Dodaj do ulubionych

Obraz USG a przeciwciała

31.03.14, 16:51
Mam pytanie odnośnie diagnozowania Hashimoto.
Mam stwierdzoną niedoczynność, którą tydzień temu zaczęłam leczyć Euthyroxem.
Wyniki z początku marca:
Tsh- 5,80 (0,27- 4,20)
Ft3- 20 %
Ft4- 3 %

Na Usg wyszło wszystko w porządku, prawidłowa echogeniczność i echstruktura, lekko wzmożony przepływ miąższowy, ale tarczyca jest dość mała- 7 ml.

Dzisiaj odebrałam wyniki TPO i są lekko ponad normę- 103 (norma do 7)

Czy skoro usg jest ok, a przeciwciała podwyższone to można założyć, że to jednak Hashi?
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: Obraz USG a przeciwciała 31.03.14, 17:18
      Masz podwyższone przeciwciała i małą tarczycę, norma dla kobiet to 13-18 ml. Masz Hasi. Witami w elitarnym klubie smile
    • ola_dom Re: Obraz USG a przeciwciała 31.03.14, 17:23
      silny.powiew.wiatru napisała:

> Na Usg wyszło wszystko w porządku, prawidłowa echogeniczność i echstruktura, lekko
      > wzmożony przepływ miąższowy, ale tarczyca jest dość mała- 7 ml.

> Dzisiaj odebrałam wyniki TPO i są lekko ponad normę- 103 (norma do 7)

> Czy skoro usg jest ok, a przeciwciała podwyższone to można założyć, że to jednak Hashi?

Przeciwciała albo wielokrotnie przekroczyły normę, albo zapomniałaś o jakichś przecinkach (?) - ale nawet wtedy są powyżej normy,
      tarczyca malutka, więc trudno powiedzieć, że USG jest O.K.,
      co w sumie daje dość typowe Hashimoto.
      Mama_dorota miała dość podobny obraz USG - miąższ ładny, ale tarczyca pomniejszona. Wszystko przez to, że "zjadało" jej tarczycę na "obrzeżach". Co zauważył dopiero jakiś specjalista.
      • silny.powiew.wiatru Re: Obraz USG a przeciwciała 31.03.14, 17:40
        Dzięki Dziewczyny.
        Rozmawiałam właśnie ze znajomą, która ma nadczynność i powiedziała mi, że "wzmożony przepływ miąższowy" świadczy o nadczynności. Mało tego- lekarz wykonujący usg tez mnie zapytał czy leczę się na nadczynność . A u mnie TSH powyżej normy. Czy to ma jakikolwiek sens?
        • ola_dom Re: Obraz USG a przeciwciała 31.03.14, 17:50
          silny.powiew.wiatru napisała:

> Czy to ma jakikolwiek sens?

Ma, ma. Ja mam idealne TSH, a mam też niedoczynność.
          Dużo rzeczy - pozornie sprzecznych - przy okazji tarczycy ma sens. Problem chyba w tym, że lekarze wciąż opierają się na tym, czego uczyli się wieki temu, a w ostatnich czasach tarczyce zaczęły się zachowywać nienormalnie i niestandardowo (Czarnobyl ?).
          Np. ciągle pokutuje określenie przy USG: "tarczyca NIEPOWIĘKSZONA", podczas gdy bardzo często jest ona pomniejszona, i to wyraźnie. Ale lekarza w szkole nauczyli, że ma zwracać uwagę na wole w tarczycy, a o Hashimoto 30 lat temu mało kto słyszał. I kto to słyszał o tym, żeby komuś tarczyca zanikała?!
          I tak to pokutuje, jak i cała masa różnych staroci.

Aha - żeby było jasne - o samych przepływach jako takich nie mam za wielkiego pojęcia, ale z całą pewnością w temacie tarczycy dużo pozornie sprzecznych rzeczy ma sens.
          • silny.powiew.wiatru Re: Obraz USG a przeciwciała 31.03.14, 17:54
            Ok, ale w takim razie nie rozumiem. Jeśli TSH i FT4 wskazują na niedoczynność, a usg na nadczynność, to jak mam to rozumieć? smile
            • kratkawpaski Re: Obraz USG a przeciwciała 31.03.14, 18:30
              O nadczynności przesądza poziom hormonów, nie obraz USG (dlatego Ty masz niedoczynność jak byk i nie ma tu nad czym dumaćsmile). To prawda, że wzmożone przepływy częściej obserwuje się przy ch. G-B, ale przy Hashimoto też się to zdarza:
              radiopaedia.org/articles/hashimoto-thyroiditis
              • silny.powiew.wiatru Re: Obraz USG a przeciwciała 31.03.14, 20:39
                ok, teraz rozumiem smile dzięki!
    • pies_z_laki_2 Re: Obraz USG a przeciwciała 01.04.14, 17:41
      > Dzisiaj odebrałam wyniki TPO i są lekko ponad normę- 103 (norma do 7)

Lekko? Jasne, mogły być grube tysiące... tongue_out Ale ty też masz całkiem sporo ponad normę, a więc Hashi potwierdzone z całą pewnością.

> Czy skoro usg jest ok, a przeciwciała podwyższone to można założyć, że to jednak Hashi?

To chyba nieporozumienie smile Jedno z drugim nie daje takiego wniosku, jaki wysnuwasz smile Poza tym u ciebie usg nie jest w porządku. Czyli pomniejszona tarczyca, wzmożone przepływy, obniżone fT4 a podniesione tsh = wszystko to wskazuje jednoznacznie na niedoczynność na tle Hashi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka