Dodaj do ulubionych

bóle mięśni karku i bare skaczące tsh

29.12.13, 18:25
Witam.Choruje od 2008. po porodzie w 2011 nie umiem uregulować TSH wiecznie skacze. brałam wszystkie dawki od 75 do 150 powoli je zwiększałam bo szybko nie mogę dokucza mi wtedy serducho. Przy dawce 137 miałam tsh= 4 po trzech tygodniach zażywania 150 euthyroxu tsh= 0,18 skąd taki przeskok od półtora roku tsh mi nie spadło poniżej 4 a teraz nagle taki spadek! Co robić doradźcie bo lekarza dorwę po nowym roku sad a źle się czuje,znowu serducho szaleje ( takie pojedyncze mocne uderzenia) i bóle karku i barek.
Obserwuj wątek
    • procesor Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 29.12.13, 18:46
      wiesz, TSH to sobie może skakać
      a dawkę ustalamy na podstawie ft4 i ft3
      którego najwyraźniej nie badasz skoro nie piszesz o nich
      twoje TSh nic nam nie powie o tym jaka dawka jest ci teraz potrzebna...
      a!
      jakby co - jeśli zechcesz zbadać ft4 i ft3 (tsh sobie daruj na razie) to badanie robimy ZANIM w tym dniu łykniemy tabletkę czyli na czczo, a tab;etkę łykamy dopiero po wyjściu z zabiegowego
      • ingulinga Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 29.12.13, 18:59
        Dzięki za wpis. Co do łykania tabletki na czczo to wiem i stosuję tak odkąd je biorę.Co do nie brania tabletki przed badaniem to też.Co to t3 i t4 to tego nie rozumiem czytałam już o tym nie raz i nie wiem z czym to się je serio. jeśli możesz proszę o jakiąś wskazówkę lub linka. A na moje nieszczęście to byłam już u trzech lekarzy i nikt mi nigdy nawet nie wspomniał o badaniu t3 i t4 jedyne badanie u mnie to tsh.
        • gala_dali83 Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 29.12.13, 19:15
          Trafiłaś niestety na 3 konowałów. ft 3 i ft 4 to wolne hormony tarczycy - od ich poziomu (bo to one zastępują niewydolną tarczycę) zalezy nasze samopoczucie i zdrowie. Ft4 łykasz w tabletce (Eutyrox lub inne), następnie organizm przetwarza je w ft3.

Badamy te dwa parametry, by sprawdzić, czy dawka jest odpowiednia. W przypadku osób chorujących na Hashimoto uznaje się, że poziom ft 3 i ft 4 powinien oscylowac w graniach 50% i więcej normy laboratoryjnej. Powinny być też na w miarę równym poziomie.

Badanie TSH, szczególnie u osób zażywających syntetyczną tyroksynę (Eutyrox) jest często bez sensu - TSH to hormon przysadki mózgowej (a to nie ją masz chorą), poganiający niewydolną tarczycę do pracy (wtedy wzrasta), który przy Eutyroxie szaleje - często spada poniżej normy, podczas, gdy wolne hormony (ft3 i ft4 wskazują na niedoczynność). Dlatego badamy ft3 i ft 4.

Powinnaś dorzucić też do badań: d3, ferrytynę i b12. Często mamy tu braki, a one dają różne, nieprzyjemne objawy.
          • ingulinga Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 29.12.13, 19:22
            Do gala_dali83. napisz mi kiedy zwiększać a kiedy zmiejszać dawkę ??? zwiększamy kiedy ft4 jest wyższe czy odwrotnie???
          • ingulinga Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 29.12.13, 19:37
            Co do lekarzy to traktują mnie jak hipochondryczkę !!! Mam na zmianę od półtora roku wszelakie objawy niedoczynności. Jak prosiłam o badania takie jak ferrytyna czy b12 to mi mówili że mam dobry wynik z morfologii i nie trzeba robić tak dokładnych badań bo to by było widać po wyniku z morfologi że coś jest na rzeczy. Czuje się źle od wielu miesięcy mam dwoje dzieci i pracę proszę o wszelkie rady jak unormować organizm żeby móc funkcjonować bez walącego serducha bóli mięśni i braku sił
            • gala_dali83 Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 29.12.13, 19:47
              Niestety, jak większość z nas, musisz za te badania zapłacić sama sad Pocieszające jest to, że część z nas tez jest uważana za hipochondryczki, a niektóre nawet za wariatki tongue_out

Nie powiem Ci, jak zwiększyć dawkę, dopóki nie podasz aktualnych wyników ft3 i ft4.

Jedno jest pewne, póki co musisz się sama nsobą zająć.
              • ingulinga Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 29.12.13, 19:55
                Robię sobie właśnie listę jakie badania zrobić. Na pewno ft3 i ft4 ferrytyne wit b12 magnez bo bolą mnie mięśnie i czy tsh też mam robić razem z ft3 i ft4 ???? Jeśli jeszcze coś warto do tego dorzucić to piszcie!
                • djpa Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 30.12.13, 08:01
                  Jeśli się ma jednocześnie niedobór B12 i ferrytyny, oba poniżej normy, to morfologia często wychodzi zupełnie dobra. Poza tym morfologia to dla organizmu priorytet i będzie oszczędzać na czym się da, aby tylko czerwone krwinki były jak należy. Anemia w morfologii to już dramat i dno.

Zbadaj koniecznie jeszcze witaminę D3, a magnez sobie daruj. Jeśli D3 wyjdzie źle, to i tak magnez brać będziesz musiała.
                  • mama_dorota Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 30.12.13, 09:56
                    djpa napisała:

> Jeśli się ma jednocześnie niedobór B12 i ferrytyny, oba poniżej normy, to morfo
                    > logia często wychodzi zupełnie dobra.

To samo zachodzi, gdy ferrytyna i b12 są w w normie, ale nisko. Ja miałam te oba parametry nisko, ale w normie, a niedobór jednego i drugiego powodowały odczuwałam wyraźnie.
                    • ingulinga Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 30.12.13, 22:13
                      Witam. Mam już niektóre wyniki tak więc TSH 0,819 min.0.27 max.4.20
                      ft3 4.65 min.4.00 do 6,80
                      ft4 18.30 min.12,00 do 22.00
                      magnez 2.19 min.1.60 d0 2,60
                      żelazo 116 min.37 do 145
                      to przy dawce euthyroxu 150 przez ostatnie 3-4 tygodnie wześniej brałam 137 eythyroxu
                      i czekam na wynik b12 i ferrytyny.
                      A samopoczucie okrutne !!!! Co robić zmieniać dawkę??? czy czekać ????? masakra sił mało mięśnia bolą serducho wali pomóżcie??
                      Dla mojego doktorka to ja powinnam być okazem zdrowia
                      Pozdrawiam Wszystkie Hashimotki !!!
                      • muktprega1 Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 30.12.13, 22:49
                        O jejku!
                        FT4 63.00% [wynik 18.3, norma (12 - 22)]

FT3 23.21% [wynik 4.65, norma (4 - 6.8)]

Nie możesz się czuć dobrze na takich wynikach, masz 40% różnicy i to tak Ci doskwiera w samopoczuciu, czyli kiepska bardzo przemiana, nie wiem czy dla Ciebie nie byłoby dobrze przyjmować T3??
                        • mama_dorota Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 30.12.13, 22:58
                          A jak u ciebie z wątrobą? Przypomniało mi się z książki "Leczenie chorób tarczycy", że to organ bardzo istotny dla przemiany t4 na t3. Autorka tej książki twierdzi, że polecana przez nią dieta często poprawia ten stan. Nie wiem, czy ma rację.

Co to t3 z tabletki, to wiele osób na forum stanęło na nogi po novothyralu, czyli preparacie zawierającym t4 z dodatkiem t3.
            • procesor Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 29.12.13, 19:52
              TSH to hormon przysadki mózgowej, jest sprzężony z tarczycą - jeśli brakuje hormonów tarczycy przysadka wydziela więcej TSH (wyższy wynik) bo to stymuluje do pracy tarczycę

tarczyca produkuje potrzebne nam do wszystkiego T4 i T3 - tyroksynę i trójjodotyroninę
              ponieważ lepiej obrazują jak organizm je wykorzystuje - badamy nie samo T4 i T3 ale wolne hormony T4 i T3 czyli free t4 i free t3 czyli w skrócie ft4 i ft3
              ufff

u osób chorych na Hashimoto relacja TSH do ft4 i ft3 jest zaburzona
              powinno być tak że jeśli ft4 i ft3 są nisko - to TSH jest wysoko
              jak pokazuje choćby to forum, bywa tak że TSH jest nisko i hormony też sa nisko albo nawet bardzo nisko...
              aby więc mieć pojęic ejak naprawde organizm sobie radzi z przyswajaniem leków - badamy ft4 i ft3
              jeśli lekarz odmawia ich zlecenia - robimy to nawet za własną kasę smile

twoje dane - samo TSH - nie pozwala nam stwierdzic jaką dawka jest ci teraz potrzebna, ba, nawet jak teraz zrobisz badania to nic nam to przeszłości nie powie smile
              czyli - jak możesz to zrób jutro pojutrze w laboratorium wyniki ft3 i ft3
              i wpisz na forum z normami
              ceny - bywają różne, ktoś tu robił po 18 zł za jedno, ja mam lab gdzie płacę 24 za jedno, a są u mnie laby gdzie życzą sobie 49 za jedno!
              • procesor poprawka 29.12.13, 19:53
                > czyli - jak możesz to zrób jutro pojutrze w laboratorium wyniki ft3 i ft3

powinno byc ft4 i ft3
                • ingulinga Re: poprawka 29.12.13, 20:00
                  Dzięki wielkie jutro lecę na badanie nawet ceny mnie już nie przerażają jak chodzę od 1,5 roku na wpół żywa.Jeśli polecasz jeszcze jakieś badania to napisz napewno skorzystam ze wskazówek. Bo na lekarzy nie mam sił już patrzeć.Wchodząc do gabinetu to nawet wiem co usłyszę że z tym się żyje i tyle.
                  • beba2 Re: poprawka 29.12.13, 22:19
                    Jeśli jeszcze nie robiłaś to :
                    Anty TPO
                    Anty TG
                    I USG tarczycy. Wtedy jeszcze dowiesz się czy masz hashimoto.
                    Ja mam i z bólem karku i ramion nie dawałam sobie już rady, chociaż hormony poprawnie ustawione ( ale to dolegliwość w tym schorzeniu dość popularna ). Zażywam magnez i żelazo ( ferrytynę miałam bardzo niską ) i jest duzo lepiej.
                    • muktprega1 Re: poprawka 29.12.13, 23:37
                      Ale jeśli napisała w pierwszym poście, ze choruje od 2008 roku (w domyśle - na Hashimoto) to nie są Jej potrzebne badania diagnostyczne
                      > Anty TPO
                      > Anty TG
                      > I USG tarczycy.

Ingulinga na pierwszej stronie masz Przewodnik po forum na czerwono oraz inne na niebiesko - tam znajdziesz potrzebne informacje. Kup książkę "Jak żyć z Hashimoto" wiele wyjaśnia i uporządkuje wiedzę smile
                      Dobrym wskaźnikiem samopoczucia test:
                      www.chorobytarczycy.eu/test#0
                      Bóle karku są typowymi bólami przy Hashimoto, jak i inne smile
                      • beba2 Re: poprawka 30.12.13, 11:43
                        Muktprega, hashimoto nie jest jedyną / domyślną chorobą - w moim domyśle akurat była niedoczynność. Skoro dziewczyna prosiła o listę badań diagnostycznych to dopisałam do wyżej poleconych właśnie te.
              • pies_z_laki_2 Re: bóle mięśni karku i bare skaczące tsh 30.12.13, 22:38
                > u osób chorych na Hashimoto relacja TSH do ft4 i ft3 jest zaburzona

Ja bym to rozszerzyła na osoby suplementujące tyroksynę / trójjodotyroninę.
                Nie wiem dlaczego niemal wszyscy przyjmują fakt, że po suplementacji T3 spada nam tsh (czasem do zera), a przy suplementacji T4 może być podobnie... bo że może nam spadać tsh bardzo nisko przy średnim poziomie wolnych hormonów i przy braku objawów nadczynności, to mamy tu przykładów całe mnóstwo...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka