Dodaj do ulubionych

Interpretacja wyników

26.03.14, 17:22
Prosze o pomoc , cierpie na bardzo suche usta dłonie stopy obniżone libido wahania nastroju zrobiłem następujace badania martwi mnie podniesiony kortyzol juz 3 raz wyszedł podniesiony i estrogen poniżej normy wolny testosteron jak u dziadka w wieku 23 lat o czym to moze swiadczyć
T3 Trijodotyronina całkowita 115,00 ng/dl 80,00 200,00 N
T4 Tyroksyna całkowita 7,99 µg/dl 5,10 14,10 N
Estradiol Estradiol < 10,0 pg/ml 11,00 44,00
Prolaktyna Prolaktyna 6,81 ng/ml 3,46 19,40 N
Beta-HCG beta-HCG < 1,20 mIU/ml 0 5
Testosteron 434,82 ng/dl 142,39 923,14 N
Testosteron wolny 8,09 pg/ml 4,50 42,00 N
Kortyzol Kortyzol 22,49 µg/dl
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 26.03.14, 18:47
      TSH nie badałeś? USG tarczycy miales kiedys? Jak energia w ciagu dnia? Marzniesz czy ci za goraco? Szybko sie meczysz?
      • gladiator90 Re: Interpretacja wyników 30.03.14, 19:09
        Drzemka po południu obowiązkowa bo sie oczy zamykaja , raczej marzne . Kondycje mam raczej dobrą za bardzo też nie tyje ale cwicze 4 razy na tydzien i trzymam cały czas diete , jak sobie odpuszcze to odrazu puchne
        • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 31.03.14, 09:06
          A co z TSH i USG?
          • gladiator90 Re: Interpretacja wyników 31.03.14, 14:53
            USG bd robic 23 przy wizycie u endo . TSH wyszło w normie 1.63 .
            • gladiator90 Re: Interpretacja wyników 31.03.14, 14:55
              A co z powyższymi wynikami narazie wiem że kortyzol jest ponad norme a estrogen poniżej testosteron wolny jest bardzo nisko . Czy tak sie dzieje przy problemach z tarczyca ?
        • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 11.04.14, 08:35
          > Drzemka po południu obowiązkowa bo sie oczy zamykaja , raczej marzne . Kondycje
          > mam raczej dobrą za bardzo też nie tyje ale cwicze 4 razy na tydzien i trzymam
          > cały czas diete , jak sobie odpuszcze to odrazu puchne

Te objawy wyglądają na tarczycowe, poziomy hormonów wolnych masz w normie, ale w dolnej 1/3, więc może to być za mało, ale endo najprawdopodobniej na podstawie samych hormonów uzna, że nic ci nie jest, a może nie mieć racji, dlatego te dodatkowe badania są w twoim interesie.
    • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 31.03.14, 15:11
      MY na forum przeliczamy sobie wyniki ft3 i ft4 na %. Lekarze tego nie robią, lepiej się znają na wynikach i normach, a nam te %ty są pomocne.

Tak to wygląda u ciebie:
      FT4 32.11% [ wynik 7.99, norma (5.1 - 14.1)]
      FT3 29.17% [ wynik 115, norma (80 - 200)]

Czyli oba wyniki masz w dolnej 1/3 normy. Żadnej tragedii, ale dla wielu osób to za mało, aby czuć się dobrze. Z kolei dla wielu lekarzy to jest za dużo, aby pacjenta leczyć. Wielu, ale mniejszość lekarzy uważa, że przy takich wynikach można przynajmniej podjąć próbę leczenia u pacjenta, który ma objawy jak w niedoczynności (a te twoje tak wyglądają).

Skoro masz poza normą wyniki nadnerczowe, to może ktoś się tym zainteresuje, ale problemy nadnerczowe często są spowodowane problemami z tarczycą, choć pewnie mogą być od niej niezależne.

Co do tarczycy, to na twoim miejscu na wizycie zażyczyłabym sobie wyniku na piśmie, koniecznie z oznaczeniem 3 wymiarów tarczycy lub jej objętości. Czasem endo robi USG "dla siebie" i nic nie opisuje, ale przecież chyba płacisz za wizytę. No i na wizytę naprawdę warto jeszcze zrobić przeciwciała anty-TPO i anty-TG. Niektórzy lekarze ignorują na przykład za małe rozmiary tarczycy, ale przeciwciała traktują poważnie.

Najgorszy jest taki, któremu potrzebne jest samo TSH i jak w normie, to ci mówi, że z tarczycą wszystko ok.
      • harmoniak Re: Interpretacja wyników 31.03.14, 17:14
        Dorota, kolega podał wyniki TT4 i TT3, czyli hormony całkowite (total) a nie wolne (free).
        • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 31.03.14, 19:49
          harmoniak napisała:

> Dorota, kolega podał wyniki TT4 i TT3, czyli hormony całkowite (total) a nie wo
          > lne (free).

Dzięki za uwagę. No to ja nie umiem nic powiedzieć o całkowitej t4 i t3. Podobno najbardziej miarodajne są wyniki wolnej (nie związanej) t4 i wolnej t3.

Co do USG i przeciwciał, to podtrzymuję. Pewnie najlepiej od razu zrobić też ft4 i ft3.
          • gladiator90 Re: Interpretacja wyników 10.04.14, 17:48
            Pytam ponownie bo jezeli to tarczyca to kazdy endo po wynikach mi to powie , ja pytam czy równiez mieliście takie obiawy jak wysoki kortyzol niski estro i niski testosteron a nie jakie badania mam zrobic bo to juz dawno wiem ... A jezeli nie to co te wyniki mogą oznaczać moga wskazywac na jakąś inna chorobe ?
            • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 10.04.14, 22:45
              Dotychczasowe wyniki masz w normie. Endo ci nic z nich nie powie bez tych pozostalych. Tez mialam hormony w normie, a dopiero przeciwciala i usg pokazaly, ze objawy pochodza od tarczycy.

I chyba sie troche zagalopowales w poprzedniej wypowiedzi. Nikt tu nie ma wobec ciebie jakichs obowiazkow, nie uwazasz?
              • gladiator90 Re: Interpretacja wyników 11.04.14, 15:17
                Nie miałem nic złego na myśli , przepraszam jeżeli poczuła sie pani urazona wink . Nie mam w normie poniewarz kortyzol jest za wysoki i estrogen za niski testosteron wolny równiez jak u dziadka , oczywiście nie pytam o diagnoze tylko o pszypuszczenia czy tarczyca powoduje wahanie powyższych hormonów czy może te hormony mogą wskazywać na inne przyczyny ?
                • mama_dorota Re: Interpretacja wyników 11.04.14, 18:29
                  Tak. Możesz mieć niedoczynność tarczycy z wynikami hormonów w normie, bo taki poziom może być dla ciebie po prostu za niski. Może optimum dla ciebie jest gdzieś powyżej połowy normy albo i wyżej, więc około 30% może być za słabo. A jeśli tarczyca nie daje rady, to nadnercza próbują za nią nadrabiać (wysoki kortyzol), niestety bezskutecznie.
                  • gladiator90 Re: Interpretacja wyników 12.04.14, 15:22
                    Rozumiem ciekawi mnie ejszcze ten estrogen i wolny testosteron no nic moge sobie gdybać 23 mam wizyte u endo mam nadzieje ze dobrego i znajde przyczyne moich dolegliwości . przed wizytą musze zrobić tsh jeszcze raz , ft3 i ft4 i te przeciwciała no i zobaczymy
                    • pies_z_laki_2 Re: Interpretacja wyników 14.04.14, 19:21
                      Niedobory hormonów tarczycy (niedobory dla danego organizmu, a każdy organizm może mieć nieco inne zapotrzebowanie) często powodują rozchwianie całej (no, prawie całej) gospodarki hormonalnej. Na facetach się nie znam, ale u kobiet np. zatrzymanie miesiączki i mlekotok, co wg. mnie można by przełożyć na męski spadek testosteronu (ale popytaj endo o konkrety, a jak ci wyjaśni powiązania, to napisz nam słówko, proszę).

Kortyzol przy padaniu z krwi może się podnosić tylko z powodu dłuższego czasu od wstania z łóżka, zdenerwowania tłumem w autobusie czy korkami na drodze, czy głupią gadaniną w kolejce do zabiegowego. Lepszym badaniem jest Dobowa Zbiórka Moczu, bo pokazuje średnią z całej doby.
                      • gladiator90 Re: Interpretacja wyników 15.04.14, 22:38
                        Z tego co czytałem kortyzol powinien sie obniżać w ciągu dnia rano jest najwyższy , jasne że dam znać wink dzieki za pomoc

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka