Dodaj do ulubionych

TSH 140, proszę o interpretację wyników

02.01.12, 18:27
Zdziwiona wysokim poziomem cholesterolu (pow. 300 mg/dl) zdecydowałam się na badanie poziomu TSH i pozostałych wskaźników związanych z tarczycą. Odebrane dziś wyniki dały mi mocno do myślenia:
TSH - 139,3 IU/ml (w innym laboratorium >60 [oznaczałam tam tylko TSH])
FT3 - 0,94 pg/ml (44,17%)
FT4 - 0,28 ng/dl (84,42%)
anty-TPO - 198,7 IU/ml
anty-TG - >4000 IU/ml
W teście wyszło mi 30 pkt., niektóre objawy miałam już wcześniej (podstawowa temperatura ciała od lat około 36C).
Jestem 5,5 m-ca po porodzie, karmię piersią (na razie wyłącznie), mieszkam chwilowo w UK, badania zrobiłam odwiedzając rodzinę w Polsce. Domyślam się, że wyniki nie są najlepsze. Proszę o pomoc w interpretacji, bo nie wiem, jak bardzo mam walczyć o termin wizyty u lekarza. Czy ktoś z Was ma doświadczenie z leczeniem w UK? Czy będę mogła nadal karmić? Czy mój stan zdrowia w jakikolwiek sposób wpływa w tej chwili na stan zdrowia mojego synka? (Zaraz po urodzeniu stwierdzono u niego eutyreozę, więc bardzo się nie martwię, myślę raczej o tym, co teraz.)
Bardzo dziękuję za możliwość zadania tych wszystkich pytań. Przyznam, że czuję się niepewnie i trochę mi straszno...
m_sz
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: TSH 140, proszę o interpretację wyników 02.01.12, 18:36
      Niedoczynność jak byk, to prawdopodobnie poporodowe zapalenie tarczycy. Leczenie dostaniesz bezproblemowo, trzeba je jak najszybciej zacząć

Podaj normy do ft4/3.
    • marcelina_szpak Re: TSH 140, proszę o interpretację wyników 02.01.12, 18:39
      Przepraszam za brak niektórych informacji. Już uzupełniam.
      Normy "mojego" laboratorium (dostosowane do wieku):
      TSH 0,27-4,2
      FT3 2-4,4
      FT4 0,93-1,7
      anty-TPO max 34,00
      anty-TG max 115,00
      Mam 35 lat. Czuję się osłabiona i przygnębiona, tracę równowagę, miewam stany lękowe, brak mi sił i cierpliwości, niejednokrotnie muszę się powstrzymywać przed gwałtownymi zachowaniami. Pojawiły się problemy ze wzrokiem (pulsuje mi pole widzenia). Mam paskudnie wyschnięte łokcie, żółknie mi skóra, tracę włosy (na razie wszędzie poza głową). Martwi mnie wysoki poziom cholesterolu (poprzednim razem, wprawdzie już dawno, ale był w normie). Ten ostatni problem skłonił mnie do zrobienia badań, a reszta układanki zaczęła się dopasowywać.
    • marcelina_szpak Re: TSH 140, proszę o interpretację wyników 02.01.12, 20:26
      Te % to oczywiscie z minusem wink
    • pies_z_laki_2 Re: TSH 140, proszę o interpretację wyników 02.01.12, 21:24
      Po włączeniu leczenia niedoczynności cholesterol powinien się unormować.
      Trzymaj się, będzie lepiej smile
      • marcelina_szpak Re: TSH 140, proszę o interpretację wyników 21.12.12, 17:09
        Wracam po długim czasie z podziękowaniami za Waszą pomoc i z dalszym ciągiem. Około kwietnia-maja TSH w końcu spadło poniżej 1 na dawce 100mcg tyroksyny. Objawy ustąpiły, poczułam się silniejsza i spokojniejsza. W sierpniu byliśmy w Polsce i z ciekawości poszłam się przebadać. Samo TSH, niestety. Wyszło prawie 4,3. Zaniepokoiłam się i postanowiłam zaraz po powrocie pójść do mojej lekarki. Dotarłam do niej dopiero w listopadzie, bo w domu rozszalały się inne problemy zdrowotne. Tymczasem wróciły objawy i już wiedziałam, że czas działać. TSH wyszło "tylko" około 6. Dostałam z automatu 125mcg lewotyroksyny i zaproszenie na badanie w lutym. Ciekawią mnie dwie rzeczy, może umiecie mi pomóc:
        1) Zastanawiam się, czemu przy ponad 20x niższym TSH większość objawów miało podobne nasilenie jak poprzednio? Czy ma tu znaczenie fakt, że w międzyczasie wrócił normalny cykl i zmieniła się ogólna równowaga hormonalna?
        2) Jakie są moje perspektywy, Waszym zdaniem? Czy za jakiś czas znowu trzeba będzie podnosić dawkę? Co powoduje takie "wyskoki" TSH?

Dziękuję i pozdrawiam,
        m_sz
        • anka.83 Re: TSH 140, proszę o interpretację wyników 23.12.12, 20:27
          marcelina_szpak napisała:

Ciekawią mnie dwie rzeczy, może umiecie mi pomóc:
          > 1) Zastanawiam się, czemu przy ponad 20x niższym TSH większość objawów miało po
          > dobne nasilenie jak poprzednio? Czy ma tu znaczenie fakt, że w międzyczasie wró
          > cił normalny cykl i zmieniła się ogólna równowaga hormonalna?
          > 2) Jakie są moje perspektywy, Waszym zdaniem? Czy za jakiś czas znowu trzeba bę
          > dzie podnosić dawkę? Co powoduje takie "wyskoki" TSH?

1) Często tak się zdarza, że poziom TSH wzrasta proporcjonalnie do natężenia objawów. Dlaczego - trudno powiedzieć. Na poziom TSH w organizmie składa się wiele czynników, do tego dochodzą powiązania z innymi hormonami... Są osoby, które przy TSH "w normie" czują się tak samo, jak takie z TSH, jak Twoje. Są też osoby, które przez przypadek dowiadują się, że mają stanowczo za wysokie TSH, bo objawów negatywnych nie miały (lub ich nasilenie było bardzo niewielkie).
          2) najprawdopodobniejsza perspektywa to przejście poporodowego zapalenia w chorobę hashimoto niestety...ale nie ma 100% pewności co do tegosmile
          • marcelina_szpak Re: TSH 140, proszę o interpretację wyników 02.01.13, 13:41
            Dziekuje za odpowiedz. Rzeczywiscie, z tego co czytam na forum, rozrzut natezenia objawow i wynikow badan moze byc duzy. U mnie tak sie zlozylo, ze mam kilka 'zelaznych' objawow, ktore mnie sklaniaja do pojscia na badania. Nawet moja sluzbista (jak wszyscy brytyjscy lekarze rodzinni) GP powiedziala ostatnio, ze musimy brac pod uwage moje obserwacje i nie trzymac sie tak sztywno rezimu badan (po ustaleniu nowej dawki i sprawdzeniu TSH po trzech miesiacach kolejne badanie przypada po pol roku).
            Juz sie pogodzilam z lekami na stale, zastanawiam sie tylko, gdzie jast granica, za ktora moja lekarka przestanie mi przepisywac coraz wyzsza dawke i zacznie sie zastanawiac. 200 mcg, a moze wiecej? Oczywiscie nie jest powiedziane, ze do tego dojdzie, tak tylko sobie dumam.
            Szczesliwego Nowego Roku z dobrym samopoczuciem smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka