Dodaj do ulubionych

chyba jestem w klubie

17.11.13, 17:34
Kilka miesiecy HTZ z powodu warow i zlewnych potow nic nie dalo. Wybralam sie wiec do lekarza rodzinnego. Kazal mi zrobic EKG ( trachykardia) i wyniki .

No i wyszlo ! TSH 3 - o,1576. Bylam u endokrynologa, USG tarczycy - czysta.
Przepisal mi Metizol i magnez.

Przerylam intrnet - depresji nie mam, spie dobrze, wyproznienia prawidlowe, apetyt tez. Chuda byla i jestem nic sie nie zmienilo.
Dokuczaja mi tylko uderzenia goraca, potliwosc i skora mi przesycha.

Co sądzicie ?

Obserwuj wątek
    • djpa Re: chyba jestem w klubie 17.11.13, 20:25
      Warto zrobić fT3, fT4 i przeciwciała. Aby wyjaśnić dlaczego TSH jest poniżej normy, czy chorujesz na tarczycę a jeśli tak to na co. Endo nie kazała tego badać?
      • plater-2 Re: chyba jestem w klubie 17.11.13, 21:05
        Nie wiem, czemu nie kazal robic dodatkowych badan. Bylam prywatnie, podobno dobry lekarz... W cenie wizyty USG.

Od kilku dni pije dwie tabletki magnezu musujacego dziennie i objawy prawie ustapiły. Nie poce sie prawie wcale, pekniecia na dloniach tez sie zaczely goic.

Czy to jest mozliwe, ze te zle wyniki, to po prostu brak magnezu, zla dieta ?
        Leku jeszcze nie wykupilam.
        • muktprega1 Re: chyba jestem w klubie 17.11.13, 23:20
          Czytałaś ulotkę Metizolu:

Wskazania: Nadczynność tarczycy w przebiegu choroby Graves-Basedowa i wola guzkowego nadczynego.

Nie wiadomo czy masz nadczynność dopóki nie masz potwierdzających badań Ft4 i Ft4 oraz przeciwciała a-TPO oraz a-TG TRAB - te ostatnie do stwierdzenia Graves-Basedow

opisz to USG, jakie wymiary mają płaty? A w ogóle jak się czujesz? smile
          • muktprega1 Re: chyba jestem w klubie 17.11.13, 23:21
            Miało być Ft4 oraz Ft3 smile
    • plater-2 Re: chyba jestem w klubie 18.11.13, 08:28
      Zaplacilam 90 zl, a nie dostalam nawet wydruku USG mojej tarczycy ani zadnych danych o mojej tarczycy podanych w milimetrach! Tylko recepte i kartke do lekarza rodzinnego, ze mam nadczynnosc i przepisano mi Metizol.

Propozycja, zeby sie zarejestrowac na styczen. Dla mnie to zmowa lekarska czyli zwykla hucpa.

Na razie Metizolu nie wykupuje, wykosztowalam sie wystarczajaco na wizyte - jestem rencistka (astma). Boje sie, ze z moimi alergiami tym metizolem sie doprwie 1/1oo przypadkow to pokrzywka - zaloze sie, ze to bedzie moj przypadek.

Czuje sie tak jak opisalam.

Spie dobrze, nie jestem nerwowa. Nie trzesa mi sie rece (jak powinny - wyczytalam w opisach choroby). Jem dobrze, nie mam klopotow z wypróżnieniami. Wlosy nie wypadaja. Przesychaja mi koncowki palcow i peka mi skora na palcach (dermatolog przepisal mi Flucinar, ktory nie pomaga), ale i to pekanie od kilku dni znika. Juz nie miesiaczkuje od kilku lat.

Uderzenia goraca, ktore byly bardzo uciazliwe i nie pomagala na to trzy razy zmieniane HTZ - PRAWIE ustapily po kilku dniach terapii magnezem.

Sama nie wiem, co robic... Moze nie brac tego Metizolu na razie ? Przeciez nie umieram jeszcze, czuje sie dobrze. Brac magnez (ILE ?????) i isc w styczniu jeszcze raz robic wyniki ?
      • djpa Re: chyba jestem w klubie 18.11.13, 08:37
        Magnez brać. Taniej wychodzi taki niemusujący. Jeśli nie masz problemów z nerkami, magnezu możesz brać sporo, nawet 6mg jonów MG na 1kg masy ciała.

Na Twoim miejscu zbadałabym fT3 i fT4. Trzeba poszukać taniego lab. Jeśli i tak te badania wyjdą drogo, to chociaż fT4 trzeba zbadać. Koniecznie.

Jeśli objawy nadal będą OK i fT4 też będzie OK, to można się zastanowić i poczekać z tym Metizolem. Twoje samopoczucie jest tu bardzo ważne, Metizol podany niepotrzebnie może sporo namieszać. Warto pójść do rodzinnej z wynikiem fT4, oni często znają się na tarczycy, często sami chorują na tarczycę i mogą naprawdę dobrze pomóc i wyjaśnić. Mogą dać skierowanie do endo na NFZ.
      • procesor Re: chyba jestem w klubie 18.11.13, 09:51
        a nie możesz wrócić i poprosić o wydanie wyniku USG?
        i szukaj zapisów na NFZ -często juz w listopadzie ruszają zapisy na styczeń

samo TSH i USG bez opisu to trochę mało by łyknąć metizol, warto by sprawdzić przeciwciała TRAB aTPO aTG - no ale na NFZ lekarz endokrynolog może to zlecić bezplatnie a tak to kupa kasy na diagnostykę

zrób test objawów:
        www.chorobytarczycy.eu/test#0
        bo często nam do głowy nie przychodzi jak różne i liczne mogą być objawy od tarczycy...
    • plater-2 Re: chyba jestem w klubie 18.11.13, 14:03
      Zrobilam test - 4 punkty. Albo 3. Jednego punktu nie rozumiem "zmniejszona potliwosc w czasie wysilku fizycznego" ? Chyba "zwiekszona" ? Owszem, mam zwiekszona... I łmliwosc paznokci. Ostatnio pogorszyl mi sie wzrok, mm -9d, oraz poczatki zacmy. Nie wiem, czy to ma zwiazek.

Po wydruk tarczycy moge isc dopiero w styczniu, bo ten lekarz przyjezdza co dwa miesiace. Nie wiem, czy pojde. Wizyta kosztuje, a ja mam bardzo mala rente. To zalezy, jak bede sie czula po terapii magnezem. Na razie Metizolu nie kupuje.

Lekarz rodzinny powiedzial mi, ze endokrynolog nie jest refundowany.

Ale nie rozumiem, dlaczego kazala mi zrobic tylko jeden wynik tarczycy, skoro jest mozliwosc zrobienia wiecej badan i roznych wzkaznikow. Kompletnie sie na tym nie znam.

Pije magnez musujacy, bo akurat taki mam w szafce z lekami. Jak skoncze , to kupie sobie inny.

Specjalisci forumowi, podajcie jakies dobre marki . Ile dzienie mozna wypic tabletek musujacych, zeby sobie nie zaszkodzic ?

• djpa Re: chyba jestem w klubie 18.11.13, 20:07
        Oczywiście, że rodzinny może, a nawet powinien napisać Ci skierowanie do endo na NFZ. Przecież masz TSH nie w normie. Skierowanie do endo na NFZ po prostu Ci się należy smile

Nie wiem ile można pić magnezu musującego. W musującym są słodziki i inne takie tam które mogą być szkodliwe, więc nie kupuję. Ewentualnie możesz już teraz kupić magnez w tabletkach i brać musujący i niemusujący i będzie OK. smile

W wielu rzeczach nie rozumiem niektórych endo. Trzeba dużo samemu czytać i uczyć się. Myśleć i samemu wiedzieć jak się czuje.

Plater-2, załóż sobie zeszyt i tam zapisuj sobie wyniki (TSH już jeden wynik masz), objawy, zapisuj jakie leki bierzesz itd. To bardzo pomaga. smile
      • procesor Re: chyba jestem w klubie 18.11.13, 21:30
        plater-2 napisała:
        > Po wydruk tarczycy moge isc dopiero w styczniu, bo ten lekarz przyjezdza co d
        > wa miesiace. Nie wiem, czy pojde. Wizyta kosztuje, a ja mam bardzo mala rente.
        > To zalezy, jak bede sie czula po terapii magnezem. Na razie Metizolu nie kupuje.

ty nie pójdziesz na wizytę tylko zażądasz uzupełnienia poprzedniejtongue_out
        to ŻADNE badanie jak nie masz opisu wykonanego badania, łaski ci nie robi

> Lekarz rodzinny powiedzial mi, ze endokrynolog nie jest refundowany.

skłamał smile
        niech się nie mądrzy tylko wystawi ci skierowanie do endokrynologa, tylko endokrynolog może zlecić refundowane badania ft4 ft3 aTPO aTG
        USG tarczycy to chyba i internista może zlecić...

> Specjalisci forumowi, podajcie jakies dobre marki . Ile dzienie mozna wypic tab
        > letek musujacych, zeby sobie nie zaszkodzic ?

dawkę podają z reguły na opakowaniu
        ale te tabletki musujące to chyba nie jest lek tylko suplement, czyl nie ma pewności że coś się z tego przyswaja, ja łykam akurat MBE które jest lekiem (kupiłam po tym jak sie poskarżyłam aptekarce że łykam magnez a skurcze mnie łapią, na co ta: bo trzeba LEKI kupowac a nie suplement)
    • plater-2 Re: chyba jestem w klubie 18.11.13, 21:49
      Moze w jednym wojewodztwie sa refundowane, a w innym nie ? Bo po co by klamal ?
      Moglabym isc do kierownika przychodni, albo rzecznika praw pacjenta. Ale nie chce na razie robic szumu. I tak musze w styczniu isc do ogolnego po skierowanie do poradni pulmonologicznej.

Mam jedna tubke magnezu. Czyli skoncze za kilka dni. Wtedy pojde do apteki i kupie sobie jakis dobry magnez. Jaki ?

A czy te dodatkowe badania tarczycy sa mozliwe do zrobienia w prywatnym laboratorium ? Pewnie tak . Moze zrobie...

Wydaje mi sie, ze kilka lat temu, jak robilam wyniki mialm wyniki tarczycy az trzy linijki podane, wyniki byly dobre, lekarz ich nie kwestionowal. Czyli obcieli jakies fundusze ???
      • djpa Re: chyba jestem w klubie 19.11.13, 11:45
        Na 100% w każdym województwie endo są refundowani smile
        • plater-2 Re: chyba jestem w klubie 19.11.13, 13:14
          No to rzeczywiscie, dziwne...
          Znalazlam te stare wyniki sprzed poltora roku.
          Niestety, nie robilam wtedy badan tarczycy. Te "trzy linijki" to chyba na watrobe cos było .
          • plater-2 Re: chyba jestem w klubie 22.11.13, 16:15
            Zrobilam sobie za 9 zl magnez. jest niski, ale w zasadzie w normie.
            • natder Re: chyba jestem w klubie 22.11.13, 20:10
              To jak we krwi jest niski to w tkankach jest jeszcze niższy.
              Badania poziomu wapnia i magnezu we krwi nie mają związku z poziomem powyższych w tkankach.
              Nie ma dzisiaj takiej metody diagnostycznej która pozwala to sprawdzić.
    • pies_z_laki_2 Re: chyba jestem w klubie 25.11.13, 04:24
      Kartę w przychodni masz niezależnie od tego, jak często lekarz się w niej pokazuje, więc rejestratorka może kartę skopiować i bez lekarza smile

Magnez - cytrynian, asparginian albo mleczan, te formy sa lepiej przyswajane przez organizm.
      Poty
      - coś gdzieś kiedyś o estrogenie słyszałam / czytałam, ale nie pamiętam o co szło...
      - czy nie miewasz problemów z cukrem / insuliną?
      - a nie masz przypadkiem problemów z wit. D3?
      • plater-2 Re: chyba jestem w klubie 11.01.14, 21:43
        Nie mam problemow z cukrem.
        Czy ktos wie, czy metizol moze przepisywac lekarz pierwszego kontaktu ?
    • plater-2 Re: chyba jestem w klubie 02.01.14, 13:30
      No i wybralam sie do pana doktora i dal mi wydruk. Okazalo sie, ze jest guzek o sr. 9,5 mm. Nastepne wizyty beda za darmo w miescie wojewodzkim. Droga wychodzi mi 1/3 oplaty za wizyte prywatna.
    • plater-2 Re: chyba jestem w klubie 27.02.14, 01:18
      No i wyobraźcie sobie, ze przez dwa miesice bralam metizol przepisany przez pana dr n med. Skonczyl sie - wybralam sie po nowa recepte do lekarza ogolnego. Złapał sie za głowę, gdy powiedziałam, że do poradni edno w miescie wojewodzkim zapisano mnie na 5 stycznia 2015 !!!!!
      Wypisal recepte na metizol . A jednak !
      Kazal zrobic wyniki .
      I wychodzi na to, ze metizol skutkuje ! Poziom TSH 2,5 !
      Magnez tez poszedl w gore.
      i
      • muktprega1 Re: chyba jestem w klubie 27.02.14, 10:12
        Szczerze powiem - dziwi mnie to Twoje leczenie, przy podawaniu metizolu - nie sprawdzone przeciwciała w tym brak trabów, nie sprawdzone hormony tarczycy Ft4 i Ft3, a tylko na podstawie zlewnych potów i tachykardii i samego jednego wyniku TSH zastosowano metizol....
        pozbierałam w pn:

1) kilkumiesięczna terapia HTZ (wary i zlewne poty)
        2) endokrynolog - TSH 3 - o,1576. USG tarczycy - czysta. /opis? wymiary?/
        Przepisal mi Metizol i magnez.

3) objawy a włąściwie ich brak smile /przed metizolem/
        - Spie dobrze
        - nie jestem nerwowa.
        -Nie trzesa mi sie rece (jak powinny - wyczytalam w opisach choroby).
        -Jem dobrze, nie mam klopotow z wypróżnieniami.
        -Wlosy nie wypadaja.
        -Przesychaja mi koncowki palcow i peka mi skora na palcach (dermatolog przepisal mi Flucinar, ktory nie pomaga), ale i to pekanie od kilku dni znika. Juz nie miesiaczkuje od kilku lat.

Uderzenia goraca, ktore byly bardzo uciazliwe i nie pomagala na to trzy razy zmieniane HTZ - PRAWIE ustapily po kilku dniach terapii magnezem.

to może wcale nie jest Ci potrzebny metizol a masz duże niedobory, skoro tak zareagowałaś tylko na magnez. Nie masz typowych objawów nadczynności w tym opisie

Nie miałąbym zaufania do lekarza, który
        - nie robi pełnej diagnostyki przepisując metizol tylko na podstawie jedynego wyniku - TSH / a jakby to była jednorazowa pomyłka laboratorium?/
        - nie poinformował pacjenta o guzku, dopiero na własne życzenie
        >No i wybralam sie do pana doktora i dal mi wydruk. Okazalo sie, ze jest guzek o sr. 9,5mm.
        - zapisuje lek wstrzymujący tarczyce a nie bada hormonów tarczycy Ft4 iFt3
        - brak podstawowych przeciwciał a-TPO TRAB, a-TG
        • plater-2 Re: chyba jestem w klubie 27.02.14, 15:34
          I mnie to dziwi. Moze mialam niedobory magnezu ?
          • minutek1 Re: chyba jestem w klubie 27.02.14, 19:05
            wiesz co ręce opadają jak się to czyta. Nadczynność to poważna choroba. Wdrażanie tak poważnego leku bez badań poziomu hormonów tarczycy to ignorancja.
            Pisały ci dziewczyny zrób ft4 i ft3,albo chociaż ft4. Teraz już się nie dowiesz jak było przed wdrożeniem leczenia. Co tak naprawdę ci było. Metizol wszytko zmienił.Żeby powiedzieć ze metizol skutkuje potrzeba czasu najmniej pół roku ,średnio półtora roku i trzeba wiedzie co się leczy.Jak pobierzesz chwilę metizol przerwiesz leczenie bo wyniki chwilowo się poprawia to za jakiś czas choroba wróci.
            Konieczne jest ustalenie przyczyny twojej nadczynności.A do tego potrzebne są badania,poziom Trab,anty tpo,anty tg,scyntygrafia i usg,a przede wszystkim badanie hormonów tarczycy ft3 i ft4.
            • minutek1 Re: chyba jestem w klubie 27.02.14, 19:09
              Jeszcze doczytałam że dwa miesiące brałaś metizol i w trakcie tych dwóch miesięcy nie robiłaś badań ????A w jakiej dawce jeśli można zapytać brałaś ten metizol?
              Jak dał ci ten metizol ( doktor medycyny jak napisałaś) to kiedy kazał zjawić się do kontroli i z jakimi wynikami???
              • plater-2 Re: chyba jestem w klubie 28.02.14, 19:00
                Wzielam jedno opakowanie metizolu. Pan dr n med nie kazal sie zjawic ponownie, bo to wizyta prywatna, na podstawie ktorej dostalam skierowanie do poradni eno ( 5 stycznia 2015!). Wynika z tego, ze metizol moze mi wypisywac lekarz pierwszego kontaktu. Skoro zrobil to przedwczoraj, zrobi i z miesiac. Ale kto wlasciwie przez ten rok bierze odpowiedzialnosc za moje leczenie ?????
                • muktprega1 Oto jest pytanie: 02.03.14, 15:18
                  Ale kto wla
                  > sciwie przez ten rok bierze odpowiedzialnosc za moje leczenie ?????

Dlatego ja wzięłam sama odpowiedzialność za swoje zdrowie w sprawie Hashimoto, robię badania stosowne za własną kasę i wyprowadziłam się całkiem na dobrą drogę. Propozycja - zrób badania o których pisano wyżej...dla samej siebie
                  • jurmik Re: Oto jest pytanie: 02.03.14, 15:27
                    Moim zdaniem za leczenie zawsze odpowiada ten, kto wypisuje receptę. Albo rodzinny się choć trochę zna i daje te recepty oraz mówi, ile brać, albo nie wypisuje recept, bo się nie zna i wtedy trzeba iść prywatnie (aż do stycznia 2015).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka