Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

08.04.13, 19:18
Drogie Panie (i Panowie, choc niewielu Was tu widac wink
Bardzo proszę o poradę czy dalej diagnozować się w kierunku chorób tarczycy czy odpuścić.

Mam 23 lata, pierwszy za wysoki wynik TSH mialam okolo 18 r.ż. Było to ok 5,5 przy normie 4,7.
DOstałam skierowanie do endokrynologa, który stwierdził, że mam lekka niedoczynność, ale nic nie trzeba z tym robić.

Ostatnio, z powodu gorszego samopoczucia (koszmarne wypadanie wlosow, czeste bole glowy, oslabienie, niskie RR, sucha skóra, częsta opuchlizna kostek, uczucie zimna, stany depresyjne) ponownie zbadałam TSH. Wynik to 3.22 (0.27-4.2) - 31.10.2012. Internistka stwierdziła, że to zbyt wysoki wynik ja na mój wiek i wszystkie objawy pasują, wiec ponownie wyslala mnie do endokrynologa.

Nowa endo zlecila USG tarczycy, wg którego wszystko jest ok i kolejne badania krwi:
FT4 64.09% [ wynik 16.24, norma (10.6 - 19.4)]
FT3 69.17% [ wynik 3.66, norma (2 - 4.4)]
TSH 3,56 (0,25-5,0)
anty TPO 8,47 (<34)

Po zapoznaniu sie z wynikami powiedziala, ze wszytsko jest ok i kontrola TSH za rok.
Czy faktycznie te wyniki są ok? Zaufac endokrynologowi, czy intuicji interniski i szukać nowego endo?

z góry dziękuję za pomoc smile))
Obserwuj wątek
    • agcerz Re: Prośba o interpretację wyników 08.04.13, 21:03
      Masz czujną internistkę. Wróciłabym do niej i wzięła receptę na tyroksynę, a potem spokojnie szukała rozsądnego endo. Dla mnie twój problem tarczycowy jest oczywisty.
      • bobina5 Re: Prośba o interpretację wyników 08.04.13, 21:28
        Agcerz ma oczywiscie racje szkoda, ze nie podaje, ze chodzi o Euthyrox N 50 lub Letrox 50 (nie ma laktozy).
        Pewnie szukanie nowego endo cie i tak nie minie bo na tyroksynie sie nie skonczy.
        Powinnas zazywac 50 mcg na dobe rano, na czczo ale na popczatek przez kilka dni po 1/2 tbl lub od razu 2x1/2 czyli przed sniadaniem i obiadem poniewaz masz dosc zaawansowane objawy i szkoda czasu.
        Dawka podstawowa, skuteczna tyroksyny przy twoim TSH i objawach to 50 mikrogramow.
        warunek to brak dzialan ubocznych czyli najczesciej kolatan serca.
        Jak juz wejdziesz na 50 to po okolo miesiacu kontrola TSH, FT3 i FT4 oczywiscie przed zazyciem lekow.
        Ja osobiscie uwazam, ze FT4 nie jest wtedy konieczne poniewaz ten hormon wlasnie bedziesz zazywac i TSH zdecyduje o jego dawce wiec tniemy koszty ale zgadzam zie, ze jak najbardziej mozna FT4 rowniez zbadac.
        Oczywiscie dorob sobie ant-Tg.
        Pozdrawiam
        • gosienkaaa_p Re: Prośba o interpretację wyników 08.04.13, 22:10
          Bardzo dziękuję za pomoc smile Myślałam, że skoro to już kolejny endokrynolog, który mnie zbywa, to może jednak jestem po prostu zdrowa.

Pozostaje problem wyboru nowego lekarza. Przewertowałam wszystkie wątki z polecanymi lekarzami w warszawie, ale widzę, że każdy ma zarówno dobre jak i słabe opinie, co nie ułatwia podjęcia decyzji...
        • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyników 09.04.13, 08:54
          > Ja osobiscie uwazam, ze FT4 nie jest wtedy konieczne poniewaz ten hormon wlasnie bedziesz > zazywac i TSH zdecyduje o jego dawce

I tu się z Koleżanką nie zgodzę, konieczne jest badanie obydwu hormonów tarczycy Ft3 i Ft4, bo to proporcje miedzy nimi mają wpływ na nasze samopoczucie, a nie TSH, którego poziom wskazuje stan sprzed 1-1,5 miesiąca!
          Już wiele przykładów tu na forum było o dobieraniu błędnych dawek tyroksyny tylko na podstawie TSH, a nawet (podeprę się autorytetem) w książce "Jak żyć z Hashimoto" dr Brakebusch i prof. dr Heufelder na str 100 pisze:

"Przy pobieraniu krwi oznaczamy Ft3,Ft4, TSH. Pojedyncza wartość ma tylko ograniczoną wartość diagnostyczną"
    • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyników 09.04.13, 19:19
      > Nowa endo zlecila USG tarczycy, wg którego wszystko jest ok

A podasz nam dokładny opis z objętością tarczycy? Co oznacza ok, jeśli nie ma konkretów? Na ogół mówią, że tarczyca niepowiększona czyli ok, a ostatnie lata (dziesiąt lat!) przyniosły epidemię zapalenia zanikowego, czyli tarczyca może być za mała, a nie za duża...
      • agcerz Re: Prośba o interpretację wyników 09.04.13, 19:39
        Bobina,

czemu miałabym sugerować Gosi dawkę? I jakie N? Eutyrox/Letrox to dla mnie tylko nazwy, nigdy ich nie brałam, więc nikomu nie mogę polecać. Tym bardziej dawki - zaczynamy od malutkiej.

Leczono mnie 20 lat temu Eltroxinem, a od roku biorę L-thyroxine Christiaens. Nie każda z nas przebywa w Polsce.
      • gosienkaaa_p Re: Prośba o interpretację wyników 09.04.13, 20:42
        Tarczyca dwupłatowa o położeniu typowym. Echogeniczność i unaczynienie prawidłowe.
        wymiary i objętość prawego płata: 46 mm x 15 mm x 13 mm → 4.485 ml
        wymiary i objętość lewego płata: 45 mm x 12 mm x 10 mm → 2.7 ml

objętość całej tarczycy: 7.185 ml, cieśń 3 mm.

Odkopałam też USG z 2008 roku

wymiary i objętość prawego płata: 39 mm x 14.8 mm x 15.3 mm → 4.41558 ml
        wymiary i objętość lewego płata: 31.8 mm x 15.8 mm x 13.4 mm → 3.366348 ml

objętość całej tarczycy: 7.781928 ml

Dziękuje Wam wszystkim za pomoc smile

Nie wiedziałam, że takie szczegółowe dane też są istotne, bo dotychczasowi lekarze ledwo na nie patrzyli.
        • agcerz Re: Prośba o interpretację wyników 09.04.13, 21:12
          Jest mała. Nie wyrabia z produkcją hormonu. To wygląda na Hashi i potrzebujesz wsparcia farmakologicznego.
          • gosienkaaa_p Re: Prośba o interpretację wyników 13.05.13, 20:56
            Drogie Panie,
            dziękuję za pomoc.
            W końcu znalazłam dobrego endokrynologa (najlepiej wydane 200 zł w życiu), dostałam Letrox, mam zrobic jeszcze pare badań, ale najprawopodobniej to jednak hashimoto sad
            • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyników 14.05.13, 09:50
              > W końcu znalazłam dobrego endokrynologa (najlepiej wydane 200 zł w życiu), dos
              > tałam Letrox, mam zrobic jeszcze pare badań, ale najprawopodobniej to jednak ha
              > shimoto sad

No to dobrze, ze dostałaś Letrox, a jestem ciekawa jak ustalił Ci dawkę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka