Dodaj do ulubionych

Bol stawow

12.10.13, 20:55
Witajcie.
Pozwalam sobie otworzyc nowy watek, poniewaz pojawil sie u mnie nowy problem i obawiam sie, ze moze on nie miec nawet niczego wspolnego z hashimoto, tylko z czyms nowym... i tego sie obawiam.
Tydzien temu zaczela bolec mnie lewa reka, nie bardzo bylam w stanie zlokalizowac zrodla bolu, poniewaz nie moglam reka w ogole ruszac. Przy kazdej probie poruszania reka w ktorakolwiek strone przeszywal mnie po prostu okropny bol. Smarowalam staw ramienny voltarenem (masc) i bol troche przeszedl. Dzieki temu doszlam, ze zrodlo bolu znajduje sie jednak w stawie ramiennym, teraz reka juz ruszam, moge wykonac kazdy ruch, czuje jednak lekki bol w stawie ramiennym.
Myslalam, ze po prostu cos mi tam przeskoczylo, "zapalilo" i przejdzie. Zaniepokoil mnie jednak fakt, ze w tym samym czasie zaczal mnie lekko bolec staw biodrowy prawy. Najpierw podczas siadania i w pozycji lezacej, kiedy chcialam sie przekrecic z boku na bok, potem tez podczas chodzenia. Wczoraj bol byl na tyle mocny, ze nie moglam chodzic - taki przeszywajacy bol przy kazdym kroku. Podobny do tego bolu reki sprzed tygodnia. Przestraszylam sie nie na zarty, bo o ile bez reki moge funkcjonowac, bez nogi juz nie sad
Przestalam tez wierzyc w przypadkowosc bolu, bo w jednym miejscu ok, moze byc przypadek ale w dwoch roznych?
Co to moze byc? Do jakiego lekarza sie udac - do ortopedy? I jakich badan od niego wymagac? Rentgena, MRT, badan na jakies przeciwciala? Wybrac sie z tym do reumatologa?
Bede wdzieczna za jakies wskazowki sad
Obserwuj wątek
    • gaga-1 Re: Bol stawow 13.10.13, 00:15
      Rotka, miałam podobne bóle jeszcze miesiąc temu. Tak w ogóle zaczęłam szukać pomocy w necie właśnie m.in. z powodu okropnych bóli bioder i stawów rąk. Biodra bolały przy każdym kroku. Nie mogłam się położyć na boku. Nie mogłam schodzić po schodach. Nie kojarzyłam tego z tarczycą! No bo niby jak?
      Od lipca wyrównuję hormony, połykam też D3, B12, magnez i wapń. I na dzień dzisiejszy zapomniałam (!!!) o wszystkich dolegliwościach. Nie wiem co spowodowało, że ustąpiły, ale czuję się o wiele lepiej. Właściwie to w ogóle nie dokuczają mi stawy.

Może to zasługa wapnia? Miałam bardzo wysoki poziom phatahormonu. Czyli wyciągało mi wapń z kości (tak wyjaśniły mi dziewczyny). Może to zasługa D3? Nie wiem.

Co do lekarzy... Mój watek to "Usunięta tarczyca i uczulenie na specjalistów". Moje zdanie więc już znasz. Gdy skarżyłam się na moje bóle lekarzom to winili za to siedzący tryb życia, kazali "rozruszać" stawy. A jak ja miałam je rozruszać skoro ledwo chodziłam?

Może spróbuj jeszcze poszukać przyczyny na własną ręką. Chyba, że doprosisz się wizyty u ortopedy... U nas czeka się pół roku....
      • papysia Re: Bol stawow 13.10.13, 01:12
        U mnie podobnie od jakiegoś tygodnia, do bólu kolana dołączył ból piszczeli, kości udowej i mięśni - czuję "zakwasy" jak po bardzo wyczerpującym wysilku fizycznym. A było już tak pięknie... Dzisiaj musialam odgrzebać tabletki przeciwbólowe z zeszłej zimy. Coś mi podpowiada, że winowajczynią jest D3. Do czerwca brałam po 2000 jm dziennie, potem postawiłam na słońce i było git. Teraz słońca nie ma i przyjdzie przeprosić się z witaminką. Badałam ją tylko raz, zimą, było wtedy 16 przy normie od 30. Parathormon mam w normie, ale blisko górnej granicy (93%)
        • ola33333 Re: Bol stawow 13.10.13, 10:54

ja tez miewam bole stawow, duzo mniej niz na wiosne, kiedy poziom witaminy D mialam 17 pomimo brania tabletek (ale w malej dawce tylko 500 jednostek). Teraz mam poziom ok 26, tez nie super wysoki, bo nadal ponizej 30, ale stawy miewaja sie duzo lepiej, praktycznie to juz nawet nie pamietam kiedy mnie ostatnio bolaly. Tyroksyne, witamine B i magnez bralam juz wczesniej jak mnie te stawy bolaly i nie zauwazylam, zeby te suplementy pomagaly. Dlatego podejrzewam, ze to wlasnie niedobory witaminy D odpowiadaja w duzej mierze za bole stawow.
          • natder Re: Bol stawow 14.10.13, 13:58
            Z obserwacji mojego własnego organizmu, po suplementacji d3, magnezu i wapnia: zawsze miałam zwartą, chłopięcą sylwetkę, po kilku m-cach łykania d3 i wapnia i magnezu szkielet się rozluźnił, biodra zrobiły się szersze i mam talię!. Miałam silne bóle kręgosłupa promieniujące przez lewy pośladek i lewą nogę aż do stopy - na razie się uspokoiło ale żeby było śmieszniej zaczyna się to pojawiać po prawej stronie.... Cóż, chyba nadal się rozłażę...
            Uzupełnienie magnezu i wapnia spowodowało, że się moje kości zaczynają luzować, nadal mam uciski na jakieś nerwy, co czasem powoduje ból ale i tak jest dużo lepiej niż było, bo miałam problemy i ze staniem, i z siedzeniem, i z leżeniem. Czasem rano jak się budziłam po nocy to tak mnie bolał kręgosłup, że miałam chęć wyć. Teraz jest ok, choć wiem, że skrzywionego kręgosłupa ten wapń i magnez nie wyleczą niestety.
            Ból kolan i ich miękkość się wycofały, mogę uklęknąć bez wrażenia, że mam galaretkę zamiast kolan.
            W nadczynności bolały mnie nadgarstki, czasem bardzo, teraz już nie mam tego probemu smile

forum.gazeta.pl/forum/f,246288,Tezyczka_utajona_.html
        • rotkaeppchen1 Re: Bol stawow 14.10.13, 19:10
          Tak jak pisalam, wit D3 suplementuje juz bardzo dlugo, wynik za kazdym razie mam tak gdzies w polowie normy, wiec nie jest zle.
          Gdyby bolaly mnie kosci czy miesnie, pewnie nie narobilabym takiego rabanu, ja sie jednak bardzo przestraszylam, bo mialam juz wizje rzs... Jednak poczytalam troche o tym i na razie mi na to nie wyglada, uff wink
      • rotkaeppchen1 Re: Bol stawow 14.10.13, 19:08
        Witaj smile Dzieki za odpowiedz.
        Co do wizyt u lekarzy - u mnie, czyli w Niemczech, lekarzy idiotow takze od groma, fakt jednak, ze dostac sie mozna bez problemu - jakbym sie uparla i miala ostry atak bolu, moge nawet isc z dnia na dzien i "wepchnac" sie miedzy pacjentami - ostatecznie moge isc na ostry dyzur... Lub poprosic specjaliste, np ortopede o skierowanie do szpitala na badanie pod katem tego czy tamtego na cito... Tak wiec do lekarza dostac sie latwo, gorzej jak sie trafi na idiote a tych nie brakuje...

Co do witamin: Od wielu, wielu miesiecy suplementuje witamine D3 (codziennie 1000, biorac "popijam" olej lniany, bo wiadomo, wit D rozpuszcza sie w tluszczach...), do tego witaminy z grupy B, dodatkowo 800mikrogramow kwasu foliowego, bo staram sie zajsc w ciaze, plus 2 kapsulki oleju z wiesiolka. Selenu nie biore, bo jem orzechy brazylijskie. Wapnia nigdy nie bralam, bo troche sie boje, poza tym nie wiem czy akurat wapn jest mi potrzebny dodatkowo, witaminy pol biedy, szczegolnie te, ktore szybko wychodza z organizmu, z niektorymi rzeczami latwo jednak przedobrzyc...

Na razie bolesci troche przeszly, kupilam sobie dzis dodatkowo specjalny olejek "reumatyczny" na stawy, taki paralek, na pewno nie zaszkodzi. Jezeli bole utrzymaja sie przez najblizszy tydzien, umowie sie z wizyta do lekarza.
        • muktprega1 Re: Bol stawow 18.10.13, 19:41
          Wiesz, jeżeli:
          > Od wielu, wielu miesiecy suplementuje witamine D3 (codziennie 1000

to jest pikuś, nawet dawka podtrzymująca to 2000 a jaki masz wynik D3? Myślę, ze w tym może tkwić realny problem. Przerwa w suplementacji przed badaniem ok 10 dni smile
          • rotkaeppchen1 Re: Bol stawow 18.10.13, 22:35
            Hmm nie wiem, czy to na pewno to ale wynik taki:

25-OH-Vit D3 ng/mol wynik: 28 Norma: >20, Graubereich 10-20

Nie wiem dokladnie, co oznacza Graubereich - znaczy dokladne tlumaczenie - szara strefa, szary obszar, ale jakie tlumaczenie i znaczenie medyczne, to nie wiem. Wynik z czerwca tego roku.
            • natder Re: Bol stawow 18.10.13, 22:53
              To znaczy, że Twoja d3 zgodnie z tym co podejrzewa muktprega - leży na podłodze.
              Do 10 jest znaczny niedobór, do 30 - poziom niewystarczający.
              Z tego co pamiętam górna granica normy to 100, powyżej tej 100 to poziom toksyczny.
              Ale takiego przypadku na forum chyba nie było, nawet osoby długo suplementujące się dużymi dawkami nie zbliżyły się nawet do tego poziomu.
              D3 powinnaś mieć na poziomie min. 50, jeszcze lepiej 70.
              Także kup sobie d3 o mocy 5000j. i pamiętaj, że nie wchłania się bez magnezu a bez d3 nie wchłania się wapń.
              I tu chyba znalazła rozwiązanie zagadka o bolącym biodrze.
              Gospodarka wapniowa leży i kwiczy smile
              Jak u większości niedoczynnych wink
    • rotkaeppchen1 Re: Bol stawow 18.10.13, 12:41
      Czesc dziewczyny smile

Bylam dzis u ortopedy z moimi dolegliwosciami - staw ramienny juz prawie nie boli, no chyba ze nie wiadomo jak nim wywijam, natomiast bol w stawie biodrowym sie utrzymuje, jest tylko o tyle lepiej, ze nie ma tego przerazliwego klocia podczas chodzenia.
      Jestem bardzo zadowolona z przebiegu wizyty, lekarz przeprowadzil wywiad ogolny (zrobil mi miniwyklad na temat hashimoto, jakie to wazne, zeby stale dopasowywac dawke do samopoczucia i wynikow, hehe, wiec go zapewnilam, ze w kwestii hashimoto sporo juz wiem - jednak to mile, ze sie tym przejal). Po rozmowie i po tym, jak mnie poobmacywal (kosci znaczy), zabral sie za USG, przy czym najpierw zrobil usg tarczycy big_grin Stwierdzil, to, co jest za kazdym razem, kiedy ja badam, ze mocno zmniejszona ale poza tym nic zlego sie nie dzieje big_grin Nastepnie zrobil usg stawu ramiennego - tam nic nie zbadal - ale faktycznie bole sie cofnely. Na koncu zrobi USG stawu biodrowego, stwierdzil lekkie zapalenie, troche wody i lekkie zwapnienie. No i teraz mam zagwostke, skad to zwapnienie? Lekkie ale jednak. Mam nadzieje, ze to nie od suplementacji witaminy d, ktorej poziom mam za kazdym razie powyzej polowy normy? Jak myslicie? Troche sie tego obawiam. Mam wizyte u lekarza domowego, ktory jest jednoczesnie reumatologiem, on ma mi zrobic podstawowe badania krwi, i inne w kierunku tego bolu. Ortopeda powiedzial, ze jezeli za trzy tygodnie bol nie minie, da mi skierowanie na mrt. Jestem wiec ciekawa, co bedzie, i czy ten lekki stan zapalny ma cokolwiek wspolnego z tym lekkim zwapnieniem?
      Troche sie martwie ale szczerze mowiac, bardziej boje sie zlej lub brakujacej diagnozy, niz samej choroby. Dlatego ciesze sie, ze poszlam do tego lekarza i ze przynajmniej wiem, co mi dolega, no i ze to nie jest wymysl psychiki wink

Pozdrowienia i napiszcie prosze cos, jezeli sie znacie na zwapnieniach!
      • natder Re: Bol stawow 18.10.13, 12:44
        Na Twoim miejscu szybciutko zbadałabym parathormon, wapń i magnez.
        Może akurat stamtąd Twój organizm wyciąga wapń, dlatego ten staw Cię boli....
        • rotkaeppchen1 Re: Bol stawow 18.10.13, 13:22
          Bardzo dziekuje za rade. Sama zrobic nic nie moge, bo mieszkam i lecze sie w Niemczech i tu nie ma czegos takiego, jak prywatne badania. Z drugiej strony opieka medyczna jest na tyle dobra, ze podejrzewam, ze jezeli podczas tej mojej przyszlej wizyty u domowego/reumatologa powiem mu o tych trzech badaniach, jest szansa, ze mi je zleci, o ile kasa chorych je oplaca. Jezeli nie, zapytam, czy moge za nie sama zaplacic.

Jedno, co mnie zastanawia, czy zwapnienie, to to samo co brak wapnia? Bo mi sie wydaje, ze wlasnie odwrotnie? Ze za duzo sie tego wapnia tam odklada...? Zwapnienie to chyba nie to samo co odwapnienie, gdzie brak niedobor wapnia bylyby logiczny...? No tak czy inaczej, podejrzewam, ze badanie wapnia lekarz na pewno zleci a co do parathormonu i magnezu, zapytam.

Bardzo dziekuje za odpowiedz!
          • natder Re: Bol stawow 18.10.13, 13:26
            Daj znać jak się coś dowiesz, bardzo jestem ciekawa co powie lekarz. Niezależnie czy wapnia masz za dużo czy za mało nie powinno się tego tak zostawiać jeśli odbija się to na kondycji Twoich kości i stawów!
            Może udałoby ci się jeszcze wyprosić skierowanie na badanie gęstości kości? wink
          • harmoniak Re: Bol stawow 18.10.13, 13:57
            pl.wikipedia.org/wiki/Chondrokalcynoza ?
    • rotkaeppchen1 Inne przeciwciala 16.11.13, 21:53
      Hej, jestem nieco przybita, nie wiem, czy potrzebnie, czy nie.

Stwierdzono u mnie podwyzszone przeciwciala ANA i CCP. Od paru tygodni boli mnie staw biodrowy, byl stan zapalny, ktory minal (potwierdzilo to usg i badanie krwi), jednak lekarz domowy, ktory jednoczesnie jest reumatologiem zbadal te przeciwciala i stwierdzil i podwyzszona ilosc. Powiedzial mi, ze moje dolegliwosci nie musza miec nic wspolnego z tymi przeciwcialami... I ze ich obecnosc nie musi oznaczac, ze jakies objawy sie pojawia. W poniedzialek ide do ortopedy, ktory da mi skierowanie na rmt. W moim miescie przyjmuje jeden z najlepszych reumatologow w Niemczech i planuje sie do niego wybrac - leczy nie tylko pacjentow ubezpieczonych prywatnie. Raz bylam u niego, zbadal mnie grunownie (krew, mocz, itd, obmacal, itd) i tez stwierdzil, wtedy jeszcze lekko podwyzszone ANA. Moich zaczerwienien na twarzy nie zakwalifikowal jako typowych dla tocznia - i faktycznie, wyglada to zupelnie inaczej...
      Boje sie, bo juz mialam, przez ten stan zapalny, sytuacje, kiedy nie moglam doslownie chodzic (straszny bol, pewnie ucisniety byl nerw).
      Jak to jest u Was? Ja sie nawet nie boje bolu, takiego lekko-sredniego ale tego, ze moge kiedys zostac inwalidka uncertain Mam nadzieje, ze jezeli juz, dotyczy to bardzo dalekiej przyszlosci.

Ostatnio tez znowu odnowily mi sie rany w nosie (tak jak przy aftach w jamie ustnej, w nosie zanika sluzowka). Nie wiem, czego to objaw. I ciagle mam powiekszone wezly chlonne, raz pod pachami, raz pod zuchwa - nie jest to ciagle ale powtarza sie regularnie - pod pachami, to moze byc tez zwiazane z cyklem ale pod zuchwa... O tym nie mowilam jeszcze lekarzowi. Ciagle "cos" mi dolega - ostatnio na przyklad boli mnie tyl glowy, jakby od kregoslupa ale nie wiem - powiem ortopedzie, jak u niego bede - glupio mi o tym wszystkim mowic lekarzowi, czuje sie troche jak hipochondryk uncertain

Jak to jest u Was? Macie stwierdzone obecnosc innych przeciwcial i brak rozwoju innej choroby? Dzieki z gory za odpowiedzi. Pozdrowienia smile
      • harmoniak Re: Inne przeciwciala 16.11.13, 22:15
        Tych przeciwciał nie miałam nigdy badanych, ale bacznie obserwuję Twoje zmagania z problemami ze stawami, bo sama troszkę na nie narzekam. Jednak nie mogę powiedzieć, że czuję aż taki ból, że nie mogę chodzić. Bardzo pomaga mi witamina D (biorę 5000), zmniejsza dyskomfort w biodrze i ramieniu (one mi dokuczają) tak o 80%.

Miałaś kiedyś badania w kierunku celiakii?
        • rotkaeppchen1 Re: Inne przeciwciala 16.11.13, 23:21
          Dzieki za odpowiedz - jeszcze raz.

Nie, przeciw celakii badan nie mialam. Nie interesowalam sie nigdy ta choroba, ale skoro wspominasz o niej, wnioskuje, ze objawia sie ona takze bolami stawow?

Moj problem ze stawami trwa dopiero pare tygodni. Bol stawu barkowego przeszedl szybko i nie wrocil. W stawie biodrowym byl stan zapalny, woda - obecnie ok. Bol jednak jest nadal, lekki i nie uciazliwy ale jest. Glownie przy szybszym, zamaszystym chodzeniu, wchodzeniu po schodach, kucaniu, przekrecaniu sie z boku na bok w nocy.
          Mam nadzieje, ze dostane to skierowanie na mrt, lekarz powiedzial, ze jezeli bol nie ustapi, to mi da.
          Witamine D biore, obecnie 2000, za kazdym razem mam badana (ok dwa razy w roku) i poziom jest ok, o ile pamietam, powyzej poziomu normy. Suplementuje ja juz dlugo, pewnie dwa lata, nie pamietam dokladnie.
          Odezwe sie w tej sprawie, jak juz bede miala wyniki mrt lub inne.
          Jeszcze raz dziekuje za odpowiedz.
        • rotkaeppchen1 Re: Inne przeciwciala 16.11.13, 23:27
          A co do bolu - taki, ze nie moglam chodzic mialam tylko raz, jeden dzien. Mysle jednak, ze to bylo zwiazane ze stanem zapalnym. W tym stawie byla woda, mozliwe, ze jakas opuchlizna, czort wie, nie znam sie, i pewnie bolal mnie ucisniety przez to wszystko nerw - taki to byl bol, jakby ktos mi gruba igle wbijal w posladek, od srodka uncertain

Przeczytalam szybko w wikipedii na temat celiakii - hmm... zbadac sie moze mozna ale ja glutenu praktycznie nie uzywam - nie jem ani chleba, ani makaronow. Wiec moze faktycznie warto zwrocic uwage na sladowe ilosci glutenu w innych produktach, zrezygnowac z nich i zobaczyc, co sie bedzie dzialo.
        • mortimerka46 Re: Inne przeciwciala 17.11.13, 09:28
          harmoniak napisała:

> Tych przeciwciał nie miałam nigdy badanych, ale bacznie obserwuję Twoje zmagani
          > a z problemami ze stawami, bo sama troszkę na nie narzekam. Jednak nie mogę pow
          > iedzieć, że czuję aż taki ból, że nie mogę chodzić. Bardzo pomaga mi witamina D
          > (biorę 5000), zmniejsza dyskomfort w biodrze i ramieniu (one mi dokuczają) tak
          > o 80%.
          >
          > Miałaś kiedyś badania w kierunku celiakii?

Ja też po suplementacji D3 zaczęłam widzieć poprawę w stawach i kościach. Co prawda to nadal zbyt krótko, ale wcześniej bywały chwile, gdy byłam jak staruszka. Wstanie z krzesła, zejście po schodach (gorsze niż wejście) czy w ogóle sprawność fizyczna była dramatyczna. teraz jest lepiej, nawet kręgosłup juz mniej dokucza.
          • rotkaeppchen1 Re: Inne przeciwciala 17.11.13, 11:15
            O rany, no to nie wiem, po kiego ci lekarze wydaja kase i badaja poziom wit D a potem nie mowia, ze cos jest nie tak... Tylko strata pieniedzy w sumie.
            Od dzis bede lykac 5 tabletek 1000, nastepnym razem kupie jakas wieksza dawke. Zobaczymy, co sie stanie z bolem stawu.
            A jutro ide do lekarza po skierowanie na mrt, bo na razie boli.

Mam jeszcze jedno pytanie: lekarz stwierdzil male ZWAPNIENIENIE w tym stawie. Oznaka czego moze to byc? Za malo, za duzo wapnia? Za malo, za duzo czegos innego?
      • pies_z_laki_2 Re: Inne przeciwciala 25.11.13, 04:30
        Owszem, bóle stawów i afty (może i ranki w nosie, bo to i tu i tam uszkodzona śluzówka), ale też niedobory witamin i minerałów to klasyczne objawy celiakii.
        Spróbowałabym zbadać nie p,ciała celiacze, tylko 1) geny celiakii i 2) gastroskopię z wycinkami z XII-tnicy (nie zawsze widać "na oko", czasem trzeba zbadać pod mikroskopem).
    • mama_dorota Re: Bol stawow 18.11.13, 12:32
      A u mnie bóle stawów są typowym objawem niedoczynności, aż się dziwię, że nie ma tego w teście (wiem, wiem, że harmoniak nie jest autorem testu). Wracają co jakiś czas i przechodzą po regulacji dawki. Ty miałaś ostatnio, Rotka, niski poziom hormonów. Nie zauważyłaś tu jakiejś zależności? Przeciwciała? Może i o czymś świadczą, pewnie tak, ale ja mam dyskopatię lędźwiową i szyjną, więc przez całe lata uważałam, że problemy z bólami w tych miejscach są od tego, no bo niby od czego, miałam niejedną serię zabiegów rehabilitacyjnych. Ale jak wprowadziłam leczenie tyroksyną, to i te bóle przeszły, choć dyskopatia nadal jest. Fakty, zaraz po tyroksynie zaczęłam też łykać spore ilości d3, tylko jednak w moim przypadku to raczej hormony tarczycowe mają wpływ na bóle stawów, nie d3, czy wapń.

Na forum Hashimoto jest taki wątek o baletnicy, która cierpiała na bóle stawów i leczenie tyroksyną jej pomogło. Jak go przeczytałam, to jeszcze mnie kręgosłup nieźle bolał, ale nabrałam nadziei na zmianę i moja nadzieja nie była płonna. Tego samego dnia, gdy mi przeszło byłam jeszcze u neurologa z pytaniem, czy to może od niskiego poziomu b12, ale pani doktor stwierdziła, że widziała niższe wyniki, mój nie jest taki zły i nie przepisała zastrzyków.
      • mama_dorota Re: Bol stawow 18.11.13, 12:37
        Tu jest ten wątek:
        forum.gazeta.pl/forum/w,24776,98591686,98591686.html?v=2&f=24776&w=98591686&a=98591686&wv.x=1
        To nie balet, tylko gimnastyka artystyczna wink. Ona cierpiała na ból kolan. Poczytaj.
        • mama_dorota Re: Bol stawow 18.11.13, 12:44
          Teraz przejrzałam jeszcze raz i widzę, że jej problem się nie rozwiązał. Musiało być coś jeszcze, jakiś jeszcze wątek, bo pamiętam, że to dodało mi nadziei.
      • rotkaeppchen1 Re: Bol stawow 18.11.13, 16:13
        Dziękuję za odpowiedź.
        Nigdy nie bolały mnie stawy, nawet podczas nieleczonej niedoczynnosci. Ręce i stopy, bardzo ale poza tym nic.
        Zwiekszylam dawke tyroksyny ze 100 na docelowo 137, biorę ja juz na tyle długo, ze powinno się cos zmienic, gdyby to byla kwestia hormonów.
        Poza tym, tam byl tez stan zapalny, woda plus zwapnienie, nie sądzę, żeby to byl objaw zbyt małej ilości hormonow.

Dostalam dzis skierowanie na mrt, jestem ciekawa, co pokaze.

Bol jest obecnie lekki, moge uprawiac sport, nie potrzebuje środków przeciwbólowych. Jedynie czym się martwię, to brak odpowiedzi na pytanie skąd ten bol i czy przeciwciala ANA i CCP mają z tym cos wspolnego i czy nie jest to początek jakiejś "grubszej" chorobby ..
        • muktprega1 Re: Bol stawow 22.11.13, 00:07
          > Nigdy nie bolały mnie stawy, nawet podczas nieleczonej niedoczynnosci.

A jaki tytuł nadałaś swojemu wątkowi? smile

A co napisałaś w pierwszym poście? smile

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,147404764,147404764,Bol_stawow.html
          • rotkaeppchen1 Re: Bol stawow 22.11.13, 09:35
            Chodzilo mi o to, ze u mnie bole stawow NIE SA objawem NIEDOCZYNNOSCI.
            Moga byc skutkiem niedoborow, moga byc skutkiem wariowania organizmu ze wzgledu na hashimoto, moga byc skutkiem innej choroby autoimmunologicznej ale nie NIEDOCZYNNOSCI bo po pierwsze, bedac w niej, nie mialam bolu stawow a po drugie, teraz mam, nie bedac w niedoczynnosci (hormony badane, pod kontrola, dawki zwiekszane nawet wbrew ocenie lekarza, ktory boi sie zbyt niskiego tsh). O to mi chodzilo smile
            • muktprega1 Re: Bol stawow 22.11.13, 11:03
              Wiesz, być może się mylę, ale moim zdaniem bóle stawów jak najbardziej są związane z niedoczynnością smile
              Na podstawie własnego doświadczenia - przenikliwe bóle w stawach nawet w palcach u rąk, ostre bóle stawów kolanowych - a jakże wizyta u ortopedy stosowne zastrzyki w stawy kolanowe itp Objawy częściowo cofnęły się po tyroksynie a jeszcze bardziej po kuracji tężyczkowej Natderki z wit D3 wapniem i magnezem w odpowiednich proporcjach. Kurację nadal kontynuuję w mniejszej dawce po sprawdzeniu wyników oczywiście.
              Zapewniam Cię, ze zbyt mała ilość D3 w Twoim organizmie daje takie efekty, a przecież nie uzupełniłaś jeszcze jej poziomu do zalecanego dla nas 50-70 zakresu.

Każdej osobie trudno jest uwierzyć, że tak wiele objawów związanych jest z niedoczynnością:

forum.gazeta.pl/forum/w,94641,144862028,144872353,Re_Istne_wariactwo_.html
              A jak wszechstronna jest wit D3 wraz z dawkami:
              www.dobrametoda.com/ARTYKULY/Stosowanie%20witaminy%20D%20w%20praktyce%20klinicznej.pdf
              Przejrzałam jeszcze raz Twój wątek i nie widzę tam żadnych badań poza D3 nie wiadomo na jakim poziomie i w jakiej zależności procentowej są Twoje hormony, mogłabyś je pokazać? smile
              Myślę, że wcale nie masz dobrze ustawionych hormonów, biorąc pod uwagę Twoje samopoczucie.
              • natder Re: Bol stawow 22.11.13, 11:13
                Ja o Twoje bóle podejrzewam rozchwianą gospodarke magnezowo-wapniową.
                Badałaś parathormon??
                Wg mnie to miejsce gdzie jest stan zapalny jest miejscem z którego organizm wyciąga wapń.\
                Ale nie jestem lekarzem wink
            • ola33333 Re: Bol stawow 25.11.13, 07:16
              ja walkuje wlasnie temat witaminy K2. Szukam informacji - rowniez o skutkach ubocznych stosowania, to co znalazlam jest w moim watku.

Ta witamina ma wplyw na przyswajanie wapnia. Moze idz tym tropem i tez poszukaj informacji na ten temat. Ty chyba znasz niemiecki, a widzialam tez spawozdania niemcow, ze im ta witamina pomogla na bole stawowe.
    • harmoniak Re: Bol stawow 10.03.14, 14:36
      Cześć Rotka,

Jak tam Twoje stawy? Mi dokuczają. Jakieś nowości, diagnoza? Za miesiąc idę do reumatologa, ale wiele się nie spodziewam po tej wizycie sad

Znalazłam też Twój poprzedni wątek na podobny temat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,94641,131430586,131430586,Inna_choroba_autoimmunologiczna_.html
      • harmoniak up 28.03.14, 12:34
        • mama_dorota Re: up 31.03.14, 12:09
          Po badaniach (ft4 ok. 80%, ft3 ok. 60%) próbowałam podnieść dawkę samego t3, ale tak sobie to zadziałało. Po pewnym czasie mimo podniesienia t3, między innymi wrócił ból stawów i uczucie sztywności mięśni. Szczególnie to odczuwałam, gdy siedząc w pracy przy biurku wstawałam, a wtedy w momencie przeniesienia ciężaru na stopy, te lekko bolały przez kilka kroków, ale właśnie w stawach, potem doszły bóle w krzyżu. Podniosłam troszkę dawkę t4 i czekam, czy coś się zmieni. Na razie jakby lepiej, ale poczekam co będzie dalej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka