Dodaj do ulubionych

proszę o interpretację wyników

11.05.14, 16:51
Witam!Mam 61lat. Od 15 lat choruję na tarczycę - hashimoto .Ostatnio robiłam wyniki tarczycy, wizytę u endokrynologa mam w 2015 r. Czuję się źle proszę o poradę.
FT4 36.36% [ wynik 1.21, norma (0.93 - 1.7)
FT3 29.58% [ wynik 2.71, norma (2 - 4.4)] 5.05.2014r. anty-CCP <7 [norma-5]

z góry dziękuję za pomoc,pozdrawiam.Zdzisia
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: proszę o interpretację wyników 13.05.14, 00:26
      Witamy na pokładzie smile
      Brakuje mi kilku szczegółów...
      Czy przyjmujesz tyroksynę?
      Jeśli tak, to czy badanie robiłaś przed czy po przyjęciu tabletki?
      Jaki masz opis usg tarczycy?
      Czy robiłaś ostatnio morfologię?
      Czy badałaś niedobory typu wi. D3, B12 czy żelazo i ferrytyna?
      Co Oznacza "czuję się źle"? Czyli konkretnie coś cię boli?
      Czy masz jakieś dodatkowe przypadłości / leczysz coś czymś?

Z tego, co piszesz można wywnioskować tylko tyle, że hormony tarczycowe masz dość wyrównane, ale na poziomie nie-za-wysokim, czyli jeśli łykasz tyroksynę, to chyba za niską dawkę jak na swoje potrzeby. Dziewczyny lepiej się czują, kiedy mają hormony na poziomie od 50% w górę (ale nie wyżej, niż górna granica nirm).
    • pies_z_laki_2 Re: proszę o interpretację wyników 13.05.14, 00:27
      *norm
      • dzidka281152 Re: proszę o interpretację wyników 14.05.14, 23:07
        Bardzo dzękuje za odpowiedż.Przyjmuję eutyrox 100 codziennie.Badanie robiłam 2godz. po tabletce.usg.tarczycy;t.powiększona,zmieniona gruczolakowato; w obu płatachwidoczne są ogniskaizoechogenne wielkości 6-8mm....obraz cytologiczny przemawia za zapalenem t. morfologia dobra kwas moczowy7,73 (n.2,4-5,7) .Choruję na nadciśnienie,jaskrę,głowę (zespół pustego siodła tureckiego).Jestem po kilku operacjach.Ostatnio od kilku miesięcy bardzo bolą mnie stawy,wszystkie po kolei.Spuchnięte nogi,dłnie,na kościach rąk wyszly jakieś guzki,a stopy tak bolą jakby były połamane.myślamam że to tarczyca winna,ale jak wyniki są dobre(tsh-2,14) to niewiem.pozdrawiam Zdzsia.
        • pies_z_laki_2 Re: proszę o interpretację wyników 16.05.14, 13:01
          > Badanie robiłam 2godz. po tabletce.

No to tylko tsh wyszło prawidłowo (bo można je badać PO tabletce), chociaż nieco za wysoko, fT4 i fT3 są niemiarodajne, bo zbadałaś czy się wchłania tyroksyna, a nie jaki jest jej średni poziom we krwi... Ale jeśli PO tabletce masz 30%, to dawka NA PEWNO jest za niska.
          Kwas moczowy miałam podniesiony w okresie nieleczonej jeszcze niedoczynności, potem sam się uregulował na poziomie w normach.

Co bym zrobiła? Poprosiłabym internistę o receptę na hormony, w dawce sto i 25, te małe dobrze się dzieli na ćwiartki do stopniowego podnoszenia albo obniżania dawki. A potem szybko podniosłabym dawkę o 12,5 na kilka dni, a potem o całą 25 czyli do 125 dziennie. Po miesiącu zbadałabym rano i na czczo (bez tabletki, tę połkniesz po wyjściu z pobrania krwi) trójkę tarczycową, albo chociaż wolne hormony czyli fT4 i fT3.

Stawy bolą mnie przy za niskim poziomie hormonów tarczycowych i przy niedoborach wt. D3 (a niedobory ma wg świeżych badań naukowych aż 3/4 Polaków!). Jeśli bóle nie zanikną po podniesieniu poziomu fT4 i D3, to szukamy przyczyn głębiej.

Jeszcze jedno, na bóle stawów pomagało mi masowanie z żelem z czarciego pazura, a do tego krzem w tabletkach (no i D3 plus tyroksyna).
          • dzidka281152 Re: proszę o interpretację wyników 19.05.14, 16:33

Dziękuję za pomoc. Tak zrobię.
          • dzidka281152 Re: proszę o interpretację wyników 30.05.14, 10:40
            Po zażywaniu przez miesiąc wit.D zatrzymała mi się woda,7,5litra spuchłam i jeszcze gorzej bolą mnie stawy że nogi nie mogę zgiąć.
            • pies_z_laki_2 Re: proszę o interpretację wyników 05.06.14, 01:28
              Dzidko, czy możesz pisać konkrety? Ile czego przyjmowałaś? Czy sprawdziłaś wyniki tarczycowe na czczo czyli BEZ tabletki?
              Nie zatrzymuje się wody od łykania D3... jesli już, to od niedoczynności, czyli za niskiego poziomu hormonów tarczycowych. Ale tych nie znamy, bo poprzednie badania zrobiłaś po tabletce....
              • dzidka281152 Re: proszę o interpretację wyników 06.06.14, 10:54
                lekarz nie chciał mi zwiększyć dawki, powiedział że wyniki są dobre.Następne wyniki zrobię za miesiąc na czczo (przed tabletką) jeszcze bez zwiększenia dawki.Woda zatrzymała się jeszcze więcej 14,4,dopiero po furosemidum polpharma spadła 5,5l.Codziennie biorę od15-tu lat na nadciśnienie :tialorit mite,bisocard,lorstę i na jaskrę azopt,na głowę vicebrol,nadnę moczanową -allupol.Moja Mama choruje na tarczycę 50 lat(hashimoto niedoczynność zanikowa)i nie ma opuchniętych stawów.bardzo dziękuję za odpowiedz. nikt mi nie powiedział że badanie robi się przed tabletką.
                • pies_z_laki_2 Re: proszę o interpretację wyników 07.06.14, 21:19
                  A jakie mama ma wyniki i dawkę?
                  • dzidka281152 Re: proszę o interpretację wyników 09.06.14, 12:31
                    mama codziennie bierze 75 a Tsh ma o,9
    • kociubinska_hermenegilda Re: proszę o interpretację wyników 19.05.14, 23:45
      Witaj, dorzucę jeszcze małą uwagę. Poczytaj o zespole cieśni nadgarstka. Moja mama ma dziwne guzki na dłoniach właśnie w związku z zespołem. Może warto się sobie przyjrzeć pod tym kątem.
      • dzidka281152 Re: proszę o interpretację wyników 25.05.14, 17:59
        Jestem po operacji obydwóch rąk z powodu cieśni,a gózki wyszły teraz na kostkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka