Dodaj do ulubionych

Jakie badania na początek? Doradźcie:)

26.08.13, 11:44
Witam wszystkich jestem nowa na forum.
Nigdy nie miałam zdiagnozowanej choroby tarczycy ( w rodzinie 1 przypadek nadczynności) ale od roku mam bardzo dziwne objawy.
Bardzo szybko się męczę, jestem apatyczna, słaba, śpię po kilka godzin w ciągu dnia i nie mogę się obudzić, w nocy mam problemy z zaśnięciem lub wybudzaniem, ciągle mi gorąco (nigdy zimno) w ciągu kilku miesięcy przytyłam ponad 15 kg i nie mogę za nic schudnąć. Dodam, ze mam zaburzenia czynności jajników (PCO, 2x potworniak usuwany z prawego jajnika,kortyzol był na granicy normy)
Robiłam kilka m-cy temu badania kontrolne w tym TSH i FT3 i FT4 były w normie, ale nie pamiętam dokładnie ile wynosiły. Reszta badań w normie, hemoglobina około 12, tylko OB 18.
Chciałabym się przebadać dokładnie pod kątem tarczycy, jakie badania mam wykonać. (Koleżanka doradziła mi już aTG)
Bardzo proszę o pomoc. Leczę się od roku na depresję (Bioxetinem) i pomimo leków dodających kopa jestem ospałauncertain
Obserwuj wątek
    • malabum Re: Jakie badania na początek? Doradźcie:) 26.08.13, 11:46
      TSH z tego co pamiętam było dość nisko dolnej granicy normy.
    • ola_dom Re: Jakie badania na początek? Doradźcie:) 26.08.13, 12:31
      malabum napisała:

> Bardzo szybko się męczę, jestem apatyczna, słaba, śpię po kilka godzin w ciągu dnia i nie
      > mogę się obudzić, w nocy mam problemy z zaśnięciem lub wybudzaniem, ciągle mi gorąco
      > (nigdy zimno) w ciągu kilku miesięcy przytyłam ponad 15 kg
      i nie mogę za nic schudnąć.

Robiłaś test internetowy na niedoczynność? - sporo objawów już masz. Test znajdziesz w linku w opisie forum. Warto zrobić, otwiera oczy.

> Robiłam kilka m-cy temu badania kontrolne w tym TSH i FT3 i FT4 były w normie,

Wiele z nas (w tym ja) ma "wyniki w normie". Ale samopoczucie grubo poza normą i poprawia się ono wydatnie po rozpoczęciu leczenia (suplementacji) tarczycy. Co pozwala przypuszczać, że albo normy są do d...y, albo są dla zdrowych, a chorych nie obowiązują.
      Poczytaj wątek pt. "dyskusja na temat kalkulatora" - tam jest dużo o "wynikach w normie".

> ale nie pamiętam dokładnie ile wynosiły.

Odnajdź tamte wyniki i przelicz na procenty - kalkulator także znajdziesz w linku w opisie forum. Wtedy najlepiej widać, ile procent normy "wyrabia" Twoja tarczyca.
      • malabum Re: Jakie badania na początek? Doradźcie:) 26.08.13, 13:17
        Wyników nie dam rady odszukać bo w są juz w karcie, ale postaram się zrobić aktualne. Dodam , że miałam kilka razy opuchniecia połowy twarzy, albo całej twarzy, dłoni, bardzo wysuszoną skórę tuż pod kostką (po intesywnym peelengu jest dużo lepiej). Kilka tygodni temu miałam straszny ból reumatyczny(tak podejrzewam prawego biodra). Nie wiedziałam co się ze mną dzieje. Zroiłam test. Mój wynik to 32 pkt.
    • harmoniak Re: Jakie badania na początek? Doradźcie:) 26.08.13, 12:46
      Witaj na Forum!

Jakie badania:
      - z krwi, tarczyca: TSH, FT4. FT3, przeciwciała antyTPO, antyTG
      - z krwi, pod kątem niedoborów: ferrytyna, ewentualnie b12
      - usg tarczycy.

To jest pełny panel.
      • malabum Re: Jakie badania na początek? Doradźcie:) 26.08.13, 13:26
        serdeczne dzięki!
      • muktprega1 Re: Jakie badania na początek? Doradźcie:) 26.08.13, 23:11
        Dorzuć jeszcze wit D3, tak częste niedobory i mają wpływ na wiele smile
        • malabum mam najświeższe wyniki. Pomóżcie:) 04.09.13, 18:47
          FT3 3,22 pg/ml (norma 1,8- 4,2 )
          Ft4 0,95 ng/dl (norma 0.8- 1.9)
          ATG <5 IU/ml norma <40.0
          ATPO 6,3 IU/mL (norma 1,0- 16.0)
          TSH 1.349 ulU/ml (norma 0,40- 4,00)
          ferrytyna 17,8 (norma 4-104)
          Co sadzicie?? Bardzo proszę o jakiekolwiek wskazówkismile
          • muktprega1 Re: mam najświeższe wyniki. Pomóżcie:) 18.09.13, 17:59
            Twoje wyniki %

FT4 13.64% [wynik 0.95, norma (0.8 - 1.9)]

FT3 59.17% [wynik 3.22, norma (1.8 - 4.2)]

Ft4 nisko, wychodzi na niedoczynność, przeciwciała masz w normie, wiec jeszcze trzeba byłoby zrobić USG tarczycy z dokładnym opisem i trzema wymiarami do obliczenia objętości smile

ferrytyna:
            13.80% [wynik 17.8, norma (4 - 104)]

niski poziom, a jak B12??
            Jak D3?
            To USG zrób koniecznie
            • harmoniak Re: mam najświeższe wyniki. Pomóżcie:) 18.09.13, 18:30
              Przymykam oczko na wyniki w nieosobistym wątku smile
              • malabum Re: mam najświeższe wyniki. Pomóżcie:) 19.09.13, 07:22
                Bardzo dziękuję za wszystkie porady i wnioski. USG mam zamiar zrobić w najbliższym czasie.
                • malabum witajcie ponownie:) 11.02.14, 15:22
                  Po waszych namowach wykonałam usg, ale learz twierdzi, że moich problemów nie powinnam doszukiwać się w tarczycy.
                  Wkleje opis usg:
                  tarczyca o wymiarach: płat prawy: 50x16x14 mm, lewy 50x14x12 mm. cieśń 3mm. Echogeniczność miąższu prawidłowa, jednorodna. Guzków nie uwidoczniono. w badaniu power doppler przepływ miąższowy w granicach normy. Obustronnie na szyi nie uwidoczniono ultrasonograficznie nieprawidłowych węzłów chłonnych. Tchawica nieuciśnięta.

Dodam, ze odstawiłam 2 miesiące temu antydepresanty, może to one były winne temu wszystkiemu. Dziwne troche to wszystko..
                  Dziękuję wam bardzo za okazałe zainteresowanie i zyczę Wam zdrówka.
                  Pozdrawiam
                  • muktprega1 Re: witajcie ponownie:) 12.02.14, 21:34
                    objętość całej tarczycy: 9.8 ml

obliczona ze stronki:
                    www.nuk.bieganski.org/index.php?la=pl&go=kal&kalk=tar_obj#proc
                    więc tarczyca pomniejszona, ponieważ norma dla kobiet 13-18 ml slatego może nie produkować odpowiedniej dla Ciebie dawki hormonów, co widać w Twoich wynikach:
                    FT4 13.64% [wynik 0.95, norma (0.8 - 1.9)]

FT3 59.17% [wynik 3.22, norma (1.8 - 4.2)]

oraz Twoich objawach świadczących o niedoczynności, które opisałaś w wątku z dnia 26.08.13 oraz:
                    > Zroiłam test. Mój wynik to 32 pkt.

Masz zdecydowanie problem z tarczycą, szukaj dobrego lekarza, który będzie miał wiedzę, brał pod uwagę całość, bo inaczej obudzisz się za parę lat w stanie zombi w jakim ja byłam..... niezdiagnozowana lat ok 11....z niedoborami B12, D3, z kartą u neurologa, psychiatry, otolaryngologa, kardiologa, alergologa i co tam jeszcze chcesz...

• malabum dzięki 13.02.14, 10:54
                      Dzięki za tę informację. Szczerze juz zgłupiałam zupełniesad

Zapomniałam dodać, że od kilku tygodni biorę: L-tyrozynę, selen, wit B+magnez, żelazo, algi (chlorella i spirulina) i naprawdę czuje się trochę lepiej tzn. mam więcej sił, ale wciąż nie tak jak przedtem o tyciu nie wspomnę.

Nie ćwiczę bo nie mam siły, po wejściu na I piętro dostaje zadyszki. Ale spaceruję jak tylko mogę i wreszcie rzadziej śpię w dzień, choć zdarza się to jeszcze często. W ogóle mam wrażenie jakby mój organizm był po jakiejś totalnej zawierusze, tak się czuję.

Odżywiam się zdrowo, piekę sama chleb żytni na zakwasie, jem dużo szpinaku i sałat. Piję soki wyciskane z wyciskarki wolnoobrotowej, naprawdę robię co mogę. Odstawiłam antydepresanty 2 m-ce temu.
                      Szukam jakiegoś dobrego endo, ale znaleźć jakoś nie mogę, na NFZ zapisana jestem dopiero o zgrozo na 30. 01. 2015!

Może ktoś ma jakieś namiary na endokrynologa w Warszawie????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka