Dodaj do ulubionych

zapomniałam łykać tabletki

25.10.13, 10:09
Od miesiąca mniej więcej, z dnia na dzień zapomniałam brać rano euthyrox (dawka 6x75 i 1x100). Dziś sobie przypomniałam i wzięłam. Objawów odstawienia nie zauważyłam. Pytanie, czy mam nadrobić te nie wzięte tabletki, czy dać sobie spokój? Do endo mam skierowanie na listopad/grudzień, muszę się zapisać.
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: zapomniałam łykać tabletki 25.10.13, 10:26
      Nie ogarniam...

Nadrobić miesiąc? Jak?
      • aniazm Re: zapomniałam łykać tabletki 25.10.13, 11:04
        No właśnie pytam. Czy łykać po dwie, czy dać spokój.
        --
        Pozdrawiam, Ania i Szydełko Ani.
        • czupakabra27 Re: zapomniałam łykać tabletki 25.10.13, 11:30
          Ja tez nie ogarniam...
          Nic nie nadrabiac. Jak sie czujesz? Kiedy robilas ost.badania?
    • rotkaeppchen1 Re: zapomniałam łykać tabletki 25.10.13, 11:52
      Jakie objawy odstawienia, to nie psychotropy.
      Bierz te dawke jaka masz przepisana i zrob badania po 4 tygodniach - dopiero z wynikami do endokrynologa, bo bez wynikow wizyta na wiele sie nie przyda - bedziesz musiala wrocic z wynikami.

Mam nadzieje, ze zdajesz sobie sprawe, ze euthyrox to nie jest "lek", ktory leczy, wyleczy i po klopocie, tylko ze jest to suplement hormonu, ktory u zdrowego czlowieka produkuje tarczyca? Ty masz go za malo i dlatego musisz go suplementowac REGULARNIE i bez przerw.
      Ciesz sie, ze nie musisz suplementowac insuliny, bo z takim podejsciem, moglabys juz nie zyc!
      • aniazm Re: zapomniałam łykać tabletki 25.10.13, 15:25
        rotkaeppchen1, zdaję sobie sprawę - euthyrox łykam od ponad pięciu lat. i nagle mnie pomroczność jasna dopadła, albo co, bo zapomniałam. i tyle.
        czyli nie łykam podwójnie. wizyta będzie jakoś własnie tak w grudniu, więc badania będą już OK.
        dzięki, dziewczynysmile
        • ola33333 Re: zapomniałam łykać tabletki 25.10.13, 15:31
          jak rozumiem, masz tarczyce nie operowana?
          W takim razie nie jestem pewna czy powinnas tak z dnia na dzien wziac od razu pelna dawke hormonow, bo pewnie w ciagu tego miesiaca bez tabletek TSH pogonilo tarczyce do pracy....
          • aniazm Re: zapomniałam łykać tabletki 25.10.13, 17:09
            nie operowaną. mam stopniowo zwiększać dawkę? rozsądne mi się to wydaje.
            • djpa Re: zapomniałam łykać tabletki 25.10.13, 21:07
              Bierz dawkę 75 przez jakieś 2 tygodnie. A potem tę przepisaną od lekarza. Z tym, że lepiej brać codzienne np. 88 (jest taka dawka Eutyroxu) niż skakać 75/100. Porozmawiaj o tym na wizycie w grudniu.

Gdyby było coś nie tak na dawce 75, to bierz parę dni 50 i wracaj do 75. Ogólnie staraj się jak najszybciej wejść z powrotem na swoją dawkę. I nie zapominać w przyszłości o Euthyroxie smile
              Dobrze zniosłaś zejście z dawki 75/100 do zera, więc może i uda się równie bezboleśnie wrócić do poprzedniej dawki. Tego Ci życzę smile
    • pies_z_laki_2 Re: zapomniałam łykać tabletki 27.10.13, 03:02
      Zrób sobie badania trójki tarczycowej już teraz, w najbliższy poniedziałek, bo zdaje się, że masz sporą niedoczynność, skoro "zapomniałaś"...

Nie ogarniam...
      • mama_dorota Re: zapomniałam łykać tabletki 27.10.13, 19:54
        Możliwe, że dawka była za mała. Każda z nas zna zamroczenie, które powoduje niedoczynność.

Ale nawet jesli była za mała, to nie wolno jej teraz zwiększać. Jak już wrócisz do swojej poprzedniej dawki i odczekasz 4 tygodnie, zrobisz badania, to zachęcam, żebyś nam tu napisała jakie masz wyniki.

Dobrze się czujesz? Czy możesz zrobić test na niedoczynność (u forum góry znajdziesz) i wpisać tu wynik, a najlepiej i objawy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka