Dodaj do ulubionych

objawy oczne w chorobie basedowa

10.02.12, 12:52
kilka mies.temu zauwazylam zmiany na prawym oku.lsniace,widac bialko nad zrenica,opuchniete.zaczelam szalec po lekarzach.TSHIII 0.24 przy dolnej normie 0.25.anty TPO,fT3,fT4,TRAB wszystko w normie.endykrynolog przepisal BETO na serce i po leczeniu,mam czekac na nadczynnosc.usg oka w gornej granicy normy.okulista twierdzi ze te objawy poprzedzaja wlasciwa chorobe.krople do oczu i tyle.i tak od pazdziernika.czy tak moze byc?o.ko raz gorsze raz lepsze,caly czas wytrzeszczone.czy ktos tak ma?chodzi o wyniki.w marcu mam znow zrobic.
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: objawy oczne w chorobie basedowa 10.02.12, 15:01
      Domyślam się, że to z powodu problemów ocznych, ale trudno zrozumieć twój post. Może jednak uda się jakoś bardziej zrozumiale go sklecić.

> usg oka w gornej granicy normy (...)
      > mam czekac na nadczynnosc

Co to znaczy?

Z książki "Jak żyć z Hashimoto", gdzie była mowa tez o Basedowie kojarzę, że w takiej sytuacji trzeba szukać okulisty doświadczonego w leczeniu problemów ocznych w chorobach autoimmunologicznych tarczycy. Ja bym też szukała książek, z których można się samemu nieźle dokształcić. Na przykład taka: basedow.pl/
      • mama_dorota Re: objawy oczne w chorobie basedowa 10.02.12, 15:03
        Ta książka to nie poradnik dla lekarza, tylko dla pacjenta. Czytałam tę o Hashimoto i byłam w stanie ją zrozumieć bez żadnego zawodowego przygotowania medycznego, a tę o Basedowie napisali ci sami autorzy.
    • mama_dorota Re: objawy oczne w chorobie basedowa 10.02.12, 15:10
      Ja sobie z tej książki cenię szczególnie historie innych chorych i bardzo szczegółowy spis objawów choroby. O niektórych nigdzie indziej nie czytałam i dzięki nim mogłam rozpoznać, że pojawia się niedoczynność i trzeba podnieść dawkę hormonu w tabletce. O ciebie to jest inna choroba, ale podejrzewam podobną konstrukcję książki. Inna dobra książka o chorobach tarczycy to ta z przyklejonego wątku. Warto przeczytać obie, bo traktują sprawę od nieco różnych stron.
      • gapa.666 Re: objawy oczne w chorobie basedowa 11.02.12, 11:19
        w usg chodzilo o zbadanie jak duzy jest wytrzeszcz oka.gorna granica dopuszczalna to5,a ja mam 4,5.sa nacieki na oku bez zmian patologicznych.dokladnie pani endykrynolog powiedziala,ze mam sie zglosic kiedy tsh bedzie ponizej 0,1uUl/ml.okulistka natomiast kazala znow za mies.zglosic sie na badanie kontrolne oka,m.in.cisnienia,ktore to cisnienie jak dotad mam prawidlowe.takze twierdzi ,ze objawy oczne z duzym wyprzedzeniem moga wystepowac przed nadczynnoscia tarczycy.wobec wynikow w normie,twierdza obie panie ,ze w tym etapie nie potrzeba interwencji farmakologicznej.dlatego pytalam,czy ktos z prawidlowymi wynikami ma objawy basedowa jak ja
        • gapa.666 Re: objawy oczne w chorobie basedowa 11.02.12, 11:23
          oczywiscie zajme sie literatura o tym mowiaca.zastanawia mnie dlaczego nie wyslano mnie na usg tarczycy.zrobie je prywatnie i ewentualnie w marcu ponownie pojde do specjalisty.okulistka rozwaza rezonans magnetyczny,ale zaznacza,ze wg niej nie jest konieczny.
        • kratkawpaski Re: objawy oczne w chorobie basedowa 11.02.12, 22:00
          Miałam podobną sytuację - objawy oczne wystąpiły na kilka lat przed "właściwym Basedowem" w postaci nadczynności tarczycy, z tym że u mnie wytrzeszcz nigdy się nie pojawił (i pewnie dlatego żaden okulista wcześniej nie potrafił moich objawów skojarzyć z orbitopatią).

Z orbitopatią jest tak, że może ona poprzedzać nadczynność na tle autoimmunologicznym, wystąpić mniej więcej równocześnie z nią, ale też - rzadko bo rzadko, ale jednak - pojawić się przy Hashimoto lub w ogóle na pozór niezależnie od klinicznie uchwytnych problemów z tarczycą.

Jeżeli orbitopatia towarzyszy nadczynności, to oczywiście częścią jej leczenia jest "spacyfikowanie" tarczycy. W pozostałych przypadkach leczy się skutki, w zależności od nasilenia choroby (u mnie wystarczyły krople Maxitrol, u Ciebie być może potrzebne jest coś silniejszego, bo jeśli pojawił się wytrzeszcz, to stan zapalny jest bardziej nasilony).

Wydaje mi się, że okulistę masz sensownego, endokrynologa właściwie też. Twoje obecne wyniki (tzn. TSH, bo reszty nie podajesz liczbowo) wskazują, że być może faktycznie idziesz w kierunku nadczynności. Ale pamiętaj, że ta nadczynność może się pojawić za kilka tygodni, miesięcy, lat lub w ogóle się nie pojawić... W tej sytuacji, jedyna sensowna rada brzmi chyba tak: teraz zajmij się leczeniem oka, jednocześnie często kontrolując tarczycę. To jest dosyć upierdliwe, ale wykonalnesmile
          • gapa.666 Re: objawy oczne w chorobie basedowa 12.02.12, 15:07
            to jest b. sensowna odpowiedz,za ktora dziekuje.zamierzam kontrolowac wyniki.z tego co okulistka mowila to mam tzw nacieki,galka oczna jest troche wypchana do przodu,ale nie ma narazie powodu do interwencji,poniewaz stanu zapalnego nie ma,zacieki nie zmieniaja struktury.na sterydy za wczesnie,krople mam i stosuje.jak czytam wiele postow to widze jakie ogromne klopoty maja ludzie z oczami nawet w trakcie kuracji.interesuje mnie jeszcze czy przy klopotami z tarczyca wystepuje nadmierne slinienie,a raczej ciagle niemal odkaszlywanie malych ilosci wydzieliny.trudno powiedziec taka gesta przezroczysta wydzielina .wykluczylam zatoki,rtg pluc w porzadku,gardlo tez.czasem pare dni spokoj,czasem az sie zachlystuje i musze odcharlac tak czesto ze gardlo mnie piecze od tego.raz przeczytalam tylko ze tak ktos mial przy tarczycy.
    • mama_dorota Re: objawy oczne w chorobie basedowa 11.02.12, 20:32
      Może na forum tarczyca dorosłych i dzieci ktoś z Basedowem ci pomoże. Ta choroba jest mniej popularna od Hashimoto.
      • kaj-ma Re: objawy oczne w chorobie basedowa 12.02.12, 15:05
        Przede wszystkim skąd wiesz że to choroba Basedowa? Piszesz że wyniki przeciwciał Trab, które wskazują na ta chorobę sa w normie. U mnie wytrzeszcz pojawił sie po wysokiej nadczynności tarczycy a przeciwciała Trab miałam 20-krotnie przekroczone ponad normę. Dobrze byłoby wykonać rezonans magnetycznych oczodołów, który wskazuje na to czy ta orbitopatia jest chorobą aktywną, czy nie. Bo leczyć wytrzeszcz mozna tylko w fazie aktywnej. U mnie leczenie było jednoczesne i nadczynności tarczycy i orbitopatii. Lekarze zawsze mi mówili że aby mieć szansę wyleczenia wytrzeszczu potrzebne są unormowane wyniki hormonów tarczycy.
        Niestety leczenie to jest długotrwałe i często są odczuwalne skutki uboczne leków (wlewy sterydów) i wcale nie daja gwarancji wyleczenia. U mnie wytrzeszcz się cofnął po ok. 2 latach od momentu wystąpienia - i to nie po lekach, a tak sobie, samoistnie. Do tej pory nie wiem co dało efekty. Choć do stanu sprzed choroby tarczycy nie wróciłam, pozostał lekki ślad po wytrzeszczu.
        • gapa.666 Re: objawy oczne w chorobie basedowa 12.02.12, 15:23
          to ze mam basedowa oczywiscie stwierdzili i okulista i endykrynolog i zgodnie stwierdzili,ze jest za wczasu na kuracje bo nie ma po co poprawiac poziomu parametrow bo jak dotad sa w porzadku.kontrolr,kontrola.to mam terz robic.ciesze sie ze nie musze brac lekarstw,ale z drugiej strony to majac kuracje przy okazji leczone by byly oczy.ale to pokrecona choroba.wyniki mam w normie,nawet na przeciwciala,ktore powinny wskazywac basedowa.mowiac zartobliwie wskazuja ,ze jestem zdrowa haha.wiem tez,ze tak nie jest.wiem ,ze sa rozne interpretacje wynikow,nawet tych prawidlowych,bo ich wart.wskazuje np ktore schorzenie tarczycy jest bardziej mozliwe.nie chce sie w to zaglebiac.pozostawie to specjalistom.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka