Dodaj do ulubionych

co robic dalej

29.09.12, 18:12
ostatnio strasznie wypadaja mi włosy, postanowiłam więc zrobić badania. okazało się, że wszystko jest w normie, lekarz stwierdzil, że widocznie to wina stresu. jednak przypadkowo natrafilam na informacje na forum dotyczącą tego, że normy sa przestarzałe. mój wynik TSH (tylko to badanie miałam robione) wynosi 2.1243, mam 26 lat. czy powinnam jednak zrobić dalsze badania, czy zadowolić sie opinią lekarza, że wszystko jest ok?
Obserwuj wątek
    • nebiru Re: co robic dalej 29.09.12, 19:30
      Jeśli chcesz cierpieć, to możesz dalej. jeśli masz wolny grosz to dla pewności chyba warto zrobić przynajmniej anty TPO oraz anty TG ( u mnie kosztuja po 35 zł każde) a jesli masz trochę więcej to i całą trójkę tarczycową czyli fT3 oraz fT4 plus TSH. To Ci da pewien obraz czy czujesz się źle od tarczycy czy raczej nie.
      Dla pełnej diagnozy robi się jeszcze USG tarczycy.
      A przy okazji badałaś cholesterol? Możesz poprosić rodzinnego o to bedzie gratis. Przy hashi bywa bardzo wysoki.
      Jak juz naprawdę nie będziesz miała co z pieniędzmi zrobic to zbadaj ferrytynę, witaminy B12 oraz D3 smile
    • pies_z_laki_2 Re: co robic dalej 30.09.12, 13:28
      Kolejno (wg użytecznosci przy diagnozowaniu tarczycy) zrobiłabym:
      - tsh, fT4 i fT3
      - morfologia z rozmazem, ferrytyną, wit. B12 i jonogramem
      - usg tarczycy (z podanymi wymiarami / objętością w ml)
      - p.ciała atpo i atg
      Później ew.:
      - lipidogram, kortyzol i inne parametry pośrednio związane ze szwankującą tarczycą (bo może tarczycę masz w porządku i nie trzeba robić nic więcej smile )
    • anka.83 Re: co robic dalej 30.09.12, 21:06
      Póki co tylko TSH, fT3 i fT4 bym zrobiła. I jeżeli wyniki wyjdą niepokojące, wtedy ew dalsza diagnostyka. To TSH do jakichś bardzo wysokich nie należy, ale bez pozostałych hormonów trudno cokolwiek powiedzieć.

Zrób również test na niedoczynność, samo wypadanie włosów bez innych objawów jeszcze o niczym nie świadczy.
    • hildegarda-z-plocka Re: co robic dalej 01.10.12, 13:43
      dziekuje wszystkim za wypowiedzi. zastosuję się do rad.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka