Dodaj do ulubionych

może tarczyca?

15.09.14, 11:30
Witam ponownie. Ze 2 lata temu przerabiałem temat moich wątpliwośći dotyczących niedoczynności tarczycy. Wyniki były niby w normie, tarczyca na usg miała połowę normalnej wielkości a dolegliwości wskazujące być może na właśnie niedoczynność. Endokrynolog po zdobieniu swojego usg ( nie znam wyników) orzekła, że z tarczycą jest OK.
No i dobrze, aż do tego roku kiedy analizując mój stan zdrowia i zastanawiając się nad borelioza ( podstawowy wynik negatywny) forum zwróciło uwagę na moje wyniki tarczycy. Zrobiłem nowe badania.
Zacznę od witaminy B12, zaczynałem ponad 2 lata temu z poziomem 122, po tych 2 latach przyjmowania co miesiąc zastrzyku mam obecnie 227 ( 191- 663) przy czym w maju miałęm coś ponad 240. Ferrytyny teraz nie robiłem, poprzednio była na dobrym poziomie, żelazo mam 19,63 (11,60 - 31,30)
FT4 23.64% [ wynik 1.06, norma (0.8 - 1.9)]
FT3 47.92% [ wynik 2.95, norma (1.8 - 4.2)]
TSH 1,98 (0,4 -4 )
anty TPO 10,3 (do 35)

No i nie wiem czy dać spokój z tarczycą i szukać w kierunku chorób odkleszczowych( byłem ugryziony ale kleszcza nigdy nie widziałem ) czy może nerwicy ( leczyłem już bezskutecznie depresję)
Do niedoczynności nie pasuje mi brak "brudnych" łokci i kolan, chociaż skórę mam bardzo suchą oraz w porównaniu z dużą ilością ludzi mam nawet większą tolerancję na zimno. Nie znoszę zimy, chociaż chyba fizycznie czuję się podczas niej lepiej bo marznę ale np w takim okresie przejściowym znajomi chodzą wyubierani a ja na letniaka i nie jest mi zimno ( moja normalna temperatura ciała oscyluje w okolicach ciut powyżej 36)

Obserwuj wątek
    • fenyloetyloamina0422 Re: może tarczyca? 17.09.14, 02:00
      Hormony są ok. Jeśli chcesz być pewny tarczycy to zrób badania anty - TG i anty - TSHR. Ja miałam anty - TPO w normie i dopiero na podstawie anty - TG zdiagnozowano u mnie Hashimoto. Syndrom brudnych łokci i kolan jest tylko jednym z objawów, tak samo jak marznięcie, nie musisz mieć pełnego zestawu.
      • kyrob Re: może tarczyca? 17.09.14, 20:31
        to FT4 nie jest zbyt niskie? No i ten stały problem z niedoborem witaminy B12. Przy następnym badaniu zlecę te badania co polecasz. Jutro idę do neurologa, nadziei nie mam wielkich ale może pokaże mi kierunek, w którym iść
        • czupakabra27 Re: może tarczyca? 17.09.14, 20:44
          Przy takich wynikach wit b12 konieczne jest zrobienie usg brzucha i gastroskopia ale na poczatek koniecznie przeciwciala przeciw czynnikowi Castle'a i przeciwko okladzinie zoladka. To sa 2 rodzaje przeciwcial w jednym badaniu za ok 80zl. Czeka sie ok 3 tyg.
          Jesli ktores wyjdzie Ci dodatnie powinienes dostawac zastrzyki z b12 cyklicznie do konca zycia. Lekarze malo o tym wiedza ale fakty sa nieublagane. Niska b12 to po paru latach nieodwracalne zmiany w ukl. nerwowym.
          Jak dluga byla przerwa od ost. zastrzyku do badania?
          • czupakabra27 Re: może tarczyca? 17.09.14, 20:47
            I ft4 jest za niskie. Bierzesz jakies leki przeciwzapalne? Bo one obnizaja tsh, a z takim endo nie da Ci tyroksyny.
            • kyrob Re: może tarczyca? 17.09.14, 22:45
              nie biorę nic, poza zastrzykami B12, witaminą D ( na receptę), Omega3 oraz od paru dni suplementu bodymax plus.
            • fenyloetyloamina0422 Re: może tarczyca? 18.09.14, 01:38
              To jakie mają być te badania żeby dostać leczenie? Ja to chyba zaraz oszaleję przez to samopoczucie i wszyscy dookoła mnie też powariują big_grin a lekarz kazał mi czekać aż będę miała niedoczynność dopiero zaczniemy leczenie.. wrrr... Jak co to tu link do moich wyników: forum.gazeta.pl/forum/w,94641,154022733,154398514,Re_Czy_to_choroba_autoimmunologiczna_.html
          • kyrob Re: może tarczyca? 17.09.14, 22:43
            B12 biorę w zastrzykach co miesiąc od 2 lat. Moja internistka nigdy nie miała obiekcji by mi je przepisać - zacząłem brać przy poziomie bodaj 122 czyli sporo poniżej normy. Badanie zrobiłem m/w miesiąc po ostatnim zastrzyku. Internistka ostatnio wspomniała, że może powiniem częściej brać witaminę, niż raz na miesiąc. Więc nie wiem czy te badania o których piszesz są potrzebne, chyba że prowadzą jeszcze do innego leczenia. Problemy psychiczno- neurologiczne mam już od dawna sad
            • czupakabra27 Re: może tarczyca? 18.09.14, 11:26
              Internistka ma racje. Musisz brac zastrzyki czesciej. Czy sugerowala jaka jest przyczyna tych brakow?
              Bo to moga byc stany zapalne zoladka, przyczyny autoimmunologiczne, pasozyty. Ja wolalabym wiedziec choc leczenia to nie zmieni.
              Wez od lekarki zaswiadczenie o koniecznosci cyklicznego przyjmowania zastrzykow, bo kiedys zmienisz lekarza i moga byc problemy. Strzezonego...
      • pies_z_laki_2 Re: może tarczyca? 19.09.14, 01:27
        > fenyloetyloamina0422 napisała:
        > Hormony są ok

No chyba nie za bardzo... skoro:

> FT4 23.64% [ wynik 1.06, norma (0.8 - 1.9)]

To bardzo niski poziom, a skoro dochodzą różne dolegliwości wskazujące na niedoczynność tarczycy, to ja bym podrążyła temat... I na pewno nie ufałbym komuś, kto nie sprawdza przyczyny niskiej B12, tylko w ciemno daje zastrzyki... A co dokładnie dostajesz w zastrzykach? Milgammę?
        • kyrob Re: może tarczyca? 19.09.14, 14:33
          Pani neurolog na wizycie też stwierdziła, że wyniki są OK. Co do B12 to wspomniała coś, że internistka powinna wysłąć mnie na gastroskopię. Ja dalej nie wiem w co uderzać bo równie dobrze mogę mieć niedoczynność jak boreliozę, kandydozę ( ale nie mam problemów żołądkowych) lub nerwicę . Teraz dobiłem się post polio ( miałem "incydent" po szczepieniu)
        • fenyloetyloamina0422 Re: może tarczyca? 29.10.14, 12:07
          Pisząc, że są ok, chodziło mi o to, że jeszcze nie takie najgorsze ale masz racje, że powinnam pisać jaśniej. Dlatego też zaproponowałam kolejne badania pod kątem tarczycy - przeciwciała i USG, bo objawy są mi niestety bardzo znajome.
    • sillkan Re: może tarczyca? 18.09.14, 15:42
      Z pewnością warto zrobić ponownie USG tarczycy u dobrego lekarza, sama odwiedziłam kilka, zanim potwierdziłam moją chorobę. Nie jestem hipochondryczką, ale czułam, że moja tarczyca nie jest zdrowa. I się nie pomyliłam.
    • harmoniak Re: może tarczyca? 19.09.14, 15:10
      Na podstawie pojedynczych wyników nie można jednoznacznie stwierdzić czy wykluczyć choroby tarczycy. Twoje wyniki są takie sobie (ile masz lat?) i myślę, że warto je powtórzyć za jakiś czas. Jeśli wyniki, które podałeś są starsze niż 3 miesiące możesz je ponowić już teraz.

Powtórzę się z radą, że warto zrobić porządne USG, z pełnym opisem. Powinieneś mieć dobrą i uporządkowaną dokumentację medyczną.

Co do B12 to bardzo istotna jest informacja, czy problemy z tą witaminą wynikają z choroby autoimmunologicznej. Jeśli tak, to będziesz bardziej narażony na inne choroby auto, a zatem choroba Hashimoto będzie bardziej prawdopodobna.

Polecam test na niedoczynność
    • kyrob Re: może tarczyca? 29.10.14, 14:08
      ja już nie wiem co robię i na którym forum. Niepotrzebnie niedawno założyłem nowy wątek sad
      No ale zapytam jeszcze raz co sądzicie o tych wynikach:

Ft3 2,73 pg/mL
      ft4 0,77 ng/dl
      tsh 0,868 uIU/mL
      do tego witamina b12 244 pg/mL

Jednostki, więc normy raczej standardowe. Wynik ze szpitala, leżałem na neurologii. Rzuca się w oczy jak zwykle niskie ft4 ale i tym razem niskie tsh. Nic z tego już nie wiem, gdzieś doczytałem że hormony spadają w stanach depresyjnych. Pieką mnie podeszwy stóp i wnętrza dłoni i od 3 miesięcy nie wiem od czego. Na neurologii sporo badań i wszystkie prawidłowe, nerwica za to coraz większa.
      • dona0987 Re: może tarczyca? 01.11.14, 21:39
        kyrob napisał:
        >
        . Wynik ze szpitala, leżałem na neurolo
        > gii. Rzuca się w oczy jak zwykle niskie ft4 ale i tym razem niskie tsh. Nic z t
        > ego już nie wiem, gdzieś doczytałem że hormony spadają w stanach depresyjnych.
        > Pieką mnie podeszwy stóp i wnętrza dłoni i od 3 miesięcy nie wiem od czego. Na
        > neurologii sporo badań i wszystkie prawidłowe, nerwica za to coraz większa.

kyrob, mam podobne pieczenie skóry, ale na barkach i ramionach. Nie wiadomo, co jest. Neurologicznie po badaniu ok. A nerwica straszna. Wszystko zwalają na somatyzację itp. A ja wiem, czuję, że to nie to. Napisz, o co chodzi z tym post polio? Ja mam wciąż ucisk w klatce lub gardle, masz coś takiego?
        • czupakabra27 Re: może tarczyca? 02.11.14, 12:33
          Kyrob, mimo ze bierzesz zastrzyki z b12 Twoj wynik jest slaby. Nie znasz przyczyny tego niedoboru. Pieczenie podeszw stop i dloni to neuropatia od niedoboru b12. Jak widac Twoj organizm potrzebuje jej wiecej.
          Nie jest to zrodlo naukowe ale:
          www.boskiestopy.pl/pieczenie-stop
          A gdzie wynik usg tarczycy?
          Jesli do wyniku ft4 masz takie normy jak poprzednio to poziom tego hormonu masz tragiczny. Czy lekarze sa tak zafiksowani na tsh ze nie dali Ci suplementacji hormonalnej? Moze siadla Ci przysadka i dlatego masz rownoczesnie niskie tsh i ft4?
          Bardzo potrzebujesz swiatlego lekarza, ktory sie Toba zajmie. Tak Cie wypuscili ze szpitala bez niczego? Bez porady, bez recepty?
      • pies_z_laki_2 Re: może tarczyca? 05.11.14, 02:47
        > Jednostki, więc normy raczej standardowe

Nie ma takich standardowych norm, bo każdy labek może mieć swoje własne normy...

> ft4 0,77 ng/dl

Czy to poniżej normy? Jeśli tak, to masz niedoczynność tarczycy ze wszystkimi tego objawami i powikłaniami.

B12 - sprawdzałeś przyczynę niskiej B12? Dlaczego dostajesz zastrzyki co miesiąc? Jaką dawkę?
        • 5borelka Re: może tarczyca? 11.11.14, 11:31
          A jak sprawdzic przyczyne niskiego poziomu B12? Nie wystarczy po prostu brac lekow na niedobor?
          • czupakabra27 Re: może tarczyca? 11.11.14, 12:24
            Potrzebne jest badanie przeciwcial przeciwko komorkom okladzinowym zoladka i przeciw czynnikowi wewnetrznemu /Castle'a.
            Jesli sa jakiekolwiek problemy z ukl.pokarmowym trzeba zrobic gastroskopie z pobraniem wycinkow.
            • 5borelka Re: może tarczyca? 11.11.14, 14:09
              Ale w jakim celu przy niedoborze b12 wykonuje sie te badania? Jesli wyniki nie beda w porzadku, jak bedzie wygladalo leczenie? Czy to cos wiecej, niz suplementacja b12? Chodzi mi o badania przeciwcial przeciwko komorkom okladzinowym zoladka i przeciw czynnikowi wewnetrznemu/Castle'a.
              • pies_z_laki_2 Re: może tarczyca? 14.11.14, 22:57
                Jeśli przyczyną niedoboru B12 są błędy dietetyczne (jak to głupio brzmi... po prostu chodzi o niską zawartość B12 w tym, co jadasz na co dzień, np. wege mają statystycznie rzecz ujmując częste niedobory, bo nie jedzą podstawowych źródeł B12, czyli mięsa i często też jajek), to wystarczy zmodyfikować dietę, albo dodać suplementację.

Jeśli powodem niedoboru B12 jest choroba, to 1) mamy kolejną chorobę autoimmunologiczną, 2) leczenie niedoboru B12 (z czasem powikłania sa groźne dla zdrowia i życia) trwa systematycznie do końca życia.
      • 5borelka Re: może tarczyca? 11.11.14, 11:29
        Kyrob, skoro pieka cie podeszwy stop, to pewnie masz bartonelloze. Jest to koinfekcja boreliozy, ktora jak pewnie wiesz, lapiemy od kleszcza. Ja ten temat mam dokladnie przerobiony, gdyz na borelizoze niestety choruje. Mam tez bartonelloze, robilam wszystkie badania w kierunku chorob odkleszczowych.
        Teraz zajmuje sie diagnoza tarczycy i tak jak ty, moje wyniki mieszcza sie w normach, aczkolwiek objawy wskazuja, ze dobrze nie jest. Dziewczyny sluza pomoca i pisza, ze nie nalezy patrzec sztywno na ramy i moje wyniki mimo tego, ze trzymaja sie w "ramach", to nie sa takie, jak powinny. I tez mam dylemat, czy to tarczyca, czy jednak cos innego. Rozumiem cie doskonale. Kazdy z nas chcialby poznac w koncu diagnoze, zaczac sie leczyc i zyc normalnie... To ciagle poszukiwanie moze czlowieka wykonczyc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka