Dodaj do ulubionych

FT4 w ciazy

14.08.12, 13:53
mam do Was pytanie, w 32 tciazy zrobilam badania na tarczyce TSH I FT4 TSH 0,93 FT4 0,83 ponizej normy norma od 0,93 dodam ze nie chorowalam wczesniej na tarczyce. Poszlam z badaniami do endo i mowi mi ze nie jest zle ale na ;wszelki wypadek; dal mi 25 mg dawke euthyroxu az do porodu i potem odstawić. Wzielam juz 2 tabletki ale zauwazylam uczucie goraca i ucisk w przelyku jakby zgaga ale wczesniej nie mialam wiec nie sadze ze to zgaga. Czy tak moze byc na poczatku brania. Nie moge sie z nim skontaktowac bo nie ma tel.
Obserwuj wątek
    • rotkaeppchen1 Re: FT4 w ciazy 14.08.12, 14:18
      Dobrze, ze dala. Moze zacznij od dawki 12,5, czyli od polowy tabletki i zobacz, jak sie bedziesz czula i jak bedzie ok, to zwieksz do 25. Dla pewnosci zrobilabym po 3 tygodniach powtrone badania (ft3, ft4 i tsh) i wtedy ewentualnie dalej zwiekszala dawke. Mozesz tez zrobic (dla pewnosci) przeciwciala hashimoto, warto wiedziec, czy je masz.
      Ja nie jestem superekspertem, mimo ze juz jakis czas wiem o swojej chorobie i sie "ksztalce" w tym kierunku, jednak tu na forum jest wiele bardzo duzo wiedzacych osob. Dlatego pisz w razie watpliwosci smile
      • kaja102 Re: FT4 w ciazy 14.08.12, 14:28
        ale jak wzielam juz 2 tabl cale to mozna tak wrocic do polowki troche sie boje sama tak eksperymentowac. dlaczego moze tak byc ze te uczucie goravca mam
        • rotkaeppchen1 Re: FT4 w ciazy 15.08.12, 00:30
          Mialam na mysli polowke 25, czyli dawke 12, 5.
          Bierz przez pare dni 12,5 jak sie bedziesz dobrze czula to zwieksz do 18 a potem dalej do 25.
    • kaja102 Re: FT4 w ciazy 14.08.12, 16:57
      jeszzce mam pytanie czy jak teraz w 32 tyg wyszla lekka niedoczynnosc to mogla ona byc wczesniej czy niekoniecznie? badalam przed ciaza bylo ok. Ile czasu moge miec dolegliwosci bol glowy, uderzenia goraca i czy po ok 5 dniach jak nie przejdzie powinnam isc do lekarza.
      • rotkaeppchen1 Re: FT4 w ciazy 15.08.12, 00:31
        > jeszzce mam pytanie czy jak teraz w 32 tyg wyszla lekka niedoczynnosc to mogla
        > ona byc wczesniej czy niekoniecznie?

Nie mam pojecia.
        • kaja102 Re: FT4 w ciazy 15.08.12, 11:02
          a jak bralam juz cale 2 tabletki to zejscie do polowki nie szkodzi? dzisja rano juz wzielam pol bo w nocy myslalam ze glowa mi peknie, ale uczucie goraca i pocenie zostalo.
          • pies_z_laki_2 Re: FT4 w ciazy 15.08.12, 14:36
            Bo organizm właśnie się przyzwyczaja do tego, czego tak mu brakowało, że aż wyszło w wynikach badań i że endo zaleciła uzupełniać. Masz poziom hormonu poniżej normy, tak? Mogłaś mieć taki wynik już całe miesiące, albo raptem od tygodnia, ale tego nie wiesz, bo nie badałaś, tak? My tym bardziej tego nie wiemy, tak?

Hormon ponizej normy mówi, że trzeba go uzupełnić, dla dobra ciebie i twojego dziecka, tak? Suplementację wprowadza się powoli, od małych dawek, tak? Żeby szoku nie było. Dawka 25 jest bardzo niska i u większości jest całkiem dobrze tolerowana, ale widać dla ciebie lepiej byłoby zaczynać jeszcze łagodniej, czyli od 12,5, tak? Bo reagujesz np. falami gorąca, co jest jednym z klasycznych objawów zbyt szybkiego wprowadzania suplementacji tyroksyną. Zbyt szybkiego, ale dla ciebie konkretnie, bo E25 to bardzo niewiele i E50, a może i E150. Po porodzie może zejdziesz do zera, a może zostaniesz na E75, czy E200, możemy sobie gdybać smile

Trzymaj się i nie panikuj, będzie dobrze smile
            • iwonagos Re: FT4 w ciazy 16.08.12, 09:40
              Ft4 w ciąży powinno być w górnej granicy normy, więc jeżeli masz poniżej normy to już aż taka lekka ta niedoczyność to nie jest. Raczej niedoczynność niestety masz od początku ciąży. Kurde, ja nie wiem dlaczego tak jest. Ginekolodzy dają skierowania na szereg (czasem zbędnych badań), a zapominają o tak ważnym badaniu tsh... Tarczyca dziecka wykształca się do ok. 12 tc, wtedy potrzebuje najwięcje hormonu i niedobrze jest, jeżeli kobieta jest we niedoczynności. Teraz to ty się nie masz co martwić. tylko koniecznie bierz euthyrox. Przy takim ft4 dawka 25 na pewno będzie za mała i nie rozwiąże problemu. Sama nie powinnaś odstawiać.
              • kaja102 Re: FT4 w ciazy 16.08.12, 15:37
                bylam na wizycie u gina i powiedzialam o tym ze zle sie czuje po euthyroxie boli mnie glowa jestem pobudzona poce sie , powiedzial ze nie powinno tak byc i zrobilam ponowne badania teraz mam takie wyniki : TSH 0,85 ( 0,35 - 4,94) A BYLO 0,93 FT4 0,91 ( 0,71-1,48) A BYLO 0,83 . Powiedzial zeby odstawic lek i za tydzien powtorzyc badania. C o wy o tym sadzicie?
                • iwonagos Re: FT4 w ciazy 16.08.12, 17:48
                  Zrobić jak, jak lekarz powiedział.
                  • kaja102 Re: FT4 w ciazy 16.08.12, 19:07
                    no wlasnie juz sama nie wiem , pisalas wczesniej ze FT4 powinno byc w gornych granicach a jest nizej ale nie ponizej normy, czy po 3 dniach brania euthyroxu mozliwe jest zeby wynik tak sie roznil od wczesniejszego. Jak przestane go brac skolei niewiadomo czy nie spadki ...............ojej ale to skomplikowane
                    • iwonagos Re: FT4 w ciazy 16.08.12, 19:28
                      Tak, jak najbardziej powinno być w górnej granicy. Nie jest ważne tsh, tylko właśnie ft4. Ale ja nie jestem lekarzem. Co prawda, na temacie zęby zjadłam, bo kilka niesięcy po usunięciu tarczycy zaszłam w ciążę, więc przez całą musiałam kontrolować się. Powtarzam, nie jestem lekarzem, cóż mogę więc powiedzieć? Nie jest możliwe, żeby po 3 dniach brania euthyroxu spadł lub podniósł się wynik tsh. Wynik wiarygodny jest najwcześniej po 4, a najlepiej po 6 tyg zrobić. Możliwe jest jednak, że laboratorium się pomyliło. To niestety się zdarza. Dlatego faktycznie poczekaj kilka dni, zrób ponownie i wtedy się okaże. Pozdrawiam.
                      • kaja102 Re: FT4 w ciazy 16.08.12, 19:40
                        bardziej zaszkodze dziecku nie biorac leku czy biorac w tej sytuacji ? chyba tak zrobie od jutra nie wezme leku i za 7 dni powtorze badanie, troche temu lekarzowi ufam nie wiem czy nie bardziej jak endo bo u tamtego bylam tylko raz.
                        • iwonagos Re: FT4 w ciazy 16.08.12, 20:47
                          Wstrzymaj się, tak, jak powiedział lekarz. Nie zaszkodzisz dziecku, nie zamartwiaj się. Zrób ponownie wyniki za kilka dni. A, to nie byłaś teraz u endokrynologa?
                        • coldsong Re: FT4 w ciazy 16.08.12, 20:52
                          Każdy trymestr ma swoje przedziały referencyjne. W Szwajcarii zbadano sporą grupę kobiet zdrowych i oceniano jakie mają poziomy TSH i hormonów tarczycowych w każdym z trymestrów/tygodni ciąży.

Spadek fT4 jest naturalnym objawem w trzecim trymestrze. Od 30 do 36 tygodnia ciąży średnia wartość fT4 w grupie badanej była na poziomie ok. 19%, mediana ok. 17,5%.
                          Najwyższe poziomy dla tego trymestru to ok. 45%.

Cała tabela z wartościami jest w artykule: Evaluation of maternal thyroid function during pregnancy: the importance of using gestational age-specific reference intervals (www.eje-online.org/content/157/4/509.full)

W Polsce też takie badania były robione, można znaleźć przedziały w artykule "Postępowanie w chorobach tarczycy u kobiet w ciąży", który już wielokrotnie na forum przywoływałam.

Jeśli Twoje fT4 bez leków mieści się w średniej dla zdrowych kobiet to nie jest źle.
                          • kaja102 Re: FT4 w ciazy 16.08.12, 20:58
                            nie bylam u swojego gina, chcialam sie skontaktowac z endo ale nie ma szans do sob i tez niewiadomo czy łaskawie mnie przyjmie bo ma duzo pacjentow, sprobuje i tak z tym wynikiem drugim do niego podejsc w sob ale od jutra nie wezme leku bo naprawde le sie czuje po nim, ciagle mi goraco i glowa mnie boli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka