Dodaj do ulubionych

interpretacja wyników

16.05.14, 14:21
zakładam nowy wątek, bo chyba tu trochę czasu spędzęsmile

w poprzednim pytałam o normy, tu podam wyniki badań i zapytam co o tym myślicie

tsh 4,450 (N 0,27-3,00)

ft3 3,1 (N 1,4-4,2) 60,71%

ft4 12,9 (N 8-20) 40,83%

ferrytyna 18,20 (N 13-150)

cholesterol całkowity 233 (N<200)

żelazo 71 (N 37-145)

z testu na niedoczynność 31 pkt

co myślicie?

we wtorek wizyta u endokrynologa i usg
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: interpretacja wyników 16.05.14, 14:41
      jolcix napisała:

> tsh 4,450 (N 0,27-3,00)

> co myślicie?

myślę, że masz "szczęście", że mimo niezłych na oko wyników ft3 i ft4 masz TSH powyżej normy i dzięki temu powinni potraktować Cię serio i wdrożyć tyroksynę, ALE...

> we wtorek wizyta u endokrynologa i usg

... nie daj się zbyć, bo - powtórzę - wolne hormony masz w sumie na niezłym poziomie, a lekarza może nie przekonać, że procentowo są kiepsko (ft3 wyżej od ft4) i przez to się źle czujesz. Najlepiej o procentach w ogóle nie wspominaj, bo lekarze albo o nich nie słyszeli, a ci, co słyszeli, przeważnie są na nie uczuleni...
      Skup się na objawach, które wyszły w teście, a jakby nadal był opór, to na tym, że pragniesz zaciążyć - lekarze wtedy na ogół starają się zbić TSH do ok. 1 i wdrażają leczenie.
      Które niewątpliwie jest Ci potrzebne, skoro czujesz się na 30 punktów...
    • jolcix Re: interpretacja wyników 16.05.14, 18:08
      na wizycie nie pokażę wyników ft3 i ft4smile może lekarz nie każe robićsmile jak każę, to wyjmę i pokażę, a jak nie , to nie, może da leki na podstawie tsh. Ciekawe co wyjdzie na usg, o ile w ogóle coś wyjdzie

dziękuję za radę

musze walczyć, bo czuję się fatalnie
      • procesor Re: interpretacja wyników 16.05.14, 18:25
        ale możesz czuć się źle z innego powodu niż tarczyca
        czemu upierasz się przy niej?
        bo wyniki faktycznie są OK
        • jolcix Re: interpretacja wyników 16.05.14, 18:47
          a podwyższone tsh?

nie upieram się, ale objawy bardzo pasują
          • procesor Re: interpretacja wyników 17.05.14, 20:33
            coś mi na oczy chyba sie rzuciło bo widziałam tsh z jedynką z przodu....
            smile
            no tak, to zmienia postać rzeczy...
    • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników 17.05.14, 15:11
      Koniecznie dopilnuj, żeby opis usg nie został u endo, musisz mieć to u siebie w dokumentacji. W opisie muszą być trzy wymiary / obliczona objętość tarczycy i opis echa, a także okolicznych węzłów chłonnych (jeśli ok, to też trzeba wpisać, że ok), przepływów, itd.
      • jolcix Re: interpretacja wyników 17.05.14, 16:18
        dziękuję za radę

od dwóch lat mam powiększony węzeł chłonny za uchem, wielkości 12 mm, i kilka guzków na szyi nie większych niż 8mm, czy może to mieć związek z tarczycą?
        • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników 18.05.14, 13:12
          Może mieć związek z tarczycą. Poszukaj w szukajce hasła "węzły odczynowe", sporo o tym pisałam.

• jolcix Re: interpretacja wyników 18.05.14, 19:27
      od dwóch dni czytam po kolei wszystkie wątki tutaj, i jestem coraz bardziej przerażona... za dwa dni wizyta u endokrynologa i jestem prawie pewna, że całkowicie mnie zignoruje, ponieważ moje wyniki nie są jakieś "straszne", a z tego co piszecie, to bardzo często nawet przy dużych odchyleniach od norm, lekarze stwierdzają, że "taka uroda".. nie wiem co zrobię, objawów mam bardzo dużo i dokuczają niesamowicie
      • ola_dom Re: interpretacja wyników 19.05.14, 10:11
        jolcix napisała:

> od dwóch dni czytam po kolei wszystkie wątki tutaj, i jestem coraz bardziej przerażona... za
        > dwa dni wizyta u endokrynologa i jestem prawie pewna, że całkowicie mnie zignoruje,
        > ponieważ moje wyniki nie są jakieś "straszne",

Nie nie, wcale niekoniecznie. Oczywiście wiele zależy od tego, na kogo trafisz, ale mało która z nas od razu trafiła na mądrego endo, który leczy człowieka a nie wyniki.
        A jak napisałam - masz całkiem wysokie TSH i wystarczy, że napomkniesz, że chcesz zaciążyć (jesteś w wieku reprodukcyjnym?) - powinno zadziałać magicznie. O ile lekarz sam nie zwróci uwagi na TSH.
        Poza tym - możesz pokazać tylko TSH.
        Bo od CZEGOŚ źle się czujesz, a TSH może wskazywać, że od tarczycy.
        USG może też wiele pokazać, ale rozumiem, że to na jutrzejszej wizycie?

> nie wiem co zrobię, objawów mam bardzo dużo i dokuczają niesamowicie

Skup się na nich na wizycie.
        I nie załamuj się, jeśli lekarz okaże się ignorantem. Nie jest jedynym endo na świecie, a Ty wcale nie musisz być skazana na wegetację w takim stanie.
        Pewnie, że fajnie, jak pierwszy lekarz się zatroszczy i pomoże. Ale trzeba się liczyć z tym, że niekoniecznie tak będzie. No trudno. Zresztą - ponieważ często tak nie jest, mamy tutaj aż trzy prężne fora tarczycowe smile
        • jolcix Re: interpretacja wyników 19.05.14, 11:51
          ola_dom dziękuję za wsparciesmile
          mam 34 lata, i jedno dziecko, więc teoretycznie można tak powiedzieć, aczkolwiek biorę tabletki antykoncepcyjne, muszę o tym jutro wspomniećsmile

co do wyboru endokrynologa, to nie ma za dużego, mieszkam w małym mieście i jest ich raptem cała dójka, przynajmniej prywatnie, na nfz nie wiem jak jest, ale nie bardzo mam czas stać w kolejkach, szczególnie do południa, kiedy jestem w pracy.

oczywiście jak zajdzie potrzeba, pojadę dalej, ale tak miło by było gdyby udało się od razusmilesmilesmile
    • jolcix Re: interpretacja wyników 20.05.14, 16:21
      no i po wizycie, odczucia średnie, pani doktor nie spytała o objawy, stwierdziła, że TERAZ się leczy tsh jak jest powyżej 7, chyba, ze chce się mieć dziecko, wiec powiedziałam, ze chyba będę chciałasmile, ale za to interesowało ją ft3 i ft4 i kazała zrobić przeciwciała i powtórzyć tsh w tym laboratorium co robiłam ft3 i ft4 ( bo robiłam w innym niż tsh), i według niej usg tarczycy też nie do końca jest w porządku. Powiedziała, że jak powtórzone tsh będzie podwyższone, to zaczynamy leczenie, bez względu na przeciwciała, więc jutro zrobię dodatkowe badania i zobaczymy,

ale ferrytyna ją nie zainteresowała, niestety

opis usg:
      tarczyca dwupłatowa położona typowo, wymiary: płat prawy 12x15x50, lewy 15x12x51, cieśń-3mm.objętość 10cm3. struktura tarczycy nieco niejednorodna, przytarczyce niewidoczne .

wg kalkulatora forum
      prawy płat 4,5 ml
      lewy płat 4,59 ml
      objętość 9,09 ml

co myślicie?
    • jolcix Re: interpretacja wyników 21.05.14, 12:00
      pomoże ktoś?
    • jolcix Re: interpretacja wyników 22.05.14, 15:29
      podbijam, może jednak ktoś pomoże
      • calabrien Re: interpretacja wyników 22.05.14, 16:21
        Tarczyca zdecydowanie za mała jak dla dorosłej kobiety.
      • calabrien Re: interpretacja wyników 22.05.14, 16:43
        A mierzyłaś kiedyś sobie poziom wapnia? Bo przytarczyce wydzielają parathormon, który odpowiada za regulację wapnia we krwi.
        • jolcix Re: interpretacja wyników 22.05.14, 17:45
          dziękuję za odpowiedź

nie badałam nigdy, do czego jest potrzebne takie badanie?

• jolcix Re: interpretacja wyników 23.05.14, 15:19
      odebrałam kolejne wyniki badań,
      anty TPO 13,52 (N 0-34)
      anty TG 992 (N 0-115)
      • pies_z_laki_2 Re: interpretacja wyników 24.05.14, 17:23
        Podniesione p.ciała pokazują autoagresywne tło choroby tarczycy, a więc witamy w elitarnym klubie Hashimotek smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka