Dodaj do ulubionych

Prośba o interpretację wyników

04.07.14, 12:30
Witam,

Ostatnio zauważono u mnie, że zatrzymuje mi się woda w organizmie i zasugerowano USG tarczycy. Ostatnio również byłam przemęczona, nerwowa itp.
Na USG tarczycy okazało się, że mam małą tarczycę oraz perfuzja jak z m. Hashimoto.
Lekarz wykonujący USG polecił zrobić badania i udać się do endokrynologa.

Moje wyniki są następujące:

TSH 0.973 Wartość Referencyjna: 0.270 - 4.200
FT3 4.24 Wartość Referencyjna: 3.1 - 6.8
Przeciwciała anty - TPO 14 Wartość Referencyjna:< 34
Przeciwciała anty - TG 20 Wartość Referencyjna < 115

FT4 14.42 Wartość Referencyjna 12-22 (to badanie było robione w innym laboratorium przed USG tarczycy, odstęp czasowy 3 dni)

Wszystkie wyniki mieszczą się w normie, czy na podstawie ich interpretacji lekarz potwierdzi Hashimoto?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyników 04.07.14, 23:50
      Witaj
      Obydwa hormony masz na niskim poziomie;
      FT4 24.20% [wynik 14.42, norma (12 - 22)]

FT3 30.81% [wynik 4.24, norma (3.1 - 6.8)]

A test?
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      rzuć ten opis USG tarczycy wraz z objętością lub trzema wymiarami.
      • megip7 Re: Prośba o interpretację wyników 05.07.14, 10:51
        Bardzo dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź smile

Nie wiem czy o te wartości chodzi:
        pławy płat tarczycy o wymiarach 44,4 x 11,1 x 18,4 mm - objętość 9,068ml
        lewy płat: 44,5 x 11,3 x 18,3 mm - objętość 9,202 ml
        cieśń szerokości 3 mm
        objętość tarczycy wg wzoru na elipsoidę 9,2 ml.

Test zrobiony, wynik 33 sad

Trochę poczytałam w necie i pewne rzeczy mogą mieć wpływ na te wyniki lab.
        W poniedziałek byłam na gastroskopii i okazało się, że mam stan zapalny żołądka oraz bakterię Helicobacter pylori. Od poniedziałku (30.06) również biorę 2 antybiotyki: Duomox i Metronidazol oraz Lanzul.
        • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyników 05.07.14, 22:35
          Coś pomyliłaś w objętości płatów...

P.P. 4,534 ml
          P.L. 4,601 ml
          Razem 9,135 ml

Normy dla kobiet 13-18ml.

Czyli masz ciut więcej niż połowę średniej tarczycy. Taka połowa pewnie produkuje mniej, niż jakby była jeszcze w całości. Nie umknęłoby ci, gdybyś miała za małą tarczycę od urodzenia, więc pewnie masz zanikowe zapalenie tarczycy...

Przewlekłe zapalenie śluzówki żołądka z HP miałam właśnie w największej niedoczynności, kiedy organizm jest mocno osłabiony... i te objawy z testu...

Ja obstawiam niedoczynność tarczycy na tle autoimmuno (mimo wyników w normie i niskich p.ciał,).
          • muktprega1 Re: Prośba o interpretację wyników 06.07.14, 11:51
            Powinnaś przyjmować tyroksynę, Twoja mała tarczyca nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na hormony tarczycy Twojego organizmu, stąd niski wynik hormonów, wysoki testu na niedoczynność i objawy nieprzyjemne niedoczynności.

U mnie wieloletniej pacjentki gastroenterologa zapalenie błony śluzowej żołądka bez HP przeszło samoistnie po przyjmowaniu tyroksyny ok roku i od 5 lat nie było mnie w w/w poradni smile pomimo iż "każdy endo" powie, ze to nie od tarczycy. Hormony t wpływają na każdy układ i na każdą komórkę naszego ciała.
            Tym bardziej sprawdź poziom ferrytyny i B12 - częste niedobory przy problemach z żołądkiem.
            • megip7 Re: Prośba o interpretację wyników 06.07.14, 12:30
              Dziękuję pięknie za Wasze odpowiedzi.
              Jutro idę do endokrynologa. Mam nadzieję, że okaże się dobrym lekarzem.
              Dr u której robiłam USG powiedziała mi, że stan zapalny żołądka może być od tarczycy.
              Ona poleciła mi endokrynologa.
              Mam jeszcze pytania czy od Tyroksyny się tyje?
              Czy przy niedoczynności tarczycy powinno się stosować jakąś dietę ?

Pozdrawiam
              • pies_z_laki_2 Re: Prośba o interpretację wyników 07.07.14, 10:55
                > Mam jeszcze pytania czy od Tyroksyny się tyje?

Wręcz przeciwnie, tyroksyna (ogólnie hormony tarczycowe) wzmagają metabolizm, pewne dlatego czyste T3 jest na stronach dla (pożal się Boże) kulturystów uważane za dopalacz... ale łykanie czystego T3 bez uzasadnienia tarczycowego, w dodatku preparatów z nieznanego źródła, to prawdziwe zagrożenie życia... odradzamy!!!

> Czy przy niedoczynności tarczycy powinno się stosować jakąś dietę ?

Jasne smile Wpisz w naszą szukajkę hasło dieta i znajdziesz całe jadłospisy, wyjaśnienia, dyskusje na temat przydatności, czy szkodliwości konkretnych produktów, czy składników posiłków i ich układu... z podaniem namiarów na sensowne i doświadczone w Hashi dietetyczki (bo wśród też bywają perły, ale i ignorantki...). To długi temat, nie da się jednym zdaniem, a o wielu sprawach napisaliśmy już bardzo wiele, może więc nt. jedzenia zadawaj pytania w wątkach o diecie.
                • muktprega1 Diety 07.07.14, 19:11
                  forum.gazeta.pl/forum/w,24712,151672019,151806724,diety.html
                  • megip7 Re: Diety 07.07.14, 21:26
                    Dziękuję za odpowiedzi i bardzo bardzo za link do diet smile
                    Byłam dzisiaj u endokrynologa. Pani dr zdiagnozowała subkliniczna niedoczynność tarczycy - mieliście rację!
                    Zapisała mi pół tabletki Euthyrox raz dziennie oraz Bioselen z cynkiem.
                    Pod koniec miesiąca kazała zrobić badania TSH, fT4, wit D oraz test z Metoclopramidem.

Mam też zrobić test ImuPro50, bo podejrzewa u mnie alergię pokarmową typu III. Podobno czeka się na niego 10-14 dni więc chyba zrobię go w tym tygodniu, bo wynik będzie jak wrócę z urlopu.

Czy robiliście/łyście któreś z tych badań?
                    • procesor Re: Diety 07.07.14, 21:46
                      a powiedziała że lek łykamy na czczo co najmniej pół godziny przed jedzeniem?
                      a badania robimy ZANIM łykniemy tabletkę (łykamy po wyjściu z zabiegowego)
                      smile
                      • megip7 Re: Diety 07.07.14, 21:55
                        tak, tak powiedziała, dziękuję smile
                        Zastanawiam się nad tym testem ImuPro 50 czy mogę go już zrobić, bo biorę antybiotyki Duomox i Metronidazol, czy może to mieć wpływ na test?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka