT3 4,10 5,26%

Jak ważacie mialam za mało podniesioną dawkę euthyroxu?
Bardzo jestem ciekawa co powie endokrynolog 13.12, ale może już ktoś zasugeruje zrobienie potrzebnych badań albo jakieś cenne spostrzeżenia.
Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Obserwuj wątek
    • migotka.s Re: Hasimoto-ciąża-poronienie-za niskie fT3 02.12.11, 11:22
      Guziczku, ja proponuje zrobić zespół antyfosfolipidowy i układ krzepnięcia...
      porozmawiaj z lekarzem o prowadzeniu kolejnej ciazy na lekach acard+clexan
      u mnie to juz postanowione
      • guziczekk Re: Hasimoto-ciąża-poronienie-za niskie fT3 02.12.11, 12:31
        Dzięki Migotko za odpowiedź, ten zespół antyfosfolipidowy chodzi mi po głowie, zrobie badania żeby mieć je do endokrynologa. A układ krzepnięcia to co to są za badania?
        Trzymam za Ciebie kciuki żeby się udałosmile
        A co uważacie czy to niskie fT3 to nie jest związane z tą słabą przemianą fT4 w fT3? trzeba byłoby wprowadzić inny lek?
        • guziczekk Re: Hasimoto-ciąża-poronienie-za niskie fT3 13.12.11, 17:28
          Endokrynolog stwierdził że świetne wyniki badań TSH 0,48 w ciąży to super, fT3 się nie przejmować bo on niski będzie. kazała przy następnej ciąży od razu witaminy bez jodu, dalej być na tardyferonie (preparaty żelaza). teraz zmniejszyła mi dawkę do tej przed ciąży euthyrox 75/100 i na nast wizytę za 4 miesiące zrobić tsh, anty TPO i wapń.
          Czy też uważacie że to dobry wynik fT3 na poziomie 5,26%????
          • devilyn Re: Hasimoto-ciąża-poronienie-za niskie fT3 13.12.11, 19:42
            Ft3 i Ft4 powinny być powyżej 50%
          • anka.83 Re: Hasimoto-ciąża-poronienie-za niskie fT3 13.12.11, 19:43
            Poziom fT3 5% z kawałkiem jest stanowczo za niski. Mógł być przyczyną obumarcia ciąży. Szkoda, że nie wiemy, jak kształtował się jego poziom przed zajściem w ciążę (podajesz tylko fT4, więc zakładam, że tylko to było badane).

Pamiętaj - fT3 to ten najistotniejszy hormon tarczycy, bo tylko on jest aktywny (fT4 to jego nieaktywna forma, taki zapas, który w miarę potrzeby jest przekształcany). Proponuję poobserwować przez jakiś czas, jak wygląda u Ciebie jego poziom normalnie.
            • anka.83 Re: Hasimoto-ciąża-poronienie-za niskie fT3 13.12.11, 19:52
              Wyjaśnij również, dlaczego lekarz każe Ci brać żelazo. Anemia widoczna w morfologii?
              Miałaś kiedyś badaną ferrytynę?

Proponuję zrobić test na niedoczynność z nagłówka, może wciąż w niej siedzisz (mimo wyników dobrych TSH i fT4 a być może z powodu złej przemiany do fT3). Poczytaj forum, sporo się dowiesz.
              • twojatarczyca anka-83 13.12.11, 20:28
                Anka-83 - jak zwykle świetnie piszesz. Popełniłaś jeden ale istotny błąd w tłumaczeniu - ale i zrozumieniu sytuacji. Ale się nie stresuj - wielu lekarzy popełnia ten sam błąd.
                FT3 nie jest hormonem tarczycy!!! No może w niewielkim stopniu.
                Pozdrawiam
                TT
                • guziczekk Re: anka-83 13.12.11, 21:02
                  Dziękuję za odpowiedzi.
                  Około rok temu miałam taki incydent że dostałam arytmii (spać nie mogłamsmile
                  TSH poszybowało z 1.02 na 5.6 136% (09.2010),zwiększyłam dawke z 50 na 75 i potem zrobiłam sobie kompleksowe badania:
                  (11.2010) TSH 2,15 47%, p/c anty-TPO 600 (0-34), fT4 1,22 40%,
                  fT3 2,61 2,15%
                  nigdy wczesniej nie robiłam fT3 ale widać że mam stale niskie wartości, więc potwierdza się co mówicie że mam słabą przemianę fT4 w fT3!
                  jeśli chodzi o anemię to zawsze miewam niską hemoglobinę 11,8 (norma 12-16), niski też hematokryt 36 (norma 37-47), MCH 27 (norma 27-35), i powtarzające się niskie wartości płytek krwi teraz 127 (norma 140-440). Czy mało płytek krwi może potwierdzać zespół antyfosfolipidowy?
                  Nigdy nie robiłam badań na ferrytynę, jeśli biorę tardyferon sugerujecie zrobić badanie?
                  Czemu mam zrobić badanie wapnia na nastepną wizytę?
                  • djpa :) 13.12.11, 21:35
                    Arytmii nie miałam, ale przy niskim fT3 (mam na myśli poziom fT3 poniżej 40% normy) zdarzają mi się nieregularne bicia serca. Bardzo to nieprzyjemne. Przy niskim fT3 jeszcze bolą mnie zęby leczone kanałowo. Jeśli fT3 i fT4 są u góry normy, nic mi się z sercem ani zębami nie dzieje.

Arytmia może być też od anemii... Warto u Ciebie sprawdzić poziom witaminy B12, możliwe, że też jej masz za mało. A może za mało magnezu? Może być też tak, że z powodu niskiego fT3 żelazo się Tobie gorzej wchłania. Koniecznie powinnaś coś zrobić z anemią, bo dziecko w ciąży potrzebuje bardzo dużo żelaza. Jeśli Ty go nie masz teraz dla siebie, jak ma jego wystarczyć dla 2 osób? W ciąży potrzeba więcej żelaza niż organizm matki jest w stanie wchłonąć.
                • djpa fT3 13.12.11, 21:26
                  Wikipedia:
                  Trójjodotyronina (T3) – organiczny związek chemiczny, trójjodowa pochodna tyroniny. Hormon wytwarzany przez komórki pęcherzyków tarczycy, magazynowany w postaci tyreoglobuliny i wydzielany do krwiobiegu.

Trójjodotyronina jest u człowieka głównym hormonem tarczycy, który powstaje głównie przez odjodowanie tyroksyny (T4, czterojodowej pochodnej tyroniny) na poziomie tkankowym.

I jeszcze NCBI Pubmed
                  Triiodothyronine - Compound Summary (CID 5920)
                  A T3 thyroid hormone (...)
                  The hormone finally delivered and used by the tissues is mainly T3.

T3, mimo, że w większości powstaje poza tarczycą z T4 i tylko mniejszość T3 powstaje w tarczycy, jest nazywane hormonem tarczycy. Podobnie tutaj piszą o hormonach tarczycy mając na myśli T4 i T3.
                  www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK28/#A278
                  Ciekawa jestem, ile fT3 pochodzi z tarczycy, a ile z innych części ciała poprzez zamianę z T4. Szukałam kiedyś i nie znalazłam. Pewnie to jest zmienne i zależy od wielu czynników (stres, choroba, anemia, niedobory, zapotrzebowanie). No i w Polsce nie badają niestety, rT3, tej niedziałającej wersji fT3.

Natomiast błędem jest nazywanie TSH hormonem tarczycy. To hormon przysadki.
                  • twojatarczyca Re: fT3 13.12.11, 22:32
                    Djpa
                    czy zauważyłaś brak logiki w tym zdaniu:
                    "Trójjodotyronina jest u człowieka głównym hormonem tarczycy, który powstaje (...) na poziomie tkankowym."? Czyli poza tarczycowym?
                    Wikipedia nie jest dokładnym źródłem wiedzy - trzeba zachować ostrożność.
                    Ilość T3 która powstaje w tarczycy jest ogólnie znana - to ok. 20%. Czy można w takim razie nazwać T3 hormonem tarczycy?
                    Pozdrawiam
                    TT
                    • jurmik Re: fT3 13.12.11, 22:40
                      Moim zdaniem można, a nawet trzeba, skoro T3 wywołuje takie same reakcje organizmu, jak T4 - przyspiesza tętno, podnosi ciśnienie, zwiększa przemianę materii itd.
                      We wszystkich książkach i dla lekarzy i dla pacjentów T3 jest nazywane hormonem tarczycy, a tu nagle Twoja Tarczyca chce, by było inaczej. Jak więc nazwać ten hormon? Przysadkowy - nie, tarczycowy - nie - no to jaki?
                      • kratkawpaski Re: fT3 13.12.11, 22:53
                        Może - na potrzeby szukania dziury w całym - T3 nazwać hormonem wątrobowo-nerkowo-sercowo-... (etc., można wpisać wszystkie "ośrodki", w których przy udziale dejodynaz powstaje T3)smile. Tylko po co...? Żeby odwrócić uwagę od budowy chemicznej tego związku, jego podobieństwa do T4 i, co za tym idzie, związków z rolą tarczycy? Absurd totalny.
                        • anka.83 Re: fT3 14.12.11, 15:48
                          kratkawpaski napisała:

> (...) T3 nazwać hormonem wątrobowo-nerko
                          > wo-sercowo-... (etc., można wpisać wszystkie "ośrodki", w których przy udziale
                          > dejodynaz powstaje T3)smile.

No więc właśnie, komu się chce tyle gadać, tym bardziej, że najczęstszą reakcją pacjenta będzie "co ty dziadu/babo tyle chrzanisz, przepisz mi leki i widzimy się za 1,5 miecha"smile Część z nich, leząc do endokrynologa, nawet nie wie, gdzie ma tarczycę i co to w ogóle jest to TSH, co im rodzinny zbadał.
                • anka.83 TT 14.12.11, 15:35
                  Moje rozumowanie jest następujące: fT3 (czy T3) jest pochodną fT4(T4). Miejsca przekształcania do T3 są różne, ale źródłem pierwotnym (T4) jest tarczyca (która poza tym też w jakimś stopniu uwalnia T3). Stąd hormon tarczycy (bo mam go przypinać do wątroby, czy gdzieś?).

Nie aspiruję do bycia endokrynologiem, myślę, że na poziomie wiedzy forumowej nie ma co komplikować sobie życia, tak więc proponuję pozostać przy schemacie TSH - przysadkowe, T3 i T4 - tarczycowe. Lekarze myślę, że nie tyle popełniają błąd, co stosują uproszczenie komunikacyjnesmile
    • anka.83 Guziczek 14.12.11, 15:43
      Za miesiąc wyniki do powtórki (będziemy mieli 100% pewności, bo nie wiem, czy to badanie teraz nie było za szybko po poronieniu i czy hormony miały czas się ustabilizować).

Jeżeli słaba przemiana do fT3 się potwierdzi, może być to wyjaśnieniem dla problemów z żelazem i morfologią.

Odradzam ponowne starania o ciążę, póki tej sytuacji nie wyjaśnisz, nie ustabilizujesz morfologii, żelaza i hormonów. Spróbuj również przedyskutować problem niskiego fT3 z endokrynolog, właśnie dla osób z problemami z przemianą jest w Polsce przepisywany lek Novothyral. Jeżeli wciąż będzie się upierała przy nieistotności tego hormonu - proponuję zmienić lekarza.
      • guziczekk Re: Guziczek 22.12.11, 13:00
        Witajcie
        Zrobiłam badanie B12 286 norma 191-663
        oraz p/c a-kardiol IgG 1,86 wynik ujemny
        p/c a-kardiol IgM 24,13 wynik dodatni
        <12 wynik ujemny
        >12 wynik dodatni
        Czyli oprócz Hashimoto mam zespół antyfosfolipidowy, tak jak wskazywała migotka. Muszę podrążyć temat co dalej
    • guziczekk Re: Hasimoto-ciąża-poronienie-za niskie fT3 27.01.12, 15:46
      26.01 zrobiłam badania (od 13.12 jestem na dawce euthyroxu 88 [75/100])
      TSH 0.11 (0.27-4.20) -4%
      fT4 18.86 (12-22) 68.60%
      fT3 4.05 (3.95-6.8) 3.51%
      Wizyte u endokrynolog mam w połowie marca. Co uważacie o wynikach?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka