Dodaj do ulubionych

Hashimoto w ciąży - wyniki

06.02.13, 22:42
Witam, przed 2 latami dzieki temu forum zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Wg lekarza całkiem możliwe, że ujawniło się końcem 2 ciąży bo wskazywało na to wysokie ciśnienie (a nigdy takiego wysokiego nie miałam) pół roku po porodzie zrobiłam wyniki i wyszło Hashimoto.

Obecnie jestem w 6 tygodniu ciąży. Moje wyniki są następujące
tsh - 2.090 (n:0.280-4.300)
ft3 - 3.41 (n:2.00-4.40)
ft4 - 1.00 (n:0.93-1.70)
przyjmuje letrox 75, a 2 razy w tyg 100

Co sądzicie o wynikach? Na co powinnam zwrócić uwagę w ciąży? Czy Hashimoto może być wskazaniem do cesarki np ze względu na wzrastające ciśnienie pod koniec ciąży?
Pozdrawiam Marcelina
Obserwuj wątek
    • marcelinam Re: Hashimoto w ciąży - wyniki 06.02.13, 23:12
      i jeszcze %
      FT3 - 58.75%
      FT4 - 9.09%

(jak tak porównałam wyniki to ft3, ft4 procentowo są na tym samym poziomie co 1,5 roku wcześniej)

Czy endo powinien zwiększyć dawkę? Co do samopoczucia: ciągłe zmęczenie, paznokcie dalej się łamią, skóra sucha, włosy tak wypadają, że aż mi sie płakać chce, więc się nawet już nie czesze tylko ciągle w kucyku je mam, ciągłe marznięcie w domu 21 st a mi zimno, choć czasami mam przebłyski rozgrzania.

• djpa Re: Hashimoto w ciąży - wyniki 07.02.13, 08:36
        W ciąży endo i gin kazali mi mieć fT4 co najmniej w połowie normy.
        Myślę, że u Ciebie endo powinien dawkę zwiększyć.
        Koniecznie zbadaj ferrytynę, a jeśli możesz, to jeszcze witaminę D3.
        • marcelinam Re: Hashimoto w ciąży - wyniki 07.02.13, 09:38
          Moja endo daje przywilej kobietom w ciąży, są przyjmowane odrazu i to na NFZ smile zwiększyła mi dawkę do 100 co drugi dzień.
          Stwierdziła również, że TSH w pierwszym trymestrze powinno wynosić ok 1.
          Za miesiąc kontrola samego TSH
    • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto w ciąży - wyniki 07.02.13, 13:37
      Poczytaj tutaj:
      Choroby tarczycy w okresie przedkoncepcyjnym, ciąży i połogu
      Joanna Tkaczuk-Włach, Małgorzata Sobstyl, Grzegorz Jakiel
      Przegląd Menopauzalny 2012; 2: 151–155
      pliki PDF związane z artykułem: - 16_TPE.pdf [0.51 MB]
      - www.termedia.pl/Choroby-tarczycy-w-okresie-przedkoncepcyjnym-ciazy-i-pologu,4,18538,1,0.html
      (trzeba się zarejestrować i zalogować)
      • marcelinam Re: Hashimoto w ciąży - wyniki 10.02.13, 20:48
        Czyli TSh musi spaść Ft4 musi wzrosnąć.

Czy konieczne są badania ferrytyny i witaminy D3?
        • djpa Re: Hashimoto w ciąży - wyniki 11.02.13, 14:07
          Badania konieczne nie są, ale gdybym była trzeci raz w ciąży, to bym zbadała.

Mój syn ma ponad 7 lat, ale fakt, że w ciąży dostał ode mnie za mało żelaza (ja anemia w ciąży, a on wcześniak), pokutuje do tej pory. Nie badałam wtedy ferrytyny, nie wiedziałam, że powinnam...

Najtaniej znalazłam badanie ferrytyny w mojej okolicy za 12zł.
          • anka.83 Re: Hashimoto w ciąży - wyniki 11.02.13, 21:39
            Od siebie dodam, że Hashimoto samo w sobie nie jest wskazaniem do cesarki. Nadciśnienie - być może, ale jeżeli było (wg lekarza) spowodowane nadczynnością tarczycy, to w tej chwili Ci to nie grozi (pilnujesz hormonów, czyli nie wprowadzisz się w nadczynność).
            • marcelinam Re: Hashimoto w ciąży - wyniki 26.02.13, 23:25
              Kochani mam pytanie, łykam od 3 tygodniu letrox 100 naprzemiennie z 75 ( przed ciążą łykałam 50 na przemian z 75) ) zauważyłam, że od jakiegoś tyg dokuczają mi maaasakryczne bóle głowy. Czy to może być spowodowane zwiększoną dawką leku ? Czy ewentualnie czym innym - jakieś przypuszczenia?
              Łykam też żelazo hemoglobina leci w dół 12,1 przy normie od 12.
              Niestety mój organizm w tej ciąży nie toleruje jakichkolwiek witamin w tabletkach - niestety po kilkunastu minutach od zażycia witaminy wymiotuję.
              Wiem, że muszę też zacząć przyjmować magnez ok godziny 19 zaczynają mi już drętwieć powieki, zaczynam być bardzo mocno osłabiona, spiąca, wczoraj leciała mi krew z nosa.
              Prosze pomóżcie, czy powinnam zrobić jakieś dodatkowe badania? Czy zmniejszyć dawkę? To moja 3 ciąża, ale 1 z Hasi.
              • djpa Re: Hashimoto w ciąży - wyniki 27.02.13, 11:00
                Dawki nie zmniejszaj - nie sądzę aby fT4 wyszło poza górną granicę normy.
                Ale jeśli cokolwiek Cię niepokoi, idź do lekarza. Jeśli już 3 tygodnie jesteś w ciąży na tej samej dawce, to możesz zrobić badania hormonów. Być może dawka jeszcze jest za mała. Endo bardzo niewiele Ci dawkę zwiększyła ostatnio. Badania wiele by tu pomogły. smile

Na krwawienie z nosa może pomóc coś z rutyną i/lub witaminą C. W ciąży częściej zdarzają się krwawienia z nosa, krwawienia z dziąseł.

Niedługo powinno być lepiej z przyjmowaniem witamin. Wielu lekarzy odradza przyjmowanie żelaza w 1 trymestrze ciąży, więc jeśli Twój organizm żelaza teraz nie toleruje, to nie przejmuj się, to niedługo minie. Ogólnie: będzie lepiej smile
                • marcelinam Nowy wynik! 05.03.13, 06:21
                  Hej. Zrobiłam ponownie badanie TSH: 1.120 (n:0.280-4.300). (miesiąc temu był tsh - 2.090 ).
                  Sęk w tym, że z tydzień po zażywaniu nowej dawki stałam się strasznie śpiąca. Mogłabym spać cały dzień. Djpa pisałaś, że dawka może być za mała. Ale skoro TSH tak spadło (wydaje mi się, że dużo w ciągu miesiąca) może dawka jest da duża i powinnam ograniczyć się tylko do 75 (do tej pory 100, a co drugi dzień 75)?
                  • djpa Re: Nowy wynik! 05.03.13, 10:26
                    Ale samo TSH w ciąży jest bardzo mało wiarygodnym parametrem. Jest zafałszowane przez hormony ciążowe. Jeśli jesteś śpiąca, to dawka może być za mała, ale bez badania fT3 i fT4 tego nie wiadomo...
    • marcelinam WYNIKI CZERWCOWE 09.06.13, 01:10
      Hej. Proszę napiszcie co sądzicie o wynikach:

TSH 2,360 - 51,54% (n: 0.280 - 4.300)
      Ft3 3,18 - 49,17% (n: 2.00 - 4.40)
      FT4 1,06 - 16.88% (n: 0.93 - 1.70)

Zalecenia endo: 5 razy w tygodniu letrox 100, 2 razy w tygodniu letrox 75.
      • djpa Re: WYNIKI CZERWCOWE 09.06.13, 19:54
        Nie piszesz jak się czujesz ani nic, ale i tak dawka zapewne do zwiększenia.
        Te normy na fT3 i fT4 są dla kobiet w ciąży czy "zwykłych"?

Osobiście mam złe wspomnienia z nierównomierną dawką w ciąży i TSH ponad 2.0. Źle się wtedy czułam, tak na niedoczynność, chciałam aby endo mi dawkę zwiększyła, ale ona nie chciała, bo jej zdaniem brałam już dość dużą dawkę. Czułam, że nie mam siły dalej na bycie w ciąży no i syn wcześniej się urodził.

Teraz wiem, że 112 w ciąży to wcale nie jest dużo, dziewczyny biorą nawet 200 w ciąży.
        • marcelinam Re: WYNIKI CZERWCOWE 26.06.13, 10:28
          Przepraszam za zwłokę - brak dostępu do internetu.
          Teraz już będzie codziennie smile

Normy sa dla kobiet "zwykłych" u mnie w labo nie dzielą na zwykłe i ciężarne.
          Ogólnie to nic mi sie nie chce, najchętniej bym nie wstawała z łóżka przez cały dzień i całą noc. Ale dzieci w domu więc muszę się ruszyć co przychodzi z trudem. W dodatku od kilku dni zauważyłam, że bolą mnie oczy. Najbardziej jak zamykam na dłużej. Nie wiem czy coś to ma wspólnego. Jeszcze nie jestem tak obeznana w Hashi.
          • marcelinam Re: WYNIKI CZERWCOWE 26.06.13, 10:32
            Dodam tylko jeszcze, że straaaasznie szybko się męczę. W życiu nie miałam problemu z wejściem na 4 piętro (nawet w ciąży), a teraz z ledwością dobijam do 3 pietra.
            • djpa Re: WYNIKI CZERWCOWE 26.06.13, 11:18
              A nie masz anemii? Sprawdzałaś?
              Jest ciepło, upały męczą szczególnie w ciąży.
              • marcelinam Re: WYNIKI CZERWCOWE 26.06.13, 13:43
                właśnie odebrałam wyniki morfologii z takich poniżej normy to:
                erytrocyty - 3,5 (n 3,7-5,1)
                Hemoglobina - 11,5 (n 12-16)
                Hematokryt - 33 (n 33-47)
                Monocyty - 0.14 (n 0.20 - 1)

jedyne powyżej normy to
                pdw - 18 (n 9-17)

więc chyba jednak anemia doszła. Samo żelazo pomoże? Czy coś jeszcze łykać? Wizyta u gin prowadzącego ciąże dopiero za kilka dni.
                • djpa Re: WYNIKI CZERWCOWE 26.06.13, 16:10
                  RDW powyżej normy też zdaje się, że mówi o anemii.
                  Może jakieś dobre witaminy dla kobiet w ciąży z 60mg żelaza na początek?
                  • marcelinam Re: WYNIKI CZERWCOWE 26.06.13, 16:47
                    no już kupilam witaminy, ale niestety u mnie w aptece największa dawka to 15mg, ale mam brać 2 dziennie. Dodatkowo kupiłam ascofer - więc dojde do 60mg. Dziękuje za pomoc.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka