Dodaj do ulubionych

prosze o interpretację wyników

08.04.14, 12:06
TSH 4,570 NORMA 0,270-4,200
FT3 3,00 NORMA 2,00-4,40
FT4 7,01 NORMA 5,10-14,10
ANTY-TPO 198,90 NORMA 000-34,00
Obserwuj wątek
    • mama_dorota Re: prosze o interpretację wyników 08.04.14, 12:38
      Przeliczyłam twoje wyniki ft4 i ft3 na %, bo nam na forum tak łatwiej je rozumieć:
      FT4 21.22% [ wynik 7.01, norma (5.1 - 14.1)]
      FT3 41.67% [ wynik 3, norma (2 - 4.4)]

Masz niski poziom ft4, a domyślam się, że twój rocznik to 1976. W tym wieku to prawie zawsze jest za mało.
      TSH jest ponad normę, co wg wyników świadczy o niedoczynności tarczycy. Wysokie anty-TPO świadczy o automimmunologicznym (czyli pochodzącym z organizmu, z układu immunologicznego) stanie zapalnym tarczycy. Twój organizm produkuje przeciwciała, które niszczą ci tarczycę.

Do pełnej diagnostyki przydałoby się jeszcze USG i to, co najważniejsze - opis samopoczucia, bo nie leczy się wyników, tylko człowieka, a wyniki mają pokazać przyczyny jego samopoczucia.
      Bardzo pomocny w ocenie samopoczucia jest nasz forumowy test na niedoczynność. Rozwiąż go, proszę i skopiuj tu swoje objawy oraz wynik. Jeśli faktycznie źle się czujesz (a badania pewnie nie bez powodu zrobiłaś), to już warto pomyśleć o wizycie u endokrynologa. Z takim TSH to powinnaś dostać na NFZ skierowanie od lekarza rodzinnego. Może uda się także uzyskać skierowanie na USG?

Jeśli napiszesz, gdzie mieszkasz, to postaramy się doradzić do jakiego endo pójść.
      • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 08.04.14, 12:59
        25 punktów lub więcej prawdopodobnie masz niedoczynność tarczycy; powinieneś otrzymać terapię substytucyjną hormonem tarczycy, nawet, jeśli wyniki badań będą w normie

Twoje odpowiedzi
        (wydrukuj listę swoich objawów i pokaż ją lekarzowi!):

1. Objawy, które odczuwasz
        duże zmęczenie, ospałość, ociężałość
        skłonność do powolnego rozgrzewania się, nawet w saunie
        zaparcia, mimo odpowiedniej diety bogatej w płyny i błonnik
        łamliwe paznokcie
        nieregularne miesiączki, ciężki PMS (napięcie przedmiesiączkowe), torbiele na jajnikach lub endometrioza
        nie pojawiający się wcześniej brak ochoty na seks
        przy wysiłku fizycznym twarz robi się czerwona
        duże przybranie na wadze
        wrażenie, że jest Ci chłodniej niż innym osobom
        trudność z utrzymaniem wagi przy normalnym odżywianiu się
        problemy z pamięcią, skupieniem uwagi i koncentracją
        zwiększone wypadanie włosów, obserwowane podczas czesania się lub podczas brania prysznica
        trudność z utrzymaniem stałego poziomu energii przez cały dzień
        2. Choroby i dolegliwości, które masz lub miałeś
        niedokrwistość, zwłaszcza niedobór witaminy B12
        3. Historia zdrowotna Twojej rodziny
        niedoczynność lub nadczynność tarczycy, lub wole
        4. Fizyczne objawy (obserwowane przez otoczenie)
        zauważalnie chłodniejsza skóra
        niskie ciśnienie.
        Jestem z Gliwic
        • mama_dorota Re: prosze o interpretację wyników 08.04.14, 14:02
          Czyli wyniki dość dobrze odzwierciedlają twoje samopoczucie. Trzeba iść do endokrynologa, a te objawy najlepiej przepisać odręcznie na kartkę, bo lekarzom nie podoba się, jak pacjent im mówi o internetowych testach.

Z jakiego dokładnie powodu zrobiłaś badania?

Co do lekarza, to niestety, nie mamy nikogo do polecenia na Śląsku. Najbliżej chyba w Krakowie.
          • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 08.04.14, 15:03
            19lat temu skonczylam leczenie niedoczynosci i wszystko bylo dobrze ale 6 lat temu urodzilam 3 dziecko i zaczely sie problemy ze samopoczucie
            • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 17.04.14, 19:56
              powtorzylam wynik tsh poniewaz przy pierwszym badniu zazywalam chrom plus z natureli a w nim jest jod ktory mogl zfałszowac wynik teraz moje tsh wynosi 5,230 przy normie 0,270-4,200.czy z tym wynikiem pani doktor tez moze miec watpliwosci czy to juz jest niedoczynnosc?
              • mama_dorota Re: prosze o interpretację wyników 22.04.14, 10:02
                Nie powinna, ale nic nie wiadomo. Niektórym się wydaje, że niedoczynność jest wtedy, gdy TSH przekroczy 10. Absolutnie nie mają racji.
                • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 28.04.14, 20:55
                  Jestem po wizycie dostalam Euthyrox N 75 pol tabletki przez trzy miesiace pozniej znow mam przyjsc na wizyte z nowym wynikiem tsh.
                  • mama_dorota Re: prosze o interpretację wyników 28.04.14, 22:25
                    No i bardzo dobrze. Warto jednak badać nie tylko TSH, ale także ft4 i ft3.
                    • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 29.04.14, 20:19
                      A moze znacie odpowiedz na moje jeszcze dwa pytania po jakim czasie działaja te tabletki i czy mam zazyc moze jeszcze do tego jakies witaminy?
                      • mama_dorota Re: prosze o interpretację wyników 30.04.14, 09:50
                        Jednym pomagają już po kilku dniach, innym początkowo się pogarsza, ale przy prawidłowo prowadzonym leczeniu po kilku miesiącach powinno być znacznie lepiej.

To, kiedy będzie całkiem dobrze zależy od stanu organizmy i samo TSH to zdecydowanie za mało, aby ten stan ocenić. Do oceny pracy tarczycy warto regularnie badać także ft3 i ft4, bo TSH rzadko kiedy wystarcza, szczególnie osobom, które przyjmują tyroksynę. Poza tym często przy niedoczynności występują niedobory zapasów żelaza (badamy ferrytynę, nie żelazo!) oraz witamin b12 i d3. Naprawdę warto te badania zrobić. Laby mają różne ceny, szczególnie na d3.

Coś jeszcze mnie zastanowiło w twoich poprzednich postach. Piszesz, że ileś tam lat temu skończyłaś leczenie niedoczynności. Jak to skończyłaś? Jak jest niedoczynność tarczycy, poza ciążą i może jeszcze innymi sytuacjami, to jest ona trwała. Tabletki trzeba przyjmować stale, regularnie badając poziom hormonów i dopasowując dawkę. "Wyleczenie" niedoczynności i odstawienie tabletek jest tak samo bez sensu, jak dopasowanie okularów i zdjęcie ich.
                        • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 30.04.14, 10:43
                          Sprawdzilam w mojej ksiazeczce zdrowia od 10 do 15 lat bylam leczona na niedoczynnosc i bralam thyreoideum,pozniej co mi mama mowi lekarka kazala odstawic i zakonczyc leczenie poniewaz bylo wszystko dobrzesadmoj pierwszy syn 18 lat temu urodzil sie z wada serca i 7 lat temu trzeci syn rowniez z wada mozgu i wada serca i teraz sie zastanawiam czy to moze nie wina tej nie leczonej niedoczynnosci ?
                          • mama_dorota Re: prosze o interpretację wyników 30.04.14, 11:14
                            Trudno powiedzieć, bo faktycznie w przypadku dziecka sytuacja też może być przejściowa, ale możliwe też, że to ma związek. Na pewno powinnaś wtedy pozostawać pod opieką lekarza, który powinien regularnie, choćby raz na rok sprawdzać poziom hormonów i podona ostrożność powinna być zachowana w ciąży. Dopiero gdyby było wiadomo, że sytuacja jest dobra i stabilna, to można było odstawić lek. Thyreoideum to lek wspomagający pracę tarczycy, nie zastępujący ją, jak euthyrox. Możliwe, że tak należało postąpić. Pamiętaj jednak, że teraz z całą pewnością jest inaczej. Doprowadzenie do dobrego poziomu hormonów nie jest wyleczeniem, tylko równa się odpowiedniemu dobraniu okularów, ale trzeba leki brać nadal, aby ten poziom był dobry. I tak jak okulary co jakiś czas dopasowuje się ponownie, tak i tutaj trzeba kontrolować samopoczucie i robić badania.

Jeśli twój lekarz bada tylko i wyłącznie TSH, to kiepsko. Aby wiedzieć, co się dzieje z tarczycą najlepiej zbadać się także pod kątem choroby autoimmunologicznej (Hashimoto), która zazwyczaj niedoczynność powoduje, niszcząc tarczycę. Te badania to przeciwciała anty-TPO i anty-TG oraz USG tarczycy. Jeśli leczysz się na NFZ, to postaraj się przekonać do tego lekarza.

Trochę jest tych badań, ale to tylko tak na początku. Potem już głównie ft3, ft4 i TSH.
                            • mama_dorota Re: prosze o interpretację wyników 30.04.14, 11:19
                              > Thyreoideum to lek wspomagający pracę tarczycy, nie zastępujący ją, jak euthyrox.

Tak napisałam, bo w ten sposób zrozumiałam informację z ulotki w nacie, ale nie wiem, możliwe, że popełniłam błąd. Nie wiem, co to za lek. Substancja czynna thyroid.... Thyroid to przecież tarczyca ...
                              • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 30.04.14, 11:34
                                Nie lecze sie na NFZ tylko prywatnie u bardzo dobrej Pani doktor (jestem z Gliwic).Robilam badania ANTY-TPO FT3 FT4 THS i USG i wlasnie po tych badaniach dwa temu lekarka stwierdzila za ma Hashimotosad
                                • djpa Re: prosze o interpretację wyników 30.04.14, 11:45
                                  Aha, leczysz się u dobrej endo, czyli już dostałaś/bierzesz Euthyrox lub coś podobnego? Wyniki i objawy z początku kwietnie mówią o niedoczynności tarczycy. Lepiej się czujesz dzięki lekom?
                                  • izka1976 Re: prosze o interpretację wyników 30.04.14, 12:53
                                    Euthyrox N 75 pol tabletki wiezal dzis dopiero druga dawke jedyna zmian to narazie jest taka ze nie jest mi tak okropnie zimno zobacze po tygodniu roznice.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka