Dodaj do ulubionych

pytanie o ft3, ft4

17.12.12, 14:10
Cześć,

chciałam spytać jaka różnica pomiędzy tymi dwoma hormonami kwalifikuje do podniesienia dawki leku? Nie mogę znaleźć w podanych linkach. Lekarza mam dopiero na luty więc myślę o samodzielnym podniesieniu dawki jeśli byłby to konieczne.
Obserwuj wątek
    • stapelia Re: pytanie o ft3, ft4 17.12.12, 15:40
      a możesz wpisać te wyniki?
      • sanrio Re: pytanie o ft3, ft4 17.12.12, 19:57
        no właśnie jeszcze nie mamwink chciałam tylko poznać teorię, bo pamiętam, że na początku roku kiedy jeszcze się nie leczyłam miałam ft3 dużo wyższe od ft4 (lub na odwrót) i wtedy któraś z Was napisała, że to wskazuje na niedoczynność.
    • pies_z_laki_2 Re: pytanie o ft3, ft4 18.12.12, 13:37
      Jeśli fT4 masz na poziomie poniżej połowy normy, to masz zapas na podniesienie dawki, bo nawet jak ją podniesiesz (nie wiem o jakiej dawce mówimy...) o 12,5 jednst. to do 100% normy i do ew. nadczynności polekowej i tak jest jeszcze daleko.

fT3 powstaje w organach typu wątroba z produkowanego przez tarczycę i dostarczanego z zewnątrz fT4, może być mocno powyżej fT4 (w procentach normy) i wtedy mamy na ogół obraz niedoczynnosci, moze być mocno poniżej fT4 (w procentach normy) i wtedy też mamy niedoczynność... Dlatego dobrze jest robić całą trójkę tarczycową i dodawać opis ew. dolegliwości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka