Dodaj do ulubionych

Objawy niedoczynności tarczycy mimo wynikow w norm

12.06.13, 15:06
Witam wszystkich, mam 26 lat i następujące objawy: przytyłam w rok 20kg, mam stany depresyjne, chwiejność emocjonalna, brak energii na cokolwiek, ciągła senność, bardzo długie cykle menstruacyjne (34-36 dni + nie mogę zajść w ciążę), sucha skóra, wypadające na potęgę włosy. Zaczęłam podejrzewać niedoczynność tarczycy, ale wyniki badań które zrobiłam na własną rękę mówią co następuje:

TSH 2.073 norma [0.35-4.67]
ft3 2.49 norma [1.45-3.48] 51.23%
ft4 0.87 norma [0.71-1.85] 14.04%
TPO 0.3 norma [<12]
TG 2.2 norma [<34]

Czy jest możliwość, że pomimo poprawnych wyników występuje niedoczynność utajniona klinicznie? Czy endokrynolog zdecyduje się mnie leczyć? Czuję się fatalnie, najgorsze jest to, że ćwiczę 6 razy w tygodniu, trzymam ścisłą dietę i tyję od powietrza..
Obserwuj wątek
    • moje.m Re: Objawy niedoczynności tarczycy mimo wynikow w 12.06.13, 16:42
      Mam to samo, wyniki w normie, leczona jestem u emdokrynologa i nie przynosi to skutkow. Rece mi opadaja
      • mama_dorota Re: Objawy niedoczynności tarczycy mimo wynikow w 12.06.13, 21:43
        Ja też miałam taką sytuację. Wyniki miałam nawet lepsze od ciebie, ale sporo objawów niedoczynności. Gdzie mieszkasz? Może doradzimy lekarza.

Moje.m, jeśli mimo leczenia nie mam poprawy, to leczenie jest źle prowadzone. Zajrzałam do twojego wątku. 50 ug euthyroxu od kilku lat, TSH w okolicach 2. To nie są dobre wyniki, ale załóż tutaj swój wątek albo kontynuuj tamten na forum Hashimoto.
        • hotaru85 Re: Objawy niedoczynności tarczycy mimo wynikow w 13.06.13, 08:19
          mama_dorota napisała:

> Ja też miałam taką sytuację. Wyniki miałam nawet lepsze od ciebie, ale sporo ob
          > jawów niedoczynności. Gdzie mieszkasz? Może doradzimy lekarza.

mieszkam w Szczecinie i jestem właśnie na etapie szukania lekarza, oczywiście mam mętlik bo każdy poleca kogoś innego.. chciałam iść do dr Ewy Sowińskiej, bo jest też ginekologiem [www.znanylekarz.pl/elzbieta-sowinska-przepiera/ginekolog-endokrynolog/szczecin] a mój poprzedni totalnie zignorował moje objawy i prolaktynę na poziomie 1300%, poza tym pomyślałam, że może lepiej byłoby leczyć się kompleksowo (podejrzewam u siebie niepłodność), ale ma terminy prywatne dopiero na koniec lipca, do tej pory to ja spuchnę do 100kg wink jeśli ktoś może polecić cierpliwego, sprawdzonego na 100% lekarza (najlepiej przyjmującego prywatnie) to będę wdzięczna smile
    • anka.83 Re: Objawy niedoczynności tarczycy mimo wynikow w 13.06.13, 08:27
      Witaj,

Zarówno objawy jak i wyniki wskazują na niedoczynność tarczycy. Aby to potwierdzić/wykluczyć, należałoby zrobić USG tarczycy i trafić do dobrego endokrynologa (często mają USG w gabinecie i robią badanie w ramach wizyty).

FT4 jak na Twój wiek jest bardzo niskie, fT3 procentowo przewyższa poziom % fT4 (duża rozbieżność poziomu procentowego również wskazuje na problemy z tarczycą).

Powiedz, z jakiej jesteś miejscowości, ktoś na pewno poleci dobrego lekarza z Twojej okolicy.
      Z dodatkowych badań warto zrobić ferrytynę, wit B12, morfologię z OB (jeżeli finanse pozwalają), jednakże priorytetem jest wizyta endokrynologiczna.

Poczytaj przypięte wątki, zrób forumowy test na niedoczynność, wydrukuj objawy, żeby pokazać lekarzowi.

To tak na dobry począteksmile

• muktprega1 Re: Objawy niedoczynności tarczycy mimo wynikow w 13.06.13, 11:23
      > ft3 2.49 norma [1.45-3.48] 51.23%
      > ft4 0.87 norma [0.71-1.85] 14.04%

Witaj, już samo obniżone Ft4 w stosunku do Ft3 świadczy, ze masz niedobory tego hormonu, przydatny test poniżej (możesz wydrukować i ze sobą wziąć do lekarza)
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      Jeśli chodzi o przeciwciała, one się bardzo zmieniają i nie są na stałym poziomie, równie dobrze za miesiąc możesz mieć kilkaset lub kilka tysięcy smile
    • hotaru85 wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dół 27.06.13, 21:09
      byłam dzisiaj na pierwszej wizycie u pani endokrynolog. powiedziałam o wszystkich swoich objawach, o tym jak męczę się z nadwagą, brakiem sił i całą resztą. pani powiedziała mi, że niektórym ludziom wydaje się, że trzymają ścisłą dietę a zapominają policzyć kalorii z drożdżówki albo słodkich napojów. nie pomogły tłumaczenia, że naprawdę dbam o co jem. dodała jeszcze, że muszę się więcej ruszać. powiedziałam, że biegam 3 razy w tygodniu po 6-12km a ona "to pani jest w stanie z taką wagą biegać?!" .. załamałam się, od powrotu do domu nie mogę przestać ryczeć. oczywiście według niej wyniki są w normie i "nie da się tego zwalić na tarczycę". mam dość..
      • anka.83 Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 27.06.13, 21:31
        Kochana, zapomniałam dodać, że masz szukać dobrego lekarza, a nie pupę z uszami za przeproszeniem. Komentarze lekarki - skandaliczne.

Żadnego mi tu poddawania się, musisz trafić do dobrego endokrynologa, który przede wszystkim dokładnie Cię zbada. Jak się teraz nie "zepniesz" i nie powalczysz o siebie, to później będzie tylko gorzej.

Pamiętaj - nikt nie czuje się źle bez powodu, powód zawsze jest, tylko trzeba go umieć znaleźć.

• muktprega1 Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 27.06.13, 21:41
          Nic się nie przejmuj, jak poczytasz posty innych dziewczyn, to zobaczysz, że Twoja lekarka, to standard, zły standard smile
          a ryczących po wizycie u endo na forum też sporo.
          • muktprega1 Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 27.06.13, 22:02
            O! Widzę, ze Koleżanka ma 3 posty tej samej treści smile bo my latamy tak po wszystkich trzech tarczycowych tematach smile

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145106381,145409559,po_wizycie_u_endokrynologa_czyli_dolina_.html
            forum.gazeta.pl/forum/w,24712,145099690,145409494,wizyta_u_endokrynologa_czyli_jak_poczuc_sie_gorzej.html
            • hotaru85 Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 27.06.13, 23:17
              muktprega1 napisała:

> O! Widzę, ze Koleżanka ma 3 posty tej samej treści smile bo my latamy tak po wszys
              > tkich trzech tarczycowych tematach smile

Bardzo przepraszam jeśli popełniłam jakieś faux pas! Byłam pewna, że na różnych forach są zupełnie inni ludzie a bardzo zależy mi na każdej cennej opini. Bo już zaczynam podejrzewać, że coś ze mną nie tak, skoro wszystko wokół mówi, że jestem zdrowa a ja sobie wmawiam, że jest inaczej.

> Nic się nie przejmuj, jak poczytasz posty innych dziewczyn, to zobaczysz, że Tw
              > oja lekarka, to standard, zły standard smile
              > a ryczących po wizycie u endo na forum też sporo.

Głupio to zabrzmi ale trochę mi ulżyło. Oczywiście nie cieszę się nieszczęściem innych, ale jakoś tak lżej, że nie jestem jedyna.

anka.83 napisała:

> Kochana, zapomniałam dodać, że masz szukać dobrego lekarza, a nie pupę z
              > uszami za przeproszeniem. Komentarze lekarki - skandaliczne.

Babka na wizytę prywatną miała terminy dwutygodniowe, pomyślałam że będzie ok skoro jest oblegana. Teraz będę szukać tylko poleconych, ale z tego co widzę w Szczecinie jest z tym ciężko. Dzięki za wszystkie pozytywne słowa. Spróbuję się nie poddawać smile
              • djpa Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 28.06.13, 09:12
                Oblegana? W Trójmieście do dobrej endo trzeba na prywatną wizytę, pierwszy raz, poczekać i rok. Potem już krócej się czeka. Państwowo w Trójmieście nawet kilka lat się czeka na wizytę u endo.
                • djpa Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 28.06.13, 09:14
                  Szukaj lepszego endo. Tak jak pisały koleżanki. Trzymaj się smile
                • hotaru85 Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 28.06.13, 09:19
                  djpa napisała:

> Oblegana? W Trójmieście do dobrej endo trzeba na prywatną wizytę, pierwszy raz,
                  > poczekać i rok. Potem już krócej się czeka. Państwowo w Trójmieście nawet kilk
                  > a lat się czeka na wizytę u endo.

no proszę, a ja narzekałam że czekam miesiąc big_grin

> Szukaj lepszego endo. Tak jak pisały koleżanki. Trzymaj się smile

szukam szukam, chcę do tej pory zrobić resztę badań, co warto zrobić oprócz ferrytyny, witaminy D i B12?
                • agnichaaa Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 06.12.13, 21:30
                  Mogłabyś mi napisać jakiego endokrynologa w Trójmieście polecasz?
                  • djpa Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 06.12.13, 21:39
                    Wydaje mi się, że w Trójmieście jest sporo sensownych endo. W porównaniu z innymi rejonami Polski. smile
                    • 1974dorota Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 07.12.13, 12:23
                      Niedawno byłam w Endo-Med na Subisława u dr Katarzyny Chełmińskiej. Wprawdzie tylko raz, ale zamierzam wracać, bo miałam bardzo dobre wrażenie, gdyż interesowała się nie tylko moją tarczycą, ale także ferrytyną, d3, parathormonem, wapniem, problemami z glutenem.

Z jej wypowiedzi wynikało także, że w razie potrzeby wypisuje pacjentowi novothyral.
                      • 1974dorota Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 07.12.13, 12:24
                        Zapomniałam napisać, że w Gdańsku. Przyjmuje także w Sopocie. Jedyny minus - z badań tarczycowych nie interesowało ją ft3.
      • weronikarb Re: wrażenia po pierwszej wizycie czyli wielki dó 03.07.13, 10:01
        trafiłas na d..e a nie endo.
        Moj mimo ze wyniki mialam dobre, to i tak pwoiedzial, ze obajwy sa najwazniejsze, gdyz to one ewidentnie wskazuja na tarczyce.
        Mowil tez ze w Polsce tarczyce leczy sie dopiero jak wyniki wskazuja na nia, a w tedy to juz za pozno, poniewaz jest wiele "ukrytych" niedoczynnosci i tylko po objawach da sie je wykryc big_grin
    • hotaru85 jakie polecacie następne badania? 28.06.13, 09:18
      Przed wizytą u następnego lekarza planuję jeszcze zrobić badania krwi, mam w planach zbadać ferrytynę, witaminę D i witaminę B12, czy warto zrobić coś jeszcze? Niestety USG tarczycy na własny koszt raczej będzie musiało poczekać, dopóki nie okaże się niezbędne.
      • djpa Re: jakie polecacie następne badania? 28.06.13, 09:31
        To jeszcze dodam, że w Trójmieście endo zwykle lecza młode osoby z TSH ponad 2.0-2.5 i zgłaszające że źle się czują. Tłumaczą to zmniejszoną rezerwą tarczycy na wypadek ciąży. W ciąży tarczyca może nie dać rady, choć z produkcją hormonów dla jednej osoby jakoś sobie radzi.
        U Ciebie jak widać i dla jednej osoby sobie nie radzi - Twoje objawy.
        Poza tym człowiek nie idzie do endo za około 100zł tak sobie, po prostu pogadać bo nie ma co z pieniędzmi robić. Pacjent idzie i płaci, bo naprawdę źle się czuje.
    • hotaru85 jeszcze pytanie nt. diety i ćwiczeń 28.06.13, 10:17
      Na ten moment trzymam dość ścisłą dietę, wysokobiałkową ale nie Dukana, dopuszczam węglowodany z kaszy i ciemnego ryżu, warzywa jem codziennie, dużo zdrowych tłuszczy (ryby, olej lniany, olej orzechowy, suplementuję omega 3) i dużo ćwiczę oraz biegam. Czy na ten moment powinnam to sobie odpuścić i wrócić do tego dopiero kiedy zacznę leczenie? Czy mimo wszystko powinnam dalej biegać, chociaż czasem sił brak?
      • djpa Re: jeszcze pytanie nt. diety i ćwiczeń 28.06.13, 16:30
        Zrób to, co Ci Twój organizm podpowiada z tym ćwiczeniem smile
      • co-dalej-2013 Re: jeszcze pytanie nt. diety i ćwiczeń 28.06.13, 20:04
        Nie jestem pewna, czy dieta wysokobiałkowa jest dobrym rozwiązaniem, ja po ok. półtora miesiąca - kilka lat temu - na takiej diecie cieszyłam się bardzo, bo schudłam, ale potem stopniowo pojawiały się objawy niedoczynności, anemia, tycie itd..chociaż hashi miałam zdiagnozowane 9 lat temu, może to przypadek, ale mi chyba ta dieta nie pomogła..
        Ostatnio moja lekarka skomentowała - indyk jest dobry, to białko, ale żelaza nie zawiera..,
        trzeba jeść czerwone mięso i ryby, a z warzyw np. papryka natka pietruszki zawiera żelazo;
        u mnie brak siły, to chyba wynik niskiej ferrytyny, ale pewnie nie tylko..
    • co-dalej-2013 Re: Objawy niedoczynności tarczycy mimo wynikow w 29.06.13, 21:41
      na poniższej stronie, w jednym z wpisów ktoś podaje link do tekstu o diecie w hashimoto - może Ci się przyda

commed.pl/kortyzol-tachykardia-vt80408.html
      • stokrotka-89 Re: Objawy niedoczynności tarczycy mimo wynikow w 30.06.13, 22:53
        na stronie ktora Ci podam jest kampania o tarczycy ,tez tam mozna zadac pytanie endokrynologowi o tarczycy .Napisz do niego jakie masz objawy i podaj wyniki .Ja kiedys napisalam do niego i dastalam odpowiedz ze powinnam przyjmowac hormany tarczycy .Problem mialam podobny do C iebie -objawoy mialam niedoczynnosci a wyniki zawsze miescily sie w normie i tak chodzilam od lekarza do lekarza i z kwitkiem do domu .Kiedys napisalam tam na tej stronie o tarczycy i po odpowiedzi tego lekarza to wiedzialam ze to jednak tarczyca i wkoncu znalazlam lekarza i sie lecze . www.tarczyca.pl
        • hotaru85 Re: Objawy niedoczynności tarczycy mimo wynikow w 01.07.13, 13:40
          dziękuję za oba linki!
    • hotaru85 ferrytyna, b12, wapń i HGB - wyniki badań 02.07.13 02.07.13, 22:46
      Udało mi się dzisiaj konstruktywnie wydać kolejne 250zł na badania krwi wink Efekt jest poniżej:

Ferrytyna: -0.07% [wynik 6.7, norma (6.9 - 282.5) ]

Niby przekopałam całe forum a tak naprawdę nie wiem, co to znaczy. To dobrze czy źle? Jak ferrytyna koreluje z niedoczynnością? Czy ten wynik wpływa jakoś na ocenę mojego stanu przez lekarza?

Witamina B12: 29.89% [wynik 395, norma (187 - 883) ]
      Wapń zjonizowany: 36.84% [wynik 1.2, norma (1.13 - 1.32) ]
      wapń całkowity: 66.67% [wynik 2.4, norma (2 - 2.6) ]
      HGB: 37.50% [wynik 13.5, norma (12 - 16) ] *
      reszta morfologii w normie, nie wiem co warto przepisać.

* nie wiem czemu ta hemoglobina jest tak wysoko, od lat miałam w okolicach 10.2, miesiąc temu nie mogłam oddać krwi bo miałam za niskie żelazo i tu niby nagle 13.5 ? Radzicie pokazać dzisiejsze HGB lekarzowi czy lepiej pominąć, żeby nie zasugerować niepotrzebnie że jest ok?
      • muktprega1 Re: ferrytyna, b12, wapń i HGB - wyniki badań 02. 03.07.13, 01:30
        Masz coś co tu określamy anemią chorób przewlekłych np przy Hashi, ale widzę, że jeszcze nie trafiłaś na śwaitłego endo, czyli diagnoza i tyroksyna przed Tobą?

Pokaż mu wszystkie wyniki szczególnie ferrytynę i hemoglobinę. Hemoglobina to wartość żelaza w krwi, a z jakiegoś powodu Twój organizm nie wbudowuje jej w tkanki, ona tylko krąży, a ferrytyna pokazuje stan żelaza w Twoich tkankach i ten jest opłakany. Dlatego zawsze mówi się o badaniach ferrytyny właśnie a nie koniecznie żelaza.

Mały cytacik z jakiegoś tłumaczenia ang.:

"Dlaczego często mają niski poziom żelaza? Ponieważ niedoczynność może prowadzić do obniżonej produkcji kwasu żołądkowego, co z kolei prowadzi do zaburzeń wchłaniania żelaza, czy objawia się niskim poziomem ferrytyny"

A poniżej cytacik od dziewczyn z forum mających doświadczenie z żelazem:

"Biofer Folic, polecałabym też żelazo chelatowane Chela-Ferr bio-complex , chyba z firmy Olimp, niedrogie, skuteczne i mało szkodliwe. Lub zestaw witamin - Prenatal, ma 60mg żelaza, nie siarczanu który rozwala zoładek tylko fumaratu.
        - Sorbifer Durules tam jest 100mg zelaza i iles tam witaminy C lub
        - Tardyferon 80mg żelaza albo
        - Tardyferon Fol 80mg zelaza i 0,35mg kwasu foliowego. ta ostatnia opcja jest wygodna z tego powodu, ze przy przyjomwaniu zelaza powinno sie przyjmowac kwas foliowy"

Żelazo zawsze na wieczór (jak najdalej od hormonów, które przyjmujemy rano) do popicia z czymś kwaśnym smile

To jest wzajemna korelacja miedzy hormonami a innymi wartościami jak ferrytyna jak D3, B12
        Najpierw tyroksyna do wdrożenia, a potem zaraz uzupełnianie pozostałych i jeszcze jedno, te wratości najlepiej jak są w połowie norm, lub ciut wyżej.
        No to ciekawe co lekarz powie.....
        • djpa Re: ferrytyna, b12, wapń i HGB - wyniki badań 02. 03.07.13, 08:10
          Sprostowanie:
          Hemoglobina to wartość żelaza w krwi,
          Hemoglobina to białko. Znajduje się w czerwonej krwince i służy do transportu tlenu lub dwutlenku węgla (w zależności czy to żyły czy tętnice).

Czytałam o matematycznym modelowaniu anemii - anemia może wyglądać tak jak u Ciebie, że raz anemia w morfologii, a raz wyniki morfologii w normie. Wiąże się to z aktywnością erytropoetyny i pewnymi opóźnieniami - produkcja czerwonej krwinki trwa kilka dni.

Ferrytyna to też białko. Ma postać piłki pustej w środku. Służy do magazynowania żelaza, bo żelazo pozostawione luzem w organizmie rdzewieje i staje się bezużyteczne - mamy w sobie dużo wody i tlenu. Do środka ferrytyny wchodzi około 4500 jonów żelaza i jest tam bezpieczne.
          www.pdb.org/pdb/101/motm.do?momID=35
          U Ciebie ferrytyny jest za mało - nie masz zapasów żelaza, stąd anemia. Część objawów anemii pokrywa się z objawami niedoczynności tarczycy. I anemia, i niedoczynność powodują, że komórki nie produkują odpowiedniej ilości energii. Anemię trzeba leczyć, czyli brać dobre żelazo.

• djpa Re: ferrytyna, b12, wapń i HGB - wyniki badań 02. 03.07.13, 08:11
            Do produkcji hemoglobiny potrzebne jest żelazo - wchodzi ono w skład hemoglobiny:
            www.pdb.org/pdb/101/motm.do?momID=41
          • muktprega1 Re: ferrytyna, b12, wapń i HGB - wyniki badań 02. 03.07.13, 10:57
            > Hemoglobina to białko. Znajduje się w czerwonej krwince i służy do transportu t
            > lenu lub dwutlenku węgla

Akurat tu nie napisałaś, że jest "nośnikiem żelaza"
            Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy, ale prostemu człowiekowi, jakim jestem, nie jest potrzebny wykład - co to hemoglobina naukowo (białko, erytropoetyny, itd) a konkretna jak najbardziej uproszczona informacja powiązana z wynikami i samopoczuciem osoby.
            Pozdrawiam naprawdę serdecznie smile
            • anka.83 Re: ferrytyna, b12, wapń i HGB - wyniki badań 02. 03.07.13, 11:18
              muktprega1 napisała:

> > Hemoglobina to białko. Znajduje się w czerwonej krwince i służy do transp
              > ortu t
              > > lenu lub dwutlenku węgla
              >
              > Akurat tu nie napisałaś, że jest "nośnikiem żelaza"
              > Z całym szacunkiem do Twojej wiedzy, ale prostemu człowiekowi, jakim jestem, ni
              > e jest potrzebny wykład

Człowiek prosty czy nie, ale jeżeli chcemy się wypowiadać, radzić, informować, to musimy się edukować, bo potem wychodzą takie kwiatki, jak:

"Hemoglobina to wartość żelaza w krwi, a z jakiegoś powodu Twój organizm nie wbudowuje jej w tkanki, ona tylko krąży, a ferrytyna pokazuje stan żelaza w Twoich tkankach".

Nie traktuj naszych wypowiedzi jako niepotrzebne wymądrzanie się ale zachętę do dalszej edukacji i poznawania swojego organizmu.

• muktprega1 Re: ferrytyna, b12, wapń i HGB - wyniki badań 02. 03.07.13, 11:37
                Ok przyjęłam na klatę - dziękuję smile
                • hotaru85 Re: ferrytyna, b12, wapń i HGB - wyniki badań 02. 03.07.13, 12:49
                  dziewczyny chylę czoła przed waszą wiedzą, każda taka informacja jest dla mnie cenna i daje mi lepszy obraz tego co się dzieje z moim organizmem, dziękuję że poświęcacie swój czas na pomaganie innym smile
                  • djpa Re: ferrytyna, b12, wapń i HGB - wyniki badań 02. 03.07.13, 13:24
                    Bardzo przepraszam, nie chodzi zupełnie o wymądrzanie się, ale o jako taką poprawność merytoryczną na forum...
                    Hemoglobina nie jest także nośnikiem żelaza, hemoglobina uczestniczy w przenoszeniu tlenu i dwutlenku węgla. W jej skład wchodzi kilka atomów żelaza. I tyle.
                    O hemoglobinie wiem ze szkoły, o ferrytynie sama kiedyś doczytałam i mnie ta ferrytyna, jej koncepcja działania, budowa, do tej pory fascynuje smile
                    • pies_z_laki_2 Re: ferrytyna, b12, wapń i HGB - wyniki badań 02. 12.07.13, 15:07
                      A mogłabyś jeszcze opisać o co chodzi z TIBC? Niby coś tam wiem, ale zupełnie się w tym gubię...

Może powinnam pooglądać serial "Było sobie życie", tak taki dziarski staruszek podobny do pana Boga oprowadzał nas po organizmie od środka big_grin
    • hotaru85 usg i pierwsza diagnoza, czyli zaczynam leczenie:) 04.07.13, 09:09
      Druga próba dogadania się z lekarzem zakończyła się sukcesem smile Pani już po spojrzeniu na moje tragicznie niskie ft4 powiedziała, że widzi u mnie dużą niedoczynność. Powiedziała, że podejrzewa też Hashi i zrobiła USG, które wykazało obniżoną niejednoroną echogeniczność, drobne obszary 1-2 hypoechogeniczne i w dolnym biegunie pp litowo-płynową zmianę 0,69x0,53cm o skąpym unaczynieniu. To wielkość tarczycy: 2,63x1,62x4,9, cieśń 3mm, LP 1,59x1,07x4,6 czyli chyba całkiem spora?

Zalecenia: biopsja tarczycy, ACTH, kortyzol, Androstendion, 17 OH Progesteron
      Leczenie: Euthyrox N 25*, Sorbifer Durules**

Trochę mnie martwi ta biopsja, na skierowaniu jest napisane: euryreoza, zmiany mnogie, hypo, wole miąższowe, czeka mnie lektura żeby to ogarnąć wink Ale generalnie po poprzedniej wizycie, na której zostałam potraktowana jak chora psychicznie symulantka czuję się dużo lepiej i cieszę się, że tak szybko trafiłam na wyrozumiałego lekarza, który SŁUCHAŁ co mam do powiedzenia smile

*wzięłam dzisiaj rano połówkę
      ** aptekarz powiedział, że on poleca Chela-Ferr z Olimpu, bo się lepiej przyswaja, mogę brać na zmianę z Sorbiferem?
      • hotaru85 Re: usg i pierwsza diagnoza, czyli zaczynam lecze 04.07.13, 22:32
        Poczytałam trochę i jeśli dobrze rozumiem, niejednorodna echogeniczność jest równoznaczna z Hashimoto? Bo Endo mówi tylko o podejrzeniu ale w tych wątkach, które przejrzałam tak to się właśnie kończyło. Czy powinnam odstawić multiwitamine, w której są śladowe ilości jodu tak na wszelki wypadek? Kurczę biopsje mam dopiero 19 lipca, jeszcze tyle stresu przede mną.. wink
        • djpa Re: usg i pierwsza diagnoza, czyli zaczynam lecze 05.07.13, 13:31
          Porównaj zawartość żelaza w Chela Ferr i w Sorbiferze.
          Śladowe ilości jodu to ile? Lepiej jodu unikać przy Hashimoto wg mojej endo.
          • hotaru85 Re: usg i pierwsza diagnoza, czyli zaczynam lecze 07.07.13, 18:41
            djpa napisała:

> Porównaj zawartość żelaza w Chela Ferr i w Sorbiferze.

no tak, 28mg... ale niby lepiej się wchłania.. dałam się naciągnąć farmaceucie na 20zł ehh.. ;D

> Śladowe ilości jodu to ile? Lepiej jodu unikać przy Hashimoto wg mojej endo.

brałam olimp vita-min multiple sport, zawiera 75 mikrogramów selenu ale też 150 mikrogramów jodu, wyrzucamy?smile tak mi teraz przyszło do głowy, że będę musiała zrezygnować z ukochanego sushi, bo algi=jod ? kurcze no wink
    • hotaru85 Witamina D 02.07.2013 10.07.13, 13:37
      Odebrałam dzisiaj badanie 25-OH Witaminy D, wyszło tak:
      -18.60% [wynik 20.7, norma (30 - 80) ]

Jakie dawki polecacie?
      • muktprega1 Re: Witamina D 02.07.2013 10.07.13, 18:52
        Myślę, ze 5000 jednostek i najlepiej nie wigantoletten 1000 tylko na znanym portalu All...o poszukać firmy Puritans Pride, jest skuteczna i dużo tańsza.
        Sama miałam 9 przy normie od 30 i brałam właśnie 5000 przez ok 8 m-cy, bo wydawało mi się, ze te 7 tys byłoby za dużo i nie mogłam wyjść z kręgu ok 30, dopiero miesiąc 7000 ruszył wynik do granicy 42 smile
        Jak widzisz uzupełnianie D3 trwa podobnie jak i ferrytyny (ok roku) Sprawdzenie jej poziomu co miesiąc też mija się z celem, myślę, że po 3 m-cach wystarczy i przerwa co najmniej 7-10 dni przed badaniem.
        Przy długotrwałym suplementowaniu D3 zalecana jest kontrola (cytat):
        " badanie poziomu wapnia calkowitego i zjonizowanego, fosfor oraz parathormon.
        Bez tych badan nie wolno brac wysokich dawek wit.D, , co najwyzej dawke zapobiegawcza 2000j."
        A poniżej dobry art :
        www.vitamind3-cholecalciferol.com/vitamin-d-dosage.htm
        • hotaru85 Re: Witamina D 02.07.2013 10.07.13, 20:59
          po raz kolejny dziękuję bardzo i chylę czoła przed twoją wiedzą smile
        • qwerty090 Re: Witamina D 02.07.2013 10.07.13, 22:59
          5000 j.m. można spokojnie brać.

Vigantoletten się zupełnie nie opłaca, lepiej jak pisze muktprega1 rozejrzeć się na allegro, albo za granicą bo u nas więcej niż 1000 j.m. w kapsułce się chyba nawet nie znajdzie. Ja kupuję tutaj,roczny zapas kosztuje mnie mniej niż miesiąc na receptę z Polski www.iherb.com/Healthy-Origins-Vitamin-D3-5-000-IU-360-Softgels/18335

A ta wychodzi jeszcze taniej www.iherb.com/doctor-s-best-best-vitamin-d3-5000-iu-360-softgels/36580?rcode=lih071

Biorę 10 000 j.m. dziennie od stycznia i poziom wzrósł tylko o 10 punktów, teraz okazuje się że mam Hashimoto więc może jak zacznę leczenie to coś wreszcie skoczy.

>myślę, że po 3 m-cach wystarczy i przerwa co najmniej 7-10 dni przed badaniem.

Oj, a ja robię góra 2-3 dni...czyli w rzeczywistości mogę mieć jeszcze niższy? big_grin
          • hotaru85 Re: Witamina D + biopsja 16.07.13, 09:38
            Devikap będę mieć dopiero na dniach, póki co kupiłam D-Vitum forte 2000 j.m. bo niczego innego farmaceutka nie chciała mi sprzedać wink Btw. miałam dzisiaj biopsję, nie bolało bardzo, chociaż bałam się strasznie.. wink
            • muktprega1 Re: Witamina D + biopsja 16.07.13, 10:44
              miałam dzisiaj biop
              > sję, nie bolało bardzo, chociaż bałam się strasznie.. wink

strach ma wielkie oczy shock
    • hotaru85 tsh, ft3, ft4 z 05.08.2013 06.08.13, 13:15
      Odebrałam dzisiaj wyniki, proszę o pomoc w interpretacji i ewentualne wskazanie odpowiedniej dawki (póki co Euthyrox 25)

przed leczeniem, połowa czerwca 2013:
      TSH 2.073 norma [0.35-4.67] 39.88%
      FT3 2.49 norma [1.45-3.48] 51.23%
      FT4 0.87 norma [0.71-1.85] 14.04%

od 8 lipca E25

4 sierpnia, po 4 tygodniach leczenia:
      TSH: 21.67% [wynik 1.286, norma (0.35 - 4.67) ]
      FT3 38.42% [ wynik 2.23, norma (1.45 - 3.48)]
      FT4 29.49% [ wynik 0.93, norma (0.7 - 1.48)]

wychodzi na to, że ft4 bardzo ładnie się podniosło, TSH bardzo mocno spadło, w obu przypadkach to chyba dobrze ale co się dzieje z ft3?
      • hotaru85 Hormony nadnerczy - prośba o interpretację 06.08.13, 22:09
        Zagłębiłam sie w forum w wątek forum.gazeta.pl/forum/w,94641,125356901,,Hormony_tarczycy_vs_hormony_plciowe_i_inne.html?v=2 i trochę się zaniepokoiłam wynikami, bardzo proszę o interpretację:

Androstendion 2,6 [0,3-3,5],
        ACTH 21,3 [7,2-63,6],
        Progesteron 0,56 [0,2-1,5]
        Kortyzol nie ma normy tylko jest napisane: "15,1 po stym. ACTH ponad dwukrotny wzrost poziomu podstawowego - zwykle 3-5 krotny".

Przeczytałam gdzieś "Jeśli nadnercza pracują prawidłowo, wtedy poziom kortyzolu wzrośnie w wyniku stymulacji ACTH. Jeśli jednak występuje zaburzenie funkcji nadnerczy wtedy odpowiedź na ACTH będzie osłabiona.", czy taka sytuacja może mieć miejsce u mnie?
        • anka.83 Re: Hormony nadnerczy - prośba o interpretację 07.08.13, 10:33
          Cóż, jak rozumiem z opisu wynika, że zamiast wzrosnąć 3-5 krotnie, kortyzol wzrósł tylko dwukrotnie. Czyli faktycznie mamy do czynienia z reakcją osłabioną.
          • anka.83 Re: Hormony nadnerczy - prośba o interpretację 07.08.13, 10:37
            Powiedz nam jeszcze proszę, jak nazywa się Twoja lekarka? Sensowna jest
          • hotaru85 Re: Hormony nadnerczy - prośba o interpretację 07.08.13, 11:41
            anka.83 napisała:

> Cóż, jak rozumiem z opisu wynika, że zamiast wzrosnąć 3-5 krotnie, kortyzol wzr
            > ósł tylko dwukrotnie. Czyli faktycznie mamy do czynienia z reakcją osłabioną.

O czym może świadczyć taka osłabiona reakcja? Moja doktor to Adriana Dubińska-Walczak , przyjmuje w Szczecinie, niestety teraz jest na urlopie stąd zamiast iść do niej kieruje pytania tutaj wink
            • anka.83 Re: Hormony nadnerczy - prośba o interpretację 07.08.13, 11:57
              O niedomaganiach k. nadnerczy. Zmęczone nadnercza? Chore? Do weryfikacji przez lekarza.
    • hotaru85 krzywa cukrowa+insulinowa - prośba o interpretację 30.09.14, 19:47
      Hej, to znowu ja, nadal ze swoją 20kg nadwagą, która nie drgnęła pomimo diety o niskim IG i bez glutenu wink Podejrzewam u siebie insulinooporność, dlatego prosiłabym o interpretacje wyniku badania glukozy. Badanie po obciążeniu 75g gluzkozy:
      glukoza na czczo 81 mg/dl
      glukoza po 1 godz 91 mg/dl
      glukoza po 2 godz 96 mg/dl
      OGTT
      insulina na czczo 16,13 uU/ml
      insulina po 1 godz 60,84 uU/ml
      insulina po 2 godz 67,00 uU/ml
      • muktprega1 Re: krzywa cukrowa+insulinowa - prośba o interpre 01.10.14, 08:58
        O krzywej cukrowej się nie wypowiem, ale wyniki na 25 tyroksyny a więc na dawce zaledwie wprowadzajacej miałaś :
        4 sierpnia, po 4 tygodniach leczenia:
        TSH: 21.67% [wynik 1.286, norma (0.35 - 4.67) ]
        FT3 38.42% [ wynik 2.23, norma (1.45 - 3.48)]
        FT4 29.49% [ wynik 0.93, norma (0.7 - 1.48)]

Czas na nowe wyniki i zapewne podniesienie dawki. Miałaś niskie D3 - uzupełniasz?
        • muktprega1 Re: krzywa cukrowa+insulinowa - prośba o interpre 03.10.14, 21:47
          Koniecznie weź się za tą D3 poczytaj:

diabetologia.mp.pl/wytyczne/show.html?id=92799
      • damdalen Re: krzywa cukrowa+insulinowa - prośba o interpre 01.10.14, 09:17
        Za wysoki poziom insuliny masz po 2 godzinach. Po tym czasie insulina powinna spadać, a u Ciebie wciąż rośnie.
      • mama_dorota Re: krzywa cukrowa+insulinowa - prośba o interpre 01.10.14, 12:19
        Poczytaj tutaj:
        www.insulinoopornosc.com/test-tolerancji-glukozy-jak-sie-przygotowac/
        i skorzystaj z podanych tam kalkulatorów do interpretacji tych wyników.

Z moich obliczeń wychodzi, że na podstawie wyników na czczo można stwierdzić insulinooporność, ponieważ wskaźnik HOMA u ciebie to ponad 3, a insulinooporność stwierdza się, gdy jest większy od 2.

Nie mam czasu, aby wczytać się dokładniej, ale ty pewnie znajdziesz smile.
      • pies_z_laki_2 Re: krzywa cukrowa+insulinowa - prośba o interpre 01.10.14, 22:21
        Masz dość płaskie krzywe, a insulina po godzinie nie powinna przekraczać trzykrotności tej na czczo... potem zaś powinna spadać, a u ciebie jakoś nie spada...
        Cukier na czczo niezły (wpływ diety?), ale potem nie wzrasta gwałtownie, ale i nie spada, a powinien...
        Jak dla mnie powinien na to spojrzeć diabetolog, może metformina by się przydała? Najlepiej xr (ta o przedłużonym uwalnianiu) łykana raz dziennie na wieczór...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka