Dodaj do ulubionych

NOWE WYNIKI

14.02.13, 13:14
Dlaczego nie moge dopisywac do starych wlasnych tematow, tylko za kazdym razem musze tworzyc nowy temat?

Jestem stale na takiej samej dace EUTROXU 50 . Choroby hashi i addison

Wyniki

TSH 3,540 (0,27 - 4,2)

FT4 21,2 (12 - 22)

FT 3 5,13 ( 3,9 - 6,8)

żelazo uzupelniam bo mialam niskie we krwi i ferrytyna tez nigdy jakos nie byla wysoka

musze zrobic morfologie i sprawdzic jak hemoglobina bo zawsze ja mialam dobra i nie chce przedawkowac
biore 3 miesiace 2x1 hemofer

generalnie to ja odczuwam objawy nadczynnosci a nie niedoczynnosc i chyba lepiej sie czuje jak mam te ft4 na dolnej granicy a nie na takim poziomie

nie chce podwyzszac eutyroxu bo sie gorzej po nim czuje

Obserwuj wątek
    • czupakabra27 Re: NOWE WYNIKI 14.02.13, 15:00
      Fahima, ale jest jakiś problem techniczny z dopisywaniem do swojego wątku? Ja Twoje wątki bez problemu znalazłam. To bardzo ułatwia odpowiedzi.
      Na Addisona bierzesz hydrocortison?
      • fahima Re: NOWE WYNIKI 14.02.13, 19:15
        te stare tematy sa jakby zamkniete i nie moge zrobic tam odpowiedz.. Moze dlatego ze dawno sie nie dopisywalam do nich.

Na addisona biore hydrocortisonum i cortineff

Zastanawia mnie to dlaczego TSH mi nie spada a rosnie mi tak znaczaco FT4. Pozatym wydaje mi sie, ze jak mam go za duzo to bardziej lapie objawy nadczynnosci a nie niedoczynnosci.

Zwiekszac mi sie nie chce eutyroxu bo ft4 zaraz mi przekroczy granice.
    • pies_z_laki_2 Re: NOWE WYNIKI 15.02.13, 13:45
      Nie wiem co z Addisonem, ale z wysokim fT4 może być tak, że masz teraz rzut choroby, a wtedy własna tarczyca potrafi jakby rzutem na taśmę wyprodukować duże dawki T4, co przy suplementacji tyroksyną powoduje skok fT4 we krwi. Tsh jeszcze nie zdążyło zareagować, bo pokazuje sytuację sprzed kilku tygodni, a fT4 widać sprzed kilku godzin czy dni, stąd rozbieżności czy jakby niekonsekwentne wyniki. Tak sobie gdybam...

W takiej sytuacji nie podnosi się dawki (jak sama piszesz), ale i nie zmniejsza się dawki drastycznie, można ociupinkę, ale raczej należy przeczekać zmieniając nieco tryb życia na spokojniejszy i zmieniając dietę na lżej strawną, warzywno-białkową.

Jeśli łykasz sterydy, to pewnie nie jest to atak p.ciał, a być może właśnie tarczyca szaleje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka